לקראת ערב יום השואה

לקראת ערב יום השואה

בחרתי להביא לכאן משהו שכתבתי
על השרפה הגדולה בכרמל
ואני לא יודעת למה, אני מרגישה שהוא מתאים לי גם עכשיו
לקראת ערב יום השואה
על האילן שנספה

אילן באיבו

האילן הרכין ראש
נשאב ברוח ואש
נאחז בקרקע בכל כוחותיו
נסמך על שורשיו.

היא לא תוכל לי,
לחשו ברחש ענפיו.
האש מסלסלת בבוז שריקה בין מחטיו.

לרגע
הרים צמרתו לשמיים בנגיעה אחרונה
שמט ענפיו
אסף שורשיו,
צנח.

ערב עירוני, יוסי בנאי, אחד השירים האהובים עליי ביותר.
https://www.youtube.com/watch?v=2kNlGMaNsY4

אתי 104

New member
נזכור את 6000000

ערב טוב אני זוכרת בתור ילדה בבית ספר יסודי, היו מלמדים על יום השואה כמו שבאמת צריך.
חבל מאוד שמשרד החינוך לא שם דגש לנושא חשוב כל כך. ישנם בני נוער שלא יודעים כלום.
אז מדברים על היסטוריה מה צריך ללמד, במקום ואולי בנוסף להיסטוריה של העולם כולו רצוי ללמד
כמו שצריך על ההיסטוריה של היהודים, ובפרט על השואה. אני אומנם לא הסכמתי לשלוח את ילדי
לפולין אבל הם יודעים לפי דעתי יותר מהמורים על השואה. שני ילדי עשו היסטוריה מורחבת חמש יחידות
ןהם יכולים ללמד ולהדריך קבוצות.
כך שהיום אומנם שולחים את הילדים למסע בפולין אבל הם לא מבינים כלום, הם באמת כמו שצינתה רוצים את
המפגש עם הדיוטי פרי. כמה חבל. עוד מעט לא ישארו אנשים ניצולים כדי לשמוע את הסיפורים המרתקים והקשים

אין לי מילים של כאב להוסיף, בשבלי זהו ערב קשה מאוד

ערב טוב אתי

אכן ערב קשה מאוד.
אני לא יודעת אם לא מלמדים בבית הספר על השואה. אני חושבת שכן מלמדים וכן יש שיעורים בנדון וסיפורים רבים בנושא.
תקראי לזה בעיות קשב וריכוז. תקראי לזה קוצים בישבן. הצעירים היום כבר לא כל כך מסוגלים לשבת על הישבן ולשמוע סיפורים והרצאות על יום השואה
כמו שהיה בזמני או בזמנך. הם חסרי סבלנות. לא כולם כמובן. בואו לא נכליל. גם הילדים שלי היו במשלחות לפולין וחזרו הלומי זוועות. תלוי בכל ילד וילד איך הוא מקבל את הסיפורים האלו
ואיך הוא מגיב לזה. יש את הערסים ו/או הפריחות שלא יכולים להתמודד עם גודל הזוועה. זה לא בגלל שהמערכת לא מעבירה טוב את יום השואה, אלא בגלל שהם עצמם לא מסוגלים
להתמודד עם דברים שגדולים עליהם יותר מדי. במילים שלהם: "זה כבד עליי".

אתי 104

New member
בוקר טוב יחפונת

אני בהחלט לא התכוונתי להכליל את כל הילדים, ובטוח שישנם עוד הרבה שלומדים ויודעים גם מהבית.
אני חושבת שלא עושים די בנושא, גם לי קשה מאוד אבל צריך להקשיב ולעשות כמה שיותר בזמן הקצר שנותר
לעזור לאותה אוכלוסיה ואנשים מסכנים.

יום טוב לך יקירה

הדסהש1

New member
בוקר אור ושבוע טוב שנזכור את 6 המיליונים...

ונזכיר לכולם שלא לשכח ולתת לאלא ששרדו
את מה שמגיע להם...

מוקה22

New member
ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה

הסיפורים והגילויים לא נגמרים
אבל כל פעם מזעזעים מחדש
ויש גם סיפורים של איחוד / גילויים של משפחות אבודות
או שנחשבו כך, ואפילו לא ידעו על כך

טוב שמדברים ומשספרים שוב ושוב
למרות שלפעמים נראה "כאילו" כבר אין חדש, או כח לשמוע

יהודה פוליקר / אפר ואבק
שימו לב למילים, יעקב גלעד כתב את המילים, בעקבות הרצון של אימו לחזור ולראות את מקום הולדתה ופולין
הכי ריגש אותי, > " קחי לך מעיל"

[URL]https://www.youtube.com/watch?v=1FwSKM_GlkE[/URL]

ערב יום השואה

זיכרון בסיסי

אני כבר כמה שעות מנסה למצוא פירורי זיכרון ואני לא מצליחה. מנסה לדלות מזיכרוני פרטים קטנים מבית הספר, סיפורים ששמעתי בהיותי ילדה, וכאילו כל מאגר זיכרוני נמחק כלא היה.
יד נעלמה עשתה בי דליט ומחקה לי את כל הקבצים.
אני זוכרת במעורפל איך ישבתי בכיתה א' ומנהל בית הספר בא לספר לנו על השואה. הוא פתח והקריא לנו קטע על אם אשר שמרה על ילדיה כאשר חיילים גרמניים נכנסו אל ביתה וקרעו את ילדיה ממנה ואת תינוקה השליכו מהחלון כדי לחסוך בכדורים...
מבחינתי זה הזיכרון הכי צורב שחקוק בי ואת הסיפור הזה שמנהל בית הספר סיפר לנו, את זה כנראה שום דליט לא יצליח למחוק.
שישים שנה אני נושאת איתי את סיפורי יום השואה. סיפורים על גבי סיפורים. שירים, הצגות, אנה פרנק, חנה סנש, מרדכי אנילביץ, הגטו, הפרטיזנים. שוב חוזר הניגון, משואות, יזכור, קדיש.
שנה ועוד שנה. טקסי בית הספר, אנה פרנק. מצעדי המוות, מצעדי החיים, פולין, אושוויץ, באבי יאר, טרבלינקה. ושוב הסרטים מהדהדים מתוך מקלטי הטלוויזיה. הצעקות בגרמנית. היריות, שקשוק הרכבות.
ששים שנה שאני קוראת את הסיפורים ואת הזוועות. ששים שנה שאני שומעת את הקולות מהרדיו ומהטלוויזיה. והנה אני רוצה לרגע אחד, לספר משהו שלא יעלה על 500 מילה ואני לא מצליחה.
והנה לרגע, הבזק פתאומי של ילדה יחפה עם שתי צמות, רצה בין הפחונים והצריפים, עומדת על קצות האצבעות מנסה להציץ מאחד החלונות ולראות את האיש הרזה עם קעקוע המספרים על הזרוע.
ושוב, התמונה נעלמת. אותו זיכרון בסיסי הולך ודועך. מוזיקה חרישית, בחירתה של סופי, אנה פרנק. על מרצפות ברלין, פרנקפורט, שטוטגארט, הלכתי כמו על גחלים לוחשות. לא זוכרת כלום. מי מוחק לי הכל מהדיסק הקשיח?
לא זוכרת כלום מלבד אותו זיכרון מעורפל של ילדה קטנה מהמעברה שיושבת בכיתה ומסתכלת על מנהל בית ספרה בחרדת קודש כמו היה אלוהים והוא עם שיער מאפיר ומדובלל קורא בקול חנוק ומספר את הסיפור על האם הצעירה ותינוקה.

לא אשכח!

http://www.youtube.com/watch?v=dWTqNCJFiQw

Anna begins cc

New member
ערב יום השואה.

בצהריים לקחתי שתי נערות במכונית.
אני הייתי בדרך הביתה והן עצרו טרמפ, אז העליתי אותן.
הן עלו צוחקות וצווחות (זה נשמע חביב אבל זה מרגיז, ללא טיפת ענווה או כבוד לעובדה שהם נכנסו לרכב של אדם זר)
והנה הדיאלוג שהיה בין נערה א' לנערה ב'-

- תפסיקי לצחוק, כאילו. זה יום השואה היום.
- יופי. מותר לי לצחוק כמה שבא לי, סבתא ראב רבא שלי הייתה בשואה
- אז מה, סבתא שלי גם הייתה.
- מה, באמת? סבתא שלך?
- (מתפקעת מצחוק) לא.. אבל אני יודעת מה זה שואה
- באמת? מה זה?
- נו, חופרים לי על זה בביצפר כל היום, כאילו. שואה, נו.
- חחח, יאללה, סתמי. את לא יודעת מה זה בכלל. אני אומרת לך שסבתא ראב-רבא שלי הייתה בשואה! אני שמעתי על זה.
- טוב, שיגמר היום ויפסיקו לחפור לי כבר.

הן ירדו מהרכב אחרי הדיאלוג הזה (שנוהל בצווחות ובצחקוקים) ונזכרתי בעצמי בגיל 14. הביקור הראשון שלי ביד ושם עם תנועת הנוער.
מהרגע שנכנסתי, הרגשתי איך כל החמצן אוזל לי מהריאות. המקום היה עמוס באנשים, שניסו להספיק את הסיבוב המתבקש לפני הטקס המרכזי ברחבה,
ואני מסתובבת שם, הלומת קרב, מפנה את ראשי אל תמונה מזעזעת, מסתובבת לצד השני ונתקלת בכתובת מפחידה. מסך בקצה השני מקרין סרטונים בשחור לבן,
ואני חגה סביב עצמי, מסוחררת, מרגישה מסוממת, לא מצליחה לנשום.
יצאתי החוצה ואור השמש הכה בחדות גדולה מדי בעיניים שלי,
התיישבתי על המדרגות והתחלתי לבכות. אין בליבה של ילדה בת 14, חזקה ככל שתהיה, להכיל את כל הזוועות שנושא האולם הזה.
ופתאום ניגשה אליי אישה מבוגרת, הניחה יד עליי ואמרה לי "אין לך מה לבכות. זה נגמר. רק אני עוד נושאת את זה עמי". היא הרימה את שרוול חולצתה וחשפה מספר מקועקע בדיו כחול על זרוע חלשה וחיוורת.
חיבקתי אותה, מבלי לבקש רשות. היא השיבה לי חיבוק, מבלי לסגת. ואז הלכה.
ואני חושבת לעצמי, לו יכולתי לקחת את הנערות האלה אל אותו זכרון,
לו הלימוד בבתי הספר היה מנסה לאפשר חיבור רגשי ולא מזרים עובדות היסטוריות.
הנוער שלנו חייב לדעת על השואה, ויותר משהוא חייב לדעת עליה, הוא חייב להרגיש אותה.
הזכרון ישתמר, כמו שהוא אמור להשתמר, רק באמצעות חיבור רגשי אמיתי.
הזכרון של הזרוע המקועקעת הזו ילווה אותי כל חיי, ואותו אני אעביר לילדיי.
אני לא רוצה שהם ידברו על מספרים ועל שמות של מחנות,
אני רוצה שהם ידברו על אנשים ועל אבדות.
אני רוצה שיהיה בסדר לדבר על זה, לשאול על זה, לצחוק על זה, לכאוב את זה. כל השנה.

עשית לי לבכות....

מצד שני אולי זה גם בא עם השילוב של כל היום המשוגע הזה ושאני רק מתה שהוא יגמר....

אבל כן... בהחלט קראתי והתרגשתי.

Anna begins cc

New member
נראה לי שזה בעיקר היום הזה.

היה לך קצת טו מאצ'.
אבל מחר יהיה טוב יותר.

יכול להיות

אבל זה לא סותר.. באמת התרגשתי ממה שכתבת.
אבל כן לפני כשעתיים התפרצתי בבכי כמו מפגרת.. מיד אחרי שחתמנו...

Anna begins cc

New member
הגיוני :)

זה מרגש ומלחיץ והכל ביחד כזה.
תני לזה כמה ימים, לאט לאט תתחילי רק להתרגש ולצפות :)

למעלה