מאמרים - לקריאה

בתיה4

New member
מאמרים - לקריאה

קצת חומר לקריאה לשבת. אם עדיין לא קראתם. בילוי נעים

חייםלוי

Member
מנהל
תודה על המאמרים

הלינק לאתר של בית ברל חידש לי על כמה אתרים שלא היכרתי כמו ResourceShelf ניסיתי את ההמלצה להשתמש ב Rollyon אבל זה מאד מאכזב. התוצאות בגוגל פי כמה יותר טובות ומדויקות.

gesus

New member
גורלן של הספריות ידוע מראש

אף ספריה בעולם לא תצליח להדביק את קצב הגידול של הקוראים ובכך להמנע מרשימות ההמתנה הנוראיות. להערכתי ככל שיוזלו המחשבים הניידים כך כך יעדיפו הוצאות הספרים להוציא ספרים בפורמאט דיגיטאלי ולא להדפיס על נייר.

בתיה4

New member
לא לדעתי

רשימות המתנה תלויות בתקציבים. ועל זה מדובר, לא? ספריות אינן קיימות כדי לקרוא את רב המכר הכי חדיש . אני קוראת מעט מאד רבי מכר. אז לדעתך זה סימן שאני צריכה להפסיק לקרוא בכלל? אני עדיין מחכה לפגוש את אלו שצליחו לקרוא ספר שלם אחד במדיה דגיטלית וגם להנות מהחוויה. רוב אלו החורצים את גורלם של הספרים הם אוהבי מחשבים ושונאי ספרים. אני מאד סקרנית לדעת כמה ספרים האנשים האלו קראו אי פעם ומתי זה היה לאחרונה.

gesus

New member
מה התפקיד של הספריה בימינו?

אם זה לשמש מקור מידע אז היא לעולם לא תעמוד בתחרות עם מקורות המידע ברשת. אם זה להנגיש את הספרים לקהל שלא מעוניין להוציא 70 ש"ח על ספר בסטימצקי אז גם פה הספריה לא תוכל לעמוד למול האינטרנט. הוצאות הספרים מוציאות כותרים רבים כ-EBOOKS. לטעמי, EBOOK עדיף. תוך כמה שעות אני מוריד אותו לפאלם פיילוט שלי ואני יכול לקרוא ספר שלם ולהנות ממנו אפילו שהמסך שלי לא צבעוני.

xslf

New member
לספרייה יש כמה תפקידים

המרכזי בהם בעיני הוא לשמש כמרכז ידע ומידע (לטעמי החיבור של הספריות עם "אירועי תרבות" הוא אחד הגורמים להפיכת הספריות למשהו לא ממש רלבנטי ולא מאוד חשוב, שרק "נחמד שיהיה" אבל לא הרבה יותר). אסור לזלזל ביכולות של הספרייה (או למעשה, של הספרנים. הספרייה עצמה יכולה לנהל לפחות כמה סניפים מקוונים לחלוטין) לאתר מידע ברשת, לסייע בהערכה של טיב המידע, ובגישה למאגרי מידע בתשלום. רוב האנשים הולכים לאיבוד במידע ברשת- ולו רק מפני שהם לא יודעים לתרגם את מה שהם מחפשים לשאלות קונקרטיות שאפשר לתרגם לשאילתות חיפוש יעילות (תחשוב על כל אלו שנכנסים לפורום ומבקשים "חומר על מוזיקה לעבודה בבית הספר" מבלי לפרט יותר). הרשת לא מייתרת את ראיון היעץ שספרנים עורכים- אם כבר להיפך. לגבי ebooks- יש ספריות בחו"ל שמשאילות ebooks (וגם audio books)- כולל גם דרך הרשת. הפורמט של הספרים לא קובע את מהות הספריה או את חשיבותה. האוסף שלה, והידע והמקצוענות של הספרנים כן.

xslf

New member
יצא לי לקרוא ספרים במדיה

דיגטלית ולהנות מהחוויה, ואם יודעים להגדיר את התצוגה כמו שצריך זה לא ממש קשה... כמה ספרים קראתי אי-פעם? קשה לספור. אני תולעת ספרים, אם כי בשנים האחרונות אני קוראת פחות ממה שהייתי רוצה. מתי קראתי ספר לאחרונה? שאלה מצחיקה. אני בדרך כלל קוראת כמה ספרים במקביל, ככה ש"לאחרונה" זה "השבוע". כרגע אני קוראת את "גדל אשר באך" (לאט. זה ספר כבד שדורש ריכוז ומחשבה), "עולם רדוף שדים" של סייגן (קריאה חוזרת בפעם המליון...) ו"The 1972 annual world's best sf" (אוסף סיפורים קצרים). לאחרונה סיימתי את "מצוקה" של גרג איגן. ואני עדיין מחכה לקורא ספרי ebook נייד שגם שווה משהו (ולא זה של סוני). נראה לי שזה יותר עניין של גיל מאשר אהבת ספרים- אלו שטוענים שהם "חייבים את הספר המודפס" ושספרי הנייר לא יעלמו נוטים להיות מבוגרים יותר מאשר אלו שיותר מעניין אותם התוכן של הספר מאשר הפורמט שלו.

בתיה4

New member
../images/Emo140.gifאתה חריג בקריאה

מבין האנשים שאני מכירה. לא מכירה אפילו אדם אחד שהצליח לקרוא ספר שלם במדיה דיגיטלית. אני ודאי שלא. וניסיתי לא פעם. זו בכלל לא שאלה של גיל (מלבד הראיה כמובן) . יש צעירים שיש להם בעיה עם המחשב ויש מבוגרים ששוחים כדג במים. אינני פוסלת את המדיה , להיפך. אני מחוברת למחשב. אבל, המנטרה הזאת של "ספרים עבר זמנם" יצרה דור שני של אנשים שלא יודעים קרוא וכתוב. מפחיד. והמדיה פשוט עדין אינה תחליף. זה פשוט מפחיד. כ-10 שנים יוצאים ילדים ממערכת החינוך, שלא מסוגלים לקרוא עמוד. אבל הם שולטים יפה מאד בכל רזי הICQ והמסנגרים למיניהם. וזה דור העתיד. במקום לבטל את התרבות הקיימת ושהוכיחה את עצמה, עדיף לחכות שהמדיה התחליפית תבשיל ותהווה מכשיר טוב ברמה התפקודית לפני שמוחקים מבטלים פוסילים וכן הלאה את הקיים.

xslf

New member
קודם כל, זה שכתבתי בלשון נקבה

אמור לרמז על איך שאני מעדיפה שיפנו אלי
לגבי קריאה במדיה דיגטלית- זו פחות שאלה של שליטה בתוכנה, אלא יותר שאלה של הגדרות טובות של המערכת, במיוחד של המסך. אם משתמשים במסך ברזולוציה נמוכה, עם קצב רענון נמוך (בדיקה מהירה- אם קצב הרענון של המסך שלך מוגדר לפחות מ-85 הרץ, יהיה מאוד לא נוח לקרוא ספר במדיה דיגטלית בגלל הריצוד שנעלם בקצבי רענון גבוהים יותר), ועם הגדרות החלקת גופנים שאינן מתאימות למסך- מאוד מאוד לא נוח לקרוא טקסטים ארוכים מהמסך. ממה שראיתי, הסיכוי שאצל צעירים ההגדרות הללו יהיו נכונות גבוה משמעותית מאצל מבוגרים. לטענה העיקרית שלך: להגיד "ספרים עבר זמנם" זה פשטני. יותר נכון לטעמי לומר ש"ספרי דפוס הם בעלי אורך חיים מוגבל, והעולם עובר למדיה מגוונות יותר. אין באמירה הזו משום ביטול התרבות (רגע, התרבות לא נמצאת ב*תוכן* של הספרים? מה זה משנה באיזה פורמט הם?). כן יהיו סוגי ספרים שיעברו (וכבר עוברים) מנייר לאמצעי מדיה אחרים מהר יותר מאחרים- ספרי עיון, אנציקלופדיות, מילונים, ספרי הדרכה, ספרות מקצועית, כתבי עת. הטכנולוגיה המסחרית כיום עדיין לא בשלה למעבר ספרות למדיה דיגטלית (וראי את התלונה שלי בהודעה הקודמת על חסרונו של ebook reader נייד ואיכותי באמת)- הטכנולוגיות המתאימות כבר קיימות בצורה נסיונית (ויקרה מידי עבור המשתמש הממוצע), כך שלא אופתע אם עוד 5-10 שני (ואני כאן שמרנית בהערכתי) כן נראה מעבר לשימוש ב-ebook readers ניידים, epaper וכדומה. זה שילדים יוצאים ממערכת החינוך בלי יכולת לקרוא עמוד זה לא חדש. ראיתי את זה עוד לפני 15 שנה. צריך לזכור שקורלציה (שאני לא חושבת שבאמת קיימת במקרה הזה) אינה משמעותה סיבתיות. עלגות הייתה לפני האינטרנט- האינטרנט פשוט הציפה אותה על פני השטח. אם כבר, מי שמתקשה להתמודד עם דף כתוב יתקשה מאוד להשיג את המידע שהוא/היא מחפשים באינטרנט, שהיא עדיין ברובה המוחלט טקסטואלית (וראיתי את זה קורה הרבה יותר מפעם אחת).

בתיה4

New member
סליחה ../images/Emo52.gif../images/Emo52.gif

זה קורה שכותבים תשובה לפני שמתעוררים כהלכה. לא נראה לי שיש חילוקי דעות בינינו. נכון ש"האינטרנט פשוט הציפה אותה על פני השטח" אבל גם העלה את מספרם המידה כזאת שהייתי אומרת "בעיה לאומית". ומי אמר שקוראים את המידע? העתק-הדבק פשוט עונה על צרכי בית-הספר היום.

חייםלוי

Member
מנהל
ראיתי את ההעתק הדבק בעבודות לבית

הספר עם הבת שלי. למרבה זעזועי. לא רק Xslf קראה ספר במדיה דיגיטלית. היו כבר כמה ספרים, כולל הארי פוטר האחרון באנגלית. שקראתי מהמחשב הנייד טאני לא ממש עול ימים. עובד אתי חבר לעבודה בן גילי שקורא e-books במכשיר פאלם. נכון שאין הרבה כמונו אבל אני מאמין, כמו, Xslf שבעתיד הלא רחוק המכשירים יהיו נוחים יותר ואנשים יקראו במכשירים כאלה. הספריות יצטרכו לדעת להתמודד עם המגמה החדשה. הרי גם הספרים הדיגיטליים יעלו כסף ולא לכולם יהיה כסף לרכוש את הספרים שהם רוצים ולשם כך הקוראים ימשיג=כו להגיע לספריות שיחזיקו גם מכשירים מתאימים.

gesus

New member
על זה בדיוק דיברתי

אי אפשר לעצור את הקידמה. הספרים יעברו לפורמאט דיגיטאלי אם כתוצאה מלחצי איכות הסביבה ואם כתוצאה מלחצי השוק. מעבר לזה, הטכנולוגיה של מסכי ה-LCD משתפרת והיום כבר אפשר לקרוא ספר מבלי לשרוף את העיניים בקריאה וחלקים אחרים בגוף מהחום שנפלט מהסוללה.

בתיה4

New member
ודאי שהספריות תצטרכנה להשתנות

שום דבר לא עומד במקום. נחמד, שלפחות יש כאן איזה דיון. חחחחחחחחחחחחח

חייםלוי

Member
מנהל
אני עוד זוכר שלפני שנים רבות

השאילו בספריה העירונית בעיר מגורי תקליטים (תקליטי ויניל - מה שרק אומר כמה אני זקן
) מן הסתם יגיע יום וישאילו או שיעתיקו לקובץ על DOK או במדיה אחרת את הספר המבוקש הנמצא במאגרי הספריה. וכך במקום להשאיל ספרים בנייר ישאילו קבצים.

למעלה