לרנר - שומסק

שטמון

New member
לרנר - שומסק

שלום פורום - לאחר פטירת סבי (אבי אבי) מצאתי בין ניירותיו ששמו של סבה של אשתו היה מוניו לרנר. רשמתי את השם בעץ, ולא ידוע לי עליו דבר פרט לכך שנולד באמצע המאה התשע עשרה. לאחרונה נוצר איתי קשר דרך הג´ואישגן בקשר לתרגום ספר הזכרון לעיירה שומסק. סייעתי לחוקרת הנחמדה כמיטב יכולתי (נתתי פרטים טובים יותר על בני משפחתי המופיעים ברשימת הנספים, ותרגמתי מאמר של סבתי על החוג הדרמטי בעיירה מעברית לאנגלית). אגב השיחה מסרתי לה ששמה המקורי של אם סבתי (חיה בילה פלדגר הי"ד שנרצחה באקציה בשומסק בעת שהיתה בשנות השבעים לחייה) היה לרנר. היא מסרה לי שמשפחת לרנר היו הרבנים בעיירה, ונתנה לי שם של צאצאית למשפחה, שאצור עמה קשר. יצרתי קשר עם הצאצאית (איני מוסר את שמה כי לא קיבלתי רשותה) והיא אכן מסרה לי כי משפחת לרנר היא משפחה רבנית, ואי שם מסתובב במשפחה עץ יוחסין המגיע לבעש"ט. השיחה נמשכה זמן רב, עברנו על ספר הזיכרון, ניסינו לזהות אנשים בתמונות, אך לא מצאנו את הקשר של משפחת לרנר לסבה של סבתי מוניו לרנר. היא הבטיחה לברר ברשימותיה וברשימות אחיה ולחזור אלי, אבל למרות שהיתה מאד נחמדה, לא נראה לי שיימצא שם משהו, מהסיבה הפשוטה שמדובר באנשים שחיו לפני כמאה שנים ויותר. בספר הזכרון של שומסק מצאתי את הפיסקה הבאה: "הרב מרדכי לרנר היה נכד הצדיק הקדוש הרבי מרדכי מלכוויטש (פולסיה) חתן הצדיק הקדוש רבי יוסף מרדוויל. הוא שימש בכתר אדמו"ר רב אב"ד בעיר שומסק קרוב לארבעים שנה והיה מפורסם בגאונותו ובצדקתו לשם ולתהילה בכל מחוז ווהלין". בהמשך מסופר שהרב לרנר נפטר בתרס"ח. את הפיסקה כתב ר´ שמואל הלוי יוזפוב מרבנות חיפה. שאלותי לפורום: א. "מוניו" האם זהו שם או קיצור? האם זהו קיצור למנחם? ליוסף? ב. האם מישהו מכיר את הר´ שמואל הלוי יוזפוב או מי מצאצאיו שאליהם אוכל לפנות? ג. שומסק בפלך ווהלין מחוז קרמניץ. האם נותרו שם ארכיונים מלפני המאה העשרים? כיצד ניתן לפנות לשם? ד. ר´ מרדכי לרנר משומסק, ר´ מרדכי מלכוויטש, ר´ יוסף מרדוויל. מישהו מכיר? מישהו יודע? מישהו שמע? האם יש מקורות גיניאולוגיים המפרטים אותם ואת צאצאיהם? אם אכן אוכל ליצור קשר בין מוניו לרנר לרב מרדכי לרנר, תהיה כאן פריצת דרך רצינית כי ממשפחתו של אבי אני יודע רק כארבעה דורות אחורה. אני מאד מודה מראש לכולם.

א77

New member
מוניו

מוניו, אני מתאר לעצמי שזה לא היה MONYO כפי שזה נהגה בעברית אלא משהו כעין MOONYE או MOONYO קיים כינוי ידוע שהיה מקובל כשם ממש. השם מוניה ליוסף היה כמו אייזיק ליצחק ושמעלקע לשמואל וכדו´. וכבר הבאתי בעבר כאן, דוגמא מהמוכר לציבור הישראלי, אברהם יוסף שפירא ז"ל בעל שטיחי כרמל (גם ז"ל). היה מוכר וידוע כ"מוניה שפירא". יש לי דוגמאות רבים, שאינם מוכרים לציבור הישראלי, דוגמאות מרבנים ואדמו"רים. וכנראה שהמוניו שלך זה יוסף. הדמיון בין שניהם לא ברור ולא חקרתי. אבל זו עובדא. שבוע טוב זאבי.

א77

New member
אני זוכר שהבאת את זה.

המוניה גם אצלכם זה נראה יוסף. בידקי היטב. אגב, כשהייתי באחת מערי אוקראינה כשנותרו שם ארבעה יהודים בלבד. שלושה נשים וגבר אחד, כולן באים בימים. נהנינו לשמוע סיפורים על אותם ימים. ושמענו על הצדיק שהיה גר שם עד לפני 83 שנה. ואז הם סיפרו עליו כשהזכירו שמו שלום מוניה SHULEM MOONYE כשמדובר על הצדיק ששמו היה שלום יוסף. וזו דוגמא אחתי מני רבות. מוניה במקור לא ידוע כלל. ז"א שלא מוכר כי נתנו מלכתחילה בברית שם זה.

א77

New member
קצר קל במוח

המגיד מזלטשוב הינו אבי אבות שושלת רדוויל שהיו מחותנים גם עם בית רוזי´ן - בוהוש. בנו של המגיד היה רבי יצחק מראדוויל, ועכשיו לשאלתך על רבי יוסף. ממנו אעלה לכיוון מעלה. רבי יוסף בנו של רבי אליעזר מראדוויל שהיה בן בנו של רבי יוסף מיאמפולה, רבי יוסף מיאמפולה היה אחיו של רבי יצחק מראדוויל ובנו של המגיד כנ"ל. הקצר הקל, היה בגלל בלבול קטן, השם מעלכאוויטש, דומה למיכלוביץ. יש אדמו"ר מזלטשוב בנתניה שמשפחתו היא מיכלוביץ, אבל זה קשור מאד בעקיפין. זה לא זה. שבוע טוב זאבי.

א77

New member
וכעת מלעכוביץ

רבי מרדכי מלעכוביץ. היה, וגם אבי אביו היה באותו שם. הסבא ידוע יותר. חשבתי לבדוק למי הכוונה בדיוק במה שכתבת. בשלב זה נראה לי שהכוונה היא לראשון, הסבא. אבל איני בטוח עדיין. תן לי לבדוק.

א77

New member
ש ו מ ס ק

ועכשיו לסיכום. סליחה על שרשרת ההודעות. מקווה לסיים הפעם. רבי מרדכי לרנר היה אכן חתנו של רבי יוסף רדווילער שהיה בנו של רבי אליעזר רדווילער שהיה בן בנו של רבי יוסף מיאמפולה בן המגיד מזלאטשוב. ואיך ראדוויל נקשר לרוז´ין? אז בנו השני של המגיד מזלאטשוב היה רבי יצחק מראדוויל, אביו של רבי דן מראדוויל. אותו רבי דן מראדוויל היה חמיו של רבי שלום יוסף, שהיה בנו בכורו של רבי ישראל מרוז´ין, והוא גם היה אביו של הרבי הראשון מבוהוש. (בכורו של רבי ישראל מרוז´ין ישב על כסא אביו פחות משנה. אביו נפטר בג´ חשון תרי"א, והוא נפטר באותה שנה בי´ אלול). עוד שאלות??? שבוע טוב זאבי

א77

New member
עוד מבית ראדוויל

לרבי יוסף מיאמפולא שהזכרנו היה בן, רבי ישראל אינגרלייב מטשוהן (שהיה חתנו של רבי אהרן מקיפין, תלמידו של רבי פינחס שמקוריץ) לרבי ישראל היה בן רבי אליעזר אינגרלייב מטשוהן (שהיה חתן רבי דוב בער מטולטשין) לרבי אליעזר היה בן רבי יוסף אינגרלייב מראדוויל. הוא קרוי ע"ש ראדוויל: בגיל 15 נעשה חתנו של רבי פינחס מאוסטילא, והיה סמוך על שולחן חותנו במשך כשלושה שנים, עד שנעתר להפצרות חסידי אביו ולהמשיך את השושלת כאדמו"ר. הוא התגורר בלאנוביץ כעשר שנים, אבל עבר גם משם לראדוויל שם היה 21 שנה. ועל שמה הוא קרוי. משם המשיך לוישנוביץ. ההמשך שם לא היה טוב, אבל לא חשוב לרגע זה. ובקיצור הוא קרוי ע"ש אותו מקום ראדוויל, שם היה 21 שנה.

שטמון

New member
תודה לא77 ולשאר המשיבים

זאבי יקר - תודה לך על התשובה המפורטת. כמה שאלות נותרו - האם שמעת אי פעם על ר´ הלוי יוזפוב מחיפה? האם ניתן לברר אם לר´ מרדכי לרנר (הנכד) היה אח או דוד בשם יוסף (ואז אוכל להסיק שהמדובר בסב סבתי)? ושוב תודה.

א77

New member
לרנר - יוזפוב

חיפשתי, וכנראה שהיוזפוב הזה הוא מהרבנים שברבנות חיפה. זה כבר לא בעיה לאתר דרך ספר הטלפונים. זה לא רב מלפני 50 שנה. בקשר ללרנר. אז דיי קשה יהיה לברר, כי גם לגבי אביו הנושא לא ברור. בכל אופן, אם אעלה בחכתי משהו, אציג לפניך.

א77

New member
והנה מאלפסי

מהדו"ר עמ´ 60/45 רבי מרדכי לרנר חתן רבי יוסף מראדוויל. נפ´ י"ד טבת תרס"ד, ואדמו"ר בשומסק. בנוסעו לברית מילה של נכדו, נפטר בדרך בהיותו בעיירה קינוב. היה מפורסם מאד בוואהלין. אביו רבי מיכ´לה לרנר היה לפי מקור אחד בנו של רבי מרדכי מלעכאוויטש. בנו רבי יצחק כיהן כאב"ד ראדוויל. רק שלא יתערבו לך שני היצחק מראדוויל. זה שאלפסי הזכיר כאן. וזה שהיה בנו השני (מתוך חמשת בניו) של המגיד רבי יחיאל מיכל מזלאטשוב. רבי יצחק שהיה בנו של המגיד, נפטר בשנת תקצ"ה. בערך 100 שנה לפני היצחק בנו של רבי מרדכי לרנר.

שטמון

New member
שומסק - תעתיק לועזי

לשומסק מספר תעתיקים לועזיים (כנראה רוסי, פולני ואוקראיני) Shumsk, Szumsk, Shumskoye

royavninaor

New member
שלום.
אני נינו של מיכל לרנר מליפקאני (1867-1927) שהיה בנו של אבא (אברהם) לרנר מביצ'ני (כנראה 1839 עד 1905).
גם אצלנו במסורת המשפחתית ידוע לנו שאנחנו צאצאי הבעש"ט ובייחוד מוזכרים יחיאל מייכל מזלוטשוב ובנו "ויקרא" שהיה כנראה זאב מזברז או יתכן יוסף מיאפולה.
לאחד מהם היתה בת שאנחנו לא מוצאים במקורות, שמה הויידל או אדל או הודל והיא כנראה הסבתא של אבא לרנר. יתכןף אך לא בטוח שהחוליה החסרה בן הודל לאבא לרנר זה אביו שיתכן ששמו היה אהרון לייב לרנר בן איש בשם נחמן.
האם ידוע למישהו עוד פרטים כדי שנוכל לחבר את החוליה החסרה?

המסמך המצו"ב אולי יכול לעזור

אם יש לכם הערות והוספות אשמח לשמוע

קבצים מצורפים

• לרנר.docx
    KB 52.1 · צפיות: 5
למעלה