לשון הרע- שאלה

arcidea

New member
לשון הרע- שאלה

שלום לפורום- אשמח אם תוכלו לשתף מידיעותיכם ודעותכם לגבי לשון הרע- מה החטא מי הקורבן מה הנזק מה העונש מה הכפרה וכיצד ניתן להמנע תודה על כל שיתוף פעולה

ממעט הידע שיש לי בנושא -

מהו החטא? אנשים חושבים לעיתים ש´לשון הרע´ בהגדרתו הוא דיבור מזיד על אדם כלשהו. וזה לא כך. לשון הרע הוא כל דיבור מכל סוג שהוא על אדם שלישי. מי הקורבן? אין פה בדיוק קורבן. יש נאשמים. בלשון הרע קיימים שלושה נאשמים - המדבר, השומע, ובעל השיחה [כלומר, זה שדיברו עליו]. למה? המדבר כי הוא זה שהחל בשיחה על הצד השלישי. השומע כי הוא לא עוצר בעדו מלדבר, או עוצר בעד עצמו מלהקשיב. וזה שמדובר עליו כי הוא נתן נושא לשיחה. איפשהו, אומנם זה קצת אבסורדי, אבל ככה זה. לא זוכרת כרגע מה הכפרה ומה העונש. ולגבי להימנע, לא מאמינה שזה אפשרי, במיוחד לא במצב של היום. אני חושבת שפשוט אפשר להפחית את זה ל´רק´ לשון הרע במובן של ´שמעת? ההוא וההיא נפרדו..´ ולא במובן של דברי גנאי על אנשים ותמצית רוע.

אם אינני טועה,

בע"ה לשון הרע הינו דיבור מזיד על אדם כלשהו בין שקר ובין אמת. כל סוג דיבור אחר על אדם שלישי הוא בגדר רכילות שגם הנ"ל כמובן אסור <"לא תלך רכיל בעמך"> אבל זה משהו אחר אגב אורחא יש אמרת כנף כזו "אין אומרים שבחו של אדם בפניו" אז אם לא בפניו מתי כן...?

בת יפתח

New member
לפי מה שאני יודעת :

לשון הרע = דיבור בגנותו של אדם או דיבור העלול לגרום נזק לזולת . העיסוק בחסרונות הזולת הוא גם בגדר לשון הרע . הוצאת שם רע , כלומר סיפור דברים שאינם אמת , יש עליה עוון גדול יותר והיא גרועה יותר מלשון הרע . סיפור דברים נכונים עם הגזמה קלה הם בגדר הוצאת שם רע . ישנם כמה תנאים להיתר בשימוש לשון הרע : כשהכוונה לעזור לאותו אדם כשהכוונה לעזור למי שנפגע מאותו אדם להשקיט מחלוקות לתת אפשרות ללמוד מהשגיאות של אותו אדם נעשה ניסיון להוכיח שאותו אדם אינו מיטיב את דבריו נעשה ברור שאותו אדם אכן לא נהג כהלכה הדברים שייאמרו יהיו אמיתיים ומדויקים אמירת הדברים לא תגדיל יותר מידי את הנזק למדובר יש עוד כמה ... מן הסתם גם אסור לרכל . אם אני לא טועה אז העונש הוא אי כניסה לעולם הבא. מה הכפרה אני לא יודעת אבל יש "תפילה על שמירת הלשון " ואני חושבת שזה עוזר למנוע .

arcidea

New member
המצורע- קווים לדמותו

המענה, במידה כנגד מידה, על לשון הרע מתואר בפרשת המצורע, ספר ויקרא. הפרשה הזו ופרשת תזריע הן 2 פרשיות שעוסקות בדיני טומאה ותהליכי טוהרה. אין בין הצרעת לבין המחלה leprecy דבר. לא קשור אחד לשני. הצרעת נתפסת כהתערבות "נסית"= על טכעית, יש לה שלבים והדרגתיות (מתחילה בבית, עוברת לבגדים אח"כ לעור) והיא סימן ואות לאדם לחזור בתשובה. איך בדיוק זה עובד? המצורע מבחין בכל מיני פגמים וטומאות וקילקולים לא טבעיים (שאין להם סיבה או מקור מהטבע). אלו הסימנים שהוא מקבל כדי לחקור וללמוד- ולגלות את טומאתו ולרצות לטהרה- זה מוביל לחזרה בתשובה. מי שלא הבין את הרמז בפעם הראשונה- הצרעת עולה דרגה. אומרים שהמצורע ניחן בחוכמה ועוד אי אלו כישורים מנטליים גבוהים, שישמשו אותו ככלי- כדי שתהיה לו האפשרות להיות מודע ולחקור את מקור הנגעים שבאו עליו. מה ששם את המושג "להתלכלך" על מישהו באור חדש. כל מה שכתבתי כאן מקורו בספר- "עיונים חדשים בספר ויקרא" בעריכת נעמי ליבוביץ. אני חילונית בורה גמורה בענייני תורה- חוצמהטקסט מקור זה מקור המידע היחיד שלי, וכמובן- תרומתכם הנדיבה.

arcidea

New member
שכחתי את השאלה שלי

מה שאני מבינה מזה שלשון הרע הוא סוג של ליכלוך, התלכלכות. קראתי הרבה הגדרות על לשון הרע- החל מכל דבר שנאמר על אדם שלישי (לאו דווקא דברי שקר או גנות) ועד רכילות במזיד- בפניו או שלא בפניו של האדם. בהתחשב במקום של תעשיית התקשורת בחיינו, וההרגלים החברתיים שלנו האם כולנו מכונות טומאה בלתי פוסקות? אני משתדלת לנתק את השיפוט השלילי של חטא\טומאה\bad כי אני חושבת שהתורה חכמה מזה... אבל מנסה להבין את הנושא ממקום של יצרנות מילולית... מה המחיר שלה או לאן היא מובילה.. ומה המוטיבציה לזה vipasana anyone? אומרים שהשתיקה נאצלת.

seeyou

New member
.."ומה המוטיבציה לזה.."??../images/Emo153.gif

סליחה מה הקשר בין "התורה חכמה" לרכילות-לשון הרע? אני חושב שהרכילות התחילה בתקופה של אדם וחווה! ובגלל זה גורשו ! מה דעתך?

הסתכלות שונה

בלי להכנס למישור האנרגטי, אלא רק במישור הנפשי: כאשר אדם נקרא לו א´ מדבר באזני אדם שני נקרא לו ב´ על אדם שלישי נקרא לו ג´. וזה לא משנה אם זה דבר חיובי או דבר שלילי, האפקט או אותו האפקט. 1. ל-א´ יש תמונה/מחשבה בראש על ג´, כאשר הוא מדבר על זה, הוא מקבע את המחשבה הזו, הוא מחזק אותה ויוצר לו מעיין מסגרת בראש לגבי ג´. 2. ב´ ששומע את דבריו של א´, מקבל את המסגרת על ג´ אליו. בפעם הבאה כשהוא יסתכל על ג´ הוא יראה אותו אך ורק דרך המסגרת הזו. ל-ג´ יהיה מאוד קשה לצאת מהמסגרת ש-ב´ מצפה ממנו להתנהג בה.. וב´ מצידו, כל דבר ש-ג´ יעשה, הוא יסנן ויראה רק את הדברים אשר תואמים את המסגרת שכבר יש לו על ג´. 3. כאשר ג´ יפגוש ב-ב´ או ב-א´, היות שרובנו מתנהגים פחות או יותר כפי שמצפים מאיתנו יהיה די לכוד במסגרת שבה ב´ ו-א´ רואים אותו, ויהיה לו קשה לשנות או לשפר. יוצא מכאן ש-ג´ נופל קורבן ל-א´ ול-ב´ : א´ שדיבר, וב´ שהקשיב... דוגמה: נניח של-א´ יש מחשבה על ג´ שהוא שקרן... ברגע שהוא מספר ל-ב´ ש-ג´ שקרן, הוא מוצא את כל הנימוקים וההסברים והסיפורים להוכיח שזה נכון, ובכך מקבע את הרעיון אצלו בראש. ב´ (שנניח לא מכיר את ג´) שומע על ג´ שהוא שקרן, ואת כל ההסברים והסיפורים מסביב, ומקבל בראשו תמונה של ג´ כאדם שקרן שאין להאמין בו. כאשר יפגוש את ג´, הוא ידע להזהר ממנו. כאשר א´ או ב´ פוגשים את ג´ - הם מסתכלים עליו כעל שקרן, לג´ יהיה קשה מאוד לשכנע אותם אחרת, ובעיקר כי 1. הם לא מאמינים לו, 2. רוב הסיכויים הם שהם גם לא יספרו לו מה שהם חושבים עליו / דיברו עליו מאחורי גבו. הדבר עובד גם עם מילים טובות. איך נמנעים? לא קל, אפילו קשה, צריך שנים של תרגול.. אבל אפשרי.. ישנו סיפור נפלא על סוקראטס, אך כרגע אני לא זוכר אותו אוסיף אותו בהמשך יום נפלא רוח.

למעלה