ארוך מדי
אני לא חושב שיש הרבה אנשים שיכולים לטעון שהם באמת מבינים את תורת הקוונטים (ואני בטח לא אחד מהם). המעט שכן זכור לי,ואני באמת מקווה שאני לא טועה ומטעה, הוא כי זו תורה פיזיקלית שמשתמשת (לפחות באסכולת שרדינגר) במושג המתמטי שנקרא פונקציית הגל לתיאור מערכות פיזיקליות ולחיזוי הגדלים הפיזקליים שניתן למדוד בהם. המשוואה היסודית בתורה נקראית משוואת שרדינגר והיא למעשה מנבאת כיצד הייצור המתמטי (שעדיין יש דיונים רבים על המשמעות הפיזקלית שלו, אם קיים כזה דבר בכלל) הנקרא משוואת הגל מתפתח בזמן ובמרחב בהתאם לאילוצים השונים על המערכת. ברגע שאתה יודע את פונקציית הגל בכל מקום וזמן (רק תפתור את משוואת שרדינגר והופ קיבלת) - אתה יכול לגזור מתוכה את ההסתברות למדוד ערך כלשהו של כל גודל פיזיקלי מדיד. הדגש ההסתברותי כאן (שמקשה מאוד על חובבי הדטרמיניזם), שאלא אם המערכת נמצאת במצב מאוד מסוים (עצמית לאופרטור המדידה, ורוב המערכות לא נמצאות במצב כזה) - גם אם אתה יודע את כל האינפורמציה עליה במדויק - אתה לא יכול לחזות איזה ערך תקבל, רק את ההסתברות לקבל כל אחד מהערכים שהיא יכולה בתיאוריה לקבל (וזו נקודה רגישה, כי מסתבר שיש מערכות מסוימות, שמשום מה לא יכולות לקבל כל ערך לגדלים פיזקליים מסוימים - תנע, אנרגיה וכו' - אלה רק ערכים מסוימים מאוד ... מי שיודע למה, שיספר ... כלומר הערכים מקוונטטים). בתכלס, כדי להעמיק בתורה באמת יש צורך בקצת מתמטיקה ואני באמת לא האדם המתאים לתת עליה סקירה. יש ספרים ואתרים רבים מאוד שעוסקים בה ובמשמעויות השונות שאפשר לגזור ממנה. לעיייננו, למרות שבאופן אינטואיטיבי, הרבה אנשים מרגישים שהיא קשורה להרבה מאוד דברים (בליפ , בליפ , בליפ) וכנראה גם די בצדק (כי היא עובדת מצוין בתיאור המציאות במחוזותיה הקטנים וההזוים ביותר) אני לא שמעתי על אף אחד שדן בה בנושא חלומות. מי שאולי מתקרב (ואם הוא יטען שהוא מבין קוונטים אני כנראה אאמין לו) הוא סר רו'גר פנרוז - פרופסור למתמטיקה באוניברסיטת אוקספורד וזוכה של מספר פרסים חשובים במתמטיקה ופיזיקה. שמשום מה, מתעקש לפרסם כל מיני תיאוריות שיש איזשהו קשר (שאין לי ולעוד הרבה אנשיםמושג מהו) בין ה-MIND האנושי ומודעות בפרט לתהליכים קוונטים שמתרחשים אי שם בתוך צינורות קטנים שנמצאים בתוך הנוירונים של מערכת העצבים (מיקרוטובולים לחובבי הביולוגיה). למרות שזה נשמע הזוי לגמרי, ואם כל מישהו שהוא לא פרופסור באוקספורד היה טוען את זה כנראה שהוא היה מאושפז, פנרוז אפילו פרסם על זה שני ספרים : The Emperor's New Mind 1989 ו- Shadows of the Mind 1997 (שלמען הגילוי הנאות, אין לי מושג מה כתוב בהם). מיותר לציין, שהם רחוקים שנות אור ממה שנקרא הקונצנזום המדעי, ותכלס אין הרבה אנשים שיגידו שהם תומכים בהם (או אפילו מצליחים להבין את המשוואות). זה הדבר הכי קרוב לקשר בין חלומות לקוונטים שאני מצאתי. למרות שקוונטים ופיסיקה בכלל, זה נושא מגניב למדי - אני חש צורך לציין - שכל ניסיון לגרור אותם לתוך דיונים שאינם ניתנים לבדיקה בצורה ניסויית מדעית, בלתי תלויה, וניתנת להשגה ע"י כל מי שמעוניין לחזור על הניסוי הוא פסול מעיקרו. הפיסיקה הגיעה לאן שהיא הגיעה (בלי קשר עם זה מרשים או לא מיקומה כיום) תוך הסתמכות בקנאות על העקרונות הניסויים המדעיים. לרתום אותה לתחושות בטן ו-"נראה לי" מבלי לנסות לספק ניסויים רציניים שיאפשרו להעמיד את התיאוריות הנידונות במבחן המציאות זה תחום בעייתי מאוד (ראה פסאודו-מדע) ואני לפחות חושב שראוי להקפיד בנושא.