80-90
יאן אנדרסון ניסה בשנים אלה כיונים שונים ומשונים, אם כי תמיד נשאר נאמן לצליל הייחודי. הכיוונים החדשים (חזרה לבלוז, גל-חדש ומוסיקה אלקטרונית, אולי גם נסיון לייצר להיטים - ללא הצלחה) באו לידי ביטוי בעיקר במעטפת. ואולם, ההבדל הגדול בין הגוונים המוסיקאליים שג´ת´רו טאל התנסתה בהם לאלה שג´נסיס, למשל, התנסתה בהם, הוא שג´ת´רו טאל נשארו נאמנים לצליל הבסיסי. בעוד ג´נסיס פנו לכיוון הSoft Adult Rock כפי שמכנים זו ה"מומחים", מילאו איצטדיונים בקהל מאזינים מזדמן שלמחרת אימץ גיבורי תרבות אחרים, ג´ת´רו טאל זכתה לשמור לעצמה את קהל מעריציה הבסיסי משנות השבעים. הלהקה התבגרה והקהל האוהב שלה יחד איתה. גרעין קטן, אבל מספיק כדי שיאן אנדרסון יתדלק את עצמו מחדש בכל פעם ויוציא לאוויר אלבום חדש. האמת שחלק מהאלבומים לא רע. A הוא אלבום נסיוני, אלקטרוני יותר מקודמיו עם אדי ג´ובסון הכנר המוכר מCurved Air ומהרכבים אחרים בסוף שנות השבעים. Broadsword and the Beast הוא אלבום לא רע, שאני מחבב מאד: קולו של אנדרסון שם נהדר, הצליל אמנם נשמע מסונטז אבל החליל שם, הגיטרה הנהדרת של מארטין באר גם היא שם ורק חבל שהמתופף הנהדר בארימור בארלו לא שם. זה אלבום רוק מצויין, אם כי לעיתים קשה לראות בו "מתקדם". כששומעים את שיר הפתיחה Beasty נזכרים ב Aqualung ואני לא חושב שזה רע. Crest of a Knave (1987), Rock Island (1989), Catfish Rising (1991) הם אלבומים די סתמיים ולדעתי מהעידן הזה די להאזין ל Broadsword אלא אם אתה חובב פנאט. המוסיקה די ממחזרת את עצמה, רוק פופי בלי יותר מדי צבעים כמו באלבומים של סוף השבעים. בכל זאת הייתי ממליץ בחום על אלבום אחד שיצא בשנות ה 90: Nightcap שהוא אוסף כפול של קטעים שלא הוקלטו בתחילת שנות השבעים, כולל גרסא מלאה ושונה לגמרי של A Passion Play, מרתק ולו רק כדי לשמוע כיצד אנדרסון יצר את המוסיקה שלו, הלביש עליה את השכבות השונות והפיק את האלבומים מהעידן הפרוגרסיבי. לסיכום: את Broadsword אתה יכול לקנות בשקט, את Nightcap חובה, את Rock Island אל תקנה, אלא אם יעלה פחות מ 30 שקל, ואת השאר תדחה לאחר שתשמע את Broadsword. אם תאהב אותו, לך על Crest of a Knave שנשמע די דומה לBroadsword ויש בו את אחד השירים החזקים של ג´ת´רו בתקופה המאוחרת: Budapest. בהצלחה יקי