מאוד מעניין

neophile

New member
מאוד מעניין

שהרבה אנשים שכבר יש להם דירה (משועבדת כמובן ) אומרים הרבה דברים שליליים על המאבק הזה ואני לא כלכך מבין אותם , אולי מישהו מוכן לעזור לי להבין אותם ? מה הם מרגישים ? (תסמכו על זה שתהיה על זה כתבה בעיתון בעוד יומיים)

naf86

New member
כי הם קנו דירות לפני כמה שנים

כשהמחירים עוד היו סבירים, ואז מתפלאים למה אנשים בימינו לא מצליחים לקנות דירה (עם אותה משכורת).

neophile

New member
אני לא מבין את האנשים האלה

שקנו דירה ביוקר ויוצאים נגד המאבק כי בכל מקרה הסיכויים שיקנו מהם את הדירה היא נמוכה וגם אם יקנו זה יהיה הבנק שיקנה אותה ... בעצם כולם חיים כאן בסרט כי הדירות שייכות לבנקים וכשאדם משועבד לבנק הסיכוי שהוא יצליח להקים עסק עצמאי או כל דבר כזה שזה האידיאל הקפיטליסטי הוא חסר סיכוי ...אז איזה מן מדינה זאת ? זאת בטח לא מדינה קפיטליסטית , זאת מדינה אוליגרכית וחייבים לשנות את זה ומהר - אני אישית תומך בהלאמה של מפעלי ים המלח , לפני שהאחים עופר ימכרו אותם לסין . אולי באמת פתרון פראקטי מאוד וראשוני - זה להקים מעונות סטודנטים בהיקף גבוה וישיהיו מסובסדים חלקית על ידי המדינה - זה משהו שכולם תומכים בו .

goldy

New member
אז למה לא מצביעים למפלגה שתקיים את זה?

למה מי שמצביע משמר את האתמול ויהי מה, ומי שטיפה חכם קודם מתייאש?

גם, וגם אין להם אינטרס שהמחירים ירדו

הבית שלהם שווה היום הרבה יותר משהו היה שווה כשקנו אותו. מבחינתם - עליית המחירים היא דבר מבורך.

the new L

New member
אז את אומרת שרוב הישראלים מתנגדים למאבק?

כי לרוב הישראלים יש דירה בבעלותם...

אגב, אמא שלי היא דוגמה לנושא

מצד אחד, היא לא בעד להוריד את מחירי השכירות או את מחירי הדירות, כי יש בבעלותה דירה ואם היא תצטרך להשכיר אותה או למכור אותה (או שאנחנו נרצה לעשות זאת), היא רוצה שנקבל את המקסימום מהדירה. מצד שני, בתה הצעירה (אני) הייתה רוצה לקנות לעצמה דירה ביום מן הימים והיא יודעת שנכון לעכשיו - אין סיכוי שאעמוד בזה.

בעלי דירות

נתחיל עם זה שציבור בעלי הדירות (אם נתעלם מהעעשירון העליון) נחלק לכמה מגזרים: אנשים שירשו דירות אנשים שרכשו דירות לפני הרבה שנים כשעוד היה אפשרי לחיות במדינה אם אתה עובד אנשים שרכשו דירות בשנים האחרונות ומשלמים משכנתא (או נחנקים ממנה). בגדול - כשמדברים על בעלי דירות חוצפנים שגובים שכ"ד מופרז אני לא מסכימה. הסיבה ששכ"ד נהיה כל כך מטורף זה בגלל ירידה בהיצע מול עליה בביקוש - כל עוד אנשים צריכים שיהיה להם איפה לגור ומוכנים לשלם יותר מאחרים העיקר שיהיה איפה לגור (גם אם זה מחוסר ברירה) - אין שום סיבה שבעל נכס יבקש שכ"ד נמוך יותר מהמקובל בסביבתו. בנוסף, האוכלוסייה מהסוג השלישי שציינתי - במידה והם משכירים את הדירה שקנו וטרם סיימו לשלם עליה (ויש כאלו), המשמעות היא שבמקביל הם נדרשים לשלם שכ"ד על דירה אחרת שסביר להניח שהוא לא זניח, כך שזה מתקזז. אני יכולה לספר שבמצב כזה נמצאים שני זוגות חברים שלי, שרכשו דירה שגדולה מדי בשבילם כרגע ולכן הם משכירים אותה, משלמים את המשכנתא בדמי השכירות שמקבלים וגם נעזרים בה כדי לשלם את שכ"ד על דירת ה-3 חדרים ששוכרים. מה הפיתרון? הפיתרון הוא לא לפקח על שכ"ד שבעלי הדירות גובים והוא גם לא להטיל מיסים על בעלי דירות שמשכירים אותן - הפיתרון הוא כמו שביבי זרק אתמול, להגדיל את ההיצע בדגש על היצע של דירות 2-3 חדרים, ואז גם לא יהיה צורך בכל כך הרבה דירות מחולקות שיוצרות לא מעט בעיה. תחשבו על תרחיש כזה: 1,000 דירות של 2-3 חדרים שנבנות בכל אחת מערי השינה, משמע בסביבות 10,000 דירות בערך. אם נהיה לארג'ים ונתייחס למצוקת הדיור כמצוקה של זוגות צעירים (ואת זה אני אומרת בתור רווקה שגרה לבד), זה אומר שעבור 20,000 אנשים תהיה אפשרות נוספת מלבד מה שהם רואים היום כשמחפשים דירה במרכז הארץ, גם אם לא בת"א ובגוש דן. זה אומר שהביקוש לדירות הקיימות ירד כי תהיה אלטרנטיבה, זה אומר שבעל דירה שירצה להשכיר את דירתו, יצטרך להוריד את המחיר כי יהיו פחות קופצים. ביבי דיבר על 50,000 יחידות כאלו בתור התחלה, בהנחה שהוא באמת יבצע את זה ויבצע בפרק זמן סביר (נניח שנתיים?) זה כבר שיפור. נכון שנדרש הרבה מעבר וטיפול בבעיות אחרות במקביל (מחירי החשמל, מחירי המזון, שדרוג התחבורה, שוק העבודה ועוד) אבל זו סנונית ראשונה שנותנת מענה ראשוני לבעיה שכבר שנים מתריעים עליה ועד כה התעלמו ממנה. במאמר מוסגר - אני לא בעלת דירה, אבל בבעלות משפחתי הקרובה מספר דירות שחלקן מושכרות ככה שאני מדברת כאן מנקודת מבט קצת שונה.

Jen74

New member
לגבי אנשים שקונים דירה ולא גרים בה

אלא שוכרים אחרת ומשכירים את שלהם אני חושבת שזה די טפשי. קנית דירה ואתה משלם משכנתא, תגור בדירה. אין דבר כזה דירה גדולה מדי ובמיוחד אם הם זוג צעיר שמתכנן להביא ילדים. החישוב הכלכלי לדעתי הוא לא נכון במקרה כזה. במצב כזה הם מפסידים פעמיים: גם משלמים שכר דירה וגם את הריבית על המשכנתא כי מי ששוכר מהם את הדירה מכסה או את המשכנתא שלהם או את שכר הדירה שהם משלמים בדירה החלופית הזמנית. מישהו צריך לשלם את הריבית על המשכנתא. לא הגיוני בכלל.

זה ממש לא טיפשי

תחשבי על המצב הזה: זוג צעיר שהייתה לו אפשרות לקנות דירת 5 חדרים (הרי לא בונים דירות קטנות היום כידוע). הם יכולים לגור בדירה ולשלם משכנתא מפוצצת במקום שכ"ד, אבל הם גם ישלמו ארנונה גבוהה ובאופן כללי - בשביל מה זוג צריך דירת 5 חדרים? גם אם מתכננים להביא ילדים בעתיד. זוג כזה יכול להשכיר את הדירה ולשכור דירה קטנה בחצי מהמחיר (או פחות), בעלות ארנונה נמוכה בהרבה ו-לחסוך! וביננו? מי שיש לו הון התחלתי לדירה דבר כזה הוא סידור מצוין שמאפשר לשלם את המשכנתא בלי לשנות את אורח החיים בהרבה, כי ברגע שאת משכירה דירה כזאת יש לך למעשה משכורת נוספת, כך שגם אם כל השכ"ד שאת מקבלת הולך למשכנתא את עדיין יוצאת מורווחת. יש לי חברה שחשבה כמוך, קנתה דירת 5 חדרים בתור זוג צעיר עם תינוק כי "אני רוצה הרבה ילדים", שילמה ארנונה מטורפת בנוסף למשכנתא, חיה בסגפנות מטורפת ועדיין - אחרי קצת יותר משנה יוסי מהבנק הבהיר לה ולבעלה שכדאי להם לשקול לשנות משהו כי בקצב הזה עם המינוס שלהם שגדל, הדירה לא תישאר "שלהם". אז הם השכירו את הדירה ועברו לגור בדירת 3 חדרים באזור זול יותר, שכ"ד פחות מחצי ממה שמקבלים מהשוכרים של הדירה שלהם ורק על הארנונה הם חוסכים אלפים בשנה. עוד כמה שנים כשיהיו עוד ילדים והם יצטרכו דירה גדולה יותר, גם הפלוס שלהם יהיה יותר גדול.

אגב

ציינתי שלמשפחתי הקרובה יש מספר דירות שמושכרות. הציעו לי לגור באחת הדירות בשכ"ד סמלי ואני בחרתי שלא לעשות את זה היות שמדובר בדירה גדולה - דירת 4 חדרים מרווחת (מהדירות של פעם בהן חדר היה חדר), ככה שרק ההפרש בארנונה יצור מצב שאני אשלם יותר ממה שאני משלמת על דירת שני החדרים הקטנה שלי. עדיף לדעתי שהדירה תושכר במחירה המלא, השוכרים ישלמו את הארנונה ובעלי הדירה ישתמשו בהפרש בין שכ"ד הסמלי שביקשו ממני לבין מה שמקבלים בפועל בשביל לסייע לי בדרך אחרת. מבחינה כלכלית זה הרבה יותר משתלם לכל הצדדים.

למעלה