מבקשת את עזרתכם,

נורמה 10

New member
מבקשת את עזרתכם,

בדרך כלל יותר קוראת ממשתתפת, אבל הפעם יצאתי משתיקתי. ומבקשת עזרה בפירוש שם משפחה מל. נאמר לנו שזה ראשי תיבות של ממשפחת לוי = מ"ל , המשפחה מפולין. אשמח לדעת אם מישהו שמע על ראשי תיבות אלו והאם זה משמעותן. תודה, נורמה

friend9

New member
לא שמעתי על ראשי תיבות אלה

המומחים לשמות משפחה יהודיים באירופה: A. Beider בשלושת ספריו על פולין, רוסיה וגליציה. בני Guggenheimer בספרם על אותו נושא. לדבריהם - השם MEL בא מגרמנית: Mehl - קמח או סעודה. אין שם רמז לראשי תיבות.

yagury

New member
ראשי תיבות

כלל לא בטוח שאכן הכוונה של שם משפחה זה הוא לראשי תיבות כלשהן. אם אכן אלו ראשי תיבות, הספר "אוצר ראשי תיבות" מפרט כ-50 פירושים שונים לראשי התיבות מ"ל. אם מישהו אכן הולך בכיוון הזה, אזי שניים מהפירושים הנזכרים בספר הנ"ל הם "מחנה לויה" ו"מטה לוי", אבל אין בכך הוכחה שאכן הכוונה בשם המשפחה הזה לראשי תיבות אלו. לדוגמה, אם נחפש פירושים הנוגעים לשמות בלבד - אזי נמצא בין אותם 50 פירושים גם את "משה לייב" ו"מרדכי לייב". יוסי יגור

נורמה 10

New member
האינפורמציה שמצאת מעניינת

אני העליתי את השאלה עבור ידיד טוב שלי ששם משפחתו הוא מל ואביו ביום בר המצווה של הנכד הדגיש שהמשפחה היא מצאצאי שבט לוי וכי מל הכוונה ל ממשפחת לוי. ולאחרונה כשהנושא עלה ביניו שוב הוא סיפר לי כי אביו טוען שבפולין בעילתו לתורה של האב נאמר שהוא אברהם בן יהושוע הלוי, לעומת זאת ביד ושם יהושוע מופיע תחת השם מל. ועוד סיפור, דודו של הידיד שלי פגש ביום מן הימים אדם שהכיר את המשפחה ואמר לו שמשמעות השם מל הוא משבט לוי. אבל עד היום לא מצאתי הוכחה לטענה, תודה רבה לך יוסי על הדברים שהבאת, אני בטוחה שהמשפחה תשמח לשמוע את החדשות האלו, ומן הסתם עכשיו חשוב למצוא תעודות רשמיות על הולדתו של יהושוע בטומשוב מזובייצקי בפולין וצערי לא מצאתי עדיין רישומים שלו מהעיירה . יש איזכור ביד ודם על מותו מידי הנאצים בגרמניה.

yagury

New member
כדאי להתאמץ למצא סימוכין חזקים יותר

מבחינת ההלכה היהודית, מה שנכתב למעלה על פירוש השם אינו מוכיח בהכרח את ההשתייכות לשבט לוי. מה שכן יקבע למשל (בסדר חשיבות יורד): כתובה של אחד מבני משפחת מל, שבה מצויין במפורש כי החתן הוא לוי, או; מצבה של אחד מאבות המשפחה בה מצוין שמו בצירוף התואר "הלוי" (ובדרך כלל בליווי ציור או סיתות של כד מים - לציון העובדה שהלויים היו יוצקים מיים על ידי הכהנים), או; זיכרון משפחתי בדבר עליה לתורה בבית הכנסת - כפי שכתבת למעלה. רישומי יד ושם אינם כוללים ציון כהן / לוי / ישראל, ואינם שייכים לענין. גם בתעודות רשמיות לא תמצא התייחסות לנושא זה. ולסיום; כבר פגשנו בני משפחת כהן שאינם כהנים, ובני משפחת לוין שאינם לויים, ולאחרונה שמעתי סיפור על בת משפחת כהן שאינה יהודיה כלל (סבא יהודי בשם כהן וסבתא שאינה יהודיה). ולכן, הסתמכות על שם משפחה בלבד היא מסוכנת. יוסי יגור

אכן, כן. עכשיו מתחיל שלה ההוכחות

ידידי הבטיח שיעשה חיפוש למצוא מסמכים כלשהם בייתו אבל נדמה לי שחיפוש בארכיון שיש בו מסמכים מטומשוב מזובייצק יכולים לאמת את ההנחה, למרות שכפי שקראתי , לשם מל mehl יש הסטוריה מעניינת .

אקשט

Member
שני דיונים נפרדים

יש פה שני דיונים נפרדים: א. האם מל הוא ראשי תיבות של מטה-לוי או משהו מעין זה. ב. האם משפחת הידיד היא משפחת לוויים. לדיון א: יש שמות רבים שהם ראשי תיבות מלכתחילה (כמו: כץ, בראז, סגל), ויש שמות רבים שהמציאו להם ראשי תיבות (כמו: אזולאי, מכבי). אם כל מה שיש הוא "שמועה" שעברה במשפחה בלי תימוכין נוספים ממקורות בלתי-תלויים, ספק גדול אם אכן מדובר בראשי תיבות מלכתחילה. לדיון ב: כאן יש כבר שני "עדים" - השמועה על משמעות השם והזיכרון מהבר-מצווה. זיכרון מבר-מצווה הוא עד חזק. בעלייה לתורה יש הקפדה גדולה לציין את המוצא - כהן/לוי/ישראל. אברהם בן יהושע הלוי יכול להיות שרעבי או רבינוביץ או לוי, אבל תמיד יקראו לו לתורה: אברהם בן יהושע הלוי. לפיכך, סביר מאוד שהאיש הוא אכן לוי, ען או בלי קשר לשם המשפחה.

נורמה 10

New member
לאקשט, תודה. יפה מאד מיקדת את שני הדיונים

הנושא של העליה לתורה הוא העיקר אני מבינה בנושא ההשתייכות לשבט לוי מאחר ובבר המיצווה מדייקים ומקפידים לציין את המוצא ולכן יש להתייחס למידע הזה כמידע אמין. ולכן יתכן שמקור השם משפחה מל הוא באמת ראשי תיבות של "משבט לוי " ופה מתחבר השם עם הידע העובדה שבבר המיצווה הוא עלה לתורה כבן יהושוע הלוי, ואולי יש קשר בין שם המישפחה למסורת ולידע המשפחתי על היותם צאצאים לשבט לוי. האם יד דרך לאמת את המידע הזה?

yagury

New member
כתובה היא ההוכחה החותכת - הרבנים בודקים היטב

מצבה - רק כאשר אין בנמצא כתובה. זיכרון של עליה לתורה - קביל אבל חלש יותר. ניתן להשתמש בו רק לחיוב, אבל לא לשלילה. כלומר: אם קראו לו לתורה בתור לוי אז כנראה שהוא היה כזה. אבל אם קראו לו בתור ישראל רגיל אזי עדיין יתכן שהוא לוי (או אפילו כהן) - אבל הדבר נשכח במצוקת הדורות האחרונים.

נורמה 10

New member
הכתובה ? מפני שזהו טכס דתי, והכל נרשם ואז יש

סיכוי לעדות כתובה ? אני אבדוק אם יש להם כתובה,אני בספק. בינתיים איני מצליחה בכלל לראות את רישומי הלידה של יהושוע מל( MEHL) בJRI מטומשוב מזובייצקי,

למעלה