מאמר בעיתון "הארץ"

• פותח הנושא gdv
  • פורסם בתאריך

gdv

New member
מאמר בעיתון "הארץ"

מה דעתכם? משרד החינוך מטפל בבעיה רק מכיתה ז'! http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=501359&contrassID=2&subContrassID=1&sbSubContrassID=0

zivadina

New member
איתור תלמידים לקויי למידה מכתה ז'

לי זה נראה נהדר שמערכת החינוך לוקחת אחריות אל איתור לקויי למידה, כי עד עכשיו נתקלתי ביועצות שלא איתרו אלא רק עסקו בפרוצדורה שהתחייבה מיוזמת ההורים לאבחן את הילד. אני מקווה שהיוזמה הזאת תסיט את הדגש מהתאמות לבחינות הבגרות להוראה מתקנת שתעזור לתלמיד לעקוף את ליקויי הלמידה שלו. אני מקווה שהמשפט שאומר שהעזרה הזאת תחסוך את מתן ההתאמות, נכתב מדמיונה הקודח של כתבת העתון, כי כולנו יודעים שליקויי למידה לא ניתנים לחיסול אלא רק לעקיפה, ולכן גם ילד לקוי למידה שמטופל זקוק להתאמות בבחינות. הנה תקציר המאמר: * התלמידים יעברו מבדקים מיוחדים לזיהוי הליקויים * ייבדקו מהירות הקריאה ויכולת ההבעה שלהם * התלמידים ימלאו גם שאלון על הקשיים בלימודים * מתקשים יישלחו למעריכי תפקודי למידה * המעריכים יקבעו אם קשיי הלמידה הם ליקוי מולד * יינתן סיוע בית ספרי לתלמיד או שישלח לטיפול

moogy1

New member
יוזמה ברוכה. סיכויי הצלחה נמוכים

ערב טוב, התעוררות משרד החינוך וההכרה בהימצאותם של תלמידים בעלי לקויות למידה בתוכה במספרים גדלים והולכים היא יוזמה ברוכה וחשובה ביותר.גילוי לקויות למידה בשלבים מוקדמים עשוי לחסוך כאב רב והתמודדות בלתי מוצלחת עם דרישות בלתי מתחשבות אשר עלולות לגרום לשרשרת אכזבות בצידן. עריכת מיפוי קריאה והבנת הנקרא משמעותית מעין כמוה, אלא שעל מנת לקיים תהליך זה באופן מקצועי יש צורך בבעלי מקצוע מומחים בתחומם , אשר אחוזי הפספוס והטעות בעבודתם יהיה מזערי. מורים אלה חייבים להיות סבלניים, פתוחים ובעלי גישה חינוכית תומכת וחמה על מנת למנוע הרגשת מבחן תחרות ופגיעה ברגשות התלמידים, אשר עלולים להילחץ מן התהליך כולו. למרבה הצער מורים אכפתים בעלי הרגשת שליחות אמיתית הם מעטים מאוד בקרב מורינו במערכת החינוך. מצבם של תלמידים שאינם עונים על ההגדרה ממוצע חמור ביותר הן אם הם תלמידים בעלי יכולות גבוהות במיוחד, חלשות ובעלי קשיים לימודיים והן אם הם בעלי לקויות למידה. מנהלי בתי הספר אינם מתבישים להודות כי אבן הבוחן החשובה ביותר מבחינתם היא ממוצע הציונים הכיתתי והבית ספרי, וכי אינם מעוניינים בנוכחותו של תלמיד זה או אחר אך ורק בגלל קשייו הלימודיים במקצוע זה או אחר. יותר מדי מורים מרשים לעצמם לפגוע בתלמידים ולנהוג בהם בזלזול. חוסר המוכנות להשקיע והכניעה לתנאים הקשים ( האמיתיים בשטח ) כהצדקה לויתור מראש על סיכויי ההצלחה והיכולת להגיע לכל תלמיד רווחים בשטח ונוחים מאוד לאוזניים אשר יוצאות ידי חובה. במילים פשוטות: אני היא הראשונה שתברך על כל יוזמה חינוכית באשר היא. זיהוי וטיפול מוקדם בלקויות למידה, קשיים לימודים ורגישות לפרט בכלל היא הכרחית על מנת ליצור מערך למידה משמעותי, אשר יסייע לכל תלמיד להתגבר על הקשיים העומדים בדרכו בגיל זה שהוא בהחלט לא פשוט גם כך. מי יתן שיוזמה זו תשא פרי ותתרחב לכל מוסד לימודי בארץ. משום מה אני מטילה ספק רב מאוד בסיכויי הצלחתה של התוכנית ללא הקניית הרגלי עבודה אחרים לחלוטין במערכת החינוך, המבוססת על נתינה חמה ורציפה של כל מורה תוך נכונות לתרום באמת מבלי להתנגד ליוזמות חבריו מתוך הפחד כי ידרשו עשיה גם ממנו. בברכה אלמוג

zivadina

New member
תודה אלמוג.

אלמוג היא בצוות הניהול של פורום ליקויי למידה בתפוז, ונושאת בתפקידים בכירים בתחום ליקויי למידה במערכת החינוך.

לפני שבוע קיבלתי את התפקיד הזה

מאד מקווה שאכן הטיפול יהיה שווה את ההשקעה. הרעיון הוא גם לעזור למורים לבנות את תוכניות הלימוד כך שהתלמידים יעלו ביכולותיהם, וגם לאתר קשיים של תלמידים ולאבחן כך, שאפשר יהיה לדעת אם יש ליקוי למידה. אני שמחה על ההזדמנות הזו שנפלה לידי.. אם יש לכן עצות - זה הזמן - כשאני בונה את התפקיד
.

בהצלחה במשימה החשובה../images/Emo47.gif

יונה, האם לדעתך אכן די בבניית תוכנית לימודים אישית לתלמידים ליקויי למידה? האם לא הגיע הזמן כי מערכת החינוך תשקיע בלהקנות כלים ללמידה נכונה (אסטרטגיות) בבתי הספר, לא רק מידע? ולא רק לילדים לקויי הלמידה- אלא כחלק מצורת הלמידה השוטפת? לדעתי- בתי הספר כיום אינם מלמדים את הילדים ללמוד,לעבוד,לסכם,ללקט מידע. עיקר המאמץ הינו בתחום דחיסת מידע והעברתו הלאה. את הדרך לעשות זאת, אולי הגיע העת לשדרג? סתם חלק מהירהורי אם מלאת לבטים,תסכולים ושאלות כלפי המערכת...

לדעתי לא די בכלום...

אולי אתחיל ואראה מה די לי ומה לא. בינתיים, קיבלתי הוראה שעלי לבדוק ולהחליט מה לעשות, כשהרעיון הוא - לא להוציא את הילדים מהכיתות, לא לטפל בילדי חינוך מיוחד, אלא, בעזרה למורים כדי לבנות תוכניות נכונות לתלמידים, כדי שכולם יעלו את ההישגים שלהם. בערך כך... כשאתחיל ממש בקשר עם המורים, אני מניחה, שנבנה הכי טוב שנוכל.. ואשמח לכל עצה ורעיון ובקשה שתהיה. גם כאן, וגם שם... וגם כן... תודה על הפרגון, איזה כיףףףףףףףף

gdv

New member
מכיתה ז'

אף אחד כאן לא העלה את הבעיה הגדולה ביותר לדעתי, למה מתחילים לאבחן רק מכיתה ז'??? הרי ידוע שהבעיות לא מתחילות רק שם. למה לתת לילדים לסבול 6 שנים לפני התחלת הטיפול והתייחסות אליהם. נשמע לי כל כך תמוה ולא הגיוני. הם כבר סוחבים "תיק" כבד מאוד. מניסיוני, בתי שלומדת בכיתה ד' התחילה לקחת רטלין רק השנה והשינוי - עצום! לטובה כמובן. הגענו לפיתרון הנוכחי אחרי הרבה ניסיונות והטעיות מצד המערכת - לכו לפסיכולוג, היא במשבר ותצא ממנו, הבעיה אצלכם ועוד ועוד. בקיצור אם לא היינו מתעקשים על דרכנו ומקבלים את עצות המערכת המצב היה רק מחמיר. 3 שנים של סבל לכל הצדדים! אז למה להתחיל רק מכיתה ז'?

zivadina

New member
לראות את מחצית הכוס המלאה

שלום gdv וברוכה הבאה אלינו. נראה לי שבלהט הדיון שכחתי לברך אותך... את צודקת שצריך לאבחן מוקדם ככל האפשר, אבל הנה התחילו במשהו, ולדעתי צריך לברך עליו. אני בטוחה שאחרי שיצטבר נסיון בגישה הזאת, וכאשר מדריכים נהדרים כמו יונה שלנו (מנהלת שני פורומים נהדרים בתפוז) יגישו המלצות, אזי הצעד הבא יהיה להתחיל את האבחון מוקדם יותר. אני בטוחה ש"חצי הכוס" הזאת תתמלא ככל שהמודעות במערכת תתגבר.

zivadina

New member
מודעות המורים להפרעת קשב ורכוז

אתמול הייתי ביום הורים בפנימיה ה"כמו צבאית" של הבן שלי. הבן עשה אבחון פסיכו-דידקטי (ליקויי למידה) מורחב על חשבון משרד החינוך לפני מספר ימים. שאלתי את היועצת איך ישפיעו המלצות האבחון על העזרה שבני מקבל (כרגע לא מקבל...) מבית הספר. היא אמרה שלא יהיו שום שינויים, היות שבבית הספר הזה אין להם מורים להוראה מתקנת. כל מה שהיא תוכל לעשות זה ליידע את המורים של הבן שלי בהמלצות האבחון. כמובן שיהיו גם המלצות להתאמות בבגרויות, אבל לי חשוב יותר שבית הספר יעזור לבני במקצועות שהוא מתקשה בהם וגם כנראה יש לו בהם לקות מסוימת, כפי שנרמז לו על ידי המאבחן. אחר כך שוחחתי עם שתי מורות שהוא טען ששם הוא מתקשה בלימודים כי חסרים לו יסודות. מורה אחת אמרה שהוא בסדר גמור, אבל מדבר הרבה בשעור. אמרתי לה שזה סימפטום של הפרעת קשב, והיא לא האמינה לי. לידיעתכם, משעור אחד המורה הזאת זרקה אותו אחרי 5 דקות!!! מורה אחרת (46 במבחן) אמרה שאין לה אפשרות לעזור לו, ושאלה אם הפרעת הקשב גורמת לו לשכוח חומר שלמד בעבר. ניסיתי להסביר למורות האלו שבעבר הוא למד באזרת האינטואיציה והאינטליגנציה הגבוהה שלו, אבל עכשיו, בכתה י', הוא מרגיש שחסרים לו היסודות. הן לא הבינו על מה אני מדברת. אחר כך שוחחתי אם המחנכת והמדריך. הם לא הבינו מה הקשיים של בני. אמרתי להם שהוא לא נוכח עכשיו בשיחות ההורים, כי הוא מתכונן עם חברים למבחן שיהיה מחר. הוא מסביר להם את החומר, והתלמידים יקבלו 90 והבן שלי 55, האם זה הגיוני? הם אמרו שיש תלמידים עם בעיות קשות יותר משל בני. אמרתי להם שילד שמתאמץ ושואף להצטיין צריך לקבל את כל העזרה שבית הספר יכול לתת, רק בגלל ההשקעה שלו. לא ייתכן שיהיה פער כל כך גדול בין ההשקעה של הילד לבין התוצאה. אני מבטיחה לכם שאנדנד להם עד שיתנו לו עזרה. אין לי כסף לשלם לו מורים פרטיים שיעזרו לו להדביק את הפיגורים, ולא הגיוני בעיניי שגם אחרי אבחון מוסמך של משרד החינוך הילד לא יקבל עזרה רק כי הוא נמצא בבית ספר שמנפה כבר במבחן הכניסה אל כל לקויי הלמידה.

למעלה