לקבל חוסר אונים

amy3373

New member
לקבל חוסר אונים

איך אפשר לקבל חוסר אונים? במצב בו ברור שאין דבר לעשות ואת חסרת אונים, ואת לא מסוגלת לקבל את חוסר האונים? במצב בו את מעדיפה להאשים את עצמך כדי לא להתמודד עם העובדה שלמעשה את חסרת אונים?
האם יש תרגילים בדמיון מודרך להתמודדות עם העניין? שיטה פסיכולוגית כלשהי?
אודה לעזרתכם.

היי

לא פירטת בדיוק מהו המצב שהביא אותך להרגשה של חוסר אונים.
אבל נדמה לי שלא מדובר בדיוק על חוסר אונים, אלא על מצב בו השליטה שלך במצב היא מוגבלת. מעין מצב ש"נכפה" עלייך.

ואז, את לא אמורה לקבל את החוסר אונים. אלא - לקבל את זה שבנושא הספציפי הזה את לא שולטת, ולראות באילו השלכות שלו עלייך את כן יכולה לשלוט.
למשל: אף אחד מאיתנו לא שולט במזג האוויר.
אבל אנחנו כן יכולים להחליט מה אנחנו לובשים (כך שלמשל יהיה לנו פחות קר), וגם יכולים להחליט לעבור לגור באזור עם מזג אוויר שונה.

בעיה אוניברסלית.

גרא.

New member
amy3373,האם את יכולה להרחיב מעט,לספר מה גרר

אותך למצב הזה? זו סיטואציה מוכרת לך? כתוצאה של?...

amy3373

New member
תודה לעוזרים

לא, לא אוכל להרחיב, רק לומר שחוסר האונים הוא נתון. אני מנסה להבין, אולי גם מבחינה פילוסופית, אם האדם בכלל מסוגל לקבל חוויה של חוסר אונים, ואם כן, איך. אני מרגישה שבמקרה הנ"ל לא אוכל להתקדם עד שלא אקבל את חוסר האונים שלי, אי יכולתי להשפיע על הסיטואציה... ואני פשוט חווה קושי עצום בקבלת חוסר האונים הזה.

ommerl

New member
מה זה חוסר אונים?

אני בטוח שלכל אחד יש הגדרה מעט שונה של המושג חוסר אונים ובלי מידע נוסף קשה בדיוק לענות לך.

השאלה שלך כללית ולכן התשובה כללית-
חוסר אונים זה מצב תודעה שאת מעריכה כשלילי. אם אני מבין נכון זה מתרחש כאשר אפשרות הבחירה שלך נשללת על ידי גורם חיצוני.

הדרך לקבל חוסר אונים היא להגדיר מחדש מה המצב הספציפי שבו את נמצאת.

אין שום סיבה לשנות את היחס לחוסר אונים בכל ההקשרים בחיים- זה לא אפשרי ולא הגיוני.

מה שאפשר לשנות זה את מה שאת מרגישה לגבי הסיטואציה הספציפית שאת נמצאת בה. אם היה לי יותר מידע אולי הייתי יכול לעזור לך למצוא לזה מסגרת התייחסות חדשה שבה את יכולה להרגיש טוב, ואולי את יכולה בעצמך לחשוב על המצב מזוויות שונות- מעיניים של מישהו אחר שנמצא אתך בסיטואציה, ומעיניים של גמד שיושב על הירח עם טלסקופ משוכלל ומסתכל על המצב מרחוק.

לילית462

New member
חוסר אונים, אשמה ובחירה חופשית

חוסר אונים הוא אחד הרגשות שהכי קשה לנו להכיל כבני-אדם. חוסר אונים מייצר תקיעות, שהיא בלתי נסבלת עבורנו.

פתרון נפוץ שאנחנו מייצרים לנו במצבים של חוסר אונים הוא אימוץ רגשות של אשמה ובושה, הרגשות הללו, למרות שאינם במקומם, מאפשרים לנו אשליה של שליטה כלשהי במצב התקוע. בעצם זה סוג של התמודדות לא יעילה עם הסיטואציה. חשוב לזכור שלמרות שאינה יעילה, היא עדיין סוג של התמודדות.

איזו התמודדות יכולה להיות יעילה יותר?
פרופ' ויקטור פרנקל, בספרו "האדם מחפש משמעות" מדבר בזכות ההכרה בחופש הבחירה שלנו כבני אדם.
הוא מביא דוגמא ממחנות הריכוז באירופה במהלך השואה ומדבר על הזכות הבסיסית לבחירה. לטענתו, גם לעומדים בטור שבסופו חייל נאצי שיורה בהם לפי התור היתה בחירה.
לדבריו, יכלו לבחור לחכות לתורם להרצח, או יכלו לנסות לברוח. אלו שבחרו לנסות לברוח, נרצחו גם כן, ברובם. אולם בהבדל גדול. הם נרצחו חופשיים ברוחם. ומעטים מהם אף הצליחו להמלט וזכו להיות חופשיים ולא רק ברוחם.
הדוגמה הקיצונית הזאת ממחישה לנו איך תמיד יש לנו בחירה, בחירה חופשית. נכון, לעתים, במצבים קשים הבחירה היא בין נורא לגרוע, בין נבלה לטרפה. ולמרות זאת היא עדיין בחירה!
כשאנחנו מודעים לכך שיכול להיות יותר גרוע, שיש לנו את הזכות לבחור אנחנו מצליחים להכניס מעט אוויר למרחב החנוק של חוסר האונים.

מצטערת, אבל לא מספיק ברור

מה את שואלת

יש כל כך הרבה נסיבות לחוסר אונים, שמאוד קשה להתייחס
למשל, האם את קרבן להתעללות? האם את אסירה בכלא? האם את חולה במחלה קשה שמגבילה אותך? האם חסר לך חוסן פנימי לקום ולהחליט החלטות ולעמוד בטלטלות "נורמטיביות" של החיים?

בגדול כשמגיעים להחלטה שאין דבר לעשות, משחררים את העניין מסדר היום ולא מתעסקים עם הרצון לשנות את הגורל. מתמקדים בהווה.
למשל אדם הנוטה למות - במקום שכל כולו יהיה ב"אוי ואבוי אני הולך למות, למה זה גורלי, אני לא רוצה למות! איך משנים את זה וכו'" עסוק יותר בפרידה מיקיריו, סידורים אחרונים, למלא יומו בדברים שהוא אוהב וכד'.

מיקאלה1

New member
תרשמי על דף את המילה חוסר אונים

תראי כל מה שעולה לך מהעבר הכי רחוק לגבי חוסר אונים. האם היית צריכה למצוא פתרונות תמיד, האם הרגשת שבלעדייך אף אחד לא יסתדר? והייתי מציעה לך להחליף את המילה אשמה להאשים את עצמך במילה אחריות, ולחפש מה הביא למצב הזה, האם זה תלוי רק בך או בעוד דברים? והאם ניתן לשנות את המצב? או את ההסתכלות על המצב.
לשנות את המצב - לחפש פתרונות נוספים להתמודד
הסתכלות על המצב - להרפות, להתעסק בתחומים אחרים, לקבל כוחות מדברים אחרים, ולא להתמקד באין אלא במה שיש.
גם אם לא הולך בתחום מסויים או נתקעים שם, להתחזק מהמהמקומות שכן הולך ולראות מה הכלים שיש לי שם, מה המשאבים שיש לי במקומות האחרים. מה שנקרא לא לשים את כל הביצים בסל אחד.

למעלה