מבט מבחוץ על "בטיפול"

drorhaim

New member
מבט מבחוץ על "בטיפול"

תרגום (חופשי) של קטע מתוך בלוג של עיתונאית ברזילאית בשם דניאלה קרש שחיה כרגע בישראל, ובין היתר עוסק גם בסידרה: "לצפות בטלוויזיה בישראל זה להחשף יום יום לתרבות די מוזרה. התוכניות האהובות כאן הן או תוכניות אקטואליה שבהן פוליטיקאים צורחים זה על זה וכולם על המראיין, או חיקויים של תוכניות ריאליטי אמריקניות, או פרודיות על דמויות ידוענים. אבל מפעם לפעם נוצרת גם סידרה איכותית, כמו למשל הסידרה "בטיפול" שמכילה, כנראה, את הטקסט האינטליגנטי ביותר שיצא לי לשמוע בחיי. הסידרה עוסקת בסיפורו של ראובן, פסיכולוג מצליח (אסי דיין המופלא) שמטפל מדי יום ביומו במקרים מסובכים ומתוסבכים. כל פרק, בעצם, הוא טיפול אחד ארוך של לקוח אחד. בסוף השבוע הוא עצמו נפגש עם המנחה שלו לדון אתה על מה שעבר עליו כל השבוע. נשמע די משעמם, לא? לשמוע חצי שעה פגישה עם פסיכולוג? אבל כאן בדיוק נכנסת לתמונה הגאוניות של הכותבים, הבמאים - והשחקנים (מדהימים!). הסיפור האנושי של כל לקוח יוצר עולם שלם חדש, שחודר לא פעם אל עולמו של הפסיכולוג, לא משנה כמה הוא מנסה להמנע מזה. המטופלת היפה של יום ראשון מספרת לו לאחר שנה של טיפול שהיא חושקת בו ורוצה להפוך אותו ממטפל למאהב. לקוח אחר הוא טייס קרב שהפציץ בטעות פליטים חפים מפשע. הוא מכחיש שמצפונו מייסר אותו, אך חוטף התקף לב קטלני ומושבת מטיסה. מקרים כאלה ואחרים, בנוסף למשבר בחיי הנישואין, דוחפים אותו עוד ועוד לאבדן שליטה מוחלט. אני רוצה לציין כי ככל שהתרשמתי מאיכות הסידרה, הזדעזעתי מהצורה שבה המטופלים מדברים אל ראובן. כמו כל הישראלים, גם הם משתמשים בשפה בוטה, עצבנית, גסה וחמומת מוח על גבול ההתפרצות. וראובן, איכשהוא, מצליח לספוג הכל באיפוק. אני בחיים לא הייתי מדברת לפסיכולוג שלי ככה! אני מניחה שזה פשוט חלק מהאופי הישראלי. שמע, האנשים פה קשים!! זה במיוחד קשה לברזילאים, שעושים כל מה שאפשר כדי להיות סימפטיקו. אני רק מקווה שלא אכנע לצד הזה של התרבות הישראלית." מה אתם אומרים?

מסכימה עם הקטע

על איך המטופלים דיברו על ראובן. איך נעמה ירדה עליו וידין הקניט אותו... אחד הלקחים שבנאדם מבחוץ יכול ללמוד מהסדרה זה שעל הפסיכולוג אפשר להפיל הכל, לקלל אותו, לרדת עליו ולהקטין אותו... ובזווית אחרת גם הכניסו את זה בסדרה, שפסיכולוג הוא לא אלוהים, אלא בנאדם כמו עם בעיות כמו לכולם.

nomi99

New member
הייתה לי בעיה עם....

ההגדרה: "לקוח", שמשמעותו בעצם: "קונה". (די צורם לא?)

ממש לא "קונה" את זה../images/Emo3.gif

לקוח זה קליינט. היום, הפסיכולוגים מעדיפים לקרוא למטופל "לקוח" מאשר לקרוא לו "פציינט"- המילה נתפסת כהתנשאות, כאילו המטפל "יודע הכל". פסיכולוג הוא לא רופא, והתפיסה היום היא כמה שיותר שוויון בין המטופל למטפל, כמה שיותר לדבר אל הלקוחות בגובה העיניים. קליינט הוא "מקבל שירות", ולא איזה מנותח על שולחן הרופא...

לדעתי

לקוח זה יותר כאילו אתה באה לפסיכולוג כדי לקנות משהו. כדי לקנות הקשבה, אהבה וחום... כאילו אתה בא לפסיכולוג כדי שהוא ימכור לך את האמרות שלו. ככה הייתה התפיסה בסדרה אצל ידין נראה לי כשמדובר ברגשות של אנשים מכירה של אהבה שלא באה ממקום טבעי זה זיוף אחד גדול. ואני חושבת שעדיין מטופלים "מנותחים" על שלוחן הרופאים, אולי לא פיזית אבל נפשית.

אהבה?../images/Emo12.gif

העבודה של הפסיכולוג אולי נראית ככה בסדרה... אבל ממש לא מדובר באהבה. אהבה היא תוצר לוואי שאולי נוצר כלפי חלק מהמטופלים, אבל לא בשביל זה הם משלמים לפסיכולוג. אם כבר, אז המונח הוא אמפתיה (ראיית הדברים מנקודת המבט של המטופל, תוך שמירה על עמדה מקצועית והימנעות מסימפטיה- הזדהות מוחלטת). ובכל מקרה, משלמים עבור שירות שהוא עזרה מקצועית. יחסים טיפוליים מאוד שונים מיחסים רגילים, וצריך לזכור את זה כל הזמן.

אם המטפל שוכח

זה אוי ואבוי...
מטפלים ותיקים כבר לא שוכחים שאסור להם לחשוף פרטים אישיים... בתור חדשה בעסק, אני צריכה להזכיר לעצמי כל הזמן

אז שיהיה אמפתיה :p

גם הקשבה ותמיכה הן סוג של אהבה. כשאתה מראה לבנאדם שאכפת לך ממנו זה גם נקרא אהבה, גם אם נניח זו לא ההגדה המדוייקת. לדעתי P:

מהניסיון שלי

זה נורא חשוב לקבל אמפתיה. זה מאוד עוזר לבנייה של בטחון עצמי. מעבר לזה חשוב לקבל קנה מידה לגבי הרגשות מסוימות ולגבי איך שאני תופסת דברים. לפעמים יש דברים שקורים לך ואתה חושב שככה זה. ואז המטפל משמש בתור מישהו שמכניס אותך לפרופורציות ולא נותן לך "לאבד את הצפון" ועוזר לך לראות איפה אתה מגזים לכל מיני כיוונים. ככה זה לפחות מבחינתי. כשהמטפל נותן לי אישור לרגשות מסויימים או אומר שאני מעריכה דברים שאדם אחר לא היה מעיף עליהם מבט ומקבל אותם כמובן מאליו, זה "מאפס" אותי קצת. זה עוזר לי לעשות סדר בראש ובנשמה. ואחר כך יש לי הקלה. לכן אין פה שאלה של אהבה בכלל, אלא עזרה באיפוס...
כשאני מקבלת "אישור" או מקבלת הצעות איך עוד אפשר להרגיש/לתרגם משהו - זה מאוד מאוד עוזר לי להתאפס. כתוצאה מכך הפעולות שלי בחיי היום יום יותר מאוזנות ואני מרגישה הרבה יותר טוב ומסוגלת להתמודד עם דברים שקודם היה קשה. ובקשר למינוח - "מטופל" הכי מתאים לדעתי.

L L B

New member
מה אני אומרת../images/Emo35.gif

ואני לעומתה מניחה שזה חלק מהטיפול... לא מהאופי הישראלי. הרי יש סיבה ל"למה המטופל מדבר כך אל המטפל...". נכון שצריך לכבד את השרינק כמו כל אדם אחר, אבל עדיין... צריך לברר מה עומד מאחורי סגנון הדיבור הזה... אני זוכרת שכשלי היו התפרצויות מאוד בוטות ומגעילות (והרבה יותר גרועות מהסידרה) זה לא נבע מרוֹע, אלא מקושי מאוד גדול... מכאב אדיר... עם שאר הדברים של הברזילאית הסכמתי פחות או יותר
לילה טוב.

מסכימה איתה לגבי הכל למרות שאני

חושבת שהקצינו בכוונה את התגובות של המטופלים, לי אישית זה נראה מוגזם מידי

גברת ברזילאית בוקר טוב מישראל,

א': נסעתי עכשיו כשעה בכביש ירושלים תל אביב ושמעתי מוזיקה ברזילאית. מסרי שם בגולה שהם יודעים לעשות מוזיקה ב': מדובר פה בסדרה שהוקצנה כמובן כדי לעורר דרמה. ג'': נשמע מדבריך שאת פשוט מתביישת להיות ישראלית. ד': זה כמו שאני אומר שהאמריקאים לא אוהבים את ההורים שלהם. כי בכל סרט שראיתי, תמיד שאלו מישהו על אמא או אבא שלו והתשובה הייתה "ההורים שלי גרושים, אבא שלי נפטר כשהייתי בת 6". ה': אנחנו הישראלים מאוד מעודדים משפחתיות ואני מקווה שלא אכנע לצד הזה של התרבות האמריקאית להרוג את ההורים בכל סרט. מה אתם אומרים?

mkarin

New member
מסכימה עם דבריה.

אני לא יודעת אם לשייך דווקא את זה לאופי הישראלי, אבל אין ספק שהאופי הישראלי הוא אופי מיוחד [ואל תסקלו אותי באבנים, אני ממש לא מתביישת להיות ישראלית] מבחינות שונות. מלבד העניין הזה, הסכמתי עם דבריה. האם אפשר לקבל את הכתובת של הבלוג שלה? [בהנחה שהוא בפורטוגזית].

למעלה