לNAHAL

לNAHAL

השרשור כבר עבר לעמוד הבא (אני מקווה שבין הילד לחתונה מי מהמנהלות תראה ותשרשר אותו לכאן -כך ששוב יקפוץ) בענין מה שכתבת על היהדות מול הנצרות - היהדות ניסתה מראשיתה לשמור מרחק משאר עמי הארץ. למען האמת, במקור לא היתה ממש קיימת אפשרות הגיור אפילו - או שנולדת יהודי - או שלא (ואל תביא לי את רות כדוגמא, בעיקרון רעיון הגיור הוא רעיון מאוחר יותר ולא ממש כדאי להכנס לזה - רות היתה ונשארה גרה. דוד היה יהודי כי רות היתה סבתו מצד אביו ולא מצד אימו). מאידך, היהדות לא היתה מעולם (אולי חוץ מאשר בתקופת אחשוורוש "והיו מתיהדים") דת מאוד פופולארית. היא דת נוקשה שלא מבטיחה הרבה בעולם הזה למקיים את מצוותיה, בניגוד לנצרות למשל - שבמהותה - דרשה מעט מאוד ממאמיניה בעולם הזה והבטיחה להם עולם ומלואו (בעולם הזה ויותר מכך - בעולם הבא). לא היתה תנועה של המונים שרצו להתגייר. "הגר היושב בתוכך" לא הופך את הגר ליהודי. הוא נשאר גר. הוא מחוייב לקיים את מצוות היהדות, ונהנה מהחופש בשבת (וחג), אבל הוא לא יהודי - על פי ההלכה התורנית.

stardustit

New member
תופס, אני לא מסכימה איתך

היהדות אכן אינה מנסה לשכנע אנשים להצטרף אליה. מה שאתה טוען הוא שהיהדות אינה דת, אלא גזע. אם לא נולדת לגזע הזה - אינך יכול להשתייך אליו. דבר זה מסוכן בעיני, הרי זה בדיוק הטענה של האנטישמים, הם רואים בנו גזע ולא דת. נכון שלרוב היהודים מאפיינים גנטים דומים, אך זה בגלל שכמו שאמרנו, היהדות אינה מעודדת אנשים להצטרף אליה, אדם צריך מאוד לרצות להפך ליהודי ולעמוד במשימות קשות על מנת להצטרף לדת הזו. והסיפור על רות דווקא *כן* בא להראות שמדובר בדת ולא בגזע. כל רעיון הסיפור שהיהדות מתייחסת למתגיירים באותה צורה בה היא מתייחסת ליהודי מבטן ומלידה, עד כדי כך שבנה היה למלך. אני מניחה שאפשר למצוא פירושים לכאן ולכאן, אני מעדיפה את הפרשנות הזו שאני מצאתי. היא יותר יפה והגיונית בעיני.

אני לא ממש מדבר על דעתי בענין.

את גם ערבבת בין "גישת ההלכה" - היום, לבין "גישת המקרא". במקרא - אין דבר כזה כניסה ליהדות. או שנולדת - או שלא. יש דבר כזה לחיות עם היהודים, יש דבר כזה לקבל עליך את דת ישראל, אבל אין דבר כזה להיות חלק מהעם. מה לעשות - העולם היה שיבטי. רות, כאמור - התנהגה התערתה בעם, אבל לא הפכה ל"בת ישראל" וזה שנכדה היה למלך יהודי (=בן לשבט יהודה) זה בגלל שהיא היתה סבתו מצד אביו. אימו היתה בת ישראל. זה שנחמד לראות את הסיפור בעיניים מודרניות - זה נכון, אבל אין לזה אחיזה במציאות המקראית. היהדות כאמור - היא דת שהתפתחה, כך הפכה מלאום (שחייבים להיוולד אליו כדי להיות חלק ממנו) לדת (שאפשר להכנס אליה).

iditbs

New member
אגב, בארה"ב יש מינוח מעניין

"JEWISH BY CHOICE", שהוא, בעיניי מלא כבוד למגויירים. יש למשהו מושג מה מקורו של הפועל "להתגייר"?

התגלגלות המלה גר

גר - במקור עם. מאחר ומופיעה בתנך במקרים רבים (בעיקר בתורה - במסגרת חוקים שונים) הקביעה שהחוק תופס "לך ולגר היושב בתוכך", היה זה מעבר הגיוני שאותו האדם, המקבל על עצמו את מצוות ישראל ומתיישב בתוכו ייקרא גר. מכאן הפיכת המילה למילה המציינת כניסה ליהדות - היתה פשוטה - המילה עם החליפה את המילה גר כך שהמילה גר התפנתה לקבל משמעות חדשה.

stardustit

New member
אני חייבת לציין שאינני מומחית גדולה

בנושא, אך זכור לי שלמדתי שסיפור רות בא במיוחד על מנת לציין את היחס השווה שמקבלים המתגיירים, וכי אכן אפשר להתגייר.

ליאתA2

New member
גישת החסידות

על פי התניא אכןכך:או שנולדת יהודי או שלא. על פי התניא ליהודי יש שתי נפשות: הנפש הבהמית (היא הנפש היצרית של האדם, מה שדוחף אותו לאכול, ולישון ושאר הדברים הגשמיים) והנפש האלוקית זה המחשבה והאינטלקט והרוחניות, מה שמבדיל בין האדם לבהמה. הנפש הבהמית והנפש האלוקית נמצאות במלחמה מתמדת. הנפש הבהמית רוצה לאכול, לשתות, לישון לעשות סקס וכו'... והנפש האלוקית מוכשכת למעלה אל הרוחניות. כמובן ששתיהן חיוניות כי הנפש האלוקית היא כל כך רוחנית, שבלעדי הנפש הבהמית היא היתה שוכחת לאכול וכו' וכמובן שזה לא היה נגמר טוב... לתפיסת התניא לגויים יש רק נפש בהמית. כמובן שכשמישהו כמוני (חילונית גמורה) יושב בשיעור תניא (בבית חב"ד בהימלאיה בהודו כמובן...) השאלה הראשונה ששואלים: "אם כך איך זה שאנשים מתגיירים?? איך היהדות מתירה את זה אם לטענתכם היהדות עוברת בתורשה מאם לילדיה??" התשובה של החב"דניקים: מי שמתגייר (כמובן על פי ההלכה שהם מאמינים בה...) זה סימן שיש לו את שתי הנפשות מלידה - הנפש האלוקית היא דבר מולד ולא נרכש. הוא בעצם תמיד היה יהודי ופשוט "נולד" בנסיבות פיזיות שלא מתאימות לפנימיות שלו. זה די משעשע - זה בדיוק אותו ההסבר שטראנסוויסטים משתמשים בו.

forglemmigej

New member
בדיוק כמו שאמרתי

הם לא ידעו למכור את הסחורה : "היא דת נוקשה שלא מבטיחה הרבה בעולם הזה למקיים את מצוותיה, בניגוד לנצרות למשל - שבמהותה - דרשה מעט מאוד ממאמיניה בעולם הזה והבטיחה להם עולם ומלואו (בעולם הזה ויותר מכך - בעולם הבא)." לו היתה היהדות דת יותר תולרנטית, העם היהודי (או הגזע ,או לאום ,אף פעם אי אפשר להבדיל )היה היום עם גדול ובעל השפעה. ויכול להיות שהשואה היתה נמנעת. אך מרוב ייחוד של "אתה בחרתנו" ניתנו הרבה מכות בהסטוריה..

stardustit

New member
אני דווקא שמחה להיות חלק

מעם מיוחד, שלא מקבל כל מי שמתדפק על דלתו, אלא האורח חייב להוכיח שהוא רציני בכוונותיו...

sirpad

New member
ניתן להשוות את זה ל2 בתי ספר

האחד לא מקבל כל אחד והשני לוקח כל מי שרק רוצה רק שיהיו לו המון תלמידים להציג בפני הוועדה ולקבל כסף בעבורם. נכון שההקבלה לא ממש מדוייקת אחד לאחד אבל אתם מבינים את העיקרון.

טל ר

New member
לא מדוייק

שני בתי ספר, האחד לוקח רק את מי שאימו למדה בביה"ס (אבל אם תנאי זה מתקיים - כל השאר לא רלבנטי) או מעביר מבחני קבלה קשים באופן בלתי סביר (שרוב התלמידים שאימם למדה בביה"ס לא היו עוברים), והשני לוקח כל מי שרק רוצה.

יורי CA

New member
היה גיור המוני

בממלכת הכוזרים. אני לא זוכר את הפרטים, וגם אין לי כח לחפש, אבל אני זוכר בברור שהיה דבר כזה. מעבר לזה כעיקרון זה נכון שהיהדות היא דת לא מסיונרית עם מוטיבים אליטיסטים. מעניין אם אפשר לקשר בין זה לבין אנטישמיות

doram44

New member
יהודים בתימן.

לפני האיסלם היתה ממלכה יהודית ענקית מערב הסעודית כולל תימן וחבש. רבת גרים ומלך שהתיהד.

למעלה