מאטריקס

תודה רבה, יופיאל. אתה גדול!

תודה!

wu-wei

New member
בפשטות בסיסית

לכו לקרוא את דקארט (רנה דקארט - הפילוסוף ), אבי הפילוסופיה החדשה, בספר: ´הגיונות´. בפירושניתן לומר שכותבי הסרט קראו אותו טוב טוב והרבה פעמים לפני שהגו את הרעיון וכתבו את התסריט...!!! הוא זה שהגיע למסקנה/ טענה: ´אני חושב משמע אני קיים´, שפירושו הוא שהדבר היחידבו אני יכול להיות בטוח זה עצם זה שאני חושב/ת. מעבר לזה שום דבר אינו ודאי. כל מה שאני רואה בחוץ וחושבת וחשה הכל הכל יכול בפירוש להיות אשליה. עצם יכולתי להגות היא הדבר הודאי היחיד, אפילו הגוף שלי לא האנשים בחוץ, וגם נוסחאות המתמטיקה והגיאומטריה - שהם כבייכול הדבר האובייקטיבי היחיד... כלומר, הגוף שלי ושל אחרים בפירוש יכול להיות מכונה סתם... הוא מדהים ביותר ביותר, וכותב נהדר (אם אני לא טועה הוא מהמאה ה17 או ה16), אבל אני ממש ממש לא מתה עליו (תנו לי את ניטשה....!!!). בין השאר אחת המסקנות שלו מהאמור למעלה היתה שרק למי שיש ´מחשבה´ כלומר, תודעה, הוא יצור אנושי וכל דבר אחר לכן הוא בהכרח מכאניזם. בעלי חיים (לפי דקארט ומרבית בני תקופתו -וכמה מתקופתנו) -אין להם תודעה, הם לא חושבים, לא מדברים.. מכאן שהם מכאניזמים בלבד. כלומר אין להם גם רגשות ותחושות; לכן אין שום שום בעיה להרביץ לבע"ח או לחתוך אותו כי הוא רק מכונה, ואם הוא צורח זה כי הפעולה שלנו גרמה להפעלת מנגנון קול בבעל החי, כמו לחיצה על כפתור, וקול זה אינו מעידבכלל שכואב לו או משהו דומה, כי לא יכול לכאוב לו כי הוא הרי חסר תודעה, מחשבות, רגשות, תחושות ..... עכשיו אתם מבינים למה אני לא ´מתה´ עליו? (זוהי אחת מהסיבות) וברור לי שברגע זה חיסלתי אותו לגבי לא מעט מהמשתתפים בפורום זה... בכל אופןהפילוסופיה שלו וטיעוניו באמת מעניינים ופוקחי עיניים וחדשניים (לפחות אז..) (כמובן חוץ מהעניין עם בעה"ח) ואם יש מישהו שזה מעניין אותו עוד, אני יכולה לפרט עוד ו/או להביא ציטוטים רלוונטים..

בעיניי "אני חושב משמע אני קיים" זאת

שטות, פשוט שטות. מי שחווה אפילו פעם אחת אי-מחשבה (וזוכר את החוויה...), מבין זאת. אני לא מנסה להתנשא, אלא להביע את דעתי בדייקנות.

IC4

New member
הומור סיינפלד

אני לא מנסה להיות ציני לשם הרוע אני סתם חושב שזה מבדר להסתכל על זה מבחינת ´אם זאת היתה אי-מחשבה, אז איך אתה יודע שהיא בכלל היתה´ :) אני לא יודע מה זה אי מחשבה אני מניח שזה קשור במדיטציה מעולם לא חוויתי זאת :(((( איש נחות

מה-זה נחות, חבל על הזמן, ממש בדיחה.

מה אני בכלל מדבר איתך, יא חתיכת איש-שעדיין-לא-חווה-את-אי-המחשבה-וזוכר-את-זה שכמוך!!! אני, לעומת זאת, איש נעלה, שכבר חווה זאת. אני גאון! אני מדהים! אני מופלא! אני שווה יותר ממך! חה חה חה! אני אכבוש את העולם!!! יפה, ועכשיו אחרי שהבהרנו את הנקודה הזאת
אפשר להמשיך: חשוב רגע (...
)... יש כל מיני סוגים של מחשבות. מילוליות, ויזואליות, תחושתיות... וככל שנכנסים לזה רואים שיש הרבה יותר עומקים ורבדים וסוגים; הרבה מעבר ל"מחשבה מילולית". יש סוגים הרבה יותר מהירים ומדוייקים, שלידם מחשבה מילולית זה כמו בייסיק ליד שפת מכונה. אכן, קשה יותר לתפעל שפת מכונה... אבל התגמול הוא עצום, למי ששולט בשפות נוספות מלבד שפה עילית אחת וזהו (משום מה יש לי הרגשה שאתה מבין במחשבים ולכן יודע על מה אני מדבר עכשיו הרבה יותר טוב ממני, שלא הכי מבין במחשבים בלשון המעטה). עכשיו, כשנכנסים לעומק לנושא הזה של חשיבה, מגלים גם דברים שאי אפשר בכלל לקרוא להם "חשיבה". בוא נשווה חשיבה לתוכנית מחשב שרצה... אז יש דברים שהם לא דומים לתוכנית מחשב שרצה, אלא למשהו אחר, שכבר קיים בבת אחת, בלי תנועה מנקודה A לנקודה B. המשהו האחר הזה הוא ידיעה הרבה יותר מוחשית ומוצקה, בחוויה, מאשר מחשבה ליניארית. הוא הרבה יותר עוצמתי, הרבה יותר חי. המחשבה הליניארית לידו היא כמו חלום מטושטש ומוגבל כזה, ששדה הראיה שלנו חסום בו למחצה ואנחנו נתונים בתוך אינרציה טפשית בלי לדעת שאנחנו חולמים (נניח, חולמים שאנחנו שותים חלב). כאשר המחשבה שלנו "אומרת" דבר כזה או אחר, היא פשוט אומרת דבר כזה או אחר. בלי ההקשבה שלנו אליה, בלי המודעות שלנו אליה, בלי היכולת שלנו להבינה, המחשבה הזאת יכולה לנוע "על ריק" ולהיות כמו סרט קולנוע שמוקרן בלי צופים. בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה בלה... (וכולי)

IC4

New member
אני משוכנע שזה בגלל שאני מת מעייפות

אבל איבדת אותי :) לא הבנתי ממש את האנלוגיה לתכנת מחשב אגב בטח חשבת שבגלל שהכינוי שלי זה כמו שם של רובוט נחמד אז אני איש מחשבים זה סתם ראשי תיבות ותאריך לידה היום השלישי = INDEPENDENCE DAY = ID4 איתי כרמלי שנולד גם הוא בארבע ביולי וכשהיה בכיתה ט ממש מת על הסרט היום השלישי = IC4 כינוי אינטרנטי ישן שנדבק במשך השנים מתוך הרגל = נוחיות לא בגלל שאני מאסטר לאמנויות מחשב

זה כשאין בראש מחשבות. ../images/Emo6.gif

לא, אני רציני!... עכשיו, אם באותו זמן אתה גם מחוסר הכרה, אז לא עשינו בכך כלום. אבל אם באותו זמן אתה בהכרה מלאה, אז זה גדול.

Kiru

New member
אני לא בטוח שהבנתי...

בעצם, אני בטוח שלא הבנתי
איך אפשר להיות בהכרה ללא מחשבות? חוסר מחשבות <> חוסר מודעות?

wu-wei

New member
ובנוסף על מה שבן כתב

אי מחשבה תוך מודעות, כלומר: להיות כאן ועכשיו, להיות ברגע (in the moment), נוכח לחלוטין, הווה, שיש שקט שמאפשר לכל אינסוף הדברים שבנו ובקיום להיות נוכחים ונגישים ´בקידמת הבמה´ בתודעתנו, בלי שהמחשבות ירחיקו אותם ויכסו עליהם ויערפלו אותנו לחוויות האלה (תחושות, רגשות, חוויות ספונטניות, ידיעה ספונטנית וכולי). רציתי לומר עוד משהו בנושא (נדמה לי שזה אפילו חשוב), אבל לא זוכרת כרגע...

wu-wei

New member
מבחינת לוגיקה

זה לא שטות. אם אתה אוהב את המשחקים האלה ומתעניין בטיעונים לוגיים, ובעצם גם במתמטיקה והחבר´ה... אני לא. כלומר, זה מעניין ומאתגר, כמו משחק, אבל בעיני ובשבילי אין ערך מוסף רב מעבר לזה. את דקארט חייבית ללמוד בשנה הראשונה בחוג לפילוסופיה. אף פעם לא ממש אהבתי אותו -מעבר לעניין בעה"ח, ובעצם זה קשור- כי יש בו -בשבילי/בעיני- משהו קר ומאוד מכאניסטי. בכל כולו. ואם תבוא ו´תדבר איתו´ על אי מחשבה וכאלה הוא לא יבין מה אתה רוצה ממנו, לא אותו לקסיקון. הוא ימשיך להשתמש בטיעונים לוגיים -שהם למעשה משחקים של מחשבות, משפטים... לעומתו, אני בסוף הלכתי והתמחתי באסתטיקה -עם המון המון ניטשה, ובפילוסופיה סינית -ספציפית -דאואיזם (הזרם הסיני, פילוסופיה דאואיסטית). שזה מה זה בצד של כל ענייני הפילוסופיה (אפילו לא נכללים בחומר של מבחן הבקיאות...)

wu-wei

New member
צודק, תודה על התיקון

עברו כבר כמה וכמה שנים מאז ´שנה ראשונה בחוג לפילוסופיה´...

Talia E

New member
אני שמעתי שהוא עצמו עסק בויויסקציה

ויויסקציה = חיתוך בעלי חיים בעודם בחיים = ניסויים בבעלי חיים. מי שמסוגל לתמוך בכך ולבצע זאת, נראה לי כה מנותק מעצמו מאחרים ומהמציאות, שלקרוא את הגיגיו הפילוסופיים נראה לי בזבוז זמן - ואני אפילו לא מתייחסת לסלידתי האישית ממנו. אני את שלי אמרתי...

למעלה