מבקשת עזרה

גלים1111

New member
מבקשת עזרה

אני מחפשת אתר שיש בו כללי תחביר. למשל- השאלה ששאלתי למטה- איך מוסיפים ה' הידיעה לצמדי מלים (עורך דין, יום הולדת, מצב רוח וכו'). אינטואיטיבית אני יודעת שמוסיפים את ה' הידיעה למלה השנייה, אבל אני צריכה הוכחה שאני צודקת. אולי מישהו מכיר אתר על תחביר? ואם אין כזה- אפשר להפנות אותי לספר? ואולי מישהו יודע את ההסבר לכך ויוכל לרשום פה? אודה על כל עזרה. יום טוב.

גנגי

New member
הפניתי אותך בתשובה הקודמת שלי

(כששאלת על הסמיכות). אני חושבת שתוכלי ליהנות מהאתר ולהפיק ממנו הרבה ידע.

גלים1111

New member
תודה גנגי,

תודה שהפנית אותי לאתר הזה. קראתי מה שכתוב בו על יידוע ולא ממש הבנתי מה הוא אומר לגבי השאלה שלי. למשל- שרוך נעל הופך לשרוך הנעל, אבל רב סרן הופך להרב סרן. אז מה הכלל? מתי ה' הידיעה במלה הראשונה ומתי בשנייה? יש לך מושג?

mucool2

New member
אפשר להבדיל

השרוך הוא שם עצם ועומד בפני עצמו, וקל לראות ש"שרוך נעל" = "שרוך של נעל". לעומת זאת, ה"רב" ב"רב סרן" איננו עומד בפני עצמו ואי אפשר להפוך רב סרן ל"רב של סרן".

Eldad S

New member
ומצאתי כבר: "סמיכות וספק סמיכות"

חן חן

גלים1111

New member
שאלה לגנגי

אני שואלת אותך שוב כי נראה לי שאת הכי מבינה בתחביר פה- הבנתי שיש צמדי מלים שה' הידיעה באה במלה הראשונה, ובאחרים היא באה במלה השנייה. אבל מה הכלל??? מתי זה כך ומתי זה כך? בתודה מראש.

גנגי

New member
בד"כ

כשיש צירוף של שני שמות שיכולים להיות עצמאיים באופן רגיל (בֵּית ספר - בַּיִת ו-ספר) אז היידוע יהיה במילה האחרונה (לפעמים סמיכות מורכבת מיותר משתי מילים, למשל - אשת סגן שר החוץ = ארבע מילים, והיידוע רק במילה האחרונה, כאמור).
כשיש צירוף של מילים שהראשונה שבהן אין לה קיום עצמאי (אי בהירות, למשל, זה לא אי במובן אי ירוק בים, אלא מילת שלילה שאין לה קיום משל עצמה) - האקדמיה ללשון אינה מחייבת שהיידוע יהיה כאן או שם, אבל נהוג ומקובל ליידע צורות כאלה דווקא במילה הראשונה (האי-בהירות).
כשיש צירוף כמו "עורך-דין", שמצרף למעשה צורת בינוני (שמתפקדת כאן למעשה כפועל, מפני שמדובר על אדם שעורך דינים) ושם, זה לא ייחשב כצירוף סמיכות אמיתי ולכן היידוע יהיה במילה הראשונה (העורך דין). ואני לגמרי לא המומחית כאן לתחביר, יש תותחים כבדים ממני פי כמה וכמה. למעשה אני אשמח ללמוד ממי שמבין יותר ממני, ואם יש תוספות והארות (ובטח יש), יהיה יופי לשמוע.

למעלה