מאמרים למתחילים

yehudad

New member
מאמרים למתחילים

שני המאמרים שפירסמתי לאחרונה הינם תוצאה של צורך שחזר שוב ושוב בפורום בידע בנושא זה בעיקר אצל מתחילים. עם הזמן התפתח רעיון שהעלתי בפני ארנון ליצור אוסף מאמרים נרחב יותר שקהל היעד שלו הוא אותם מתחילים. הדבר שנותר עלום הוא מה יהיה היקפה של קבוצת המאמרים הזו: איזה נושאים יכללו בהם? על אילו שאלות הם יענו? וכו´. לכן בעצה אחת עם ארנון הנושא מועלה כאן כדי לשמוע את מגוון הרעיונות והתגובות שלכם לרעיון זה. מכל הרעיונות שיועלו ננסה לגבש את המבנה וההיקף של הפרוייקט הזה שאמור לתת מענה לכל אותם חברה חדשים שעושים את צעדיהם הראשונים בחקר משפחתם.

הפרוייקט הבא שלנו...

ההצעה של yehudad קוננה גם אצלי כבר זמן מה - הרי כולנו היינו שם. כולנו התחלנו בלי שום ידיעה. והנה, מגיע מצטרף חדש לפורום, והאנשים שנותנים לו תשובות כאן נראים לו כחצי גאונים ובעלי תואר בגניאולוגיה
אני רואה את בניית המאגר הזה כפרוייקט משותף של כולנו. כולנו (כן, גם מי ש"חדש" פה) נגדיר את המטרות, כולנו נציע מאמרים, כולנו נבנה את הרשימה הבסיסית של המאמרים, כולנו נהיה שותפים בכתיבתם. (ברור ש"כולנו" מתייחס רק למי שרוצה
). למרות שמדריכים שכאלה נמצאים ברחבי הרשת - אנחנו נבנה משהו שיהיה עם אוריינטציה לחוקר הישראלי היהודי. אפשר בהחלט להיעזר בשלל המידע שקיים ברשת - ולרכזו למקום אחד. אם למישהו יש הפניות לאתרים עם מאמרים מועילים בנושאי מתחילים, נשמח לשמוע מהם. לפני שמתרגמים ומפרסמים כאן מאמר כזה, צריך את רשות המחבר והמפרסם, אך עם זה אין בד"כ בעיה. צורת העבודה יכולה להיות כזו, שלכל מאמר יהיה מישהו אחראי - והוא ייעזר בכל חברי הפורום ע"מ לקבל מידע נוסף, קישורים, ספרות מומלצת וכו´. טוב, אמרתי הרבה ועוד לא הצעתי כלום... תיכף זה יבוא...

הצעות לכמה נושאים

טוב, אז הנה כמה כותרות והערות למאמרים שהייתי שמח אם כל חוקר מתחיל יוכל לקרוא. הם אינם מסודרים לפי סדר כלשהו, רק לפי סדר המחשבות שלי... * איך מתחילים? מה מטרת המחקר? תשאול המשפחה הקרובה; רישום מדויק/הקלטה; האם נעשה כבר מחקר דומה במשפחה? יצירת קשרים עם קרובים רחוקים במשפחה ויידועם לגבי המחקר... * תיעוד החומר רישום מקורות; הזנת אילן היוחסין למחשב; כתיבת רקע אודות המשפחה והעיירות מהן באה וכו´... * חיפוש תעודות בארכיונים בארץ ובחו"ל איפה לחפש - הבנת ההבדל בין איפה שהעיר נמצאת היום לאיפה שהיתה בזמן הוצאת התעודה; אילו תעודות ניתן למצוא? המאמר המצוין של נחי יכול להיכנס כאן; סקירה לגבי כל מדינה (כאן אפשר להיעזר רבות במאמרים מוכנים ממקומות רבים באינטרנט/בספרות, לתרגם אותם ולרכזם)... * ארגון כנס משפחתי למה זה טוב? איך מארגנים? מה אפשר להשיג ממנו? (צריך להיות מישהו שעשה זאת כבר...). * אתר ה - JewishGen סקירה מקיה על האתר ועל יכולותיו (יש בסיס למאמר ברשימת המאמרים, אך אפשר להרחיבו עוד רבות). * שימוש ברשימות תפוצה באינטרנט * גניאולוגיה ממוחשבת (שני המאמרים הראשונים של yehudad)

Horovitz

New member
סדר בדברים

כמישהי שהתחילה לבד וללא "תמיכה מקצועית" וללא שום סדר, אני מוצאת את עצמי היום עם כמות לא קטנה של מידע אך עם קושי רב לאתר משהו כשצריך אותו! היה נחמד לרכז במאמר עיצות לארגון (ארגון פיזי ממש) של החומר. אהבתי למשל את הרעיון של ארנון, שהופיע כדרך אגב באחת ההודעות, של קלסר לכל משפחה. כמו כן, האם אתם ממליצים באמת לחקור כ"כ הרבה משפחות במקביך, או להתמקד כל פעם בפלח אחד? ועוד לפני הכל - האם יש סדר מומלץ להתקדם עם הדברים - או פשוט לזרום איתם? אני מוצאת שאנשים מסויימים מציפים אותי במידע, שהוא מעניין אמנם, אך לא פותר לי מבואות סתומים ולא כל כך מקדם אותי במחקרי. בעוד שאנשים שאני יודעת יכולים לענות על השאלות הספציפיות האלו לא כל כך ממהרים לשתף פעולה. מה שמביא אותי לעוד רעיון - כיצד להתחיל מבחינת האנשים? איך לגשת אליהם כך שיתעניינו וירצו לשתף פעולה? (חשוב לזכור שיש צורך במחקרים האלו - שהאילן קטוע לפעמים בשל סיבות מסויימות!) לגבי הכנס המשפחתי - חכו עד שאהיה אחריו... סליחה על פרץ המחשבות הלא מסודר...זה פשוט רעיון נפלא בעיני ואשמח לעזור בכל אשר אוכל!

yehudad

New member
פרץ המחשבות הלא מסודר קיים

גם אצלנו ולכן רצינו לסדר אותו באמצעות חברי הפורום. בין כל הנושאים שעלו כאן עם הזמן השאלות הללו נענו כל פעם באופן חלקי. הרעיון הוא לאחד את כל העצות הללו תחת קורת גג אחת. ברגע שנגבש את הנושאים המרכזיים נוכל לפתוח דיון מה יכלול כל נושא וכך הלאה עד לסיום הפרוייקט החשוב הזה.

שטמון

New member
SIG

בג´ואישגן קיימים SIG שזה special interest groups של אנשים שמתעניינים באותו איזור גיאוגרפי או אותה שיטת מחקר. אני מנוי מזה כשנה על הקבוצה של אנשים שמתעניינים בגיניאולוגיה רבנית, והפקתי מזה המון. (שאר הקבוצות כמדומני הן גיאוגרפיות). מה שאני מציע זה לפתוח כאן כמה קבוצות כאלו - קבוצות גיאוגרפיות (אני חושב על "גליציה", "ליטא", "רומניה", "בלקנים", "מרוקו", "ארה"ב" (מתנצל מראש אם החסרתי מישהו. אלו פשוט השכיחים שנתקלתי בהם) וקבוצות לפי עניין - "ארכיונים בארץ", "ותיקי המושבות והיישוב הישן", "רבנים", "תנועות ציוניות בחוץ לארץ" וכו´. כל קבוצה תיצור קשר בינה לבין עצמה, ותפרסם כאן מאמר למי שמתעניין באיזור או בתחום העניין שיספר באופן כללי על המקורות העיקריים לגבי אותו איזור, ביבליוגרפיה בסיסית, לינקים מעניינים, ולאן כדאי לפנות. יהיה ברור גם לחברים חדשים וותיקים שיש כתובת (מי שיהיה חתום על כל מאמר) שאפשר לפנות אליה אם "נתקעים" בעניין שקשור לנושא. אני מציע שאם מישהו רוצה ליצור קשר עם עוד אנשים שמתעניינים כאן בפורום באותו איזור אז שיוציא כאן הודעה ואנשים יכתבו אליו, וביחד יוציאו מאמר. אני מתנדב להתחיל בעניין של גיניאולוגיה רבנית (פשוט זה התחום שאני יותר מבין בו, אבל בשבועות האחרונים כאן למדתי שיש לי עוד הרבה מה ללמוד) ומי שמרגיש שהוא רוצה להשתתף בכתיבת המאמר שישלח אלי מייל.

הרעיון לאגד כמה "מומחים" באותו ענין

לצורך סיעור מוחות וכתיבת המאמרים בנושא - נראה לי נכון, מוצלח ויעיל. אבל... כל מה שיבוא לפני כתיבת המאמר (בהעלאת נקודות למחשבה) ואחרי כתיבת המאמר (בעזרה לחברים - חדשים וותיקים, במתן עצות נוספות) - חייב, לדעתי, לקרות מעל דפי הפורום. רוח הפורום היתה עד כה, שאין דבר כזה "היררכיה" ואין "מבינים יותר" ו"מבינים פחות". פרט לכך, איננו יודעים מי קורא את ההודעות - ואולי דווקא שאלה מסוימת תגרום ל"קורא סמוי" לענות בגלוי ולהתחיל להיות פעיל יותר בפורום. בנוסף, אני מציע שלא נרוץ כבר ונכתוב מאמרים. ראשית, נעלה ראשי פרקים, אח"כ נדון בראשי הפרקים ונשמע רעיונות מכולם. המשימה האחרונה תהיה כתיבת המאמר, ואת זאת אפשר יהיה לחלק בין מי שיתנדבו לדבר ובנקודת הזמן הנוכחית מרגישים שהם בעלי נסיון מספיק כדי לעזור לאחרים באותו נושא.
ארנון

שטמון

New member
"היררכיה"

מקבל את ההערות. כמובן שלא התכוונתי ליצור "היררכיות" בפורום הזה. חשבתי שלא כדאי לפוצץ את הפורום בפרטי פרטים טכניים הקשורים להתייעצויות לפני כתיבת מאמר או בשאלות לאחריו. אתן דוגמא - ידוע לי שאחד מהמשתתפים פה הוא בעל גישה לספריה הלאומית. לפני כמה זמן ביקשתי ממנו בפרטיות שיסרוק לי עמוד ראשון של אחד הספרים בשביל לקבל מידע. הדבר נעשה ביני ובינו במייל. לא היתה סיבה שכל הפורום יוטרד בעניין הזה שמעניין פחות או יותר אותי ואותו. אני חושב שבגלל ההסטוריה האישית של כל אחד, לכל אחד תחום עניין קצת שונה שהופך אותו ליותר "מבין" בנקודה מסויימת. מה פסול בכך? ובלבד שיש נכונות לחלוק את הידע, ושעיקרי הידע בצורת שותפות במאמר יתפרסמו כאן בצורה גלויה. עם זאת אני שב ואומר שאני מקבל את הערותיך ואשמח לשתף פעולה ולהשתתף באופן פעיל בכל דרך שבה תבחר לנווט את הרעיון היפה שהועלה על ידי YEHUDAD

גם אני מקבל את ההערות שלך ../images/Emo65.gif

בסופו של דבר, כל אחד מאיתנו עושה את הבחירה: האם עליי להעלות את הנושא בפורום, או לפנות מייד למי שאני יודע שיטפל בכך מיידית? יתרון הבחירה הראשונה - כולם יהיו שותפים לדיון, גם מבחינת הסיוע וגם מבחינת הלמידה על הנושא וכיצד מטפלים בו; יתרון הבחירה השניה - קבלת תשובה מהירה, יצירת קשרים עם אנשים מסוימים בפורום ושמירה על דיסקרטיות. יום טוב
ארנון

yehudad

New member
רשימת הנושאים שהעלית

מקיפה פחות או יותר את כל הנקודות שהועלו בפורום עם הזמן. לדעתי צריכה להיות כותרת של גיניאולוגיה באינטרנט ומתחתיה יבואו הסקירות על JewishGen ואתרים דומים נוספים ועל השימוש ברשימות התפוצה.

הדס ח

New member
יופי של רעיון

אשמח אם מישהו ייקח על עצמו לתת הסבר מפורט על האתר הכי טוב והכי מאיים - הג´ואיש גן.... כל פעם עולים כאן חלקים ממנו .... עד היום לא בדיוק הצלחתי להבין את המבנה שלו , ומה בדיוק יש בו (מעבר לכך שיש מידע מארכיונים רבים.....) תודה הדס

טיפ קטן להתמצאות ב - JewishGen

המקום שרצוי להתחיל בו ב - JewishGen הוא, לדעתי, הדף הנקרא: Info Files. זהו מעין אינדקס עצום לפי נושאים/איזורים של מה שיש בתוך תוככי האתר העצום והנפלא הזה. פרט לזה, כדאי לעבור גם על כל הקישורים בעמוד הראשי (שחלקם חוזרים על עצמם ב - Info Files) ולהבין מה יש שם. ארנון

EYהודית

New member
גם אני הייתי שמחה להסבר מפורט

על אפשרויות השמוש ב - JewishGen לא מוצאת שם את הידיים והרגליים...

ornan

New member
אני מציעה שכל משתתף יעשה

סיעור מוחין לנושאים שנראים לו חשובים להכנסה לפרוייקט וכמו בכל עבודת חקר נעשה אח"כ מיון ומיפוי, רכוז של כל החומר שמצאנו עד כה לפי נושאים, כולל כל הקישורים. הפרוייקט חשוב והחברים כאן רציניים ועניינים ונוכל בהחלט להכין לעצמנו ולכל אלה שיצטרפו מאגר נכבד וטוב בנושא. כל הכבוד על הרעיון והיוזמה. ארנה

זו ה../images/Emo121.gif שאנחנו צריכים...

השלב הראשון הוא, אכן, סיעור מוחין אישי ופורומי... שרשור זה נועד להעלאת רעיונות, אלחר מכן - נעשה סדר בדברים. ארנון

ד ז י ר ה

New member
רעיון ע-נ-ק !!!!מוכנה להביא אתרים

רלוונטים, ולערוך חיפושים ברשת אם צריך , בזה אני טובה... בכל השאר, קטונתי ואני רק למדה מהמומחים כאן.

למעלה