מדינת החשמונאים

מדינת החשמונאים

בעיתון הארץ התפרסם השבוע מאמר מגמתי של ה"היסטוריון" יחיעם שורק-איש שמאל קיצוני-בשם "קנאים צמאי דם".איני איש ימין ואיני דתי וכהיטוריון למדתי שהיסטוריה צריך לכתוב "ללא כעס ומשוא פנים".ההיסטוריון אינו שופט מפרספקטיבה של שנת 2003 תקופה כה קדומה,שבה אורחות חיים,נורמות התנהגות ודפוסי חשיבה היו שונים לחלוטין.הימין הקיצוני רואה בשמאל הישראלי מתיוונים השמאל ממרומי שנות המאה ה-21 רואים במכבים קנאים צמאי דם.זה ניסיון לגייס את ההיסטוריה לויכוח בין שני קטבים ניסיון המביא לעיוות הראיה ההיסטורית. אשר לעובדות.ברצונם לשנות את החברה היהודית לפי השקפתם ולתועלתם ניסו המתיוונים לשנות את הסטטוס קוו שהיה קיים בין השלטון ההלניסטי ויהודה במשך כ-150 שנה.א.הם הפכו את משרת הכהן הגדול למשרה פקידותית בחסדי המלך והפכו את ירושלים לפוליס הלניסטית.אולם כל עוד שמרו על חוקי האבות בצד החקיקה החדשה לא אירע דבר.רק משערער מנלאוס,שקנה את משרת הכהן הגדול בכספי המקדש, את הסטטוס קוו: ביטל רבים מחוקי האבות,פגע בקודשי ישראל וביצע מעשי רצח במתנגדיו,החלה מלחמת אזרחים.המלך התערב במלחמה זאת לטובת חסידיו המתיוונים ולאחר מסעות עונשין וטבח גזר את גזירות השמד.מי שסירב למלא את הגזירות הוצא להורג (חנה ושבעת בניה.המתיוונים שיתפו פעולה עם השלטון במסע הכפיה של השמדת דתו ורוחו של עם ישראל. מה רוצה ההיסטוריון הנכבד,שלבטח יודע שההיסטוריה עמוסה בניסיונות כאלה ובהתקוממיות נגדם.סליחה שהצלחנו ? השימוש במטבעות לשון כמו "קנאים צמאי דם" או מתיתיהו "שיסף את גרונו" של המתיוו הוא דמגוגי ולקוח מלקסיקון האיסלם הקיצוני היום..מתיתיהו הרג את המתיווןואת החיילים שעימו משום שאם לא היה עושה כן היה הוא ובניו מוצאים להורג.הוא נבחר להקריב קורבן חזיר משום שהיה נכבד הישוב ואם לא היה נענה לדברי החלקותהיה סופו כנכבדים אחרים שהימרו את פי המלך. המאמר זרוע סילופים וחצאי אמיתות וראיה מעוותת של ההיסטוריה. אם רוצה ההיסטוריון הנכבד להוכיח את שפלותו של העם היהודי ברגעי הצלחתו אולי יפנה לספרו של אייזנמנגר"היהדות החשופה מ 1700 ושם ימצא חומר למכביר.או אולי יתגייס לכתיבת המשך לסידרה המוצגת היום במצרים. מחר אמשיך לקעקע את טיעוניו. בכוונתי לשלו לעיתון הארץ את מאמרי במלואו ואני תקווה שיפרסמו אותו.

קראתי את המאמר הזה, וגם אני לא

התלהבתי. יש הרבה אמת במה שהוא כתב, למרות שאני לא יודע מאיפה הוא מביא את הדיבורים על צמאון דמים מיוחד, אותו הוא מייחס ליהודה ולאחיו, אבל אודה ואתוודה שיש לי בעיה מסוימת ליישב בין החיבה הבסיסית שלי למכבים בתור משחררים לאומיים שהקימו שושלת מעניינת ועתירת פעלים, לבין החיבה שלי לתרבות יוון והעולם ההלניסטי.
אבל אם נחזור למאמר ההוא - שזה היה תרגיל בהיפוך מיתוסים (דבר לגיטימי ביותר) או שהכותב הוא פנאט לא קטן בעצמו. יש גם כאלה.

חשמונאים

א.היפוך מיתוסים אינו הרס מיתוסים.נראה לי שמחבר המאמר רצה להרוס עוד מיתוס של גבורה יהודית,עוד מעט נשאר רק עם מיתוסים של מסכנות שואה וטבח.אפשר להסתכל על קרב תרמופילי בהיסטוריה היוונית.כמיתוס של גבורה או כמוות הירואי מיותר.כך גם על האלאמו ועוד הרבה קרבות אחרים. ב.אין קשר בין חיבה לתרבות מסויימת לאמת היסטורית. ג.הניסיון של שורק להציג את יהודה המכבי כמתחמן את אחיו ב"פריימריז"על ההנהגה הוא מגוחך.מהעדר ידיעות הנך יכול רק לחקיש מהאירועים עצמם.מתתייהו מינה את יהודה בהסכמת אחיו.ההנהגה עברה מאח לאח בהסכמה ללא ויכוחים או אלימות.זה מה שיחד את המרד בראשיתו.נורמות התנהגות שונות מאלו של היוונים,שהסכסוכים רווי האלימות על השלטון החלישו אותם ואיפשרו לחשמונאים לתמרן ביניהם. וזה גם היה אחד הגורמים להצלחת המרד. ד.אכן הסלווקים הציעו ליהודה המכבי שלום ונחתם הסכם שלום-שלום ליזיאס.אולם,לא משום שהסלווקים ויתרו על הכרעת המרד אלא משום שליזיאס חש לאנטיוכיה כדי לסלק מתחרהו פיליפוס.השלום הבטיח אוטונומיה דתית בראשות המתיוונים, שהסתייעו בכוחות סלווקים בתוך ירושלים וחזרו להרוג במתנגדיהם.צריך לזכור שהמרד החל במלחמת אזרחים.מלחמה זו התחדשה מיד לאחר שלום ליזיאס והסלווקים נזעקו להגן על המתיוונים.איך היו מכנים היום מעמד שהיה מזעיק אוייב מבחוץוהסלווקים כבר היו אוייב,כדי לחסל את מתנגדיהם? לאיבה של העם כלפיהם בגלל פגיעה בחוקי אבות,בגלל הפערים הכלכליים חברתיים שלוו בניצול,נוספה עתה גם איבה כלפי משתפי פעולה עם האוייב. צריך לזכור שמלחמות אזרחים היו נפוצות ביותר בעולם העתיק והיו גם ביוון ובערים הלניסטיות אחרות.גם שם הסתייע צד זה או אחר בכוחות זרים ובדיכוי המנוצחים. ה.היחס לערים ההלניסטיות בקופת יהודה-הערים ההלניסטיות שימשו בסיסי אספקה וכוחות עזר לצבאות הסלווקיים הן גם הוקמו למטרה זו.מסעות הצבא הסלווקי כנגד יהודה נסתייעו בערים אלה.ערים אלה,שהיו עויינות ליהודה החלו ברדיפת היהודים שגרו בהן.בתקופת יהודה המכבי נשלחו צבאות כדי להציל יהודים מידי שכניהם ההלניסטים.נכון יהודה הרס מספר ערים הלניסטיות ושרף את מקדשיהם.תושבי ערים אלה גילו התנגדות עיקשת,שנבעה מבוז ושנאה כלפי היהודים הברברים ובעולם העתיק התשובה להתנגדות כזאת היתה דומה בכל מקום.מעניין שד"ר שורק שכח להזכיר כי הסלווקים שדדו מקדשים חיללו את המקדש בירושלים כדי שיפסיק להוות מרכז לעם היהודי.לנו שרפו את ביהמ"ק פעמיים ומנעו את בנייתו מחדש בתקופת יוליאנוס קיסר. חילול מקדש או שריפתו היו אקט של פגיעה בליבו של האוייב.והערים ההלניסטיות היו אוייב. (המשך יבוא)

shlomz

New member
הטליבאן של העולם העתיק

אין לי ספק שהטעות הגדולה ביותר של כותב המאמר (שלא קראתי, ואני מסתמך על מה שנכתב בפורום) היא שיפוט ערכי של חברה מהמאה השנייה לפנה"ס לפי אמות המידה של ימינו. לפי שיפוט שכזה, מסתבר הרי שהיהודים היו "הטליבאן של העולם העתיק" - איזה עם אחר התקומם שלוש פעמים בתוך כמאתיים שנה, כנגד האימפריה הדומיננטית בעולם באותה העת, ללא כל סיכוי צבאי של ממש - בגלל התנגדות לכפיית ערכי אותה אימפריה על החברה שלו? חבל שלא המשכנו בזה עד היום- אולי היום האירופאים היו אוהבים אותנו

לבקשת הרבים אני מביא כאן

לינק למאמר מהארץ משבוע שעבר , פרופיל על יהודה המכבי

תודה לאו

אני לא יודע מה ניסה הכותב להוכיח אבל אם זה מאמר היסטורי אני מלכת הולנד... השפה שהוא משתמש בה, הוספת השערות משל עצמו על הידוע, והעדרן המוחלט של מראי מקום, נכון זה עיתון ולא מאמר אקמדאי, אבל בובאך לקעקע אמונה מן הראוי שתמסמך עצמך במקורות, או לפחות תפנה למקום כלשהוא הטוען את שטענת. עולה אכן החשד שיותר משניסה הכותב לכתוב על יהודה המכבי ואחיו, הוא ניסה לכתוב משהוא, שלא היה ברור לי, על תקופתנו אנו.

למעלה