ל- Henryf

point618

New member
ל- Henryf

בהמשך להתכתבות קודמת, סבורני שתמצא עיניין בכתבה מקיפה של ה-ניו יורק טיימס על תולדות התיאוריות השונות בדבר הווצרות היקום, תוכנו ועתידו. http://www.nytimes.com/2002/07/23/science/space/23UNIV.html אם אינך רשום, אז ההרשמה בחינם.

Henryf

New member
כדאיות מחקר הראשוניות

תודה עבור האינפורמציה. בהיזדמנות זו הייתי רוצה לשאול שאלה "פילוסופית" והיא האם כל הכספים המושקעים במחקר תולדות הייקום עוזרות לאנושות, אם לוקחים בחשבון את האלטרנטיבה שאפשר היה לעשות בכסף זה. לפני הרבה שנים, כשהייתי סטודנט לפיסיקה, הגנו על השקעות הענק בחקר החלל בהתפתחות העקיפה של המדע שתרמה גם לאיכות החיים של כל האנושות (מיזעור, מחשבים וכ´). האם זה המצב כיום? כאשר עיקר ההשקעות והפיתוחים הינן באסטרופיסיקה, מחקר טלסקופי, ראקציות של אנרגיות כה גבוהות (לנסות ולהתקדם נסיונית לנקודת המפץ הגדול) שכנראה לא תוכלנה להיות מועילות לפיסיקה השימושית בעתיד הקרוב. הנרי

אין לדעת אבל זה עדיף מהדברים האחרים

שקרוב לודאי שימצאו לכסף כל תהליך שנבין בהתפתחות היקום לא יוכל להזיק אלה להועיל והסכומים המושקעים בכך ירדו מאז תום המלחמה הקרה. אולי נגלה דרך לנוע במרחבי היקום מי יודע...

point618

New member
מחקר ´לישמה´

יש להבחין בין מחקר ריאקציות של אנרגיות גבוהות (מחקר המיקרו) לבין מחקר קוסמולוגי (מחקר המאקרו). האפשרות ליישום גדולת ממחקר המיקרו גבוהות מאלו של מחקר המאקרו ברם שניהם חשובים להבנת היקום. בנוסף לכך, אין ספק שברבות השנים תאלץ האנושות להגר לכוכבים אחרים בכדי להשרד. כדאי לכן להתחיל בשיעורי הבית כעת. לא כל מחקר בהכרח שימושי. מה התועלת בחפירות ארכיולוגיות? רוח האדם והשאיפה לידע והבנת היקום חשובים כשלעצמם גם אם התועלת המיידית אינה ברורה או אפילו אינה קיימת. According to legend, someone who began to read geometry with Euclid had no sooner learned the first theorem, than he asked, What shall I get by learning these things? Euclid then called an assistant and said, Give this man three pence, since he must make a gain out of what he learns.

Henryf

New member
פיסיקה שימושית

ההבדל בין מחקר האנרגיות הגבוהות אינו שונה במהותו למחקר הקוסמולוגי, מחקר זה מנסה להגיע לתנאים שהיו בחלקיק השנייה הראשונה של המפץ, וזוהי בעצם חזית המחקר הקוסמולוגי והניסיון להבין את חלקיק השנייה הראשונה, ומה יהיה בעתיד (לא הקרוב). אין לי שום ספק בחשיבותו של המחקר, המחקר התאורטי, והידע כעיקרון וכערך ללא צורך בקבלת תועלת אחרת (לימוד תורה לשמה). יחד עם זאת גם ערך הידע הינו בעל גבולות כלכליים, והאנושות צריכה להחליט כמה מכספה היא מקציבה עבור ערך הידע וכמה יוקצב למטרות טובות אחרות. ככול שהידע הינו יותר שימושי, יש פחות קושי להשקיע בידע, כיון שזו כבר לא רק השקעה בערך אלא גם השקעה כספית נאותה לאיכות חיי האדם. כיום, כאשר חזית המדע הפיסיקלי ניראית לי יותר בסיסית מתמיד (פחות שימושית) יש לי עדיין הרושם שכספי ענק מושקעים בפרויקטים בעלי ייחסי ציבור, ועליתנות תרבותית (להזכיר למשל רק את המאיץ החדש הנבנה בג´נבה במיליארדי דולרים), ללא הפרופורציה שהייתה בעבר, וגם אז הייתה נתונה לביקורת ציבורית. הנרי

point618

New member
שווה כל גרוש

לא ניתן לחזות מה יהיו תוצאותיו של מחקר מדעי חדש. הנה כבר עתה עוסקים בפיתוח מחשבי קוונטים שאמורים להיות מהירים יותר מהמחשבים המהירים ביותר המצויים כיום בסדר גודל של אלפי ומיליוני מונים. קשה לי להאמין שהיינו מבחינים בשינוי כל שהוא לו כמה מיליארדים היו מופנים למטרות אחרות. אני עדיין זוכר את אבי ששאל לאן נעלם הכסף שחסך כשהפסיק לעשן?

Henryf

New member
גם ש"ח?

אין לי ספק בקשר לשימושיות תורת הקוואנטים, אני מדבר על קוסמולוגיה. אני מקווה שאתה צודק ואכן האדם יקבל דיבידנדים (לא רק כספיים) מההשקעה, אבל מנקר בי ספק?! הנרי

למעלה