"לעשות חיים" בפולין

חייםלוי

Member
מנהל
אם את כבר אצלנו אנצל זאת לברך אותך

גם פה על קבלת הדוקטורט וליום ההולדת שחל היום
והרבה הצלחה גם בעתיד.

טלמ

New member
פולין היא ארץ מאוד יפה וירוקה

למה לא לראות בה גם מקום תיירותי. ידידה שלי הייתה בטיול עם המשפחה ברומניה ופולין ומאוד נהנתה, אחרי שהם החליטו לעשות הפרדה בין הנופים לבין מחנות ההשמדה. ואני מקווה לנסוע עם סבתא שלי גם בקרוב. הפשרה היא פראג וקראקוב

deebeebee

New member
כי מאד קשה להתנתק

מהעובדה שחלק גדול ממחנות ההשמדה היו על אדמת פולין, למרות שלא חייבים לנסוע אליהם כדי ללמוד על מה שהתרחש שם. אני עצמי הייתי בפולין פעמיים וקשה לי לראות בה עוד ארץ "תיירותית" למרות שיש בה אתרי תיירות מעניינים/יפים אחרים (כמו שיש בארצות רבות אחרות). בביקורים שלי בפולין יותר משרציתי לראות מקומות אלו, רציתי לראות את המקומות בהם חיו אבותי ואמהותי במשך מאות שנים. לצערי הרב, המקומות אותם ביקשתי לראות נחרבו.

deebeebee

New member
ד"א- סופ"ש פולין בערוץ החיים הטובים

אמורים להציג את פולין מהזווית התיירותית.

טלמ

New member
זה הרעיון ../images/Emo13.gif

הכמה מילים שאמרתי שבאת לראות איפה חיו אבותיך הזכיר לי משהו מאוד עצוב שקראתי לאחרונה. סבתא שלי ביקשה ממני לחפש כמה דברים על טומשוב לובלסקי (עיירת הולדתה) ומוגלניצה (בה נולד סבא שלי), בשביל כל מיני דברים והגעתי לדף מידע לגבי הבית קברות של מוגלניצה, שנשארה בו מצבה אחת והוא בתהליך שיקום. בשנות השמונים, הייתה שם מישהי ששאלה על המקום וראתה בני נוער נמצאים בו והם אמרו לה "we are collecting jewish mushrooms". זה הפולנים האנטישמים. אני מקווה ש-20 שנה שינו משהו ומצד שני יש את אלה שלא יודעים כלום, שנוסעים באופניים באושוויץ בלי לדעת כל כך איפה הם.

deebeebee

New member
השינוי באנטישמיות ../images/Emo4.gif

העם הפולני, ברובו המכריע, נשאר כשהיה. מה שהשתנה זה שהמדינה עצמה, מבחינה רשמית, לא מגבה אנטישמיות. אגב, ישנה תמונה אחת המוצגת כמעט בכל חנות ודוכן לממכר חפצי אמנות ותמונות ושלא יכולתי להתעלם ממנה בבקורי בפולין- ולא רק אני, רבים מדברים עליה- תמונת היהודי הסופר את המטבעות. רואים את התמונה בכל מקום. אתה חושב שזה מעיד על משהו?

הלינקה

New member
חהחהחה! מה שהיה, הוא שיהיה

פולני הוא קאתולי, וקאתולי זה מילה שניה לאנטישמיט. פולנים תמיד עושים את ההפרדה בין יהודי שהם מכירים, (שהוא בסדר), לבין כל השאר.

תסלחו לי אבל השידורים ממש דביליים

בכל הקשור לבדיחות על פולניות, שגילת אנקורי מספרת כל הזמן והדוגמאות הבלתי נגמרות על תוספות הסוכר לכל מאכל ואיך האוכל של פולנים מגעיל. בולשיט אחד גדול! אימי מפולניה והיא האנטי תזה לכל השטויות הללו. בדרך הזו ילד פולני לא יכול להיות ספורטאי, לא יהיה לוחם בצה"ל ולא יהיה בעל דעות הנוגדות את העדר המטופש. מה זאת האיוולת הזאת. מה, אחרי מאות רבות של שנים יהודים פולנים סתם דומים לפולנים, שלא מתנהגים בצורה שמזכירה בכלל את הבדיחות הללו. הדבר היחידי שניתן לאמר זה שמחשבות רומנטיות פנטזיות קצת יותר אופיניות לפולנים מאשר שכניהם. במטבח הפולני תבלינים כמו מלח פילפל ופפריקה הם השולטים. אמנם לא אוכלים מאוד חריף, אבל קצת חריף כן. והאוכל היום אוניברסלי.

הלינקה

New member
לא צריך להכחיש, פולנים מוסיפים

למאכל מעט סוכר לשיפור הטעם, אבל טרם הוכח אם לפולנים יש יותר סכרת מאשר למזרחיים. אני אישית נגד הוספת סוכר ומלח למאכלים, מה לעשות... קשה...קשה....

יוהאן לאופר השף הגרמני מכין רוטב

פסטה איטלקי ומוסיף שיש לו טיפ חשוב מאוד, לרוטב תוסיפו מעט סוכר כי זה משדרג את הרוטב. טיפ איטלקי! מעט סוכר זה לא מה שמרבים לספר כאן על פולנים. יש הבדל בין מעט להרבה מאוד. ודרך אגב המזרחיים ובמיוחד התימנים שעלו לישראל חלו במחלות שמעולם לא חלו בהם כמו בעיות בתפקודי הלב והשמנת יתר. זו בעייה גלובלית של העולם המזרח אירופי והמערבי בפרט, ראי את השמנת היתר בארה"ב לדוגמא. הלינקה אני בטוח שאת יוצאת מנקודת מוצא חיובית וההערה היא בהחלט לא לך אלא לקורא/ת המזדמן/ת.

אם גרמניה היא ארץ תיירותית

למה שפולין לא תהיה? פולין היא ארץ מאוד יפה ויש בה המון אתרים מעניינים אני לא רואה סיבה למה לא לבלות ולהנות בה? הרבה אנשים נוסעים להנות בגרמניה. מבלי לזלזל בזוועות השואה, היום בפולין יש פחות אנטישמיות מבצרפת, שאומנם לא היו בה מחנות השמדה אבל היא בין הארצות האנטישמיות ביותר באירופה ועדיין ישראלים מתלהבים ממנה. כך שצריך לקחת הכל בפרופורציה.

deebeebee

New member
אני מכירה אנשים רבים

שלא מוכנים לדרוך על אדמת גרמניה ואוסטריה לא פחות מאדמת פולין. כפי שאמרה הלינקה- אנטישמיות כנראה טבועה עמוק בליבם של הקתולים, והעם הפולני מאד קתולי ולא פחות אנטישמי מהעם הצרפתי. כמו כן, עדויות לזוועות השואה הם חלק לא מבוטל מנופי פולין. הן נמצאות במחנות, בעיירות, ביערות ובבתי הקברות היהודיים החרבים. אנשים שמוצאם בפולין (כמוני) נוסעים לפולין לחפש את שורשיהם ומוצאים שהם נעקרו לחלוטין, ומזה קשה מאד להתעלם.

deebeebee

New member
אתה צודק רובי סרבי

לא ראיתי את כל התכניות 'הפולניות' אבל חלק ממה שראיתי שטחי ומלא בסטריאוטיפים שאם היו משמיעים אותם לגבי עדה אחרת מיד היתה קמה זעקה גדולה בשל 'גזענות'. לגבי האוכל- אני אישית חושבת שהשילוב של מתוק עם חריף (קצת) הוא שילוב מנצח. חריף לבד אני לא אוכלת, זה גם לא טעים לי וזה גם גורם לצרבת. וגם אם נצא מתוך הנחה שהאוכל הפולני גרוע- האם זה מה שעומד במרכזה של עדה זו או אחרת? אם התשובה היא כן אז שוב השטחיות מנצחת. אבותינו ואמהותינו חיו בפולין כאלף שנים ובאלף השנים הם יצרו הרבה דברים שבהחלט אפשר להתפאר בהם. רבנים, סופרים, משוררים, מדענים ואנשי יצירה רבים הניבו אבותינו בפולין אולי יותר מכל עדה אחרת.

יוליקה

Member
מנהל
די.בי.בי סיקרנת אותי, אז ניכנסתי

התוכנית באמת סבבה סביב האוכל הפולני ונגעה קצת בתרבות הפולנית מבחינת אמנות. גם ההונגרים מוסיפי סוכר פה ושם לאוכל - ובואו לא נהיה צבועים: הסינים לא מוסיפים סוכר???? נכון שלכאורה האוכל הפולני ניראה חיוור, אבל אני מאד אוהבת רגל קרושה שמתובלת היטב ברגל קרושה אף אחד לא שם סוכר. וגעפילטע פיש זה מעדן!! האימרה הפולנית: אוכלים בשביל לחיות ולא חיים בשביל לאכול - כבר מזמן יצאה מהאופנה. הפולנים שחיים בארץ גם אם מנסים לשמור על המורשת מושפעים מהמטבחים היהודים האחרים - והיום לא תמצא פולנים או פולניות שמבשלים רק מרק עוף בהיר או קלופס...

הלינקה

New member
לא נעים להגיד, אבל הפולנים כעדה,

ככלל, היא היותר חיובית, ערכית ומשמעותית בהקמת המדינה. זאת העדה שממנה יצאו המנהיגים הראשונים, שהקימו את המדינה וגם את הממסד. נו, ומי אוהב את הממסד?..... יכולים לפגוע בנו, לצחוק עלינו, ואנחנו לא שורפים צמיגים ברחובות. אנחנו גם לא נהלבים. מקבלים הכול בהבנה, כי אנחנו יודעים מי אנחנו ומי כל השאר.

הלינקה

New member
תגידו: הלינקה מתנסת, לא, זה רק

לשם איזון. צוחקים עלינו, אז דווקא אנחנו גאים!

בדיוק, אוכל מותאם לאזור המחייה

פעם הדגים שחו במעלה הנהר והיו רזים, בריאים ומזינים. היום צריך לדעת איזה דג לקנות ומאפוא, כי חלק מהקרפיונים שמנים ולא בריאים. כך שלא המתכון או האוכל עצמו לא בריא אלא חומר הגלם. כמה שפחות טיגון עמוק בשמן עדיף, כמו גם פחות מלח. כך שהטיגונים והמאפים המרוקאים הבלתי נגמרים לכאורה גם לא בריאים ולעיתים טובלים כל כך בשמן שאינם טעימים לחיך שלא רגילה לכך מילדות, אבל יש מאכלים מרוקאיים מדהימים וחייבים תמיד לציין גם אותם. בחורף אין כמו וודקה שופין פולנית או רוסקי סטנדארט. יש גם בירה פולנית טובה מאוד. מלבד הסלטים כמו המיזרייה ואחרים האוכל הפולני מתאים אולי לכמה מימי החורף כאן, וברובם של ימות השנה מתאים הרבה יותר האוכל שמקורו באזור או ממדינות חמות להוציא אולי את הלחם האירופאי שמזין הרבה יותר מלחם או פיתות המבוססות על קמח לבן. אנחנו ישראלים ולכן גם אני מכין בשמחה סלט ירקות אורגניים שהוא בסגנון ערבי, סחוג תמני, בורגול מזרח תיכוני, קדירה ערבית, לחם מרוקאי, חריימה (דג ברוטב עגבניות חריף המקור טוניסאי), קובה עיראקית, על האש בשיטות הארגנטיניות, מאכלים איטלקיים ומתוקים כמו כנאפה ובקלאוות מהמקור. איזה דור שני או שלישי לפולנים אוכל בישראל כל יום מאכלים רווי סוכר וכל השטויות האחרות שנאמרו שם.

לכעוס על הפולנים

אין פירושו להחרים את כולם עד דור אחרון או את הנוף,הטבע,התרבות והסיפרות,אם לא ניצור דיאלוג ביחוד עם הדור הצעיר איך יבוא שינוי בהלך המחשבה של שני הצדדים?כיום יש בי בהחלט מוכנות לערוך ביקור נוסף בפולין ולהכיר בה גם צדדים תירותים.אני אוהבת מאוד את המאכלים הפולנים,בשבילי לאכול גפילטע זה לזכור את הסבתא רבא שלי שהיתה בשלנית מעולה! שלכם חנה גונן

למעלה