מגילת אסתר .

קצת חכם

New member
מגילת אסתר .

כאדם דתי , רציתי לדעת : האם יש ממצאים אריכואלוגיים לסיפור המגילה שמדויקים מבחינה היסטורית ? (באזור המאה החמישית לפני הספירה) .. אשמח גם לקבל לינקים למאמרים בנושא . תודה מראש .

masorti

New member
אין ממצאים ישירים לסיפור המגילה. נקודה.

יש עדויות לפקיד ממשלתי בשם מרדוקא (מרדכי?) שחי בפרס בערך באותה תקופה. אבל שמות שמקורם באל מרדוך היו נפוצים, ובתקופות שונות יש עדויות לאנשים שונים בשם זה. יש כל מיני תיאוריות מתי ועל איזה רקע נכתבה מגילת אסתר. אבל אף אחת לא תמצא חן בעיניך אם אתה מניח שהסיפור המובא במגילה הוא אמת עובדתית.

Lakedaimon

New member
לא ממש...

הבעיה היא שלא יכולים להיות ממצאים ארכיאולוגים לסיפור המגילה. כארכיאולוגים אנו עוסקים בתרבות חומרית, אין לנו יכולת להתחקות אחרי מעשים של אנשים פרטיים כמעט בכלל. בכל אופן, מדרשי השם של מרדכי ואסתר הם פרסיים ללא ספק (מרדוך ואישתר, אלים עתיקים) אחשוורוש בד"כ מזוהה עם כסרכסס (המלך הפרסי שהובס ביוון ב480 לפנה"ס, או אתרא-כסרכסס, בנו. גם אם נתעלם לרגע מהנסיבות ונניח שהיתה גישה לחוקרים ישראלים לאתרים באירן, יש להניח שממצאים מהסוג עליו מדובר בהגדה לא היו יכולים להימצא. אל תשכח שמה שנראה גדול לאדם אחד, שבט אחד, או עם אחד, ונתפס על ידו כחוויה מסוימת, נתפס בפרספקטיבה הגדולה של ממלכה כעיפעוף במקרה הטוב...

masorti

New member
זה אינו מדויק...

היות וסיפור המגילה עוסק בחצר המלכות ובאישים ואירועים שחלקם אמורים להיות ממלכתיים, עקרונית כן יכולים להיות ממצאים ארכיאולוגיים שמאששים את סיפור המגילה. למשל: - עדויות כתובות על האישים המוזכרים במגילה כמו ושתי, אסתר (מלכה ממוצא יהודי), ראש הממשלה המן (שנתלה), וכו'. - עותק של הצו המלכותי להריגת היהודים או עותק של הצו המתיר להם להגן על עצמם. אני לא טוען שנמצאו עדויות כאלה. נהפוך הוא. אבל ברמת העקרון אין מניעה שכרוניקה מלכותית פרסית או מסמך רשמי אחר יתעדו אירועים ספציפיים הנזכרים במגילת אסתר. אל תשכח שבארכיאולוגיה יש חשיבות אפילו לפתק (על חרס) שנתן סוחר ללקוח, או דיווח ששלח פקיד לממונה עליו. ראה כמה רעש עושים תומכי המקרא ממכתב של פקיד מצרי מימי רעמסס המבקש לשלוח דגן לעפירו הבונים מקדש, ולמול זה את החגיגה האדירה של חסידי האיש ההוא (הארכיאולוג שאיני אוהב את שמו) בזכות כמה כדים עם הכתובת "ה' ואשרתו" שהיו שייכים לכורי נחושת אי שם בדרום הנגב.

Lakedaimon

New member
אבל עדיין בעייתי.

עדויות כתובות היו צריכות בתקופה ההיא להיכתב על פפירוס, רובן לא שורדות. האיש היחיד שעליו יש לנו עדות הוא אחשוורוש (כאמור, כסרכסס, כנראה) כרוניקה מלכותיתי פרסית משום מה לא שרדה בהמוניה יותר בגלל חוסר גישה לאתרים מאשר בגלל חוסר קיומה. לגבי אוסטראקונים, כן, אלה ממצאים כתובים ומאוד חשובים אבל גם מהם אין יותר מדי. לא כדי לתמוך בכרונולוגיה הגבוהה ולא כדי לתמוך בנמוכה.

masorti

New member
לא הבנתי למה פפירוס...

במסופוטמיה כתבו על אבנים וחרסים. פפירוס זה בעיקר נוהג מצרי. עובדה שנשתמרו יפה מאוד הכרוניקות הרשמיות האשוריות והבבליות, והן מתעדות חלק לא קטן ממלכי יהודה וישראל ואירועים המוזכרים בתנ"ך. (אני לא נכנס כרגע לדיון על ההתאמה בין הגרסאות, אלא מדבר על העקרון שיש תיעוד חיצוני.) הדוגמא הפרסית שכרגע אני זוכר היא כתובת הגליל של כורש, שנחשבת ל"הצהרת כורש" לבבלים ומאששת בעקיפין את הצהרת כורש המונצחת בתנ"ך. צו מלכותי פרסי לחסל את היהודים בממלכתו הוא לא פחות חשוב מצו ממלכתי פרסי שמרשה ליהודים (או לבבלים) לבנות את מקדשם מחדש, ולכן אין סיבה שלא ייכתב על חומר שאינו מתכלה. לא הבנתי את הקשר בין הכרונולוגיה הגבוהה והנמוכה לדיון על מגילת אסתר. אני מניח שהתייחסת להערות הצדדיות שלי על העפירו ועל האל ובת זוגו.

shay4442

New member
הכתיבה הנפוצה היתה בפפירוסים בתקופה הזאת

מאז שהארמים חדרו(מנהלתית,הגירה) לאימפריה האשורית בתחילת האלף ה-1 לפני הספירה(ואפילו לפני) הארמית הפכה לשפה המנהלתית והכתיבה נעשתה ברובה בפפירוסים באזור מסופוטמיה, ישנם תבליטים לא מעטים מהמאה ה-8 וה-7 שמראים שני סופרי חצר שמתעדים את מהלך הקרב ואת תוצאותיו בשטח. ויש סופר אחד שכותב על לוח יתדות ויש סופר נוסף(שלעיתים נראה צעיר יותר אולי שוליה) שמתעד על פפירוס בכתב הארמית. לדעת מרבית החוקרים במאה ה-5 לפני הספירה הכתיבה על פפירוסים הייתה הדומיננטית , והכתיבה בכתב יתדות נשמרה למונומנטים,אסטלות,תבליטים וכו

masorti

New member
ידוע לי שהאשורים אימצו את הארמית ככתב הרשמי..

לפחות בצד המערבי של האימפריה. (לכן כנראה הכתב המרובע שהוא ארמי נקרא בתלמוד "אשורי") אבל אני לא רואה קשר אוטומטי לענין הפפירוס. יכול להיות שאכן האשורים עברו לפפירוס בהשפעת הארמים, אבל זה לא נובע אוטומטית מאימוץ האלפבית הארמי.

shay4442

New member
להפך דווקא יש קשר ישיר

ואותו מלמדים בכל קורס של התפתחות הכתב האלפבתי........ המעבר לכתיבה על פפירוס שינתה את הכתיבה לקרוסיבי מהכתב הלפידרי, כתיבה שנעשתה בעזרת נוצה ודיו יוצרת כתב יותר זורם ופחות קוי, בניגוד לכתב לפידרי שנעשה על גבי אסטלות או לוחות כתיבה בחימר. בקיצור הרבה יותר נוח לכתוב כתב ארמי על פפירוס מאשר על לוחות חימר(אני לא אומר שלא נעשו נסיונות, ואני לא אתפלא אם קיימים לוחות כאלה אבל זה פחות נוח). דבר נוסף אלה ההוכחות החותכות של התבליטים שציינתי שמראים סופר של כתב הארמית שכותב עם נוצה בפפירוס הולך צמוד עם סופר בכתב האכדי הצפוני(יתדות) על לוח חימר.

masorti

New member
אוקיי. יכול להיות.

אבל בכל מקרה במזרח מסופוטמיה המשיכו לכתוב בכתב היתדות עוד זמן רב. לכן יתכן שתיעוד הקשור למגילת אסתר היה יכול להיכתב על אבן או חרס (כמו בגליל של כורש).

shay4442

New member
אין ספק

שזה ייתכן, ושכתיבת היתדות נמשכה אחרי התקופה הפרסית, רק להזכיר שגם הכתיבה על פפירוסים מצריים נעשתה על ידי הכתב ההיראטי ואחר כך הדומטי שהיה קרוסיבי והרבה יותר זורם ופחות מקובע מאשר כתב ההירוגליפים הפיקטוגרפי שנכתב בעקרון על אסלטות ומונומנטים.

dGIS

New member
כתב היתדות

חידוד נקודה: הטקסט האכדי האחרון (שנמצא) הוא מ75 לספירה +- (אבל אז כבר התייחסו אליהם כמו לאשורולוג בבסיס צה"ל. אף אחד לא הבין מה הם עשו). לגבי הכתובות של ה' ואשרתו. למיטב זכרוני זה בכונתילת עג'רוד, שזה בסיני (לא ממש רחוק מדרום הנגב. לא שזה באמת משנה, אבל לחדד את המיקום).

shay4442

New member
נכון בסיני, ועדיין לא ברור הפונקציה של המקום

יש הטוענים למקדש(באמצע שום מקום)ששימש את הגולים של ממלכת ישראל אחרי הריסת שומרון ב-722 הטענות למקדש זה בגלל הכתובת הדתית כמו כן הכתובות על גבי הקערות. יש הטוענים שמדובר בעצם בסוג של בית ספר מאולתר(שוב באמצע שום מקום)בגלל הציורים שחלקם נראים כמו העתקים של בס וחלק ממרכבה ורוכב, כמו כן הכתובות שהתגלו שחסר בהם הגיון חוץ משיטת לימוד מאולתרת יש הטוענים שמדובר במבצר גבול(שוב באמצע שום מקום) של ממלכת יהודה במאה ה-7 לפני הספירה שהחליטו להציב עמדה אסטרטגית על מנת לקחת חלק במסחר היבשתי עם מצרים בדרום-מערב ,ובעיקר עם השבטים-הנוודים שמגיעים מכיוון דרום-מזרח כמו תימן של היום ואחרים

הולמס 30

New member
כאדם חילוני

אני מוסיף תהיה ותמיהה תמיד כשאני נוסע בכבישי הגליל באיזור מועצה מקומית מרום גליל והאיזורים הסמוכים אליה אני נדהם מכמות הקברים המיוחסים לכל מיני דמויות מקראיות. הקברים הכי הזויים בעיני הם של אסתר ומרדכי. תמיד תהיתי איזה הסבר נותנים המאמינים שכך שהם קבורים שם להמצאם בגליל. (לא שאני מבין את הקברים של אלקנה אבי שמואל ושל חבקוק ושאר החבר'ה - אבל בכל זאת. בשניים לעיל יש משום שבירת שיא של כיפוף ההגיון)

Lakedaimon

New member
אני מניח שאיש מאמין לא זקוק להסבר רציונאלי

מי שמאמין- מאמין וכך טוב לו. אמונה לא צריכה הוכחות. גילוי נאות: שאלתי פעם את אמא שלי איך היא יכולה להוכיח שיש אלוהים, אז היא אמרה שאני ההוכחה שלה... רואה?

למעלה