בעלי דירות
נתחיל עם זה שציבור בעלי הדירות (אם נתעלם מהעעשירון העליון) נחלק לכמה מגזרים: אנשים שירשו דירות אנשים שרכשו דירות לפני הרבה שנים כשעוד היה אפשרי לחיות במדינה אם אתה עובד אנשים שרכשו דירות בשנים האחרונות ומשלמים משכנתא (או נחנקים ממנה). בגדול - כשמדברים על בעלי דירות חוצפנים שגובים שכ"ד מופרז אני לא מסכימה. הסיבה ששכ"ד נהיה כל כך מטורף זה בגלל ירידה בהיצע מול עליה בביקוש - כל עוד אנשים צריכים שיהיה להם איפה לגור ומוכנים לשלם יותר מאחרים העיקר שיהיה איפה לגור (גם אם זה מחוסר ברירה) - אין שום סיבה שבעל נכס יבקש שכ"ד נמוך יותר מהמקובל בסביבתו. בנוסף, האוכלוסייה מהסוג השלישי שציינתי - במידה והם משכירים את הדירה שקנו וטרם סיימו לשלם עליה (ויש כאלו), המשמעות היא שבמקביל הם נדרשים לשלם שכ"ד על דירה אחרת שסביר להניח שהוא לא זניח, כך שזה מתקזז. אני יכולה לספר שבמצב כזה נמצאים שני זוגות חברים שלי, שרכשו דירה שגדולה מדי בשבילם כרגע ולכן הם משכירים אותה, משלמים את המשכנתא בדמי השכירות שמקבלים וגם נעזרים בה כדי לשלם את שכ"ד על דירת ה-3 חדרים ששוכרים. מה הפיתרון? הפיתרון הוא לא לפקח על שכ"ד שבעלי הדירות גובים והוא גם לא להטיל מיסים על בעלי דירות שמשכירים אותן - הפיתרון הוא כמו שביבי זרק אתמול, להגדיל את ההיצע בדגש על היצע של דירות 2-3 חדרים, ואז גם לא יהיה צורך בכל כך הרבה דירות מחולקות שיוצרות לא מעט בעיה. תחשבו על תרחיש כזה: 1,000 דירות של 2-3 חדרים שנבנות בכל אחת מערי השינה, משמע בסביבות 10,000 דירות בערך. אם נהיה לארג'ים ונתייחס למצוקת הדיור כמצוקה של זוגות צעירים (ואת זה אני אומרת בתור רווקה שגרה לבד), זה אומר שעבור 20,000 אנשים תהיה אפשרות נוספת מלבד מה שהם רואים היום כשמחפשים דירה במרכז הארץ, גם אם לא בת"א ובגוש דן. זה אומר שהביקוש לדירות הקיימות ירד כי תהיה אלטרנטיבה, זה אומר שבעל דירה שירצה להשכיר את דירתו, יצטרך להוריד את המחיר כי יהיו פחות קופצים. ביבי דיבר על 50,000 יחידות כאלו בתור התחלה, בהנחה שהוא באמת יבצע את זה ויבצע בפרק זמן סביר (נניח שנתיים?) זה כבר שיפור. נכון שנדרש הרבה מעבר וטיפול בבעיות אחרות במקביל (מחירי החשמל, מחירי המזון, שדרוג התחבורה, שוק העבודה ועוד) אבל זו סנונית ראשונה שנותנת מענה ראשוני לבעיה שכבר שנים מתריעים עליה ועד כה התעלמו ממנה. במאמר מוסגר - אני לא בעלת דירה, אבל בבעלות משפחתי הקרובה מספר דירות שחלקן מושכרות ככה שאני מדברת כאן מנקודת מבט קצת שונה.