לרב שלום

anony4

New member
לרב שלום

נניח שהכל מוכתב מראש כמובן ע"י ה' ונניח שלחלק מאיתנו בעולם הזה יש תפקיד מסויים... ונניח שאנו יודעים מהו והוא איננו טוב אפשר להגיד אפילו רע מאוד ... האם ניתן לברוח מגורלנו כלומר מהחלטת ה'? תודה

mgb

New member
בחירה וגורל

בס"ד שלום! שאלה זאת מפורסמת בעמקותה כמו בקדמוניותה אבל בקיצור של דבר ולמסקנה כך: שינוי גורל בהחלט יש אפשרי ולא פעם מחוייב האדם לפעול לשם כך. אלא שלהגדיר מהו הגורל שניתן וצריך לפעול ומה ם הדברים שיש ללמוד לקבלם היא שאלה מורכבת. אדם עני, חולה ללא פרי בטן וכו' ישנה וחובה לפעול על מנת לשנות את הגורל . יתירה מכך - זהו רצון הקב"ה לא אחת שהאדם יפעל על מנת לצאת מגורלו. כך למשל אבותינו ואימותיהו הקדושים היו עקרים על מנת שיפנו בתפילה לה' שיפקוד אותם בפרי בטן. ישנם מצבים שניתן לשנות אבל רצון ה' דווקא שהאדם יקבל על עצמו את מנת גורלו כי בכך דווקא ימלא את יעודו ואת תפקידו בעולם הזה. לכן מוצאים רבים מגדולי ישראל שהיו עניים מרודים או בעלי ייסורים וכו'. הקו המנחה שיש תמיד תמיד לפנות לה' בתפילה על כל צרה אבל עם זאת להאמין ולדעת שאם הגורל לא משתנה- זהו רצון ה' ועלינו לקבל את גורלינו באהבה. בברכה מגב

anony4

New member
שאלה

נניח שקיבלתי על עצמי את גורלי והוא לא טוב וזה בדיוק רצון ה' אז זהו? המשחק סגור? אז מה זה אומר? שהכל נקבע מראש ואנחנו בובות שמשחקות את משחק האלוהים? ואם התשובה הבאה תהיה שאין לנו מספיק שכל בכלל להבין את תחילת מחשבתו של בורא עולם אני מסכים לחלוטין... אבל הגעתי למסקנות גם משלי. שהעולם אינו צודק ואישית הייתי מעדיף לא להיוולד אם היו שואלים אותי גם בידיעה שאין לי מספיק שכל התחלתי להבין איך הכל פועל כאן. אז הנה דעה טוטאלית. כן הייתי מעדיף לא להיוולד מאשר להתמודד עם החוסר צדק שמגיע מבורא עולם.

אדם

(בד"כ) משנה את גורלו כל הזמן / ע"פ רוב : החיים בידיים של האדם: פרנסה: אם לא ילך לעבוד מאין יבא לו כסף - רק על רבי שמעון וחביריו הגמרא מעידה שתורתם אומנותם. רפואה: אדם שלא יצחצח שינים - עלול לסבול בצורה מטורפת אע"פ שילמד תורה 24 שעות ביממה ויהיה צדיק יסוד עולם - כי יש חוקי טבע. 2 מילות מפתח: מניעה - למנוע צרות ומחלות כפי השכל (עבודה מונעת עוני / אי הזנחת הגוף מונעת מחלות / אי הזנחת הנפש מונעת הכל) השתדלות - להשתדל לבחור את הדרכים הנכונות בחיים ולדבוק בהן

לא ניתן לברוח מהחלטת ה'

אך לאדם ניתנה הבחירה שיכולה לשנותו, וכך גם לשנות את גורלו, וזו החלטת ה' שאפשרה לאדם את השינוי.

anony4

New member
ואם שינוי גורלו של אדם

מתנגשת עם התוכניות לאותו אדם? נניח שאכן הצלחתי לעשות את השינוי לטובה וזה מתנגש עם תוכניותיו של בורא עולם?

אופירA

New member
מנהל
הבחירה והאפשרות לשנות

הבחירה והאפשרות לשנות אינן יכולות להתנגש עם תוכניותיו של בורא עולם, משום שאם אין אפשרות לשנות - אין בחירה, ואם יש אפשרות לשנות, הרי האופציה לשנות היא חלק בלתי נפרד מהתוכנית האלוקית. כשם שבבריאת האדם נתאפשרה הגשמת התוכנית האלוקית בין אם האדם יבחר לחטוא, ובין אם יבחר לציית לבוראו. לשאלתך הקודמת: איננו בובות. נשמותינו הן חלק אלוק ממעל. ה"משחק" שלו הוא המשחק שלנו. אלא שבעוה"ז, נשמותינו נמצאות בתבנית גוף ונפש אנושיים, חייתיים, ובהתאם לכך - רצונותינו ותחושותינו. העוה"ז בהחלט לא מתאים לנו, וחז"ל כבר הגיעו למסקנתך, שלא נוח לאדם שנברא. לא נוח לו - דוקר, מציק, בהחלט כואב. אלא שהעובדה שנברא היא לטובתו, גם אם אינה נוחה. ואין לנו בחירה אם להיברא אם לאו, שזאת גזר עלינו הבורא, שיודע את שטוב לנו, מעבר למה שהשכל מאפשר להבין. (לכן אנו מאחלים לעצמנו לאחרים "שנה טובה ומתוקה", כי לאדם לא מספיק שהשנה היא טובה, היא צריכה גם להיות מתוקה וערבה לחך). אין חוסר צדק אצל בורא העולם, שהוא מהות הצדק. אבל העוה"ז הוא עולם הפוך, והאמת נעדרת, ויש הסתר פנים, ולכן בעוה"ז יש דמיון של חוסר צדק, שמשתלט על התחושות. אם כך, מה יעשה האדם כדי להתמודד עם הגזירה, שברוב הזמן ולרוב האנשים בהחלט אינה מתוקה? ימלא את תפקידו - לטובתו. תפקידו של האדם לרצות את מה שבורא העולם רוצה. ובמקביל - להתפלל על מה שהוא חושב שלטובתו. כדי להגיע לכך שאדם ירצה את מה שטוב עבורו, את מה שגזר עליו הבורא, הוא צריך לחנך את עצמו, וזה לוקח זמן. אין לחיצת כפתור. הוא צריך להבין שכדאי לו ומשתלם לו לרצות את מה שגזר עליו הבורא. הוא צריך ללמוד לשנות את הסתכלותו על החיים ולכוון אותה למטרה של לרצות את מה שגוזר הבורא. שינוי ההסתכלות הוא ע"י לימוד האמת האלוקית והבנת רצון האלוקים לעומק, מחד, ומאידך - ע"י שינון של חשיבה חיובית, בחירה בנקודות מבט חיוביות שמיטיבות איתו במסגרת גורלו, תרגול חשיבתי של העצמת היתרונות שבכל מצב, והבל החסרונות (ולחילופין - העצמת החסרונות שבמצב שאין לי, ושדמיוני היה רוצה בו, וההבלת היתרונות. לדוגמא: אם לאדם אין כסף, והוא מאד רוצה כסף ונוחיות כלכלית - יחנך עצמו לחשוב את ההבל שביתרון כלכלי, יתבונן על ההבל שברכישת חפצים נוחים, ועד כמה שאין הם מביאים אושר וסיפוק, ויעריך את האימון הרוחני שיש בתחושת החסר החומרי, ישמח בחלקו שאין לו חס ושלום צורך להוציא הוצאות רפואיות או שאינו צריך לפשוט יד, יחנך את עצמו לאהוב פשטות והסתפקות במועט וכו'). במילים פשוטות - אם אין לי מה שאני רוצה, אני בוחר לרצות מה שיש לי. בתפילתו, הוא צריך לשכנע את בורא העולם שמה שהוא מבקש הוא לטובתו. להרבות נימוקים וטיעונים בעד. לכוון את התפילה לתכלית של התקרבות לבורא העולם וחיבור עם הרצון האלוקי והאמת האלוקית (כלומר, שהנימוקים לא יהיו נימוקי שקר ואינטרס, כמו במקצוע קידום המכירות, אלא נימוקי אמת הנובעים מעומק החיבור לאלוקים שבלב).

Shy IL

New member
ממש ממש ממש ריתקת אותי! מדהים!

בס"ד הקטע היה מעניין בצורה בלתי רגילה. אשמח לקבל מקורות למידע זה(או לשאלה אחרת.. מאיפה את יודעת את כל זה ? מה קראת שהוביל למידע זה ?) בתודה רבה, שי.

השאלה

לא רלוונית אתה לא יודע מה הוא החליט הוא מחליט כפי ההתנהגות שלך "אדם נידון בכל יום" + "צדקה תציל ממות" = "ובחרת בחיים"

בורא

העולם הוא מעבר/מעל לזמן לכן לא רלוונטי "לברוח מהחלטתו" -הוא לא מחליט היום / מחר אלא כל הזמן ומעבר לזמן

למעלה