מאיפה בא הצליל ?

• פותח הנושא mbrv
  • פורסם בתאריך

mbrv

New member
מאיפה בא הצליל ?

נניח אני מביא מכה עם פטיש על עץ , נוצא קול , צליל , אני לא מבין , מה בהתהליך של המכה גורם לצליל ? איך נוצא הצליל כתוצאה מהמכה ?!

תיגע באבן עם יד אחת

ועם יד שניה תכה באבן עם פטיש (לא על היד). מרגיש את הרעידה הזאת? אלה גלים שיצרת באבן בעקבות המכה. המכה יוצרת גם גלים באוויר. אגלים האלה באויר מגיעים לאוזן שלך, ואתה מפרש את זה כ-קול. אני מקווה שהבנת.. אני מסביר גרוע

תשמע

בוא נתחיל בהגדרה של גל - גל זה התקדמות של הפרעה כלשהי בתוך חומר מסויים(טווח) לדוגמא גל בים זה התקדמות של אנרגיה בתוך המים - הטווח. עכשיו ברגע שאתה מביא מכה לברזל נוצר גל באוויר מפני שלפני המכה האוויר היה במצב של שיווי משקל . נתת מכה הרעדת את האוויר - הוצאת משיווי משקל - יצרת הפרעה. ההפרעה הזאת מתקדמת בטווח - האוויר ומגיעה לך לאוזן . באוזן יש מה שנקרא אור התוף ברגע שהוא רועד מ-16 פעמים בשנייה עד 250 אלף בשנייה (כל הגאונים תקנו אותי ) אז אתה שומע צליל מסויים. ההפרעה הזאת מרעידה לך את עור התוף מספר פעמים בתחום שמצויין לעיל מקווה שהכל מובן עכשיו - למרות שאני בטוח שלא

לא!

לא יכול להיות שלא תגיבו! אני צריך לדעת שזה נכון ואני לא מקשקש שטויות

ailag

New member
*תווך, לא טווח*

חוץ מזה, והמספרים שאני לא זוכרת, הכל נראה נכון
עכשיו חידה (די קלה): אמרת שהרעידה מרעידה את האוויר, וכך אנו שומעים. אבל נניח שאנחנו יכולים לחיות בחלל בלי חליפות חלל, איך שם נשמע אחד את השני?

DhoBit

New member
אממ אולי פיתרון....

למה יש לי הרגשה שלא נוכל לשמוע אחד את השני?!?!? אם זה לא נכון בבקשה לא לקטול אני טירון במדע.... רק השנה התחלתי ללמוד.....(פיזיקה וביולוגיה)

ailag

New member
נכון ../images/Emo45.gif

in space, no one can hear you SCREAM.
נ.ב. אין כאן קטילות. יש תיקונים, הבהרות והערות. במיוחד אם מה שאתה כותב מבוסס ומנומק מספיק.

helva

New member
אתר? עברו כמה שנים מאז

תיאורית האתר הוכחה כלא נכונה ומאז נשאר רק הביטוי "מעל גלי האתר"

Deathatred

New member
האתר הוא פיקציה

כידוע לך, כל גל צריך תווך להתקדם בו. גלי מים צריכים ים, גלי קול צריכים אויר וכדומה. במאה ה 19 גילה ג'יימס קלארק מקסוול את הגלים האלקטרומגנטיים ומצא שהם מתקדמים במהירות האור. כאשר מדברים על מהירות של גל הכוונה היא למהירותו ביחס לתווך שבו הוא נע (זה חשוב מאוד). ברם איינשטיין קבע שמהירות האור יחסית לכל מערכת ייחוס אחרת תישאר אותו דבר. מאחר שכל גל צריך תווך לנוע בו, המציאו הפיסיקאים תווך בשם "אתר" שממלא את כל המרחב ובו נע האור. כעת, אם ננוע בניצב לאתר, או במקביל לאתר, אנו אמורים למדוד 2 מהירויות שונות עבור הגל האלקטרומגנטי. בתחילת המאה ה 20 ערכו מייכלסון (יהודי) ומורלי ניסוי שבו הם סתרו את התזה הזו והראו שלא משנה באיזה כיוון אתה נע ביחס לאתר - המהירות שתימדד היא אותו דבר! הניסוי של מייכלסון ומורלי היה ניצחון אדיר לאיינשטיין ומכה קשה לתיאוריית האתר. לכן, נאלצו הפיסיקאים לנטוש את האתר ופשוט להתרגל לכך שהאור יכול לנוע גם בריק. עכשיו נשאלת השאלה, איך גל אלקטרומגנטי יכול להתקדם בריק? לפיסיקאים עד היום אין תשובה טובה לזה (למעט המודל החלקיקי של האור).

pelegs

New member
מז"א איך?

זה לא שהגל מתקדם במשהו, זה המידע על ההפרעה שמתקדם. זה בעצם לא גל, זה, פחות או יותר, המוני קווים ישרים, שכאשר מסתכלים עליהם מנוקדת מבט נקודתית(חי חי), אשר מושפעת מהם, מתקבלת צורה של גל. זה הכל.

ailag

New member
מה שקשה לתפוס כאן

לנו פחות, אבל כשגילו את זה - הרבה יותר. גל הוא בעצם הפרעה בתווך. כמו שגל בים הוא מים שעולים ויורדים, והעליה והירידה נראית כאילו היא מתקדמת .. (למרות שמולקולות המים לא מתקדמות קדימה). אז אנחנו קוראים "גל" למשהו ש"עולה ויורד ובעקבות כך משהו לידו עולה ויורד". בריק, אין מה שיעלה וירד, ולכן הגיוני שזה לא באמת ריק, יש שם אתר. או שהאור לא גל. היום אנחנו יודעים שמה שאמרת נכון, ושהאור מתנהג כמו גל אבל הוא לא גל קלאסי כמו קול או גל בים. אבל איך הוא תופעה גלית וגם כן נע קדימה, בעוד ששאר התופעות הגליות משאירות את המשתתפים בהן במקומם?

ואני חושב שזה הזמן להזכיר

את עניין הדואליות גל-חלקיק (שנכונה אגב לא רק לאור). מניסויים שונים מתברר שלעיתים האור מתנהג כגל אלקטרומגנטי ולעיתים כפוטונים. ייתכן שאת ההתקדמות של האור בריק, ניתן להסביר רק ע"י התיאור החלקיקי שלו. זאת כמובן אלא אם ימצאו דרך להסביר את התקדמות הגל בריק...

טל ר

New member
לא הפוך?

הניסוי התבצע ע"י מייקלסון לבד ב-1881, ובצורה מתוחכמת יותר ע"י שניהם ב-1887. תורת היחסות הפרטית (מ-1905) היתה תשובה לניסוי, ולכן הניסוי לא יכול היה להיות ניצחון לאיינשטיין.

Deathatred

New member
תלוי כמה רחוקים הם היו ../images/Emo13.gif

זמן זה דבר נזיל... אבל תודה על הסדר הכרונולוגי המתוקן...

ailag

New member
תשמע

אם ניקח את כדור הארץ בתור גרף מעגלי, אז אמנם יש טיול שהוא הקצר ביותר בין שתי נקודות, אך יכולים להיות לך אינסוף טיולים לאורך הקשתות שנגדיר. די! די! *מכה בראש* סיימתי בדידה! (אלא אם כן, מועד ב'..)

למעלה