לפעמים

חניבעל.

New member
לפעמים

אני מצר על כך ,שאני אוהב לחשוב. כשיצאתי מבית הכנסת בשבת בבוקר,הבטתי סביבי ולרגע התקנאתי בחלק מהאנשים שיצאו איתי. קמים בשבת בבוקר,הולכים לבית הכנסת חוזרים לאכול את הטשולנט,והולכים לישון,מן ראש קטן כזה,בלי שאלות ותמיהות על אורח חייהם. וזה לא שלכולם יש הוכחות שיש אלוהים או שהם מבינים מדוע הם עושים כל מצוה אלא זה הפחד שלהם לחשוב,לשאול שאלות ולברר מה,מי ולמה. ורק אני "המתוסבך"..... יאללה עפתי לעבודה. אחלה יום לכולם.

גל נעים

New member
מתוסבך?,אחי -זכית במתנת החיים!!!

כמו שאריסטו נהג לומר-"אדם שלא משתמש בשכלו שקול למת". -------------------------------------------------------- אתה חושב שאתה מתוסבך?, אין לך מושג באיזו עצמאות וחירות מחשבתית זכית, היכולת להבין דברים לבד,לנתח דברים, להשיק דברים, לגדול ולצמוח כאדם חושב,כיחידה פועמת. אין מתנה נפלאה מזו!. <גל חושב שצריך לשווק גם את זה...בתור סטארטאפ כמובן>

plato

New member
שני דברים

גם אני מרגיש ככה לפעמים, במיוחד במעמד הזה של היציאה מבית הכנסת בשבת בבוקר, אבל: אני מאוד מנסה להלחם ברגש הזה כי בבסיסו עומדת אחת המידות הגרועות (לדעתי לפחות): התנשאות. ואם כבר גל נעים ציטט מאריסטו, אז לפי אריסטו (על רגל אחת) המחשבה או הפעילות השכלית היא תכלית האדם, הווה אומר שכל אדם יכול לחשוב בכח או בפונטנציאל, וזה אומר שכל אותם "לא חושבים" אינם במצב נחות מאיתנו, אלא אולי, אם בכלל, פשוט כבולים או מתעצלים (או שזה אולי אותו דבר)

B a m b i

New member
ההכללה הזו

שהדתיים הם ראש קטן, לא מקובלת. כמו בכל ציבור שמאמין בדרך חיים מסויימת, יש עמקנים יותר ויש טיפוסים "עדריים" (מלשון עדר). כמובן שישנם אנשים שהם ראש קטן מכל מיני סיבות, אבל חלק גדול מהציבור שמאמין, מאמין באמת (בלי להיכנס לאחוזים כי אני לא יודע ת´נתונים ואף אחד לא יודע). במבי.

דידית

New member
באמת במבי?

אני לא מכלילה אף אחד אבל אתה יודע טוב מאד שחלק גדול ואפילו גדול מאד דתי רק בגלל שהוא נולד למציאות הזאת והתרגל לחיים האלה. הרבה חרדים בכלל לא חושבים ומתעמקים בדת אלא מקבלים אותה כמו שהיא וכמו שהכניסו להם לראש. כן! הרבה דתיים הם ראש קטן והרבה מהם עדריים. אני מהכרותי שלי פגשתי הרבה שטחיים ותוצרת ישירה של שטיפת מוח ומעט מעט מאד דתיים מבחירה, הבנה והתעמקות. דידית. <אולי לא פגשה את הדתיים הנכונים??>

B a m b i

New member
הכל מקובל עלי, חוץ...

מהעניין של הכמויות. יש חושבים ויש עדריים, זה ברור. אבל אני לא יודע אם יש "הרבה" כאלה, או "חלק גדול מאוד" כאלה. הנקודה היא, שגם את (כנראה) לא יודעת. אז בלי אחוזים בבקשה. במבי.

דידית

New member
אני יוצאת מתוך נקודת הנחה אחת

לא יודעת אם זה נכון, לא יודעת אם ככה בונים סטטיסטיקות. אבל כל הזמן מנפנפים לי בשיטה הזאת לטובת הציבור החרדי. אומרים לי אנשים תסתכלי מסביבך בחברה המסוימת שלך ותגידי לנו: "כמה סמים הכרת? כמה ראית סמים בסביבתך?" "כמה גרושים ובגידות ראית בסביבה שלך הקרובה?" (אני לא נכנסת עכשיו לשאלות האלו אלא רק נותנת דוגמא) לכן אני עונה לך באותו המטבע. אני אישית מנסיון חיי שלי ובציבור שאני גדלתי איתו וחייתי לידו ראיתי הרבה הרבה שקר, צביעות, עדריות ושטחיות השאר היה מיעוט. לא יודעת איך זה אצלך אולי גדלת והכרת חברה קצת אחרת. אני מסתכלת מסביב בדיוק כמו שלימדו אותי (תוצר מערכת?) דידית. <אולי לא הכירה את החֶברה החרדית מספיק?> <אז איזה חֶברה היא הכירה?>

B a m b i

New member
אני מסתכלת מסביב בדיוק...

כמו שלימדו אותי.... כלומר, את "עדרית". חבל.

דידית

New member
שלום לתמימות.

במבי תגיב להטענה עצמה ולא למשפט הציני שבסופה. וגם אם אני עדרית ושטחית זה עדין לא סותר את הטענה שרוב החרדים הם כאלה. דידית. <מה מה מה >

ומלבד זאת.

האים יש ספק בכך שהכישרינס, [בעלי כישרון] לא מתעסקים בזה. טובי המוחות החרדיים מושקעים בלהבין רשב"א. שימו לב, צבי ענבל, חוזר בתשובה. סרברניק, חוזר בתשובה. בן מנת, דמות לא ידועה בציבור החרדי. נויגרשל דת"ל שנשרף, גם הוא, לא הי הי הי, בציבור החרדי. ובכ"ז, כשביקשתי לצאת בשאלה למי שלחו אותי? לראש ישיבס [ראשי ישיבות] לא. הם - כך אמרו ראשי הישיבות על עצמם - לא מבינים בזה, לך למחבתי"ם. אתה תופס מה שקורא כאן? ראשי ישיבת חברון, פוניבז´, מיר, ביסמתס, וכו´ המסוגלים לעקור הרים בשיעוריהם, לא מסוגלים להתמודד מול בחור בגיל עשרים, בענייני אמונה. יש לזה הסבר? כן, הם לא למדו, גרוע מכך, הם כלל לא רואים צורך בללמוד, נושאים שקשורים לענייני אמונה. אתה יודע מה היה קורא לו בתחילת כל יום היו החורי הישיבות לומדים "מורה נבוכים" עם שעורים, ושיעורים כלליים. וכו´ לא היו נשארים חרדים. הדת היהודית כמו כל דת, חייבת לטפח אנשים אטומים. בלי זה, זה לא ילך. אם לימודי אמונה היו מחזקים את האמונה, למה לא מלמדים? ואם הם מחלישים אותה, למה הם מחלישים? האים משום שאין תשובות? למה אין? האים משום שהם מורכבות, ויש חשש שלא יבינו אותם. אתה מוכן לסמוך על זה? שמישהוא אחר יבדוק בשבילך, ועוד אתה תהיה בטוח. לפחות תסתפק, בטוח. מאיפה העוצמה הזאת מגיעה? אני כל כך מבין את האטימות, אני הייתי אטום, עד לא מזמן. ולכן כל כך חשוב לי לחלץ אחרים מהאטימות הזו. לא לשכנע שיהיו חילונים, לא זו המטרה. הבעיה היא האטימות. אם אדם מחליט שיש תשובה עוד לפני ששמעת אותה, זו אטימות. אם אתה [י"ל אדם המחליט] מחליט שישנה הוכחה, עוד לפני ששמעת [י"ל ששמע] אותה אתה אטום, זה המדד.

גם הדתיים שאני מכיר...

... רובם הגדול מאוד מאוד - עדריים. אני מדבר על "כיפות סרוגות". אבל גם רוב הציבור החילוני, שאני מכיר, הוא ציבור עדרי למדי. הראיה לכך פשוטה: עובדה, שרוב מי שבא מבית דתי נשאר דתי, ומי שבא מבית חילוני נשאר חילוני. יותר מזה, דתיים נוהגים להקפיד יותר על מצוות שמקובלות בחברה שב הם חיים. למשל, בחברה של בני-עקיבא שבה הייתי, מקובל היה להקפיד על אורך החצאית, "שמירת נגיעה" וכדו´. אז אלו היו המצוות שנחשבו לחשובות. אגב, אני לא מכניס לקטגוריה של "אנשים חושבים" את אלו שחושבים על הדת מתוך נקודת מוצא דתית. כלומר, מלכתחילה כדי לענות לעצמם על ספקות. אנשים חושבים הם אלו שכשיש להם ספקות הם מוכנים לקבל כל תשובה. כמה כאלה אתה מכיר ?!

B a m b i

New member
לא מבין את הראיה שלך

גם הודי אוהב מוזיקה הודית זה אומר שהוא עדרי??? בודיאי שלא. אלא רוב האנשים אוהבים וטוב להם במה שהם הורגלו להם מלכתחילה. (גירסא דינקותא). זה נכון לגבי טעמים, ריחות, וכו´ וכמובן גם לאמונה. זה לא אומר שאם נולדתי מורוקאי אני יאהב כל חיי לאכול חריף, אבל אם כן, זה לא בגלל שאני "עדרי". במבי.

צריך לעשות הבחנה

בין טעם אישי לבין השקפת עולם. כשאנחנו מדברים על השקפת עולם - אדם שמחזיק בהשקפת עולם בגלל שנוח לו להחזיק בה, מאחר שזו השקפת עולם של החברה שבה הוא חי, הוא אדם עדרי. העובדה שרוב האנשים ממשיכים להחזיק בהשקפת העולם של החברה שבה הם חיים, מצביעה על עדריות.

תביא לי דתי אחד

שהתיישב פעם על הסוגיא של אמונה ואמר לעצמו עכשיו אני הולך לברר את הנושא ללא משוא פנים וללא הסתמכות על "אנחנו לא יכולים להבין" או "אסור לחשוב ע"ז", לא תמצא. ועכשיו תגיד לי גם הרבה חילונים לא חשבו על הנושא, וזה נכון, אבל ההבדל הוא שמי שלא חשב על דת (או למשל על צימחונות) הוא לא עדרי, הוא פשוט לא עושה את זה כי הוא לא חשב האם זה נכון או לא, אבל מישהו שמקיים מצוות כל הזמן ולא חשב למה בעצם הוא מקיים אותם זה בן אדם עדרי.

אתה מתעלם מנקודה אחת:

רוב החילונים אינם נטולי-מצוות. רוב רובם של החילונים עושים ברית מילה. חלק גדול צמים ביום כיפור. הרבה מנשקים מזוזות. לא מעט מניחים תפילין. המון שומרים על כשרות... אז למה הם עושים את זה ? ולמה הם לא דתיים לגמרי ? עדריות.

זה לא הענין

לא אמרתי שחילוניים לא מתנהגים בעדריות בהרבה תחומים רק אמרתי ש-כ-ל הדתיים הם עדריים במה שקשור לדת.

גם על זה אני לא מסכים

אמרתי שהרוב המכריע של הדתיים שאני מכיר הם עדריים, אבל אני מכיר גם כמה שלא.

נורא מרגש

דבריך מעבירים בי רעד והתרגשות, אני נזכר בתפילות שלי, לאבא שבשמיים. "אנא אב רחום, אני יודע שאתה קיים, יש לי כל מני הפרעות, תסלק לי אותם מהראש." כך הייתי מתפלל, בוכה עם דמעות ללא הרף, מפחד אולי אענש על שהכנסתי ראשי למקום ממנו אין יציאה, הפחיד אותי לחשוב שאולי יהיה גורלי כמו הרשעים, שבסוף יצאו בשאלה. מפחיד. ביום הכיפור האחרון שלי בישיבה, הייתי בעיצומן של הסתפקויות. התפללתי כל העשי"ת, אלוהים, לפחות ביום כיפור תסלק לי את הספיקות, ותן לי להתפלל כמו בן אדם. בבקשה, אני יודע ששום דבר לא נעשה שלא כדין, אבל אנא ממך לך עמי לפנים משורת הדין, ותעזור לי להחלץ מהבוץ שנקלעתי אליו. בוץ הכפירה, רח"ל. למעשה אותו יוה"כ, היה הסיוט שבחיי, נקרעתי בין הרצון להתפלל בכוונה, סוף סוף יוה"כ היום. לבין הרצון לדעת את האמת. אוווווייי, כמה שזה כאב, זה קרע אותי לגזרים. נורא ואיום. אם תרצה עזרה בקיצור התהליך, הריני לפניך. אני מוכן להקדיש זמן רב. ובלבד שלא, עוד מישהוא יעבור את הסבל שאני עברתי. אהיה שלום.

טוב

New member
"מוסיף דעת מוסיף מכאוב"

ולדעתי אכן הרבה יותר טוב להיות טיפש ומאושר, מאשר חכם ומיוסר. אך מה לעשות והבחירה על פי רוב איננה בידינו.

למעלה