לקראת נסיעה...

EYהודית

New member
לקראת נסיעה...

ביום שני אני טסה להולנד. אני מקווה להתקדם מעט השורשים שלי, ולסוע לחלק מהמקומות בהם היו בני משפחתי. אנני יודעת כמה זמן אצליח להקדיש לחפירה בנושא מאחר ואני נוסעת עם המשפחה. אהיה בהולנד רק עשרה ימים... מצרפת לכם כאן את תמונות בית הכנסת האשכנזי בו יתקיים טקס החתונה של בן דודי. תרגמתי את הכתוב מהולנדית. לא הצלחתי לזהות את הפסוק הכתוב מעל ארון הקודש. כשאהיה שם, אראה במו עיני ואשלים כשאחזור. |הגדש|בית הכנסת האשכנזי אולנבורגר (Uilenburger) בסוף המאה ה - 16 היתה הגירה גדולה לאמסטרדם והיהודים חלק ניכר ממנה. בסוף המאה ה- 17 התישבו על האי אולנבורגר קבוצה גדולה של יהודים מגרמניה, פולין, רוסיה וארצות מרכז אירופה, היתה זו קבוצה של אנשים עניים שבאו לחפש באמסטרדם פת לחם. כבר - 2.9.1924נפתח במקום בית כנסת ביתי קטן. שש שנים לאחר מכן האשימו ראשי הקהילה את המורים בבית המדרש בעבודה ללא תוכנית לימודים מסודרת ומכוונת... הדבר פגע בתנופת המקום ובשנת 1732 לקחת הנהלת הקהילה היהודית את המקום תחת חסותו. תוך זמן קצר הסתבר שהמקום צר מהכיל את כולם, והתחילו בבנית המבנה הנוכחי תוך שמור חלקים מן המבנה הישן (החזית הצפונית מזריחת עד מתחת לחלונות המקומרים, קירות העץ של המרתף, רצפת המבוא) הכניסה לבית הכנסת האשכנזי היתה מרחוב אולנבורג דרך פרוזדור צר. רק בשנת 1906 לאחר הריסת מבנים שהיו בשכנות נבנתנ רחבת הכניסה הנוכחית. החזית המכובדת בו החלק המרכזי הבולט היא הכניסה המרכזית בעלת מסגרת קלסית (עמודי שיש קלאסיים משני צידי הדלת). מעל לכל חלון חזיתי יש עגול ובו מגן דוד. עמודי הפינה העשויים מלבנים נושאים את החלקים שמחזיקים את הגג המקומר. לבית הכנסת יש חלוקה מסורתית לפי הקונספט החלל ומרחב. את המבנה נושאים עמודים מעץ אשור, ספי הלולנות עשויים גם הם עץ. עזרת הנשים היא מעל חלל חדר המדרגות עד לקצה המבנה. בבית הכנסת יש מקום ל - 568 גברים ו - 43 נשים. בחלל המרכזי קבועים שני עמודי חופה. משנת 1791-1808 השתמשו בבית הכנסת רק לתפילות (בית כנסת פולני?). משנת 1889 הפך חלק מהחלל התחתון למקום שחיטת העופות. כלי הקודש נעלמו בעת מלחמת העולם השניה (ארון הקודש, הציוד על הבמה, נר התמיד). מעל ארון הקודש היה כתוב הפסוק: ?????????????? . בשפוץ האחרון החזר הטקסט ונכתב בזכוכית. הנברשת המרשימה מוצאה מהכנסיה המערבית. נתראה כשאחזור, אולי אצליח גם להציץ משם.

א77

New member
אבל זה פורום "שורשים" ?! ../images/Emo6.gif

למה הבית כנסת??? טוב, רק בצחוק. הרי אותי זה בטח מעניין. וגם הרבה אחרים. אבל השורשים מעניינים לא פחות. שתהיה לך נסיעה טובה. שהות נעימה, ושנתראה שוב בארצנו בשלום, ברחאות וכל טוב. שבוע טוב.

פורום שורשים ו ..

באמת עלה על דעתי שאולי כדאי לשנות את שם הפורום למשהו כמו "שורשים משפחתיים ותולדות .." רק לא עולה לי "תולדות של מה". בחקר תולדות המשפחות כל הזמן עולים "אייטמים" מענינים שהם בעצם אבני דרך של משפחותינו (ועמנו). לפי התגובה, חברי הפורום נהנים לראות ולשמוע על פריטים ופרטים אלה. אז מה דעתכם.

../images/Emo160.gif אני כבר מתגעגע... ../images/Emo6.gif

אני מאחל לך, יהודית, טיסה טובה והרבה הנאה בחיק המשפחה. האם את לוקחת להראות להם את העץ שהכנת? אני בטוח שתנצלי את הזמן כדי להשלים פרטים חסרים ולשתף את האחרים בגילויים שחווית לאחרונה. ארנון

EYהודית

New member
ארנון, לוקחת את העץ

לוקחת את כל החומר על המשפחה, הולכת למוזיאון בו צריכים להיות הפרטים על משפחתי, למרות ששמעתי שהוא סגור בחורף. אבל אולי אוכל ללכת למעט זמן לארכיון שם, אני צריכה לראות איך אני מסתדרת כשלושה ילדים, אחד בן 14 איתי, האם הם ימצאו להם עיסוק כלשהו ואני אוכל להשאר לבד מעט זמן כדי לחפש פרטים. למיטב הבנתי זה ישוב קטן כך שאני לא יודעת אם יהיה שם מקום אחר בו הגדולים יוכלו לבלות... אולי איזה מרכז קניות
אבל אנחנו הולכים לעיר של אימי, מקווה לקחת אותם גם לכפר בו היא התחבאה בשואה, אקח אותם לעיר של אבי... יש לנו המון מה לעשות. כמו שנראה לי כרגע, אצטרך להקדיש נסיעה מיוחדת שתוקדש רק לחיפוש שורשים בהזדמנות קרובה. נתראה כשנחזור עם מלאן חוויות

snowe

New member
טוב שתפסתי אותך בזמן...

שלום יהודית כפי שאמרתי בזמנו הייתי צריכה לברר מספר פרטים על אימי שהגיעה מהולנד עם ילדי עליית הולנד שם אימי שפרה לבני(בתקופת נעוריה) הגיעה להולנד מרומניה ללא המשפחה וכך עלתה גם לארץ אחרי השואה היא גרה בכפר הנוער "אפלדורן" ברחוב שנקרא זוסטפרן 106 (משהו דומה לזה) כפר הנוער היה מוסד של הסוכנות היהודית והם עלו ב- 1948 כשהייתה בגיל 15 לישראל באמצעות האונייה "נגבה" איתה עלה לארץ גם מר שבח וייס שהיה בכנסת. אשמח מאוד אם ממש במקרה תגיעי לאזור או יושמעו לך פרטים על אנשים או עלייה זו שתביאי אותם למעני. אני מאחלת לך נסיעה נעימה ומלאת ריגושים(אני בטוחה שכך תהיה) ושתחזרי עם הרבה סיפורים וחוויות גם עם הילדים זה הכי כייף ורק שלא ירד הרבה גשם !!! תודה דורית

EYהודית

New member
דורית, רשמתי את הפרטים...

אשתדל מאוד, אך לא מבטיחה. באפלדורן גר אחד הבנים של המשפחה שאצלה אימי התחבאה בשואה, מתכננת לבקרו, אך לא יודעת איך אסתדר מבחינת הזמן.

הדס ח

New member
נסיעה טובה

מקווה בשבילך שתצליחי לתמרן בין ילדים, מחויבויות משפחתיות ונבירה בארכיון..... האמת היא שמעצם היותך אמא את כבר בעלת נסיון ומיומנויות בתמרון ואירגון זמן "יש מאין"...... בילוי נעים, מזל טוב למתחתנים ובהצלחה לך במחקרך הדס

א77

New member
רציתי להתייחס לדברי יהודית

משפט אחד, שאוליי נראה תמוה, גם ליהודית. אנסה ללבן, למרות שאיני בטוח שלזו הכוונה... אני מצטט את משפטה של יהודית : . משנת 1791-1808 השתמשו בבית הכנסת רק לתפילות (בית כנסת פולני?). בית כנסת פולני, איני יודע למה. אבל במקור, בית הכנסת אינו בית כנסת הידוע לנו. בית כנסת אמיתי, גם אינו מוכר לנו. כל בתי הכנסיות המוכרים לנו מהיום יום, הינם "בית - מדרש". בבית כנסת המקורי, אין לעשות כלום, גם לא לימוד תורה, ולא קידוש ולא כלום. רק תפילה נטו. ברור שחלילה מלדבר ולשוח שם אפילו לא מילה קלה. ועוד דבר... גם מזוזה לא קובעים בבית כנסת המקורי הזה. ומיכיון שקדושת בית הכנסת גדולה כ"כ, ואחריותה רבה למאד. לכן נמנעו בכל הדורות מהקמת בית כנסת מקורי כזה. ידוע על בתי כנסת ספורים בלבד מימי קדם. בתי הכנסת שבשימושינו. דין בית מדרש להם, ואדעתא דהכי הוקמו. החסידים הקפידו עוד יותר. ולכן יש להם שטיב´ל, קלויז ובית החסידים, כל עדה כלשונה היא.

EYהודית

New member
תודה על ההסבר...

אני באמת לא הבנתי למה הכוונה בית כנסת פולני, לכן הוספתי את סימן השאלה, לא הייתי בטוחה שהבנתי וקראתי נכון... כשאהיה שם, בוודאי אוכל לברר פרטים נוספים וכמובן שאביא אותם לפה. אצלם שם ובכל בית כנסת שבו אהיה, כמובן שגם בבית הכנסת הפורטוגזי, בפעם הקודמת שהייתי היה סגור לרגל שיפוצים... נתראה כשאחזור

א77

New member
יהודית.

אם יתאפשר לך. ותהיה ברשותך מצלמה. אז אשמח לתמונות מקוריות של בתי כנסת עתיקים. ו... אם ייצא שתוכלי את הפוטוגזי שבאמסטרדם לצלם, אז באמת תודה. אם זו תמונה מקורית שלך כמובן. ושוב, נסיעה טובה, ותנסי לומר לנו ברכת שלום גם משם.

הדס ח

New member
בית הכנסת הפורטוגזי

הוא באמת יפהפה!!!! יש לי תמונות טובות שלו ואשמח להעלות אותן לכאן ברגע שהסורק שלי יחזור מטיפול נמרץ....... הדס

א77

New member
תודה תודה

אני מבין שמדובר בצילומים מקוריים שצילמת בעצמך, כי הפוזות הידועות יש לי דיי. גם אני הייתי שם. אבל אז לא היה לי פנאיי, וגם הייתי בחוסר שינה, יותר מ30 שעות שהייתי ער. עוד דבר. לידיעתך. מרחק של שעתיים נסיעה ברכבת מאמסטרדם, יש עוד בית כנסת פורטוגזי... היודעת את היכן?! אוקיי, אז אני אשיב. ברחוב שמתחת לבורסת היהלומים שבאנטוורפן בלגיה. אם איני טועה לפני כחמש עשרה עד עשרים שנה, היה שם איזשהו פיגוע.

ornan

New member
נסיעה טובה - שיהיה במז"ט

אני בטוחה שהנסיעה הפעם תהיה שונה לגבייך בהיבט המשפחתי, נסעתי מס´ רב של פעמים לחו"ל, הנסיעה לפולין כשאילן היוחסין שלי צמוד אלי הייתה חוויה שלא חוויתי אותה קודם. תהני מכל רגע, נצלי את הזמן ומחכים בקוצר רוח לשמוע, ולראות. ארנה

שרי סילבר

Active member
מרתק אבל משאיר טעם של עוד, כשתחזרי. סעי בשלום וחזרי בשלום, ואני תקווה שגם לילדים, כמוך, יהיה מרגש.

למעלה