לקראת יום השואה

זהבהל

New member
לקראת יום השואה

בס"ד
הייתה לי הזכות להיות נשואה שישים שנה לצבי אלימלך פרידמן ז"ל המכונה בשמו ההונגרי מיקי. עד לאחר מותו לא ידעתי איזה אדם צדיק ישר ואהוב הוא היה על כולם. כשהכרתי אותו ידעתי שהוא ניצול שואה. הייתה איזו שהיא הילה על כל אלה שבאו "משם" אבל הם היו נראים בני נוער כמונו, רק רציניים יותר, בוגרים יותר. רבות מחברותיי נמשכו כמוני לנוער מ"שם". נישאנו לניצולי שואה ולא ידענו איזו חבילה אנחנו לוקחות על כתפינו. בעלי נשאר בגיל 15 בודד בעולם. הוא איבד הורים ושישה אחים ואחיות. החיים שלי עם בעלי היו חיים טובים אבל השואה ריחפה מעלינו כמו צל. גידלנו ילדים בתנאים קשים שארחיב עליהם בהמשך והצלחנו ב"ה לגדל משפחה יפה בלי הטראומה של השואה ולרוות נחת מילדינו, נכדינו ובהמשך גם מהנינים שלנו.
רצה הקב"ה שאני ומשפחתי נצליח להתחמק מהגורל האכזר שאיים עלינו בגרמניה כך שזכיתי להינצל מהשואה ולא להיות שורדת שואה.
נולדתי בברלין קצת לפני עליית הצורר לשלטון. הוריי ז"ל רצו כבר אז לעלות ארצה אך התעכבו בגלל סבא וסבתא ז"ל שגרו בסמוך אלינו והתקשו להסתגל לרעיון העלייה. עברה עליי ילדות מתוקה ללא דאגות. גדלתי כבת יחידה. נולדתי הרבה שנים לאחר הולדת אחיותיי ואחי וביליתי הרבה עם סבי ז"ל עד ליל הבדולח שהיה ב-י"ז בחשוון תרצ"ט. עוד קודם לכן גורשנו מדירתנו בת שמונה החדרים ועברנו לגור עם סבא וסבתא שדירתם הייתה מחוברת לדירתנו. הנאצים לקחו בעלות על דירתנו ושיכנו בה קצינים. לא מלאו לי שש שנים אך אני זוכרת בברור שדודתי, אחות אמי ז"ל, באה אלינו בבוקרו של יום שישי, לאחר ליל הבדולח וסיפרה בבהלה שכוחות הגסטאפו עצרו את דודי שהיה ראש הקהל. הוריי קיבלו החלטה שאבי יסתתר בבית ידידים באזור ברלין. לי סיפרו שהוא נסע לפרנקפורט, לדודים. הם הסתירו ממני את האמת מכיוון שהנאצים נהגו לחקור ילדים אודות הוריהם והם חששו שאפלוט משהו מפי. יש לי זיכרונות די מעורפלים מההמשך. זכור לי שארזנו את המטלטלים בליפטים. מפקחי הגסטאפו נתנו לנו לארוז רק מה שהיה ברשימה שהעברנו להם בזמנו. יש לי הבזק זיכרון שהיה עלינו ללכת למרתפי הגסטאפו ושם צילמו אותנו צילום פספורט כשאוזן שמאל מחוץ לשיער. להוריי היו ככל הנראה כרטיסים לאנייה שעמדה להפליג מאיטליה לפלשתינה למרות שלא היה להם ברור אם יצליחו לארגן את אישורי היציאה. בשווייץ היו יהודים טובים ואמידים שהלוו לנו כסף למטרת הכניסה ארצה. כך הבריטים ששלטו בארץ נתנו לנו רישיון עלייה כבעלי הון. הם נתנו רישיונות לחלוצים צעירים או לבעלי הון. בצורה זו הצליחו ב"ה לצאת מגרמניה משפחות ברוכות ילדים בזכות היהודים השווייצרים שעשו שימוש חוזר בכסף שהשאילו לעולים. בינתיים חלה סבא ונפטר כחודש אחרי ליל הבדולח והיו לנו בעיות קשות מכל הכיוונים. רצינו להעביר את רישיון העלייה על שמה של סבתא ונתקלנו בקשיים. הספקנו איכשהו להקים מצבה על קברו של סבא ז"ל ומצבה זו נשמרה עד עצם היום הזה. חלק זה של ברלין היה תחת הכיבוש הרוסי, מה שתרם לשמירת המצבות.
זכורה לי הבושה כשעברנו במעבר הגבול לשווייץ. הפשיטו אותנו כמעט עירומים וערכו חיפוש על גופנו, אם לא הסתרנו כסף או תכשיטים והחיפוש כלל את בובתי היקרה. בובה מדברת שאמרה "מאמא". הבודקים הסירו את ראשה הקשיח שהיה מחובר לגוף הרך בעזרת סרט נאה. הם בדקו את הבובה כדי לוודא שלא החבאנו משהו בתוכה, אוי, כמה זה היה מביש וקשה עבורי.
בשווייץ שהינו שלושה ימים בבית רחב ידיים שנדמה בעיניי לארמון, בעיניי ומשם נסענו לטרייסט, עיר נמל באיטליה, עלינו על האנייה "גלילה" והפלגנו לא"י. ירדנו לחוף בנמל ת"א שהיה נמל פעיל בזמן הזה והתקבלנו בשמחה על ידי דודיי ז"ל. אחרי שהתארחנו אצלם זמן מה והתאוששנו מהדרך נפרדנו מהם ומסבתי ונסענו לירושלים. "אנחנו רוצים לגור רק בעיר הקודש!" הסבירו הוריי את המעבר. עברו עלינו חבלי קליטה לא קלים. אבא ז"ל, רופא ילדים במקצועו, נאלץ להמתין מעל לשלוש שנים עד שהבריטים ייתנו לו ברוב טובם רישיון עבודה. הוריי מצאו דירה להשכרה ברחביה, ברחוב עזה 19 בה גרנו, ואחר כך התגוררו בה אחי וגיסתי עד יום מותם. אחיותיי החלו לעבוד כדי לעזור בפרנסת המשפחה ואני נכנסתי ללימודים בבית ספר "חורב". אחי החל ללמוד בישיבת חברון.
ילדותי וימי הנעורים שלי עברו עלי בצל המנדט הבריטי עם כל ההשלכות. למשל מגיל 14 היה עלינו להצטייד בתעודת זהות כל הזמן, שכן הבריטים נהגו לעצור אותנו ולדרוש הצגת תעודה מזהה. הם הטילו עוצר בכל שני וחמישי נוסף על כך שגירשו אנשים רבים וממש פינו שכונות שלמות ושיכנו בהן "הכלניות". הם גידרו עצמם בגדר תיל גבוהה, שחלילה לא נתקרב אליהם. כל זה לא הפריע לנו לשמוח בשמחת הנעורים. בגיל 8 או 9 הצטרפנו לתנועת הנוער "עזרא". הייתה לי מדריכה שהחדירה בנו את האהבה לקיבוץ ולהתיישבות. אמנם היא הייתה תלמידת סמינר אך הייתה קשורה לקיבוץ "חפץ חיים", הקיבוץ החרדי היחיד באותה תקופה. הקיבוץ שכן באותה העת במחנה זמני בגדרה (בערך באזור הדואר כיום) והמדריכה שלנו לקחה מדי פעם שתי בנות לשבתות בקיבוץ וכשהגיע תורי לנסוע נהניתי מאוד מהביקור וחשבתי שכשאהיה גדולה אולי אצטרף לשם. הזמן חלף, מלחמת העולם השנייה הסתיימה, והשבר היה גדול.
גיסי, מרדכי ברויאר, יצא למחנה העקורים שבברגן בלזן, לשיקום שארית הפליטה והשאיר בבית את אשתו, אחותי, כשהיא מטופלת בשני ילדים קטנים. באותו הזמן גברה ההתנגדות היהודית לשלטון הבריטי שהתעמר בפליטים, אודים מוצלים מאש, והעביר אותם למחנות המעצר בקפריסין. המחתרות שלנו הגבירו את הלחץ על הבריטים והצליחו להוציא אל הפועל פעולות קשות שגררו עוצר לשעות רבות ומעצרים רבים. אבי ז"ל הסכים שאתגנב החוצה בזמן העוצר וארוץ לביתה של אחותי, מרחק כמה דקות הליכה, כדי שאעזור בטיפול בילדיה הקטנים ובכל פעם שיצאתי היה זה הימור: יתפסו אותי או לא יתפסו...
כך עד שהוכרזה המדינה והבריטים החלו לעזוב את ארצנו. כשאני משחזרת בראשי את היום המיוחד, ה' באייר, אני נזכרת בתחושה הקשה שאפפה אותי. אמנם ידעתי בשכלי שזהו יום היסטורי ושעליי לשמוח אם כולם, אך בפועל חשתי רק – רעב. רעב שהשתלט על חיי בזמן שהמצור על ירושלים היה הדוק וכמעט לא היה מה לאכול. מסביבי שמחו כולם שמחה גדולה אך – מוקדמת. הערבים קמו עלינו ורצו לחסל את היישוב היהודי בארץ. אותם ימים בירושלים היו ימים קשים. פצועים והרוגים מילאו את בתי החולים וירושלים הנצורה והמסוגרת לא קיבלה אספקה מחויבת המציאות. מדי יום הלכתי, עם אחותי, למכולת שהיינו רשומים כדי לקבל את קצבת המזון היומית והזעומה. קיבלנו 100 גרם לחם, שהיה יותר בצק מלחם וכדי לקבלו רצנו למכולת שהייתה במרחק עשר דקות הליכה כשפגזים שורקים מצדדינו ויום אחד כשנכנסנו הביתה מתנשמות מהריצה נשמע בום מחריד. באותן שניות נפל פגז בחצר. אילו היינו מגיעות דקה מאוחר יותר אולי לא הייתי כאן לספר על כך. ניצלנו בנס ב"ה. כשנכנסה ההפוגה לתוקף בסיום הקרבות בירושלים נסענו עם רישיון מיוחד למחנה עבודה בחפץ חיים. הקיבוץ עלה בינתיים להתיישבות ומאז הוא שם, במועצה אזורית נחל שורק. הייתי בקיבוץ כחודשיים והרגשתי שאני בשלה להתיישבות. בדיוק אז החליטו בעזרא להקים גרעין התיישבות לנערות בגילי. מדובר היה ב"חברת נוער" שמחלקת את היום בין לימודים (חצי יום) לבין עבודה במחצית השנייה. הרעיון קסם לי אך הוריי לא הסכימו לכך. "עליך לסיים את הלימודים ואת בחינות הבגרות קודם לכן!" פסקו. ואני עם משובת נעורים רציתי לברוח מהבית. מי שסיכל בחכמה את הרעיון הפזיז היה אבי ז"ל שהכיר אותי וידע, ברוב חכמתו ואהבתו, איך לשכנע אותי לסיים את לימודיי ואת בחינות הבגרות. הוא הכין לי לוח גדול והראה לי שלא נותר לי זמן רב לסיום הלימודים. "בכל יום תמחקי את היום שעברת ותראי איך את מתקדמת לעבר חלומך!" הסביר לי ואני הסכמתי, אך הוספתי: "אבא, אתה לא יודע איזה שמיים יש בנתיבה וכמה כוכבים מאירים בהם עם לילה!" געגועיי לקיבוץ ולהתיישבות לא פחתו בזמן ששיננתי פעלים ותרגלתי משוואות.
בינתיים הנוער העולה והנוער העזראי הקימו את קבוצת נתיבה, בשנת 1949. בתחילה גרו בכפר סבא עבדו בחקלאות כשכירים ובלילות נלחמו באזור כפר סבא הערבית, כן היה מקום כזה, ובאזור קלקיליה. הם הגנו על הישוב היהודי ולחמו בכנופיות שניסו לחבל ברכוש היהודי ולפגוע במתיישבים. כעבור שנה עברו למסמיה לגבעה עליה היו מבני אבן של בית ספר ערבי נטוש. היכן שנמצא כיום מחנה צבאי "שערי אברהם". שטחי החקלאות היו היכן שכיום יד בנימין. לקיבוץ קראו בשם נתיבה. החיבור בין הנוער העזראי והנוער העולה לא עלה יפה, והנוער העזראי עזבו וייסדו את קבוצת שלהבת, לימים שעלבים. כך, בסוף לימודיי בכיתה י"ב היה עליי להחליט לאן מועדות פניי: לנתיבה או לשלהבת. החלטתי לבקר בשני המקומות אך בדרכי לצאת מירושלים פגשתי את מרכז העזרא ושיתפתי אותו בהחלטתי. "אני אבקר בנתיבה ואחר כך אבקר בשלהבת ואחליט למי אני מצטרפת," שחתי לפי תומי. "כך," הוא רגז עליי, "קודם תלכי לנתיבה? אם כך אני זורק אותך ב

זהבהל

New member
המשך לקראת יום השואה

בזאת מהגרעין העזראי!" הוא סיים את דבריו הדרמטיים ואני חשבתי לעצמי: כמה טוב, עכשיו אין לי שום התלבטות... וכך הגעתי לנתיבה.
כשסיימתי את בחינות הבגרות (הייתי במחזור הראשון של בית ספר חורב שנבחן במדינת ישראל) הלכתי לנתיבה. אז עוד לא היה שירות לאומי ורציתי להישאר שם שנה ואחר כך ללמוד בבית ספר לאחיות. במשך שנה זו הכרתי את בעלי ז"ל. כאמור ההילה שהייתה לחבר'ה שהגיעו מ"שם" קסמה לי ובמשך הזמן התהדק הקשר בינינו. הוריי ז"ל קיבלו אותו למשפחתנו בזרועות פתוחות והוא חש סוף סוף תחושת בית, אחרי כמה שנים של נדודים וחיים בלא המשפחה שאיבד. אמי התבטאה אחרי שהכירה אותו כך: "איבדתי את אחיותיי בשואה האיומה. מי שהצליח לשרוד בה ולצאת יהודי דתי הוא אדם מיוחד!" בזה הביעה את התפעלותה ממנו ומחוסנו הנפשי.
התנאים בנתיבה היו מאוד קשים. היינו שתי בחורות ועבדנו במטבח ובשטחי ההתיישבות ובלילה חזרנו למסמיה. הרבה פעמים לא היו לנו מים לרחצה כי משאבת המים של הבאר התקלקלה. זכור לי ערב אחד כזה כשהלכנו שתי בנות, עם שומר, דרך בני ראם שהייתה בבנייתה במטרה להתקלח בחפץ חיים. התגנבנו בשקט למקלחות שלהם והשומר שלנו חיכה לנו בחוץ, בסבלנות. אחר כך חזרנו ברגל עד למסמיה. בינתיים החלו לבנות צריפים ראשונים בשטחי ההתיישבות. היו אלה צריפים לבית הכנסת ולחדר האוכל. אותה העת היו גם שתי חתונות ראשונות וזכינו לעבור לגור שם. כעבור זמן חזרתי לירושלים כדי ללמוד בבית הספר לאחיות ולקראת סוף הלימודים התארסתי עם בעלי ז"ל. תכננו את החתונה לסוף הקיץ.
החתונה השמחה נחגגה בחוץ, על חולות אדמתנו. כמה נורות חשמל שהופעלו על ידי גנרטור האירו לנו את ה"אולם", התפריט כלל עוגות שמרים באורך מטר שנאפו במאפייה בחפץ חיים והשתייה הייתה מיץ פטל. הלולן נידב לשמחה תרנגולת שממנה בשלו מרק עוף לחתן-כלה ולמקורבים ובסיום הסעודה רקדו כולם ושמחו אתנו. במשך שבוע חגגנו ערבֵי "שבע ברכות" ובאחד מהם נשא אבי נאום קצר ונרגש. "ריח בני כריח השדה אשר ברכו ה'", ציטט מפרשת תולדות והוסיף: "אני מאוד גאה בזה שלפחות אחד מילדינו מקיים את המצוות התלויות בארץ בגופו!" זמן קצר אחר כך כשהוריי הגיעו לבקרנו בנתיבה הביט אבא עם רדת הליל בשמיים ואמר: "רבקה'לה, את צודקת, אלו שמיים וכמה כוכבים!"
באותה תקופה פתחתי את המרפאה הראשונה של קופת חולים במקום. עבדתי בתנאים קשים מאוד. רופא הגיע בג'יפ מקיבוץ חולדה פעם בשבוע ובתיקו היו כדורי אנטיביוטיקה שחילק בקצבה מדויקת. טלפון לא היה. בית החולים הקרוב היה אסף הרופא, שכן בית חולים קפלן טרם הוקם. ובנוסף לכל, בכל לילה היה מיקי סובל מסיוטים קשים, סיוטים שגרמו לשנתי לנדוד. הוא היה צועק בהונגרית, מקיץ בבהלה ואני לא יכולתי להרגיעו או לנחם אותו. הוא היה "שם" ולי לא הייתה המפתח המתאים שיחזיר אותו אליי בחזרה. רק כשנולדה בתנו הבכורה, אילה, נרגע בו משהו והסיוטים פחתו. מיקי היה יושב מול בתנו שעות, מביט בה בהשתוממות ומלטף אותה ברוך. כשאמי ראתה אותו כך הגיבה בהתרגשות: "תראי אותו, סוף סוף יש לו משהו משלו. סוף סוף!" אמרה ובעיניה דמעות.
חלפו כשנתיים ונולדה טובה ביתנו ואני תמרנתי בין גידול שני ילדים לבין עבודתי, כשאני מנהלת גם את טיפת החלב. אבי ז"ל שהיה רופא ילדים ורצה להקל עליי בא פעם בחודש, בהתנדבות, כדי לבדוק את הילדים ולתת עצות חשבות לאמהות הצעירות. ביקוריו החודשיים הקלו עליי ועל האמהות הטריות, שהיו אובדות עצות פעמים כה רבות, כדרך אמהות צעירות.
שנת תשי"ב הייתה שנת שמיטה ומבחינה כלכלית מצבנו בקיבוץ היה מאוד קשה. תנועת פא"י שהיינו קשורים אתה לא יכלה לעזור לנו. הייתה זו שנת בחירות והתנועה נלחמה על מקומה כך שנאלצנו לפרק את ההתיישבות שלנו בתחילת תשי"ד. בינתיים הוקם מושב בית חלקיה. בתחילה גרו התושבים בפחונים בתת תנאים ליד הכביש הראשי ואני הלכתי ברגל מנתיבה כדי לתת להם מענה לבעיות רפואיות שצצו. כששמעו במושב שההתיישבות שלנו מתפרקת ושאנחנו מחפשים מקום להתגורר בו הציעו לנו להצטרף למושב בלי לשלם דמי כניסה. רק כמה חברים נענו להצעה, בתוכם אנחנו, ולאחר זמן רק אנחנו, מכל קבוצת נתיבה, נשארנו לגור במושב וכמובן התקבלנו לחברוּת.
הפרנסה הייתה מאוד קשה, לא היו משקים וכולם עבדו בעבודה מזדמנת. לי הייתה עבודה חלקית בקופת חולים ולמזלי היה לנו רופא משפחה מעולה ומסור שממנו למדתי הרבה. בינתיים נולדו לנו שלוש בנות לתנאים כמעט בלתי אפשריים. גרנו חמש שנים בצפיפות בלי חשמל, בלי מערכת ביוב ובלי מים בבתים. היה במושב רק טלפון ציבורי אחד שדרכו יכולנו ליצור קשר עם משפחתנו. אך חברי המושב, רובם ניצולי שואה, וחלקם כאלה שהקימו משפחה בפעם השנייה, שמחו בחלקם. הייתה עזרה הדדית והיו חיי תורה וחברה. אנחנו היינו הצעירים ביותר במושב. במשך השנים השתפרו התנאים וזכינו ב"ה לראות ברכה בעמלנו. נוספו לנו עוד ארבעה ילדים וכולם היו מסודרים במקומות הלימוד, בגן ובבית הספר המקומי. בהמשך הקימו ביסודות בתי ספר אזוריים לבנות ולבנים. אחרי כיתה ח' הלכו רוב הבנים לישיבות והבנות המשיכו בבתי ספר תיכוניים. התיכון ברחובות היה בשלבי הקמה כך שבנותינו למדו בבית ספר חורב ובת אחת למדה בכפר אליהו. הצעירות בבנותינו למדו בסמינר בית יעקב. אני המשכתי כל השנים לעבוד כאחות.
אחרי 15 שנים כאחות במושב עברתי לעבוד בבית חולים "הרצפלד" בגדרה. עבדתי בו עד שיצאתי לפנסיה והמשכתי להתנדב שם כ-19 שנה, יחד עם עבודה במשק, בעיקר ברפת. נוסף על כך אני מתנדבת בספרייה המקומית כעשרים שנה. לפני כארבע שנים חליתי ומאז איני יוצאת להתנדבות מחוץ למושב. אני ממשיכה להתנדב כספרנית עזר במושב שגדל מאוד בזכות ההרחבה והוא מופעל בידי ספרנית מטעם המועצה ואני מסייעת לה ואני מתנדבת בגני הילדים כמספרת סיפור ב"שעת סיפור" אחת לשבוע.
אחרי 62 שנה במושב אני יכולה להסתכל בסיפוק על השנים שאנחנו גרים פה. המצב הכללי של המושב טוב. המושב התפתח יפה וחל בו גידול במס' התושבים בזכות ההרחבה, ובזכות הישיבה שהגיעה אלינו וחלק מאברכיה מתגוררים גם הם במקום. גם הצד המשפחתי התפתח יפה ב"ה. זכינו שכל ילדינו נשואים ונולדו לנו נכדים ונינים ואני רואה נחת. ב"ה. נכד ונכדה גרים לידי והקשר בינינו הדוק.
בשנים האחרונות חזרו לבעלי הסיוטים בלילות, בעיקר בימים שאחרי פיגועים בארץ ובעולם, ואני יכולתי רק להרגיע וללחוש לו: "מיקי, הכל בסדר, אתה בארץ ישראל..."
לצערי בעלי ז"ל נפטר לפני כשנתיים, אחרי שסיים לספר את סיפור חייו, ואני בטוחה שהוא צופה עלינו מלמעלה וגם רווה נחת יהודית מאתנו.

rachellg

New member
מרגש ביותר! תודה על השיתוף.

למעלה