מגדר כהצגה

catchet

New member
מגדר כהצגה

ג'ודית באטלר כתבה את אחד הספרים החשובים ביותר לעולם הפמינסטי: Gender Trouble, ספר זה משלב תיאוריה פמיניסטית עם ביקורת פוסט סטרוקטואליסטית מנקודת מבט קווירית. השאלה שהנחתה את באטלר היא האם קיימת זהות נשית לפני ההבניה המגדרית. התשובה הייתה שלילית. לשיטתה הסובייקט הנשי הוא תוצר של הבניה תרובותית, לכן גם התנועה הפמינסטית שנלחמת לכאורה לטובת מעמדה של האישה אינה אלא שותפה אקטיבית לעבירה, בעצם הסכמתה עם הקטגוריה הנשית אותה היא מייצגת.

רעיון נוסף שהיא מעלה כרוך בעובדה שאין זהות נשית אחת ויחידה אלא אינסוף זהויות נשיות אפשריות, וזאת מתוך שילוב של מאפיינים אינדווידואליים אחרים שלאו דווקא קשורים למגדר. כמו כן היא חותרת תחת ההבחנה המקובלת בין מין למגדר, בטענה שאפילו המין הבילוגי הוא תוצר של הבניה תרבותית. כלומר המין מקבל את משמעותו בהתאם לחלוקה גבר-אישה, שהיא תמיד חלוקה פוליטית. מה שאומר שהמין שנראה לנו נתון טבעי הוא למעשה תוצר של מיגדור אידיאולוגי.

לפי גישה זו אישה לא נולדת אישה אלא עוברת תהליך של הבניה נשית - הסובייקטיביות שלה מעוצבת בהתאם לתפקיד הנשי אותו היא משחקת - הצגת הנשיות יוצרת אישה. בניגוד לאמונה הרווחת שהתנהגויות מסויימות מאפיינות את המין הנשי, למעשה אופני נשיות הם שקובעים את המין הנשי. נקודה חשובה נוספת היא שאופני ביצוע נשיות אינם מקריים אלא מגוייסים אידיאולוגית לצורכי שימור יחסי הכוחות הקיימים בין נשים לגברים.

עכשיו שאלה, כיצד אתן (ואתם) תופסות את עצמכן: כנשים במהות או כממלאות תפקיד נשי? האם אתן מסכימות עם חתירתה של בטלר תחת ההבחנה בין מין למגדר?

A לוןA

New member
זו כנראה שאלה שאין לה תשובה

מכיוון שאם אגיד שאני נשית במהות- אפשר לטעון שכך חינכו/הסלילו אותי
אם אגיד שאני ממלאת תפקיד נשי- יגידו מהצד השני שאני מתכחשת למהות שלי.
&nbsp
בעיני, ככלל, ההבחנה הזו פחות חשובה. יש נשים, ויש גברים (ואת המנעד שבינהם). האם זוהי תוצאה חברתית, אבולוציונית, שילוב של השניים? לא יודעת.
אבל הפמיניזם שלי לא עוסק בזה. הוא מקבל את העובדה שיש נשים ויש גברים, ויש נקודות שהם דומים ושונים בהן. המטרה היא לתת לכל אחת הזדמנות שווה, ביטחון שווה ותקווה שווה לגברים שמסביבה. אם חלק מהעניין הזה הוא גם לחתור לחינוך שווה ולצמצום/ביטול ההסללה המגדרית- מה טוב.

catchet

New member
אבל למה

התשובה צריכה להיות תלויה במה שיגידו, כאילו לא יכולה להיות תשובה אמיתית, כפי שאת חווה את עצמך? אני אישית מסכימה עם באטלר, לדעתי אין מהות נשית וגם לא גברית. המגדר הוא תוצר של הבניה חברתית, עכשיו מה המשמעות של זה? מבחינתי השוויון צריך להתבטא מתוך מודעות לשרירותיות של ההבניה המגדרית, כלומר מתוך ההכרה שיכול להיות אחרת.

Berethor

New member
עד כמה שידוע לי הקווירים נוטים שלא לראות בעצמם גבר או אישה

הם מכנים את עצמם "קווירים" בתור מגדר, מלבד זאת, אפשר גם להגיד שאישה לא חייבת להתנהג באופן נשי, אבל בנושא הזה אין הרבה הבדל בין אישה טומבוי ולבין אישה קווירית, ההבדל העיקרי הוא בכך שטומבוי מכירה בעצמה בתור אישה למרות התנהגותה הלא נשית, בעוד שקוורית רואה בעצמה לא גבר ולא אישה. האם הקווריות הן נציגות של שוויון? כמובן, כל אישה שמתנהגת באופן שאינו "נשי" היא מייצגת את ההפך של האישה הקלאסית, מה שלעצמו נחשב לסממן פמיניסטי, אבל אני לא מסכים עם הטענה שהמין הוא אינו נתון טבעי.

"מגדר (באנגלית: Gender, ג'נדר) הוא מונח במדעי החברה המתייחס לאותן הבחנות בין הגבר לאישה שהן תלויות חברה ותרבות. זהו למעשה התרגום הפסיכולוגי חברתי-תרבותי למונח זוויג (sex) לתיאור הזכר או הנקבה, על-פי מאפיינים פיזיולוגיים ואנטומיים (כגון כרומוזומים ואיברי מין). בדרך כלל, אצל כל בן אדם מתפתחת זהות מגדרית עיקרית אחת."

"עד לשנות ה-60 של המאה ה-20, שימש הביטוי הלועזי ג'נדר (gender) בעיקר במשמעות של מין דקדוקי. במדעי החברה לא התקיימה ההבחנה בין מגדר (כפי שאנו מבינים את המונח כיום) לבין מין ביולוגי. המינוח המקובל במדעי החברה היה תפקידי מין, וציין את כלל ההבדלים החברתיים בין גברים לנשים. בהגדרה זו טמונה ההנחה כי מקורם של ההבדלים החברתיים בין גברים לבין נשים הוא בהבדלים הביולוגיים."

"בשנות השישים החלו תאורטיקניות פמיניסטיות בעיצוב ההבחנה בין מין לבין מגדר. הן יצרו הפרדה בין המין, המוכתב ביולוגית, לבין מערכת ההגדרות והאבחנות התרבותיות, שאנו מייחסים להיות גבר או אישה. המילה העברית מגדר נוצרה בשנת 1997 באוניברסיטת תל אביב על ידי קבוצה של מרצות, כהלחם בין המילים מין וגדר."

"להבחנה בין מין לבין מגדר חשיבות בשני מישורים. במישור המחקרי האנליטי, השימוש במושג המגדר נותן לחוקרים את הכלים לשאול מגוון של שאלות חדשות, בדבר מיקומם של הבדלים שונים בין נשים לגברים, נסיבות יצירתם והתפתחותם. במישור הפוליטי, יצירת ההבחנה בין המין למגדר ממקמת את מרבית ההבדלים בין גברים לנשים במישור החברתי ההיסטורי, ובכך מכירה בכך שהבדלים אלו ניתנים לשינוי על ידי פעולה פוליטית."

http://he.wikipedia.org/wiki/מגדר

catchet

New member
תודה ברטור

עשית סקירה יפה למושג המגדר, ואני מכירה בחשיבות ההבחנה

GreenMamba

New member
לא הבנתי

איך הפמיניזם, שנאבק בפטריארכיה, שהיא הסדר החברתי הישן, בעצם משתפת פעולה איתו? ע"י זה שהיא מסכימה איתו שיש גברים ויש נשים? זה נראה לי בסיס רעוע מאוד לקביעת משת"פיות.
&nbsp
יש מחקרים אובייקטיביים שמראים שהורמונים גבריים ונשיים משפיעים אחרת על התפתחות, תפקוד, קוגניציה, ניווט ומצב רוח. זה לא רק עניין של מיגדור והסללה- יש דברים שנבדקו על חולדות, שלא למדו בשום בית ספר ולא ראו שום סרט של דיסני...
&nbsp
אבל, כפי שאמרה סימון דה בובאר- "אישה אינה נולדת אישה- היא נעשית אישה"- משמע, בהיפוך- בעולם אוטופי בו לא היו קיימות הסללה, מיגדור וכפיה חברתית, וילדות וילדים היו מגודלים באותה סביבה בדיוק ומקבלים בדיוק את אותם פידבקים מהחברה על אותן פעולות- הפערים בין המגדרים לדעתי היו מצטמצמים מאוד

נכון מאד, הפטריארכלים שעדיין קיימים פה (כולל נשים שטופות ראש

מתמקדים באופן מוגזם ומעצימים במלאכותיות איפיונים מסוימים המופיעים אצל זכרים מסוימים - ומדכאים איפיונים אחרים - כולל דיכוי ממש אכזרי של בנים עדינים או רגישים יותר מאחרים - ועושים אותו דבר לבנות, כמובן בהתייחס לאיפיונים אחרים.

catchet

New member
באטלר לא נלחמת בפטריארכיה

אלא בתהליך הממגדר סובייקטים להיות נשים או גברים. הטענה היא שכאשר הפמניסטיות נלחמות בדיכוי הפטריארכלי הן בעצם מקבלות על עצמן את החלוקה הבינארית בין גבר לאישה, אשר לשיטתה של באטלר היא שורש הבעיה, לכן פעולה על סמך החלוקה לא יכולה לקדם את המטרה הפמיניסטית.

לדעתי ג'ודית באטלר היתה "מעגלת" ומשלימה יפה את ספרה

לו היתה מראה , בפרוטרוט, איך הגבריות היא תוצאה של תכנות חברתי.

ודאי, כולנו מתנגדות להגדרה צרה וכובלת של "נשיות" ולכפייתה על האינדיבידואל הנשי. אבל אלה חדשות ישנות. לדון בכך במלוא הלהט זה לחמם איטריות קרות.
הלא כיום, לאחר 200 שנה של פמיניזם (שהתחיל כסופראג'יזם) יש כ"כ הרבה נשים עם חיים אישיים שונים כל כך ומגוונים כל כך. החל מבוקרת בערבה או בחווה אמריקאית וכלה בנשיאת מדינה. אלה שזורקים לכיוונן הערות של אי נחת הם הנחשבים היום ללא נורמליים.

catchet

New member
היא באמת עושה את זה

רק שלא התמקדתי בזה כרגע. את יודעת כתביה הם מפעל ענק, קשה לתמצת הכול בכמה פסקאות...
&nbsp
אני מסכימה איתך בגדול, אך את שוכחת שלא כולם כאן מכירים את המסורת הפמינסטיות כמוך, וזה יכול לעניין אותם. כמו כן אף פעם לא מזיק לחזור על משהו מוכר, אם הוא טוב כמובן

Berethor

New member
אני מניח שלפי השקפתה היינו מגיעים לשוויון מלא רק אם כולם היו

קווירים וביסקסואלים, יש אמת מסויימת מאחורי הגישה הזאת, אבל אני לא רואה את זה קורה גם בקרב הציבור הרחב וגם לא אצלי אישית. צריך גם לזכור שבעבר לא הייתה הבחנה בין מין ומגדר, בעבר הכל היה מגדר, זאת אומרת התנהגות הנשית נחשבה לחלק בלתי נפרד מהאישה, לכן במקרה שאישה התנהגה בצורה גברית יותר, זה היה הרבה יותר לא מקובל ממה שזה היום, לכן ההבחנה בין מין למגדר דווקא מקדמת אנשים שמתנהגים בשונה מהמצופה מהמין שלהם. אני לא מסכים עם הניסיון להתייחס למין כעל מגדר, אנשים נולדים במין שהם נולדים עליו, לא מדובר בהמצעה חברתית, זה שלאישה יש איברים נשיים זה דבר טבעי וביולוגי, זה שאישה לובשת שמלה או שמה איפור, זה דבר בגדרי וחברתי, אני לא רואה סיבה לנסות לעשות "מיקס" בין השניים, המיקס היה מביא ליותר נזק מאשר תועלת לדעתי, משום שבמקרה כזה היה מצופה מכל אישה לשים איפור ודבריים "נשיים" נוספים, כאילו זה חלק בלתי נפרד מהביולוגיה שלה. למושג אישה יש שני פרושים, מיני ומגדרי, מגדרית זה החלק שמעוצב בחלקו "וההצגה" שהיא מדברת עליה, מינית זה עצם כך שיש שהיא אישה פיזית, באיברי מין וסממנים מיניים נוספים, וזה דבר מולד ולא "מעוצב", הדבר היחיד שמעוצב פה הוא הכינוי, אבל זה לא משנה אם יקראו לה אישה או נקבה, הפרוש הוא אותו פרוש, לא משנה הרבה איך יקראו לזה, השמות הם קודם כל כדי לעשות סדר ולהקל על הביטוי המילולי של דברים. אפילו טרנסקסואלים שלא עברו שינוי מין, נוטים לקרוא לעצמם "אישה בגוף של גבר" או "גבר בגוף של אישה", זאת אומרת שבסופו של דבר הם מודעים למין הביולוגי שלהם, אפילו אם הם מרגישים כאילו האישיות שלהם "לא תואמת" עליו. כנ"ל לגבי קווירים, אני בטוח שאפילו הם מודעים לאם הגוף שלהם הוא זכרי או נקבי, אפילו הם מעדיפים שיראו בהם לא זכר ולא נקבה. אז כמה שהם אוהבים לדבר על כך לדבר שהם מרגישים משהו שונה ממה שהם פיזית, בשורה התחתונה זה לא משנה הרבה, כי פיזית הם עדיין נשארים מה שהם, טרנסקסואלים לא היו עושים ניתוחים לשינוי מין אם הם באמת היו מאמינים בכך שלמין אין חשיבות, הם פשוט היו נשארים כמו שהם, וכן אני מודע לכך שאכן יש טרנסקסואלים שבוחרים שלא לעבור ניתוח, ולדעתי הם עושים את הבחירה הנכונה, מקסימום הם תמיד יכולים להיות "אישה גברית" או "גבר נשי" במקום לעשות ניתוחים. ג'ודית באטלר צודקת לגבי כך שיש סקסיזם בתנועה הפמיניסטית, אבל לדעתי זה בעיקר בגלל כל הניסיון להתמקד תמיד רק בנשים, ובחלק לא קטן מהמקרים לאפלות גברים, זאת במקום להתמקד בשוויון מיני באופן כללי. בכל אופן אני מבין אבל לא מסכים עם "תאוריית הקוויר", שדרך אגב לא ג'ודית באטלר היא לא זאת שהמציאה אותה, למרות שהיא כתבה ספרים בנושא הזה, והיא פמיניסטית קוורית.

"תאוריית הקוויר טוענת שהסדר החברתי הקיים הוא פטריארכלי, דיכוטומי ושגוי מיסודו ולכן שואפים ליצור חברה שיוויונית, חסרת גבולות וחסרת הגדרות. הם טוענים שעצם ההגדרה העצמית של גבר-אישה, הומו-סטרייט וכו' היא תרבותית ולא טבעית."

"ההתייחסות למושג קוויר הפכה קיצונית יותר עם הזמן, כאשר תנועה רחבה של אנשים, שמקורה בפעילים לזכויות ההומואים, קבוצות רחובאנארכיסטיות, תנועות פמיניסטיות ותנועות סוציאליסטיות אימצה את המונח קוויר כזהות בפני עצמה, שעיקרה היעדר זהות מינית, או חופש בחירה בעיני אחרים. המשמעות היא שהקוויר המודרני רואה את עצמו "משוחרר" מהגדרות ותוויות (אשר מקורן, לפי מחקרים היסטוריים רבים הוא בהבניות חברתיות) מגבילות, ומעדיף לעצב את זהותו המינית, המגדר שלו והפרקטיקה המינית שלו על פי נטיית לבו הרגעית והמשתנה, ולא על פי החלטה קבועה ומוכנה מראש."

[URL]http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%95%D7%95%D7%99%D7%A8#.D7.94.D7.96.D7.94.D7.95.D7.AA_.D7.94.D7.A7.D7.95.D7.95.D7.99.D7.A8.D7.99.D7.AA[/URL]

catchet

New member
אני אוהבת איך שאתה חושב

ובכל זאת נראה לי שאתה מפספס את הרעיון המרכזי: קודם כל חתירה תחת ההבחנה בין מין למגדר לא אמורה להשאיר אותנו רק עם המין. הטענה הפוכה - הכל מגדר, גם מה שנהוג לחשוב כמין. באטלר טוענת שההבדל המיני נוצר בעקבות ההבחנה הלשונית, כלומר הטבע כבר ממוגדר כשאנו באים לבחון אותו. דבר נוסף הציפייה שאישה תתנהג כאישה וגבר כגבר נעוצה בהבחנה המהותית בין גבר לאישה, זאת אומרת שהציפייה באה בעקבות ההבחנה ומתוך הסכמה איתה.

Berethor

New member
הבנתי שהיא לא אמורה, אבל עדיין הגישה הזאת יכולה להוביל לשם

לדעתי חוסר הבחנה בין מין ומגדר היה מביא ליותר נזק מאשר תועלת, משום שאם הגישה הזאת הייתה מתקבלת בקרב הציבור הרחב, סביר להניח שהיא הייתה מחזקת עוד יותר את המגדר, ולא מעלימה אותו, בדומה לאיך שזה היה בעבר, שכמעט ולא הבדילו בין מין ומגדר, מה שלמעשה הוביל לציפיה שכל אישה צריכה להתנהג לפי מה שמצופה מהמגדר שלה. אני מניח שג'ודית באטלר לא שמה לב לסיכון הגדול הזה, או שהיא מתעלמת ממנו, יכול להיות שגם משום שהיא מודעת לכך שהיא לא מקבלת החלטות בנושא, אלא רק מביעה את דעתה. אני נתתי דוגמה למה זה אומר אם באמת היו מנסים ליישם את התאוריה הקווירית. חוץ מזה באופן אישי אני גם לא אוהב את הכאוס שזה יוצר, בסופו של דבר המושגים הם גם כדי לעשות סדר בדברים ולהתבטא, אם לא היו משתמשים במילים "גברי" או "נשי" אז במה כן היו משתמשים, היו בעיקר מתקשים עוד יותר על לבטא את עצמם מילולית. מי שמשתמש במושג "גברי" או "נשי" בדרך כלל מסכים עם ההבחנה והקטגוריות, אבל לא תמיד, אני נתקלתי אפילו בג'נדרקווירית ברעיון, שהשתמשה במושגים של גברי או נשי, סטרייטי או לסבי, כדי שיבינו אותה, אז אומנם היא הרבתה גם לומר משפטים בסגנון מה שאתם שלא ג'נדרקווירים רואים ככזה. בכל מקרה אני לא ברצינות רואה איך אפשר לחתור תחת המין, מין זה דבר מולד, זה לא באמת משהו שכל כך קל להתעלם ממנו, במיוחד מעשית ולא רק בסלוגנים, אם כי באופן עקרוני זה אפשר להתייחס למישהו קודם כל כאדם, ולא כגבר או אישה. בשביל שתהיה התעלמות כמעט מוחלטת מהמין, כל האנשים צריכים להיות ג'נדרקווירים וביסקסואלים, אבל רוב האנשים הם לא כאלו. לדוגמה לי באופן אישי יותר קל להתעלם מהמין של אדם בקשרי ידידות, בכל הנוגע לזוגיות אני לא יכול להתעלם מזה, משום שאני הטרוסקסואל, אני כן יכול להיות בזוגיות עם "אישה גברית", אבל לא עם גבר ביולוגית. אם הייתי מכיר ג'נדרקווירית שלא רוצה שהדבר עליה בלשון נקבה, אולי הייתי עושה את זה בשבילה, אבל בסופו של דבר לא באמת הייתי רואה בא זכר. אגב בשפה האנגלית זה במלא פחות בעיה, משום שאין בשפה האנגלית לשון נקבה. "walking" זה גם הולך וגם הולכת. בכל אופן שמח שאהבת איך שאני חושב, זה לא נושא פשוט.

"גֶ'נְדֶרְקְוִויר (מאנגלית: Genderqueer) הוא מי שזהותו המגדרית אינה "גבר" או "אישה". הזהות המגדרית הג'נדרקווירית עשויה להיות מורכבת מזהות כגבר וכאישה יחד, בשילובים שונים, או שונה ונפרדת לחלוטין משתיהן. זהות ג'נדרקווירית עשויה אף לעבור באופן חופשי בין סוגים שונים של מגדר."

"ג'נדרקווירים אינם רואים עצמם כבעלי זהות גברית או נשית באופן מוחלט, והם אינם מוצאים עצמם בתוך הדואליות הזו של המגדר. אין במינוח מטרה להפוך זהויות מגדריות אחרות לבלתי-לגיטימיות, אלא פשוט להרחיב את הלגיטימיות לכל הזהויות במקום להגביל אותה לחלקן. בקהילה הג'נדרקווירית קיימות תפיסות שונות לגבי מגדר. יש ג'נדרקווירים המערערים על עצם מושג המגדר ורואים בו גורם דיכוי. אחרים רואים בו הבניה חברתית שניתן להנות ממנה כמשחק, בעוד אחרים מתייחסים אליו כאל אלמנט חשוב בחייהם ובזהותם."

http://he.wikipedia.org/wiki/ג'נדרקוויר

catchet

New member
יש הבדל

בין חוסר הבחנה לחתירה תחת ההבחנה. באטלר לא מתכחשת להבחנה אלא מנסה להראות שהיא מלאכותית ולכן ניתנת לשינוי. הביקורת שלה מופנה כלפי הגישה המהותנית (כזו שמניחה קיום מהות נשית או גברית). לשיטתה לא קיימת כזו מהות (לא נשית ולא גברית), מה שיש זה ביצוע שחוזר על עצמו ובדרך זו יוצר זהות מגדרית

למעלה