מבחן מחוננים שני

Tiger10010

New member
מבחן מחוננים שני

שלום
מה הרעיון לעבור מבחן מחוננים בכיתה ב'
ולאחר מכן לעבור בכיתה ו?
האם הילד מפסיק להיות מחונן?

התשובה אותה קבלתי ממשרד החינוך בנושא זה:

שיש שינויים במוטיבציה, ברמת הידע וביכולות של הילד עם השנים.
ולשאלתי מדוע ילד שלומד במהלך בי"ס היסודי בכיתת מחוננים לא צריך לעבור שוב מבחן בכיתה ו', לעומת ילד שלומד ביום שליפה שכן צריך, התשובה הייתה שכיתת המחוננים משמרת את כל אותם פרמטרים ולכן אין צורך לבחון אותו שוב.
זה נכון שהמחקרים של השנים האחרונות מצביעים על כך שמנת המשכל לא כל כך יציבה כפי שבעבר חשבו, אך עדיין לא ברור לי ההבדל בגישה בין מחונן בכיתה למחונן ביום שליפה. כאילו יש מחונן ויש מחונן...

פולספגן

New member
מה המוטיביציה לעשות מבחן נוסף?

הרי מי שלא בכיתת מחוננים זה ברוב המקרים בגלל אילוץ של מקום מגורים וזהו נתון שלא משתנה, לכן ילד ביום שליפה ימשיך להיות ביום שליפה ואין לו כל צורך במבחן הזה.

לדעתי - בגלל שזה מבחן יחסי, השוואתי

לא אותם ילדים ניגשים בכיתה ב ובכיתה ו (אולי בכיתה ו פתאום ייגשו הרבה יותר ילדים, מאד חכמים, שהוריהם לא רצו שיילכו למבחן כשהיו בני 8) - ולכן ילד שהיה בין המצליחים ביותר בכיתה ב, עכשו יהיו ילדים שיצליחו יותר ממנו

לגבי הקטע ש"פרמטרים משתנים" - יש בזה משהו, שרק מחזק את העניין שהמבחן לא באמת בודק את הפוטנציאל שהילד נולד איתו, אלא את הסביבה שהילד חי בה....

פולספגן

New member
ההפך, בכיתה ב' ניגשים יותר ילדים מאשר מאשר בכיתה ו' כי

ההורים עדיין לא מבינים מי נגד מי ולא מתערבים לבי"ס.

המבחנים האלה הם גם יחסיים וגם לא מדויקים

וגם... מבחנים (ולא סתם, אלא רבי ברירה).
בהחלט יכול להיות שילד יעבור אותם בכיתה ב' ולא ב-ו'. ולא רק זה, יכול להיות שאותו ילד שיעשה פעמיים מבחני מחוננים בכיתה ב', פעם יעבור ופעם לא.
בכיתה ו' מאפשרים לכולם הזדמנות נוספת להראות אם הם באחוזון ה-1 (או מה שזה לא יהיה) שעבר את המבחן.
לילדים שכבר נמצאים בכיתת מחוננים לא עושים את המבחן כי להוציא ילד מכיתת מחוננים ולהגיד לו "מצטערים, אתה כבר לא מחונן" זה מעשה לא אנושי ממש, ולא יעלה על הדעת שזה מה שיעשו.

דרור9000

New member
זה בדיוק מוכיח את הבעייתיות של המבחנים

ביום רע גם ילד מחונן יכול ליפול בם.
הבת שלי לא רוצה ללכת ללמוד בכיתת מחוננים והיא בימי שליפה.
אבל מצחיק לחושב שאחרי שהיא סובלת מהסטיגמה של החנונית מאז שהיא אובחנה
בסוף היא יכולה לאבד את התוית, טוב מעניין ...

מה שלי מוזר בעניין, זו הבחירה לבחון רק את תלמידי יום השליפה

אני מסכימה עם חייבת להגיב שזה לא אנושי לקחת מילד שלומד בכיתת מחוננים את "התואר", אבל אני חושבת שבדיוק באותה המידה זה פוגע בילד שלומד ביום שליפה. פתאום הוא לא מחונן?
לדעתי, הדבר הנכון זה לאפשר למי שלא עבר את המבחן בכיתה ב' להבחן שוב בכיתה ו'.
מספר "הכסאות" לתלמידים מחוננים בחינוך העל יסודי גבוה ממספר "הכסאות" בחינוך היסודי, ובכך אפשר לפתוח את הרישום מחדש מבלי לפגוע בכל הילדים המחונני.

פולספגן

New member

למה לא שאלת את השאלה הזאת כשפנית למשרד החינוך?

יש הבדל מהותי בין יום שליפה לבין כיתת מחוננים

כיתת מחוננים היא המקום שאליו הילד הולך יום יום במשך שלוש-ארבע שנים, כיתה שהוא יודע שיתר הילדים בה ימשיכו בה עד סוף התיכון בלעדיו. אם הכיתה לא הייתה ממשיכה הלאה - כלומר, נניח היו שלוש כיתות מחוננים ביסודי בעיר אבל רק אחת בחטיבה - זה היה בסדר לבחון מחדש גם את הכיתות - כי זו פשוט מסגרת אחרת שהקבלה אליה אחרת, וזה לא שהוא עף וכל היתר נשארו - יש מסגרת מחוננים ליסודי ואחרת לחטיבה, לראשונה הוא התקבל ולשנייה לא. אבל כשמוציאים אותך מהכיתה והיתר ממשיכים זה כמו להגיד,"סליחה, טעינו, אתה בעצם מטומטם ויתר החברים שלך, שראית יום יום, חכמים, ולא היית אמור להיות פה מלכתחילה." זה מה שלא אנושי. לא להתקבל ליום שליפה בחטיבה אחרי שהיית בו ביסודי נראה לי הרבה הרבה פחות טרגי. ממילא החטיבה היא לרוב (פרט לכיתת מחוננים) מסגרת אחרת, בבית ספר אחר, עם שינויים רבים - וכמו שלפעמים צריך להתקבל לחטיבה שהחברים שלך רוצים ללכת אליה, צריך להתקבל גם למסגרת האחרת של יום שליפה (וזה דומה גם למצב שבו אין כיתת מחוננים שממשיכה). אם המסגרת זהה, כלומר יש אותה כמות של ילדים ביום שליפה בחטיבה כמו ביסודי, ומתקבלים אליה בדיוק מאותם אזורים, אז באמת יכול להיווצר מצב שילד אחד עף וכל השאר נשארו - ואז זה פחות גרוע מכיתת מחוננים כי לא מדובר במה שהילד עשה יום יום במשך שלוש-ארבע שנים, והוא לא נקשר אל הילדים באותה מידה, וזה לא חלק מהזהות שלו באותה מידה, אבל אני מסכימה שגם זה לא נעים, גם אם פחות. אגב, להבדיל מיום שליפה, ילדים בכחתת מחוננים נשפטים על ההישגים שלהם בכיתה, ואפשר לעוף מהכיתה. כלומר במובן הזה התשובה הרשמית גם נכונה - בעצם בוחנים את ילדי כיתת המחוננים על סמך הביצועים שלהם בכיתה - בצורה הרבה מדויקת ממבחן של כמה שעות - לגבי אם הם כן או לא מתאימים לכיתה, ומי שנשאר בה ולא עף או ויתר בעצם עבר מבחן התאמה טוב יותר, שאמנם לא כולם מקבלים הזדמנות לעבור, אבל המעבר של המבחן הראשון הוא זה שמאפשר לך את האפשרות להיבחן באופן הזה ולא במבחן הרגיל.
אני יכולה להגיד שהיו המון שינויים בכיתות המחוננים שלמדתי בה במשך השנים. נדמה לי שמתוך 30 שהתחילו סיימו משהו כמו 16-17 מהמקוריים. במשך השנים נכנסו ויצאו עוד ילדים רבים נוספים, ומי שלא נכנס, זה כנראה לא היה מחוסר מקום בכיתה - כך שלא דפקו אף אחד בכך שלא בחנו שוב את המקוריים.

פולספגן

New member
אצלנו, היום שליפה ממשיך באותו מקום

אצלנו גם אין מבחנים ביום שליפה, אין שיעורים למעט מקרים חריגים וזה מתפקד כחוגי העשרה ותו לא.

בדיוק, כלומר בניגוד לכיתת מחוננים

אין שום דבר שבודק אם הילד "מתאים" ליום השליפה ואי אפשר לעוף. ואלה גם חוגי העשרה ולא המסגרת הראשית שלך, לכן להיאלץ להפסיק ללכת אליהם זה הרבה פחות טרגי. נראה לי שבאופן כללי גם ילדים לוקחים הרבה יותר בקלות את השאלה אם להישאר ביום שליפה או לעזוב (בלי קשר לשאלת המבחן, ולאו דווקא במעבר בין יסודי לחטיבה), ולא רואים בזה עניין כל כך מהותי כמו השאלה אם לעזוב את כיתת המחוננים - שנתפס יותר כמין כשלון אישי.

פולספגן

New member
עדיין המורים יודעים מי מבין ומי לא

הכיתות קטנות יותר וכך אין ילד שיכול לצאת מהרדאר של המורה.
אם ילד לא מבין את הנלמד, סביר להניח שמיוזמתו, הוא יפסיק ללכת.
&nbsp
בנוסף, ילדי יום השליפה, בניגוד לילדי כיתת המחוננים, לא צריכים להשלים חומר שהם הפסידו יום בשבוע.

לא הבנתי מה הקשר. אי פעם

העיפו ילד מיום שליפה כי הוא לא מבין? מכיתת מחוננים כן מעיפים.

פולספגן

New member
אין לי את הידע להשיב לך

ילד שלא מוצא את עצמו ביום השליפה פשוט יעזוב, זה תהליך הרבה יותר פשוט מאשר לעזוב כיתת אם ולעבור בי"ס.
&nbsp
מהכיתה של הבן שלי, הרבה לא המשיכו השנה, חלקם מחוסר עניין וחלקם כי לא הבינו את הנלמד.

אקיצר, לא דומה למצב בכיתת מחוננים.

אין הערכה של הילדים ואפשרות לעוף, ההחלטה לא להמשיך נחשבת טריוויאלית יחסית (וגם קלה לביצוע), וכו'.

למעלה