ל-Tal53

קראתי את הדף על זאולז'ה

בהחלט חידש לי, למרות שידעתי על שגיאות דומות שעשתה ממשלת פולין ביחס לליטא. לגופו של עניין, יש מרחק גדול בין ניצול הזדמנות שנוצרה כתוצאה מהסכמי מינכן לבין שיתוף פעולה עם הרייך השלישי.

איליה40

New member
כשנשאבים לחגיגה - רוקדים כמו כולם

הדוגמה הכי טובה - רומניה. גם כן הייתה מדינה כמו כולן במזרח אירופה עם דרישות טריטריאליות כמו כולן. וכך קרה שנשאבה להרפתקה של היטלר. ואגב היו שם הנאצים המקומיים להם לא נתנו להתרומם. וכשנשאבה לשם, נאלצה גם לחשק ע"פ הכללים של היטלר, להציב רודן (אנטואנסקו) להוציא להורג יהודים ושבויים, לפתוח מחנות ריכוז אכזריים, לבזוז ולהרעיב למוות את האוכלוסייה הלא רומנית, ואת כל השאר. ובתמורה קיבלה את מבוקשה הטריטוריאלה במזרח ואף מעבר לכך. ואילו פולין הייתה ממשת את דרישותה בבלרוס, אין כל ספק שהייתה גם רוקדת בחלילו של היטלר כמו כל בני בריתו, מוציאה להורג, מטהרת אטנית, בוזזת, ומרעיבה למוות. אין כל ספק בכך. ורק למזלה להיטלר בסוף לא היו התוכניות שלא לצרפה לממקהלתו.

אני לא מסכים עם הפתגם שבכותרת.

וגם לא עם האופן שבו אתה מתאר את ההיסטוריה של רומניה.
אבל בניגוד לחברנו Tal53, לי אין כח לוויכוחים מתמשכים. אז אסתפק בזה.

איליה40

New member
זה לא היה פתגם

אבל מבלי להתווכח מה היה אילו וכאילו - העבודה שהיא בהסכמי מינכן פולין הייתה מצד הגרמני וזה מה שחרץ את גורלה. היטלר התלבת קשות אם להתחיל עם צ'כוסלובקיה ולקח סיכון גדול. הצבא הצ'כית יכל לתת פייט רציני. ואילו פולין הייתה מתייצבת לצד הצ'כי בחזית אחידה - ההרפתה לא הייתה יוצאת לדרך. וכך בהתנהגותה פולין חרצה לא רק את גורל צ'כוסלובקיה, אלה גורלה שלה, וגורלה של אירופה כולה. כך שלא מדובר בתקרית זניחה. ולא בכדי היטלר אמר "אויביינו הם תולעות זניחות"

TaL53

New member
פולין

כלל לא הייתה צד בהסכמי מינכן.

ומה שגרם לכל מדינה לחפש את בטחונה שלה הייתה קודם כל האימפוטנטיות של מדינות המערב אל מול התוקפנות הנאצית. אגב, סטלין בזמנו הציע לעזור לצ'כים בהעברת צבא להגנתם. אבל את הצבא הוא דרש להעביר דרך פולין והפולנים כמובן שלא הסכימו כי ידעו שאם הצבא הסובייטי יעבור דרכם הוא לא יעזוב. האם הם טעו בהערכתם? מהלכי ההמשך הוכיחו שלא.

שאלות שלא תהיה להן תשובה

מי עשה עסקה יותר טובה, הפולנים שהתנגדו לגרמנים, או הצ'כים שלא ממש התנגדו (למעט ההתנקשות בהיידריך), או הסלובקים ששירתו את הגרמנים בהתלהבות?

האם הייתה לפולנים אופציה טובה יותר מאשר להתפלל שבריטניה וצרפת יעזרו להם?

האם יש משהו בחברה הפולנית שתרם לרצף האסונות שנפלו על ראש הפולנים מאז קונגרס וינה?

TaL53

New member
יש שאלות ויש הערכות

כולם תמיד חכמים לאחר המעשה.

למעלה