בדד../images/Emo41.gif
20 הצעות לסדר, עם איזון סביר בין אמריקה למולדת הישנה (שזה בעיניי צריך להיות משהו כמו 3:17 לגרינגוס, אבל ניסיתי להתחשב...), כל השירים משנות ה-60 או תחילת שנות ה-70 (בעיניי ההפרדה מלאכותית, אבל אם אתה מעונין להשתמש בהם בתוכנית נוספת - תבורך) עם ניסיון קל להעביר מסר פוליטי בין השורות. תבלה. 1. בוב דילן - Blowin' in the Wind מתוך האלבום - Freewheelin' Bob Dylan (1963) האמת חייבת להיאמר, יכולת לפטור את עצמך בהשמעת תריסר מלהיטיו של הצימרמן, וגם אז איש לא יכול היה להתריס כנגדך כי בחרת בפליי-ליסט שהוא מונוטוני מדי או לא משקף מספיק את הז'אנר ברוחו. אחרי הכל אין רוק בלי דילן, אין קטיגוריה של זמרים/משוררים בהעדרו של הצימרמן, אין חיים בלתי החיים על פי בוב. אבל כיוון שיש לי הרגשה שלא תבחר באופציה הדילנית לבדה (ואולי חבל שכך) וכיוון שאין שום דרך למצות את הפלא עד תומו בשיר אחד (ולמען האמת גם תוכנית של שעה אחת תהא חסרה עד מאד), אני הולך עם הרגש וממליץ בחום על הסינגל הזה. למה זה? כי זה יצוגי, כי זה יפה, כי זה חודר ועמוק, כי זה קל לעיכול, כי זה פאר היצירה, כי התשובה נישאת ברוח... 2. ניל יאנג – Alabama – מתוך האלבום harvest (1972) "במקום שבו בעלי תשובה עומדים, צדיקים גמורים אינם עומדים"... ניל יאנג הוא אולי האמן היחיד שניתן לכתוב עליו בכפיפה אחת עם דילן, בלי לחוש מבוכה על אזכור בן תמותה לצידו של זאוס של הרוק. השיר הזה חביב עליי משתי סיבות מרכזיות: הראשונה שבהן – הוא יותר 'רוקיסטי' באופיו משאר השירים המתאימים לז'אנר, וצריך קצת פלפל כדי לנער כל רשימת השמעה, והסיבה השניה (והעיקרית) היא תוכנו האנטי-גזעני, והיותו חלק מאתוס ההתנגשות המילולית בין ניל יאנג ללהקת לינרד סקינרד, מחמלי נפשי – יחד עם השיר southern man. אם תחליט שאתה מתעקש על הגבלה של שירים משנות ה-60 (וזו כמובן זכותך, יקי[רי]), אני ממליץ בחום על המגה להיט - Cinnamon Girl, מתוך האלבום Everybody Knows This Is Nowhere (1969). שיר אדיר. 3. ג'וני מיטשל - Both Sides Now – מתוך האלבום clouds (1969) רצית יצוג נשי? הנה אישה של ממש! את שנות ה-60 ברוק בכלל ואת הזרם של זמרים/יוצרים ניתן לחלק לפי מספר רב של קריטריונים, אחד מאלה (ואחד המשובחים שבהם) הוא תת הז'אנר – "הייתי חבר של ג'וני מיטשל בזמנו"...

בחרתי שיר שמזוהה איתה באופן עצמאי (בניגוד לוודסטוק, למשל), שמדגים כמה יופי ניתן לדחוס לארבע דקות עם פריטה על גיטרה וקול מלאכים בלבד. אם הזמן דוחק בך ניתן באותה מידה של הנאה להעלות על המערכת את - Chelsea Morning מאותו אלבום ממש, שמוכיח את אותה הטענה בדקותיים ומחצה. 4. קרול קינג - I Feel the Earth Move מתוך האלבום tapestry (1971) למרות שהצלחתה של המתולתלת-היהודיה-החביבה מברוקלין באה לה בעיקר בראשית שנות ה-70, אני חש שרשימה שלא כוללת אותה מחטיאה את המטרה בגדול, ואי אזכור של האלבום TAPESTRY במסגרת דיון, מצומצם ככל שיהיה, על זמרים/יוצרים מהווה עדות לבורות ולטעם רע. השיר, הפותח את האלבום, הוא פרץ של אנרגיה משולהבת על פסנתר, שמכניס שמחה ללב בכל מצב, כמו גם חיוכה של קרול קינג, מהמתוקות שביוצרות הרוק-פופ הרך בכל הזמנים. 5. פול סימון - I Am a Rock – מתוך האלבום Paul Simon Songbook (1965) הנה סוגיה מעניינת, האם צמד (סיימון וגרפונקל) יכולים להכנס לקטיגוריה זמר/יוצר, כישות בודדת? כיוון שלא התכנסנו כאן לדיון בעניינים פילוסופיים, אני מרשה לעצמי לפשט את העניין ולהתעלם ולעקוף (בחירוק שיניים) את כל הקטלוג המפואר של הצמד, ולהמליץ על שיר של פול סיימון מאלבום סולו שלו ב-1965, שעה שהוא וגרפונקל החלו את דרכם המשותפת (בין אלבום הבכורה שלהם לבא אחריו - Sounds of Silence). והבה לא נשכח, זה שיר יפהפה, כך או כך.. 6. דונובן - Catch the Wind מתוך האלבום - Catch the Wind (1965) הפיתוי לבחור ב-catch the wind הוא גדול במיוחד, לא רק משום שהוא להיט גדול של דונובן, אלא מפני שבאירוניה שלאחר מעשה ניתן להגיד כי דונובן, היפיוף הסקוטי, מעולם לא התקרב ממש עד כדי תפיסת הרוח (ואולי נכון יותר להגיד ההוריקן...) – בוב דילן. אני נכנע לפיתוי ומתמסר בהנאה שלמה. 7. הארי צ'אפין - Cat's in the Cradle – מתוך האלבום - Verities & Balderdash (1974) עד 1974 הרחקתי כדי להביא את השיר כ"כ מוכר של הארי צ'אפין, שאינספור השמעות רדיו כבר עבר בשלושים שנות קיומו, וטרם נמאס מלשמש כאליגוריה מחכימה על יחסי אב ובן והזמן העומד (למעשה רץ בטירוף) להם לרועץ. חשוב לציין את צ'אפין הצעיר, שכן הוא חלק מהתעוררות הז'אנר של יוצרים אישיים של תחילת שנות ה-70, שרבים ממוביליו סבלו מסיפור חיים טראגי ומוות בגיל צעיר. 8. טים באקלי - Song to the Siren – מתוך האלבום Starsailor (1970) אם כבר מדברים על יוצרים בעלי סיפור חיים קורע לב, זה אולי הנוגה שבהם. (ואל דאגה השיר נכתב כשנתיים טרם יציאת האלבום, אם עניין התיחום לשנות ה-60 מרתיע אותך). איש צעיר, יפה וחולמני שמת כ"כ צעיר משאיר זיכרון של קול יוצא דופן בעומק ובעושר, העובדה המצערת שגם בנו, ג'ף, מת צעיר בטביעה – עת רק החל לפרוש כנפיים לאחר אלבומו המצוין – GRACE רק מעצימה את תחושת האובדן. 9. דון מקלין - American Pie – מתוך האלבום - American Pie (1971) חחחחחחחח, להזכיר את הז'אנר הזה בלי אמריקן פאי יהיה פשע של ממש. חחחחחחחחח, להשמיע את השיר הזה בלי לזרוק איזה מילה-שתיים על באדי הולי יהיה נלעג. חחחחחחחח, להשמיע את השיר הזה ולא לנגן אחריו את "וינסנט" (למרות שבאלבום מפריד ביניהם - Till Tomorrow, שהוא השיר שזכה לתואר הבלתי מחמיא – "השיר שדילגתי על האזנה לו יותר מכל שיר אחר אי פעם") נשמע לי כמו משהו בלתי אפשרי. חחחחחחחח, הצחקתי את עצמי... אגב, את ג'וניור אני מנסה ללמד לקרוא לשיר וינסנט בשם החולמני – "לילה זרוע כוכבים" – מעניין אם אצליח. 10. ג'יימס טילור - Fire and Rain – מתוך האלבום Sweet Baby James (1970) כל מי שקורא את גיבובי השטויות שלי יודע שזה אחד האלבומים החביבים עלי, כל מי שטיפת'אמריקנה' בליבו יודע שאין בן תשחורת מהצד הנכון של האטלנטי שלא פרט את השיר הזה עלי גיטרה (יש מערכון משובב לב של "סאטרדיי נייט לייב" שמתאר את העניין הזה בדיוק), כל מי ששומע את ג'יימס טילור מבין איך נראית השמש שניה אחר שהסערה שככה והקדרות נעלמה לה. טילור שרק סיים גמילה קשה מסמים מביא לעולם תובנות פשוטות אך מחכימות, שרק מי שראה את המוות לנגד עיניו מבין בצורה כה ברורה, יפה לו.