כשמבינים מה בדיוק הוא בודק ולא מצפים ממנו ליותר ממה שהוא אמור לעשות. TOVA - Test of Variables of Attention בודק קשב פרופר. זהו מבחן CPT - כלומר Continuous Performance Test - שבודק לאורך 22 דקות קשב מול מטלה פשוטה ב-go-no go מטלה כמו: כשאתה רואה את המשולש האדום אל תלחץ על הכפתור... ואז 22 דקות מראים לנבדק כל מיני צורות וכשהמשולש האדום מופיע עליו לא ללחוץ. במשך 22 הדקות הללו המבחן מציף למעלה כמה פרמטרים מאוד חשובים הקשורים לקשב: נפילות קשב (inattention) כשהנבדק לוחץ כשאינו אמור ללחוץ ולא לוחץ כשהוא כן אמור ללחוץ. זמן תגובה (בסגנון אימפולסיבי או פרסרברטיבי) vigilance (דריכות לאורך זמן). הדבר היחיד שעושים בנוסף עם מבחן כזה (ויש אחרים דומים) הוא שמשווים את תוצאות המבחן הראשון מול מבחן שני, זהה, אולם תחת השפעה של ריטלין. או אז גם אפשר לראות האם ריטלין עוזר לאדם או לא. זהו. לא יותר מזה. בשביל זה הוא אמין. בשביל דברים אחרים לא.
שמדי פעם יש פרצי אור חזקים שאמורים לגרום הסחת דעת ולכן מקשים על אבחנה מבדלת בין רגישות לאור לבין קשיי קשב וריכוז. שכחת להוסיף שבמקרה של דיכאון או קושי רגשי אחר עלולות התוצאות להתעוות. ולכן לבד האבחון הזה שווה קדחת...ושכחת להגיד שילדים עם אי קיו גבוה ובעיות קשב וריכוז איכשהו מצליחים לצלוח אותו למרות שלטענתם הוא משעמם נורא... והידע הזה הוא רק מהקשבה לילדים שחוו את המבחן ומניתוח פעילות של המבחן - בלי אוסף ההשמצות שהרופאים אומרים עליו...
שרגישות למשהו שהוא חלק ממבחן תמיד יעשה "רעש" בתוצאות ואי אפשר יהיה להפריד. זה נכון לא רק לגבי TOVA. אותו כנ"ל לגבי הפרעה רגשית המפריעה גם קוגניטיבית. קשה מאוד לבדוק משהו הקשור לתוצרים הקשורים למוח באופן מבודד לגמרי מפרמטרים אחרים. עד כמה שידוע לי רוב המקומות לא מסתמכים על אבחון TOVA בלבד ויש בטרייה שלמה של שאלונים ואבחונים אחרים לתמוך בתוצאות (או לערער עליהן). השיעמום אגב הוא בכוונה למדוד vigilance. או כך לפחות הבנתי אנוכי. אם יהיה מבחן "מעניין ומושך" לא יראו דפוס של נפילות עירנות. מי שמכיר את מבחן Connors - הוא לדעתי הרבה יותר ידידותי, בלי פרצי אור ובלי מסכת מסורבלת של התקשרות עם חו"ל על כל קליינט.
המכון להתפתחות הילד מכבי שרותי בריאות צ'ק סנטר,מרקוני 10, צ'ק פוסט, חיפה טל: 8810700-04 פקס: 8810722-04 אם אין להם אצלם, לפחות יוכלו להפנות אותך. בהצלחה!
אבל אני לא בטוחה לגבי התורים. תצטרכי לבדוק שם במרפאה הנוירולוגית. האמת שאני העדפתי לנסוע קצת רחוק כדי שהתור יהיה מהיר יותר. אם אתם מוכנים להתרחק קצת אז יש את מכון אניגמה במרכז שהוא מאוד מאוד ידוע ויש גם בהדסה בירושלים.