מאמר מעניין על תנועה

amir_aikido

New member
מאמר מעניין על תנועה

מצ"ב קישור למאמר על תנועה באמנויות לחימה יפניות שמצאתי ברשת. המאמר באנגלית, ועלי להודות, אני עדיין מעכל את הרעיונות שהוצגו בו. אשמח לקרוא דעות. אמיר

או שהאנגלית שלי גרועה משחשבתי, או

שהפיזיקה שלי גרועה משחשבתי, או שניהם... מישהו מוכן להסביר מה הרעיון הבסיסי שמוצג שם?

בודוקאן

New member
1, 2, 3, ניסיון...

דוקא נשמע מענין. הטענה הבסיסית היא שהתנועה שלנו מושתתת על דפוסים בסיסיים קבועים, הניתנים לזיהוי, ולכן גם צפויים מראש. כאשר היריב מגיב עלי, התגובה שלו מבוססת על ההנחה שהתגובה שלי אליו תיקבע על פי אותו דפוס בסיסי קבוע וידוע. הטענה: אם אני יכולה לזהות את הדפוס הקבוע, ולשנות אותו, הרי שהתגובה של היריב אלי תהיה חסרת יעילות. הוא טוען שהדפוס הבסיסי של תנועה של אנשים מערביים (ויפנים מודרניים...), מושתת על קיבוע של איבר אחד ושימוש באיבר המקובע כציר לאיבר אחר, המבצע רוטציה על הקבוע. לכן, על ידי הסטה מתמדת של הקבוע, הוא גורם לתנועה להיות בלתי צפויה, ולתגובות של היריב להיות בלתי יעילות. במילים אחרות (שלי): הרעיון הוא "לשחרר" את התנועה מהכבלים של הדפוסים המקובעים, האוטומטיים, שהופכים אותה לניתנת לזיהוי מראש. מה שאני מוצאת מענין בכך: האם יתכן, שאותה הסטה מתמדת של הקבוע ושל הציר, היא היא מה שאנו רואים אצל אמנים גדולים, וקוראים לזה "זרימה"? "רכות"?

chataka

New member
עוד ניסיון ותוספת

המטרה של הניסוי והתוצאה שלו מדברים על יכולת לזהות מכלול של תנועה באמצעות נקודת מגע אחת- מגע בידיים בלבד, מכאן זיהוי "תבנית התנועה" של היריב. לפי המאמר, "לגבור על היריב" פירושו להערים על אסטרטגית התנועה שלו. להשתמש בתבנית\ אסטרטגית תנועה ששונה ממה שהוא מצפה לה (והוא לרוב מצפה, אינטואיטיבית, שתשתמש באותה אסטרטגית תנועה כשלו). ואז יש תיאור של שתי אסטרטגיות תנועה שמכונות fixed/ shifting עפ"י השימוש ב(מה שאני הבנתי כ) מוקד\מקור ציר התנועה, נקודת המשען, פעם כקבוע (כששאר הגוף נע סביבו ומספק לו כוח) ופעם כמשתנה תמידית (? כששאר הגוף נע איתו? ובהפעלה של מעט כוח , יחסית). בעיני, מתקשר יפה לרעיון של צ'י כאינפורמציה, ובכלל הדיבור אפוף המיסתורין\ניתוחים פיזיקליים על שימוש בצ'י בקרב (איפה wrestler?) - מידע. האסטרטגיה הנכונה לא יכולה להיות קבועה, היא תגובה לזיהוי המידע על היריב, מידע שיכול להתקבל גם בנקודת מגע יחידה (ועפ"י הערכתי- גם ללא מגע פיזי ישיר בכלל...). כאן, השליטה על היכולת להסיט את מוקד התנועה באופן המשכי ותמידי מאפשרת לאומן הלחימה המוכשר יותר להגיב בצורה שתפתיע את היריב. "הפרת שיווי המשקל" מוסברת כאן כהפרעת תהליך עיבוד המידע של היריב. testing testing מאמר מעניין, תודה.

chataka

New member
תיקון:

תגובה לזיהוי המידע של היריב וגם זה ניסוח לא משהו, סליחה

לולא

New member
אולי אני טועה אבל...

זה לו מה שמנסים לעשות ב "פוש הנדס" ב טאי צ'י או שלו הבנתי מה שפעם ניסו ללמד אותי

מטאטא

New member
מישהו ניסה

את סגנון ההליכה ה"מסורתי" שמתואר שם? אני ביליתי את רוב הטיול של אתמול בלילה עם הכלבה בניסיון ללכת עם יד ורגל באותו צד. מעניין. ההרגשה היא של ציר אחד (אגן-כתפיים), בניגוד לתנועה סיבובית והפוכה של אגן-כתפיים בהליכה "מודרנית".

"וגם מכך אל תנח ידך"

בשלב מסוים, צורת הליכה זו כמו נוספות הופכת לחלק מהאימון היומי (או פעם בשלושה ימים, תלוי ביחס כמות-חומר-לימוד/זמן). המאמר מאוד ממוקד-יפנית לטעמי. היה מעניין אותי יותר אם המחבר היה בודק גם אמני לחימה-סינית המתרגלים סטיקי-הנדס על בסיס קבוע, כהשוואה לקונו.

מטאטא

New member
../images/Emo79.gifwalk like an egyptian../images/Emo79.gif

אני חייב לומר שגם לי הייתה הרגשה שהוא מאוד "יפני" בכיוון שלו. למיטב זכרוני בטאי צ'י יש לא מעט עבודת פיתול של אגן-כתפיים, שאולי סותרת את צורת העבודה המוצגת במאמר, למרות שאני לא בטוח שהבנתי למה כוונתו. כלומר, הבנתי את הרעיון של ציר קבוע מול ציר משתנה, אבל איך זה בא לידי ביטוי מעשי? והאם בחיי היום יום אנחנו לא משנים את נקודות המשען האלה תדיר ובאופן אינטואיטיבי? על פניו יש משהו שנשמע מופרך במאמר. בגלל זה הוא כל כך מושך בעיניי. הוא טוען שהיפנים בעבר הלכו אחרת, טענה שנראית לי מעט קשה להוכחה. בנוסף על כך, גם לפני שלב ההליכה, בזחילה, התינוק מניע צדדים מנוגדים (יד-רגל). מצד שני זאת טענה מאוד מעניינת: האפשרות שהליכה, תנועה שנתפסת טבעית ומשותפת לכל בני האדם, היא תלויית תרבות ומאוד מגוונת מבחינת האפשרויות שבה. אם אני לא טועה גם משה פלדנקרייז חקר את נושא ההליכה. אולי אנשי הפלדנקרייז למיניהם יוכלו לשפוך אור על הנושא.

amir_aikido

New member
התיחסות מענינת שהיתה ב E-Budo

כתבתי כבר שהמאמר הזה נראה לי מעניין, אך לא הצלחתי לעכל אותו. אחד הכותבים ב- E-Budo (שם מצאתי את ההפניה) די קטל את המאמר, והראה שיש שם הרבה טיעונים מעגליים (א' כי ב', + ב' כי א') וכן לא מעט טענות לא סבירות: אם היפנים המסורתיים היו רגילים להליכה ללא שימוש בציר פיתול, הרי שהם היו מצפים לתנועה ללא ציר הפיתול, ודווקא תנועה עם ציר הפיתול היתה אמורה להיות מפתיעה ו"לא צפויה" עבורם... נקודה נוספת שהטרידה אותי, היא טבעו של "הניסוי", כשכל הניסוי מסתמך רק על פעילות של אדם אחד, שהתאמן רבות עלתנועה באופן מסויים ומנסה במקביל גם לנוע באופן אחר, אליו הוא פחות מורגל ובו הוא פחות מאומן. האם לא טבעי לצפות לתוצאות ניסוי שכזה לטובת הצורה בה מאומן הלוחם בכל מקרה, ללא קשר לנכונות היחסית של הטכניקות
תהיות בהן אני עדיין מתלבט. אמיר

amir_aikido

New member
בשמחה

מצורף קישור לדיון שם, אני לא בטוח האם הוא עדיין נמשך. אמיר

למעלה