לפעמים אתה צריך להתחיל נמוך, כדי להגיע לסיפור טוב.
הספר האהוב 'אמיל והבלשים' נולד משכיבה על הרצפה וספירת רגלי השולחן .
כששוכבים הרבה זמן על רצפת החדר, מקבל העולם פנים אחרות לגמרי ומגלים שרגלי הרהיטים נראות כמו רגלי תלמידי ביה"ס מחונכים הגורבים גרביים ארוכים וחומים.
כך שכב לו אריך קסטנר, על הרצפה מתחת לשולחן, בין תלתלי האבק, וברא את התלמיד אמיל טישביין (שפירושו "רגל של שולחן" בגרמנית).
אבל אריך קסטנר, ורבבות קוראיו, חבים תודה לא רק לשולחן, אלא גם למלצר ברלינאי חכם אחד, שהניא את קסטנר מהרעיון לכתוב ספר הרפתקאות מופרך על הים הדרומי ושלח אותו להסתכל פנימה:
"המלצר הראשי ניטנפיר, שאיתו אני נוהג לשוחח מדי פעם על עבודתי,
שאל אותי אם בכלל הייתי שם פעם, בים הדרומי.
"לא," עניתי, "למה?"
"כי סביר להניח שאדם יכול לכתוב על דברים שראה ומכיר מקרוב," הוא ענה.
"אני רוצה לתת לך עצה יוצאת מן הכלל," אמר המלצר,
"הכי טוב שתכתוב על דברים שאתה מכיר. כלומר על הרכבת התחתית ובתי מלון ודברים כאלה. ועל ילדים שרצים לך מתחת לאף, כמו שאנחנו פעם היינו רצים."
"אתה יכול לסמוך על זה כמו על רעל, על דברתי מר קסטנר."
"וכך כתבתי, כפי שבעצם רצה המלצר הראשי ניטנפיר, סיפור על דברים אנחנו, אתם ואני, מכירים כבר מזמן."
המלצר ניטנפיר צדק, והספר 'אמיל והבלשים' שראה אור לפני 95 שנים, הפך להצלחה מסחררת ונחשב לספר הבלש לילדים הראשון בעולם.
כנראה שאפילו הנאצים אהבו אותו, ונישבו בקסמם של גוסטב הקונדס בעל החצוצרה ושל האדון בעל המגבעת הנוקשה, כי באירועי שריפת הספרים ב-1933 היה זה הספר היחיד מבין ספרי קסטנר שלא נידון לשריפה ולא הושם ברשימת "הספרים האסורים".
(שלוש שנים מאוחר יותר, הם כבר התגברו על אהבת הילדות וצירפו אותו לרשימה השחורה)
והספר שאריך קסטנר רצה לכתוב על הים הדרומי?
שבו ילדה קטנה ומשובצת בשם פטרוזיליה חוצה בשחייה את האוקינוס השקט רק כדי לקנות לעצמה מברשת שיניים אצל חברת "דרינקווטר"?
הוא נתגלגל בסופו של דבר לספר אחר של קסטנר – 35 במאי.
"יש המון ספרים בעולם, ועל רובם אפשר לוותר, אבל ספרי קסטנר שייכים לנכסים האמיתיים של התרבות האנושית, אותן אבני-דרך שאם אתה פוסח עליהן, נשארים לך חורים שחורים באישיות, ברקמה האנושית, בהבנת טבע האדם". (יהודה אטלס)
הסופר אריך קסטנר נולד היום לפני 126 שנים.
קראתם את 'אמיל והבלשים'?
האם הספר גרם לכם להקים חבורה משלכם? או לפחד להירדם ברכבת?
ספרים ברחוב וספריית בית אריאלה
בתמונה: חתול קורא אמיל והבלשים בתרגום הישן
צלמת: יעלי רוּף Yaely Ruff

הספר האהוב 'אמיל והבלשים' נולד משכיבה על הרצפה וספירת רגלי השולחן .
כששוכבים הרבה זמן על רצפת החדר, מקבל העולם פנים אחרות לגמרי ומגלים שרגלי הרהיטים נראות כמו רגלי תלמידי ביה"ס מחונכים הגורבים גרביים ארוכים וחומים.
כך שכב לו אריך קסטנר, על הרצפה מתחת לשולחן, בין תלתלי האבק, וברא את התלמיד אמיל טישביין (שפירושו "רגל של שולחן" בגרמנית).
אבל אריך קסטנר, ורבבות קוראיו, חבים תודה לא רק לשולחן, אלא גם למלצר ברלינאי חכם אחד, שהניא את קסטנר מהרעיון לכתוב ספר הרפתקאות מופרך על הים הדרומי ושלח אותו להסתכל פנימה:
"המלצר הראשי ניטנפיר, שאיתו אני נוהג לשוחח מדי פעם על עבודתי,
שאל אותי אם בכלל הייתי שם פעם, בים הדרומי.
"לא," עניתי, "למה?"
"כי סביר להניח שאדם יכול לכתוב על דברים שראה ומכיר מקרוב," הוא ענה.
"אני רוצה לתת לך עצה יוצאת מן הכלל," אמר המלצר,
"הכי טוב שתכתוב על דברים שאתה מכיר. כלומר על הרכבת התחתית ובתי מלון ודברים כאלה. ועל ילדים שרצים לך מתחת לאף, כמו שאנחנו פעם היינו רצים."
"אתה יכול לסמוך על זה כמו על רעל, על דברתי מר קסטנר."
"וכך כתבתי, כפי שבעצם רצה המלצר הראשי ניטנפיר, סיפור על דברים אנחנו, אתם ואני, מכירים כבר מזמן."
המלצר ניטנפיר צדק, והספר 'אמיל והבלשים' שראה אור לפני 95 שנים, הפך להצלחה מסחררת ונחשב לספר הבלש לילדים הראשון בעולם.
כנראה שאפילו הנאצים אהבו אותו, ונישבו בקסמם של גוסטב הקונדס בעל החצוצרה ושל האדון בעל המגבעת הנוקשה, כי באירועי שריפת הספרים ב-1933 היה זה הספר היחיד מבין ספרי קסטנר שלא נידון לשריפה ולא הושם ברשימת "הספרים האסורים".
(שלוש שנים מאוחר יותר, הם כבר התגברו על אהבת הילדות וצירפו אותו לרשימה השחורה)
והספר שאריך קסטנר רצה לכתוב על הים הדרומי?
שבו ילדה קטנה ומשובצת בשם פטרוזיליה חוצה בשחייה את האוקינוס השקט רק כדי לקנות לעצמה מברשת שיניים אצל חברת "דרינקווטר"?
הוא נתגלגל בסופו של דבר לספר אחר של קסטנר – 35 במאי.
"יש המון ספרים בעולם, ועל רובם אפשר לוותר, אבל ספרי קסטנר שייכים לנכסים האמיתיים של התרבות האנושית, אותן אבני-דרך שאם אתה פוסח עליהן, נשארים לך חורים שחורים באישיות, ברקמה האנושית, בהבנת טבע האדם". (יהודה אטלס)
הסופר אריך קסטנר נולד היום לפני 126 שנים.
קראתם את 'אמיל והבלשים'?
האם הספר גרם לכם להקים חבורה משלכם? או לפחד להירדם ברכבת?
ספרים ברחוב וספריית בית אריאלה
בתמונה: חתול קורא אמיל והבלשים בתרגום הישן
צלמת: יעלי רוּף Yaely Ruff