אין תשובה אחת נכונה
כי אני חושבת שלא לומדים את זה בבית ספר , איך להתמודד עם המחלה על כל שלביה ועל כל גווניה ועל כל סוגיה. ולפי דעתי ההורים , שנופלת להם "המתנה" נתקלים בהמון קשיים. בנוסף לקשיים ולבטים שיש בגידול וחינוך הילד. ואם ההורים הומולסביים או חד הוריים אז איך לספר? כך שבגן הוא לא יהיה מוזר שיש לו שתי אימהות או רק אמא או אבא? או שילד הוא כושי וכולם לבנים מסביב? או שאין מספיק כסף במשפחה ואין מה לעשות יהיה לו אותו ילקוט שנתיים רצוף. מה שאני מנסה להגיד הוא שיש מספיק בעיות להתמודד איתם ואין דרך אחת לגידול הילד וגם לגידול ההורים

. אני חושבת שכל החלטה צריכה לקחת בחשבון את אופי ההורים ואת אופי הילד , אין נוסחה אחת. לדוגמא אני ואחותי שגדלנו באותו הבית. אני כדי להתפתח ולגדול הכי טוב הייתי צריכה לדעת הכל , כי רק אחרי שהבנתי את הכל יכולתי להיות שלמה עם עצמי. אפילו טיפול שיניים , אני מאלה שצריכה לדעת כל שלב ושלב מה הוא עושה ואיזה מכשיר עושה מה ואם יש איזה ניתוח במשפחה צריכה לדעת את כל הסכנות ורק אח"כ לתפקד ולהתמודד. אחותי לעומת זאת , הידע משתק אותה. כלומר היא מאלה שמעדיפה לעצום עיניים אצל רופא שיניים או יותר טוב להירדם ולהתעורר רק אחרי. אני חושבת שהכל זה בעצם השאיפה לשליטה בחיים שלנו , בריחה ממצבי חוסר אונים. אני מבחינתי צריכה לדעת כדי להרגיש בשליטה והיא לעומת זאת להתרחק כדי להרגיש בשליטה. כל זה אני יודעת עכשיו וגם ההורים שלי יודעים עכשיו , בדרך נעשו טעויות והם לא יכלו לדעת את הכל מהתחלה. לדוגמא זה שלא סיפרו לי על סיאף וידעתי על זה רק בגיל מאוד מבוגר , אחרי 10 , למעשה רק בשנים האחרונות אני באמת יודעת מה זאת המחלה. בדיוק כמו שלא ידעתי איך נולדים הילדים כי לא סיפרו לי וגם זה פגע בי בדרכים מוזרות. אבל ההורים מבחינתי עשו את המקסימום ומה שהם מצאו נכון לעשות כדי להתמודד , גם אם זה לברוח. העיקר הוא להמשיך לתפקד בכל דרך שהיא! מה שיש כאן זה שתי שאלות , מתי לספר לילד והאם ולספר לחברה. וגם כאן אין לי תשובה חד משמעית ולפי דעתי הכל בהתאם להקשבה לילד שלך. ( בכל הצורות שתתיחס אליו הרי בכל זאת בגיל 18 הוא יבוא אליך בטענות
ככה זה ילדים) אני יכולה לספר סיפור אחד שגם אני לא כל כך יודעת איך להתמודד איתו בדיעבד. כאשר הייתי קטנה בבית ספר עוד באוקראינה ידעתי שאני יהודיה. הייתי היחידה בביהס" נדמה לי (בדיוק כמו הנדירות של סיאף). לא כל כך ידעתי מה זה אומר , לא ידעתי שאני שונה במשהו מאחרים. הלכנו כל שנה ביום השואה ל"בבי יער" וראיתי עוד הרבה אנשים שהולכים בלי לדעת שמשהו "לא בסדר" והם יהודים. ידעתי שיש חגים מיוחדים וכל מיני כאלה סיפורים שהצלחתי להבין ולדלות על מה זה להיות יהודי ומלחמת העולם השניה. כלומר ידעתי אבל לא ידעתי את הכותרת , בדיוק כמו במקרה הנ"ל. הייתי אומרת לכל חברי בכיתה שאני יהודיה ושאני עולה לארץ והולכת ללמוד עיברית ויהיה לי ממש כיף , עד שכל מיני ילדים שסיפרו בבתים שלהם התחילו לקלל אותי , כנראה בלי לדעת למה , כי ככה הם שמעו בבית. וגם אני לא הבנתי למה , אולי אם ההורים היו אומרים לי לא לספר בכזאת קלות לא הייתי מספרת ולא הייתי נפגעת. אבל מצד שני הייתי מקבלת תחושה שזה לא בסדר שאני יהודיה. בכל מקרה עזבתי את אוקראינה עוד לפני שהיה פיתרן כלשהו אבל אני זוכרת את זה מאז. לגבי האם לספר לילד? אני מאמינה שכן , בדרכים מסויימות שיתאימו לילד ואל ישתקו אותו. יש כאלה שצריכים לשמוע מהתחלה על חסידות ויש כאלה שכבר מגיל 7 צריכם לדעת את זה ב"פין ופות" . חשבתי אולי על פיתרון כמו להפוך חיסרון ליתרון , וכן הוא הנסיך , ככה את קורא לו

והוא הנסיך היחיד ומיוחד ויש לו את המחלה , סליחה , לא מחלה , אלא בעיה ורק הוא קיבל את זה כי הוא החייל הכי חזק להתמודד עם זה. מה שבטוח זה מה שתשדר לילד שלך כך הוא ישדר את זה בגן. אם זה יבוא מתוך כוח וייחודיות זה מה שהוא יעביר לילדים וגם הם בלי להבין יבינו שהוא מיוחד והכי חזק. אם זה יבוא מתוך נסיון להסתיר , הוא יבין שמשהו בו לא בסדר , משהו שההורים לא סומכים עליו מספיק או מתביישים בו. קשה קשה עם ילדים