לשיר במקום לדבר

מיק67

New member
לשיר במקום לדבר

ישבנו, בתי ואני ללמוד למבחן במדעים. היא היתה צריכה להקריא לי את החומר ואני לסכם. באותו יום הגמגום שלה החמיר משום מה וכך כששתינו שוכבות במיטה בנינוחות וברור לחלוטין שהגמגום לא קשור ללחץ ולחרדה כפי שכולם טוענים כל הזמן, חשבתי פתאום על משהו ואמרתי לה שפתאום יש לי רעיון שאולי הגמגום הזה הוא בכלל בגלל שהקצב והחלוקה הטבעיים לה הם לא אלו הנורמטיביים ושגם לפני שהיתה מגמגמת היתה מחלקת את המשפטים בצורה שונה ולוקחת אויר במקומות לא צפויים.
אמרתי לה - במקום להקריא לי - תשירי לי. היא התחילה לשיר לי את הטקסט. לקח לי דקה שתיים להתרגל ולהצליח להמשיך לסכם והיא לא גמגמה עד סוף החומר אפילו פעם אחת אלא זימרה את הכל בנוחות ובקלות.
בעוד שבועיים בת מצווה כאן בבית עם משפחה וחברים והיא מודאגת שתגמגם בנאום שהיא מתכננת לשאת. אמרתי לה שלדעתי זה יהיה ממש מגניב ומיוחד אם היא תשיר אותו במקום להקריא.

dina199

New member
ידוע שלשיר זה עוזר.

בהצלחה

בטח, אם היית שר הייתי מרוויח הון כסף

מהאנשים שהיו משלמים לי כדי להפסיק לשיר....

אבל זה כנראה עוזר לאנשים מסוימים במצבים מסוימים.....

dina199

New member
לא להופיע על הבמה

למרבה הפלא, לאנשים אפילו מותר לשיר במקלחת

TikvaBonneh

New member
ראית את הסרט "נאום המלך"?

זה על מלך בריטניה שהיא מגמגם והיה מודאג שיגמגם בנאום שהוא צריך לשאת. הוא הלך לקלינאי תקשורת, ואחת הדרכים לעבודה איתו הייתה לתת לו לשיר.

מיק67

New member
כן, סרט נהדר

מבחינתי כל סרט שקולין פירת' משתתף בו הוא נהדר..

ימימה

New member
מקסים!

ומאד מקורי שחשבת על זה דווקא בהקשר של לימודים וסיכום למבחן, לא בדיוק משהו שאתה חושב לשיר אותו...
אני חושבת שזו תופעה די מוכרת שאנשים מגמגמים מסוגלים לשיר בלי שום בעיה (נדמה לי שזה המצב אצל יהודה פוליקר למשל).
האם את חושבת להכין לה מוזיקה מראש לנאום שלה, או שהיא מאלתרת?

arana1

New member
אצל פוליקר זה באמת ככה

וכנראה שזו אחת הסיבות שהוא מוזיקאי כזה מחונן
כי הקצב והמנגינה הם הכי קריטים בשבילו
וזה נכון להרבה מאוד אוטיסטים

נדמה לי שפוליקר הפסיק לגמגם לאחרונה

התברר כי הגמגום שלו נבע מבעיות אישיות/משפחתיות ולא מבעיות נוירולוגיות

arana1

New member
אין הבדל

קוו נוקשה ואטום שמפריד בין הניורולוגי לנפשי לא רלוונטי לאוטיסטים ואנשים יצירתיים
ניורולוגיה מהווה מצע פיזי לרגישות שבתורה גורמת לתגובות אופייניות למציאות נפשית

תפישה שמבדילה היא ארכאית ולא מקצועית ולא ערה למורכבות יחסי הגומלין

arana1

New member
נוטה מאוד מאוד להסכים איתך

כי גם אני הייתי כילד גמגמן נוראי,
עד היום זה הולך ובא אצלי,
וברור לי כבר מזמן שזה הכי עניין של קצב וזמן ותיזמון

לדעתי זה גם המקום שבו השפה קשורה לנטיות של אוטיסטים רבים לחוות ולהצטרך להדדיות ולצורת שיתוף שונה
הקצב והחלוקה בהחלט מדברים גם בעניין מה שנחשב כקודים חברתיים וצורות חיברות נכונות

זו גם הסיבה שאני חושב שכל התפישה של קצב התפתחות נכון וצורת שיתוף נכונה
וכל ההשקעה העצומה של כולם בה
היא רק מזיקה

אצלי יש את הקטע של משחק מתמיד בקצב ובחלוקה
זה כל הזמן משתנה
אם תשימי לב אז יש גם לא מעט אוטיסטים שכותבים לפעמים בלי נקודות ופסיקים בכלל

אבל
כל זה לא אומר שאין קשר בין גמגום ללחץ וחרדה
כי כשכופים על אדם קצב וחלוקה ושיתוף לא מתאים אז הוא נלחץ וחרד

מיק67

New member
היא כותבת בלי נקודות ופסיקים..

ועד לא מזמן גם בלי רווחים בין המילים בכלל מה שהפך אותי לאדם היחיד בעולם שהצליח לקרוא מה שכתבה, אבל השנה זה השתנה ונהיו רווחים (בדרך כלל)
בנוגע ללחץ ולחרדה - ברור שיש קשר, אבל לא בצורה שהם חושבים. אני מבינה שכשהיא צריכה לדבר "נורמטיבי" ורוצה מאוד שזה יצליח, אז באופן פרדוקסלי היא הכי מאבדת את היכולת שלה להתחבר לתדר הנורמטיבי ולכן יוצא גמגום.
זה מאוד שונה מלהגיד שהיא מגמגמת בגלל חרדה, כאילו הגמגום עצמו הוא חסר משמעות.

arana1

New member
חרדה אינה מעידה על חוסר משמעות

אנשים מפחדים בגלל משהו
והמשהו הזה משמעותי
להם
ובכלל

בגלל שכתבת כמו שכתבתי שגם היא נוטה לכתוב בלי פסיקים ונקודות ורווחים וגם לי יש תקופות כאלה אז אולי יעניין אותך אם אספר שהחרדה שלי היא לא מחוסר היכולת ל"הצליח" לדבר נורמטיבי,
הנורמטיבי לא מעניין אותי בכלל,הוא מאוס ומכוער וטיפשי ומעוות בעיני
אני תופש את הנורמטיביות כמוות
ולכן החרדה נובעת מזה שאני מזהה בסביבה,עוד אפילו לפני שנאמרה מילה,ציפיות שלא מאפשרות לי לבטא את עצמי ולהיות עצמי
זו גם הסיבה שלדעתי "טיפול" לנירמול מהווה אכזריות שאין כדוגמתה

הגמגום נובע מהצורך לתרגם את עצמך לקצב ומהירות ומבט שפשוט לא הולם את מהותך ואת צרכיך
זה לא משנה מה את רוצה
הגוף מתנגד
הנשמה נרתעת
ולכן כל הדיבור בפורום הזה על "כלים" הוא כל כך מגוחך ומזיק בעיני

לכל בן אדם יש את הכלים המתאימים לו
כחלק מיחודו
זה שעדיין מנפקים לכולם כלים סטנדרטים כאילו היינו עדיין ברגים באיזה מכונה תעשייתית מוציא אותי מדעתי

אגב
גם כשלעצמו
יש קשר יפה ומאיר וחכם מאוד בין מדעים מדוייקים למוזיקה
הסדר הקוסמי הוא הרמוני להפליא
תקשורת אמיתית היא שירה
לא מעט אנשי מדע איכותיים וכשרוניים בתחומים האלה גילו נטייה גם למוזיקה
איינשטיין היה דוגמה ידועה לאיש מדעי הטבע שהיה גם נגן מחונן
כך שהשירה היא לא רק טריק בשביל להתגבר על הלקות אלא היא עובדת כי היא נוגעת במשהו מהותי
משהו שנגיש למי שבאמת אוהב ומרגיש את הצורך לדעת את העולם בצורה אמיתית

מיק67

New member
תודה על התשובה

"הגמגום נובע מהצורך לתרגם את עצמך לקצב ומהירות ומבט שפשוט לא הולם את מהותך ואת צרכיך"
זה מה שהתכוונתי בעצם אבל אתה דייקת להפליא את הניסוח!
כאדם מבוגר, למה ציפיות הסביבה מעוררות בך חרדה בעצם? הרי אתה לא מתעניין באישור שלהם ואתה מאמין בדרך החיים שלך.
אני מאוד רוצה לחשוב קצת ביחד פה על המפגש עם הסביבה הנורמטיבית מהכיוון השני ולנסות להבין מה יכול לגרום לזה להצליח להיות מפגש ולא התנגשות.

dina199

New member
חרדה זה דבר מאוד עוצמתי

לכן אין קשר להיותו אדם מבוגר או לו . כשציפיות הסביבה מעוררות חרדה , הן מעוררות. אין קשר לגיל

ואדם חרד כן צריך את האישור של האחרים (למרות שהאישור הזה לא עוזר ו/או לא מבוטא על ידם).
למעשה כשיש חרדה - אין הגיון (נ"טי) .וייתכן שדווקא יותא מדי הגיון (א"סי) גורם לחרדה בסביבה נ"טית.

arana1

New member
דווקא למבוגר זה יכול להיות הרבה יותר בעייתי

כי ילד לא נדרש לפרנס את עצמו,
לא נדרש להגן ולהיות אחראי לבני ביתו,
לא אמור למצוא סביבה שתאפשר לו ביטוי עצמי ליצירתיותו
לא צריך למצוא מי שתאפשר לו שיתוף אינטימי ומהותי עימו

ילדים חיים במציאות שבה אין דרישה פנימית או חיצונית למימוש
הסביבה מספקת להם שירותי תרגום ותיווך(לדעתי ומנסיוני זה לא ממש נכון אבל כעקרון לילד מותר להתבלבל,למבוגר זה קצת פחות מקובל)

היתרון הוא שבאמת כמבוגר יש לך יכולת בחירה יותר גדולה
אבל המחיר שאתה משלם הוא גם הרבה יותר גדול
אני הבנתי כבר מזמן שאין לי שום חלק או נחלה באף אחד מהמבנים החברתיים הזמינים כיום
ולמרות שהוכרתי כאדם מוכשר בלא מעט תחומים שונים או משונים ומאוד נהניתי בזמנו ליצור ולשתף פעולה עם אנשים יצירתיים הבנתי שעדיף לי לקבל את המציאות ולהכיר בכך שאין בחברה של היום מקום וזמן לאנשים עם תפישה וחיווט חושי כמו שלי
המחירים פשוט לא שווים לי את זה
אני לא מסוגל לעמוד בהם בכלל

ציפיות החברה כבר מזמן לא מעוררות בי חרדה
מהסיבה הפשוטה שאני כבר מזמן לא מנסה לעמוד באף אחת מהן
אלא שבשביל ליצור קשר שיאפשר לך יצירה משמעותית את צריכה להתחבר לציפיה שתהיה משמעותית בשבילך
לדעתי לחלק גדול מהאוטיסטים זה פשוט בלתי אפשרי
ולכן הם מנותקים מהכלל

כאנשים יצירתיים ,להרבה אוטיסטים יש אפשרות להתאים את עצמם לציפיות הסביבה,לי זה לא מתאים ולא אפשרי יותר,כבר מזמן,זה לא שלא ניסיתי,ניסיתי,והגעתי לתוצאות שנחשבות מצויינות בשביל אדם מאוד חריג וחסר השכלה,הרווחתי המון,זכיתי להכרה ואפילו ליותר מזה מבחינה מקצועית,וגם אישית קיבלתי פיד בקים שחבל לך על הזמן על איכות היצירה שלי
כל זה התברר לי כפשוט לא שווה בשבילי
כי לא כסף ולא הכרה ולא כבוד מקצועי או השפעה או פופולריות אני מחפש או צריך
מה שאני צריך זה קשר אנושי
ולדעתי התבניות הנורמטיביות לא מאפשרות קשר כזה

dina199

New member
התנ"ך נכתב במקור בלי רווחים

נקודות ופסיקים. ואנשים עדיין הסתדרו איתו
.

ואין שום דבר פרדוקסלי, הכל קשור ישירות לחרדה. ברגע שאדם 'רוצה מאוד להצליח' (ז"א זה חרדת ביצוע , הוא מפחד שלא יבצע בצורה מוצלחת מה שנדרש ממנו - במקרה זה 'דיבור נורמטיבי') - אז זו נבואה שמגשימה את עצמה. מרוב חרדה יש שיתוק ובמקרה זהז המילים למעשה 'נתקעות' בגרון - וזה נשמע כמו גמגום.
אני מכירה את זה טוב כי זה כל הזמן קורה לאחי(המילךים נתקעות לו והוא לא מודע לזה) וזה קורה בתנאים מסויימים גם לי.
למעשה אם הייתי נאלצת לנגיד בקול מה שאני כותבת כרגע - כנראה שהייתי מגיעה לגמגום רציני

למעלה