תכנית מע"מ 0 - יאיר לפיד
התכנית אמורה לעזור לזוגות צעירים עם ילד אחד מחוסרי דיור (ומעולם לא הייתה להם דירה) - לא למשקיעי נדל"ן, לא לצרפתים מחו"ל, ואפילו לא למשפרי דיור שכבר הספיקו להנות מעליית מחירים קיצונית בשנים האחרונות. כלומר - תכנית לנזקקים באמת.
הדירות מתומחרות במחיר למ"ר מקסימלי שנקבע על ידי השמאי הממשלתי בשנת 2013 לכל אזור, כלומר - הקבלן לא יכול לדחוף את המע"מ לכיס - המחיר מוגבל, אחרת הדירה לא תחשב שהטבת מע"מ. לקבלן לא אכפת למי למכור - הרי גם ככה הוא מקבל את המחיר ללא המע"מ. משקיעים לא התחרו בשוק זה, שכן לא שווה כלכלית.
ולא מקבלים פחות תמורת המחיר - יש פיקוח על איכות הבנייה (לא מרפסות גינדי בחדרה), על טיב החומרים, על סטנדרט מסוים - הכל כמו שצריך.
בוא ניקח דוגמא, ונראה איך היא משפיעה :
חבר שלי רכש בפרויקט במרכז הארץ במהלך 2013 (לא אומר איפה, שלא יגידו לי פרסום) ב-1,330,000.
בחוזה - הופיע גם המחיר לפני מע"מ... אם אני זוכר נכון בערך 1,100,000.
זוג צעיר מקבל דירת 4 חדרים, נהדרת -לא פחות מנהדרת, גדולה, במחיר כזה בדיחה. באמת בדיחה.
תגיד לי תומר, אתה יודע מה מוכרים היום ב- 1,100,000 - אם אתה לא יודע אני אגיד לך, אני קונה דירות כאלו - מוכרים לך במרכז דירות 2.5 חדרים, מגעילות, רקובות, כאלו שאין מצב שאתה רוצה להסתובב שם בלי נעליים.
עם מע"מ 0 - הדירה המתוארת לעיל. במצב כזה כל זוג צעיר, אפילו עם הון עצמי של 200K ושכר משותף עלוב של 10K, יעשה את המאמץ ויבחר - בצדק - לקנות דירה חדשה.
מה זה היה עושה לדירות האלו הישנות ?? - אני אגיד לך - היה מוריד אותם ל- 600-700K בלחץ.
מה זה היה עושה בפריפריה ? אוי ואבוי, אני אפילו לא רוצה לחשוב על זה.
לא סתם ביבי שם רגל בשניה האחרונה, הכלכלן הראשי באוצר נבהל וברח וכולם צעקו נגד.
גם כחלון צעק. המבין הגדול.
התכנית לא יצאה לפועל וכולם רואים מה התוצאות - המחירים עלו מאז ביותר מ- 10%, אישית ? אני מופתע שזה עלה כל כך מעט.
לדעתי, עם כמה שכולם צוחקים על לפיד שהוא טיפש חסר בגרות, התכנית שלו הייתה הטובה ביותר.
החיסרון היחיד של התכנית - היא מצריכה בנייה, בנייה, בנייה.
מצד שני, הוא לא תחם את התכנית בזמן (בתור התחלה דיבר על 7 שנים), כך שגם אם זה היה לוקח כמה שנים - הציפיות לירידות והקפאת שוק יד 2, היו גורמות לירידות כבר עכשיו.