מאמרים...

blackfeline

New member
מאמרים...

קראתי עד עכשיו די הרבה מאמרים שקשורים לנושא של גידול חמוס ובמה שנוגע לחינוך, חצי מהם אומרים לתת מכונת על האף כשנושכים וחצי אומרים בשום אופן לא. אני נגד כמובן, אבל איך יודעים מה נכון?

Sweet Fantasy

New member
אני בעד מכה קלה

המכה לא מזיקה לחמוס, ורק משמשת כדי שהוא יבין שאם הוא עושה משהו רע הוא מקבל תוצאה לא נעימה, אם אפשר להסתדר בלי זה, זה לא חובה.

DR SHORR

New member
חמוסים ומכות

אני נגד אלימות בכלל ובבעלי חיים בפרט. מכה לבעל חיים רק מלמדת אותו לפחד ממך! כדי לאלף חמוס צריך לדבר אליו בשפתו, להשתמש בשפת הגוף שלו. לכן, כדאי לעקוב ולראות מה קורה לחמוס קטן כאשר הוא מנסה לנשוך חמוס בוגר יותר. החמוס הדומיננטי, השולט, תופס (נושך) את החמוס המתגרה בעורף וגורר אותו הצידה תוך השמעת קול איום (הלחישה\נשיפה המפורסמת של החמוס ה"כועס"). לכן, עלינו להשתמש באותה השפה על מנת להסביר את כוונתנו. ברגע הנשיכה (מיד! זה חשוב! לא לחכות) לתפוס את החמוס בעורף ולגרור אותו הצידה על הרצפה\שולחן תוך השמעת נשיפה (פססססססס)חזקה. שוב נשך? - שוב תגובה מיידית. רוב החמוסים קולטים במהירות הבזק את העניין ואין צורך בניסיונות רבים מידי. חלקם, דעתניים ועקשנים ולוקח להם זמן רב יותר להבין. ניתן גם לתפוס את החמוס בעורף ופשוט "לתלות" אותו כך תוך השמעת צליל נשיפה. חמוסים במצב זה קופאים במקומם וחלקם אפילו מפהקים.... אני גם לא ממליץ להבדיל בין נשיכה "כואבת" לבין נשיכה קטנה, "חמודה" כזו בקרסול כאשר החמוס רודף אחרי הרגל שלנו. זה ממש לא "נחמד"! לגבי - נשיכה היא נשיכה! זו השפה שהם מבינים ומומלץ להשתמש בה.

Sweet Fantasy

New member
אני לא יודעת אם יש

או היו לך חמוסים, אבל החמוס לא טיפש והוא יודע שאנחנו לא אמא שלו, זה לא עובד מניסיון, ולא ראשון.

DR SHORR

New member
חמוס טיפש

אני מציע שתקראי מעט בנושא לפני שאת קובעת עובדות בנחרצות כזו. המושג שעלייך ללמוד הוא "החתמה". נושא נוסף שתוכלי לעיין בו הוא אילוף דולפינים ולווייתנים בהופעות ב- Sea World למשל שבפלורידה ובסאן-דיגו. כאשר תקראי מעט על החתמה ועל אילוף תוך כדי חיקוי התנהגות טבעית של בעל החיים תביני את השיטה ותראי שאין כל קשר לאם החמוס "חושב" שאת אמא שלו או לא. בהצלחה! ד"ר שור

chatulika

New member
../images/Emo131.gif

לא מחתימים חמוסים!! כמו שלא מחתימים כלבים. גם אילוף של כלב לוקח זמן - חודשים בד"כ. לא משנה כמה הכלב חכם או אוהב אותנו , אנחנו מנסים לשנות את ההתנהגות הטבעית והאינדבידואלית שלו. אותו הדבר עם חמוס . ההתנהגות הטבעית של החמוס היא תקשור עם הפה והשיניים (נשיכות). גם אם יש לכם חמוס מורגל שלא נושך מפחד , הוא עדיין ינשוך כחלק ממשחק (אני מכלילה כמובן יש יוצאים מן הכלל). האילוף או במקרה הזה חינוך - יקח זמן וסבלנות. בקשר למכות אני רוצה לעשות הבדלה בין מכות שגורמות לכאב ובין פעולות שגורמות לאי נוחות. פעולה שתגרום לכאב פסולה בעייני מהרבה סיבות , מוסרית כמובן למשל , אבל גם כי היא לא תשיג תוצאה נכונה : התגובה של בע"ח לכאב היא פחד שמוביל לשתי אופציות: בריחה או תקיפה (אצל טורפים).לא למידה. פעולות שגורמות אי נוחות כדוגמת הכנסת אצבע לפה ומניעת סגירת הלסת(בעדינות - לא לפרוק את הלסת אך להזהר מהשיניים) גורמת לאי נוחות פיזית. או תפיסה בעורף וחיקוי העונש של אמא חמוסה גורם לאי נוחות נפשית. אלה פעולות שלא גוררות תגובת בריחה\תקיפה ולכן ניתן ללמד בעזרתן. זהו להיום מקווה שעזרתי

DR SHORR

New member
אילוף חמוסים

מילים כדורבנות, אבל אני רואה שאין לי ברירה......(אלא להרחיב): בנושא ההחתמה: הוזכרה כאן ההיכרות עם האמא וכדומה ומשום (כפי שציינת) שחמוסים לא ניתן להחתים (במילים אחרות - שיחשבו שאנחנו האמא שלהם) - שלחתי את הכותבת לקרוא על נושא ההחתמה כדי להבין שאין כל קשר באילוף לקשר עם אמא של החמוס. בנושא האילוף: רעיון האילוף הוא לא ללמד את בעל החיים משהו חדש. האילוף הנכון הוא לקחת את ההתנהגות הטבעית של בעל החיים, דפוסי ההתנהגות שהוא משתמש בהם בטבע ולרתום אותם למטרתנו. למשל: ראיתם וודאי במופעי דולפינים או לווייתנים כיצד המאלף "רוכב" על אפו של הלוויתן והלוויתן כאילו הודף אותו לאוויר. אם אתם צופים בערוצי הטבע כמו נשיונל גיאוגרפיק, ראיתם וודאי התנהגות דומה של לווייתן עם טרפו (כלב ים למשל). הוא משתעשע בטרף והודף אותו לאוויר בדיוק באותה הצורה לפני שהוא טורף אותו. ההתנהגות - אותה ההתנהגות אלא שהפירוש שאנחנו נותנים לה במציבים השונים - שונה (בטבע: "איזה מסכן כלב הים" במופע: "איזה לווייתן כיפי, איזה חמוד!". לגבי החמוס (או כל בעל חיים אחר) - כדי לשכנע אותו להתנהג במסגרת הדרישות שלנו, עלינו לאפשר לו את ההתנהגות הטבעית ולא לשנות אותה אלא לכוון אותה לצרכנו. מכה על האף, למשל, היא תגובה שהחמוס לא מכיר. אף חמוס לא מכה חמוס אחר. לכן, כואב או לא, אין לדעת כיצד יפרש אותה וקרוב לוודאי (וזה מה שקורה בדרך כלל) שיחשוש ממכה חוזרת. התגובה המתקבלת בדרך כלל = פחד או הימנעות מהמעניש. תיתכן גם תגובה הפוכה = הגברת התוקפנות. חיקוי ה"עונש" המוטל עליו על ידי חמוסים אחרים (תפיסה וגרירה) מוכר לו ובנוי בגנים שלו (אינסטינקטים אם תרצו) ולכן הבנת התגובה הזו מהירה ביותר, כי זו שפתו. נכון, שקיימים גם עקשנים או "קשי למידה". אין גם ילדים כאלה? כולם אותו הדבר? עם אלה צריך להתמיד ולאל לוותר או לחפש פתרונות נוספים. אבל בדרך כלל - רוב החמוסים (במיוחד הצעירים, ולכן מומלץ להתחיל ברגע שההתנהגות התוקפנית מופיעה) מגיבים מהר מאד ולומדים מהר מאד. את הנשיכות שלהם מוטב לכוון לאפיקים אחרים כמו צעצועים (לשים לב מה נותנים כצעצוע!) מקווה שזה מעט יותר ברור. אגב, שמתי לב בהרבה מה"שיחות" בפורום (ולא רק כאן) בנימה תוקפנית כאשר לא מסכימים לדברי הכותב\ת. מדוע? מותר לא להסכים גם בצורה רגועה יותר ללא עריפת ראשים! הרי מתטרת כולם כאן היא ללמוד ולא להישאר מקובעים בדעות דאולי מיושנות ולא נכונות? חברים - בואו נישמור על ראש פתוח וכולנו נרוויח!

Sweet Fantasy

New member
המכה המדוברת

היא מכה ממש ממש ממש קטנה ובקושי מורגשת, היא יותר נועדה לגרום לחמוס חוסר נעימות מאשר "להרביץ" ולהכאיב לו. כל מי שאני אי פעם המלצתי לו על מכה יודע שהמכה צריכה להיות חלשה ומלווה במילה "לא" בקול גבוה ותקיף. תאמין לי שבמהלך משחק החמוס מקבל מכות הרבה יותר חזקות מהמכות האלה, המכוונת. אני לא שמעתי על אף חמוס שנהייה תוקפני יותר מהשיטה הזאת, מה שכן שמעתי על חמוסים שהתעצבנו מזה ועשו דווקא, אבל הכל עניין של התמדה כמו שאמרת.. בוא נסכם שכל אחד יפעל לפי השיטה שנראית לו לנכון מה שבטוח אתה לא ניסית את השיטה ומה שרשמת לא נכון, היא לא גורמת לחמוס לשנוא אותך. לכן, מי שרוצה עדיין יכול להשתמש בשיטה הזאת ומי שלא, בהצלחה לו.

skarlet ohara

New member
היי,

מסכימה איתך בנוגע לעריפת ראשים פה... זה באמת בעייתי... והערה יותר עניינית, בהנחה והחמוס שלנו החל להתחנך בגיל מאוחר (כמו במקרה שלי, שקיבלתי את החמוס כשהיה בן שנה ושלושה חודשים), גם אני לא אהדתי את השיטה של מכה על האף וניסיתי את הגרירה מהעורף, רק שהחמוס שלי לא בדיוק הבין את המשמעות של זה, אני לא חושבת שהיה לו איפה ללמוד את ה"עונש" הזה בכלוב הקטן בו היה עם שלושה חמוסים נוספים, ובאמת השיטה הזו לא עבדה. מה גם שקשה להסתמך רק על ה'אינסטינקטים' של החמוס ולקוות שזה יעורר אצלו זיכרון גנטי- חמוסי של ענישה. ומאחר וחינוך של חמוס לא לנשוך צריך להיעשות, יהא אשר יהא, אני מציעה לכלול את שיטת המכה על האף כאפשרות חינוך נוספת, אך כעדיפות פחות רצויה, אחרי שיטת התפיסה והגרירה. מה גם, שהחינוך של החמוס לא נגמר רק בלא לנשוך. במידה ורוצים שהחמוס יילמד לא להיכנס לארון/ לטפס על המיטה, איזו שיטת חינוך אתה מציע? בהנחה וניתן לחנך לכך חמוס, ובהנחה שהוא כבר לא צעיר, אלא בוגר. תודה.

Sweet Fantasy

New member
אני יודעת מזאת החתמה

ומה שאתה מתאר פה זה מה שהאמא עושה לגוריה כשהיא כועסת, ולא משנה אם דיברת עם האמא או על חמוס אחר דומיננטי בלהקה, השיטה הנ"ל מניסיון של כמה וכמה פעמים לא עובדת וההפך, מעצבנת פי כמה אתה חמוס וגורמת לו לרצות לנשוך בכוונה. אני יודעת מה ההבדלים ולמען האמת קצת חצוף מצידך לחשוב שאני לא. עם כל הכבוד לשיטות חינוך ואילוף החמוס מבין את ההבדלים בין בנאדם לבין חמוס אחר שגר איתו ועם כל הניסיונות שלנו לחקות לא נצליח לקלוע בול לקולות לחישה של החמוסות ולגרירה הטבעית שבהם הם משתמשים אחד על השני. לעומת זאת הרמה החמוס מהצוואר לגובה העיניים ולהגיד "לא" בתקיפות ולתת מכה על האף (מה שכבר אמרתי לא פעם, שלא חובה למי שהולך לו בלי) השיטה הזאת עבדה לא פעם ולא עפמיים ויש כאן כמה שיכולים להעיד על כך. בקשר לתוקפנות בפורום, אנחנו משתדלים כמה שיותר להיות פתוחים ולהגיב בנעימות, לפעמים לא הולך זה לא בכוונה לפגוע באף אחד. מצד שני לא תמיד אתה מבין את "טון" הכותב כאשר אתה קורא אותו, אחרי הכל אתה לא שומע אותו לפעמים דברים שונים לגמרי ממה שהם נראים.

N a d a v 1 6

New member
אני גם חושב שאתה צודק

ושאמרו לי שצריך לתת לו מכה..(לחמוס) גם אני הייתי מופתע מממזן ומה שקרה זה כולם התנפלו עליי אני בחרתי בדרך הלא לתת מכות והחמוסים שלי מתים עליי:) אבל על המששפחה שלי לא כ"כ:)

Sweet Fantasy

New member
הנתפלו עליך?

למה לא להסחף.. מה גם הרבצנו לך אולי? אף אחד פה לא מחייב אף אחד "להרביץ" כולה זאת מכה קטנה שבקושי מזיזה לחמוס .. מכות.. יודע מה? אני לא מאמינה שבחיים לא נתת מכה קטנה לחמוסים שלך. ואם לא? אני יותר לא בטוחה שהם בחיים לא קיבלו סוג של מכה ממך שיותר כאבה ממכה מכוונת קונה על האף. אף אחד פה לא מחייב אף אחד לפעול בשיטה זאת או אחרת, אנחנו מייעצים לפי מה שעובר עלינו, כל אחד בוחר בדרך אחרת.

N a d a v 1 6

New member
לפעמים בא ליייייייייי

טוב עדיף שלא אגיד.. נו תגידי תגידי!!! " באמת עדייייף " גרררררררררררררררררררררררררררררררר :)

skarlet ohara

New member
סליחה שניה, מי אתה??

לפי מה שהבנתי אתה קורא חופשי פה בפורום, אבל אין לך חמוס (תקן אותי אם אני טועה). ואם אני לא טועה, אתה מוזמן להנות מהפורום, ללמוד על החיה, או מקסימום, לשמש כמחלקת המוסר, מה שכבר ראיתי שעשית.. אבל... אם באמת אין לך חמוס, אני לא רואה את סיבת ההסכמה שלך עם ד"ר שור, כי מי שמסכים איתו, או לא מסכים איתו, צריך, לעניות דעתי, לגדל חמוס ולהבין במה מדובר. מקווה שהבהרתי את עצמי, ובכל אופן, אתה מוזמן תמיד לבקר ולשהות אצלנו בפורום, באמת וולקאם, רק.. או שתציג את עצמך או שאמממ תהיה מקור להתקפותי הבלתי נלאות. (סתם) יום טוב.

ואני ממש לא מטיף מוסר...

בשרשור הקודם של עודד, ממה לא באתי להטיף מוסר, רק הבהרתי נקודה והיא: לא שכנעתם אותו לא לגדל חיה בזמן הקרוב או בכלל לשנות את כיוון חשיבתו. אם הייתם בסדר איתו או לא, זה ממש לא ענייני, רק רציתי להגיד שהדרך שלכם בהחלט לא היית משכנעת אותו - לעניות דעתי ולא יותר - גם אם הדרך שלכם הייתה בסדר גמור.

למעלה