מבחן טובה - בעד ונגד

מבחן טובה - בעד ונגד

אשמח לשמוע את כל הבעד ונגד מבחן טובה ועד כמה הוא חיוני. האם הוא יותר מגלה adhd או גם add?

zivadina

New member
בדיקת TOVA- בעד ונגד

יתרונות בדיקת TOVA: 1. מאפשרת לבדוק את הביצועים באופן "אובייקטיבי" ולא דרך עיניים של הורה או מורה. 2. מאפשרת להשוות את הביצועים של הילד לביצועים של כלל האוכלוסיה באותו הגיל. 3. מאפשרת להשוות את ביצועי הילד בלי ריטלין ועם ריטלין. 4. מאפשרת לדעת אם ריטלין משפיע על הילד לטובה. 5. השפעת ריטלין היא אחד המדדים לקיומה של הפרעת קשב, כי אצל אנשים ללא ההפרעה, ריטלין לא משפיע על הרכוז (אלא רק על העוררות). 6. מאפשרת לדעת מהו המינון המדויק שיעיל לילד. חסרונות: א.הרבה בעלי מקצוע חושבים שניתן להסתמך אך ורק על הבדיקה הזאת כדי לקבוע אם יש הפרעת קשב. זאת טעות, ובדיקת TOVA היא רק אחד מכלי האבחון של הפרעת קשב. ב.היא עולה כסף, בין 200 ש"ח מסובסד לבעלי ביטוח מושלם ב"כללית" לבין 600 ש"ח בשוק החופשי. ג. ניתן להגיע למינון היעיל על ידי ניטור (בדיקת מינון עולה ומעקב אחרי ההשפעה) ובקרה של ההורים, המורה והרופא המטפל. אבל זה לוקח יותר זמן.

עינת12

New member
TOVA

מצטרפת ומחזקת את כל מה שכתבה זיוה. הטובה בודקת פרמרטרים שונים של קשב. מפענוח נכון שלה ניתן ללמוד רבות, אך היא בשום אופן אינה מהווה מדד לקיום או אי-קיום הפרעת קשב. לדעתי חשוב מאד לקחת את שלושת הדברים האלה בחשבון: אמצעי עזר מצויין שבאמצעות פענוח נכון משקף המון הציון - בשום אופן לא מדד לקיום או אי קיום הפרעת קשב. חשוב מאד לזכור זאת כי יש אנשי מקצוע (למה אנחנו צריכים ללמד א-ו-ת-ם את זה???) שבשבילם ציון TOVA גבולי או גבוה אומר שאין הפרעת קשב. הם כמובן טועים בגדול מאד.

עינת12

New member
לגבי חיוניות

סליחה שלא שמתי לב. לדעתי הוא חיוני מכיוון שפענוח נכון שלו משקף המון דברים בדיוק מדהים. כאשר קראתי את פענוח ה TOVA הראשונה שלי הייתי בשוק: איך מכמה לחיצות משתקפים כל כך כל הרבה דברים כל כך חשובים ומהותיים בתפקוד שלי. אבל שוב - לא כמדד לקיום או-אי קיום הפרעת קשב. בקיצור: ממליצה מכל הלב, אבל לשים לב: למצוא מאבחן ט-ו-ב היודע לייחס ל TOVA את החשיבות הנכונה.

תודה על התשובה, שאלה נוספת

האם במבחן שהוא אחד על אחד, ניתן בכלל לאבחן add? הבנתי שיותר קשה לאבחן add מאשר את ההפרעה עם ההיפר, ולכן טובה נראה לי קצת בעייתי בקטע הזה, לא? אצל הילדה שלי, ההפרעה מתבטאת במוסחות מצד אחד ומצד שני בעיית ביצוע, היא עובדת מאוד לאט ולא מאורגן. למזלה, אין שום בעיית הבנה וקליטת החומר הנלמד. במקביל הילדה מטופלת אצל פסיכולוגית שמתמחה בהפרעות קשב וריכוז כדי לעזור לה בבעיות ההתנהגות שלה והחרדות.

פיונה ש

New member
TOVA זה מבחן משעמם ומעצבן מאד

גם ADD אפשר לאבחן בעזרתו. יש במאמרים כאן הסבר של ד"ר אדר שמסביר בצורה מובנת מאד על הפרמטרים של הטובה.

עינת12

New member
לא ניתן לאבחן ADD באמצעות TOVA

ADD מאובחן ע"י סידרה של מבחנים. ה TOVA היא אמצעי עזר בלבד. מאבחן טוב ידע לתת לפענוח ה TOVA את המשקל הנכון שלו בין שאר התוצאות של שאר המבחנים וע"י הסתכלותו. ה TOVA לבדה איננה בשום פנים ואופן מדד לקיום או אי-קיום ADD. ע"מ לדעת אם יש או אין ADD (ו/או ליקויי למידה)יש לעבור אבחנה מבדלת מקיפה שבה תוצאות ה TOVA הן רק משתנה אחד. נותנת דוגמא ממה שעברתי אני: אובחנתי ע"י נוירופסיכולוגית עם חשד ל ADD. התבקשתי לעשות את הדברים הבאים: - TOVA - בדיקת EEG (ע"מ לשלול פעילות מוחית אפילפטית). ניתן לעשות בקופ"ח, ע"י הפניה מרופא המשפחה. לא דורש שום תשלום נוסף. - אבחון אצל הנוירופסיכולוגית. כלל שיחה וסדרה של מבחנים. (וכמובן הבאתי עמי גם את תוצאות ה TOVA וה EEG) השקלול של תוצאות כל הנ"ל + התסתכלותה של הנוירופסיכולוגית העלו שאין פעילות מוחית אפילפטית. שאף על פי שציון ה TOVA שלי גבולי יש לי ADD ושהוא מסוג מיקוד יתר. ובנוסף ל ADD יש לי ליקוי למידה שנקראה NVLD - ליקויי למידה לא לשוניים. כמובן שכל זה מפורט ביותר ויורד לפרטי הפרטים הדקים ביותר של תפקודיו האקזקוטיבים של המוח על חלקיו השונים. בבדיקת TOVA עם ריטלין עלה ציון ה TOVA בצורה משמעותית. אך במקרה שלי הסתבר שלמרות זאת משפחת המטילפנידט ואני לא מתאימות אחת לשניה (גם נלקח בחשבון שבפעם השניה כבר ידעתי בדיוק מה מצופה ממני ב TOVA, וגם שאני ממוקדת קשב בלאו הכי). כך שה TOVA חשובה מאד. אך יש לפענח אותה נכון ולתת לה את המשקל הנכון בין שאר המשתנים. והם רבים.

spidergirl

New member
לא כל ADD

כלומר, יש סוגים של ADD שלא ניתן לאבחן באמצעות מבחן טובה ויש סוגים שניתן, נא לא להכליל.

spidergirl

New member
לצערי לא

לא מבינה בזה מספיק. יש ADD אינטליגנטים, לא אימפולסיבים, שבכל זאת מצליחים במבחן הטובה ועדיין ADD (למשל). אני חושבת שזו שאלה טובה לד"ר מנור בסופ"ש.

zivadina

New member
אני חושבת שזאת שאלה מצוינת

שהיינו צריכים להפנות לד"ר לילך שלו-מבורך, אשר יצרה את התאוריה של "פרופיל קשבי אישי" עם ארבעת סוגי הקשב: מיקוד, מתמשך, הפניית קשב ושליטה בקשב. היא טוענת שבגילאים הצעירים הבעייה היא בעיקר בסוג אחד של קשב, ולא בכולם. הבנתי שפורסמו מספר מחקרים על 4 סוגי הקשב האלה, ואני קראתי תקציר של אחד מהם לאחרונה. האבחון של הפרעת קשב ורכוז הוא כללי מאוד, ולא מתעמק בטיב ההפרעה בקשב, אלא בודק בעיקר קשב מתמשך ("רכוז"). כך שאדם שהקשב שלו לקוי בסוג אחר (למשל, בהפניית קשב), עלול לא להציג תוצאות טיפוסיות להפרעת קשב במבדק TOVA. גם אני תומחכת בהמלצתה של spidergirl לשאול את ד"ר מנור בסוף השבוע הקרוב.

zivadina

New member
פרופיל קשבי אישי - 4 סוגי הקשב

ותיקון קטן: "מיקוד קשב" צריך להיות "קשב סלקטיבי".

עינת12

New member
בדיוק המצב שלי. לכן כתבתי שהטובה

היא אמצעי עזר. משתנה נוסף באבחון הכולל.

תודה רבה לכולכם על התשובות

עכשיו אנחנו רק צריכים לקבוע פגישה שם. הכי קרוב לנו זה בחצור הגלילית ב"מרווה". מישהו שמע עליהם?

nur6219

New member
אסור אסור אסור אסור!!!!!

מציעה בחום לא לחשוב אפילו על הזוועה הזאת. היינו אצלם בראש-פינה (הם עברו דירה, לא?) אכלנו אותה בענק ונאלצנו לבצע אבחון נוסף במקום אחר. (מצוין, אגב) יחס משפיל, סיכום לא-סיכום, שטחי וסתמי.

nur6219

New member
את מתכוונת למכון ענבר?

זו היתה גם התחנה הבאה שלנו והאבחון היה מעולה. המשכנו שם גם קראטה טיפולי.

nur6219

New member
מכון פרטי בצפת. מקצועי. לא יקר

אנחנו היינו בסניף שלו בקרית שמונה

למעלה