לספר על אמש?

nutmeg

New member
לספר על אמש?

זוכרים? טבעון? הייד פארק ספרותי? עידן זכרה אבל לא התארגנה לבוא - וחבל. היה נחמד. ברחבה ליד חנות הספרים וממש מתחת לשלט של הקונדיטוריה של מישי, הוקמה במה קטנה, אליה הצטרפו מערכת sound ופנס. כסאות הפלסטיק המסורתיים קובצו אל מול הבמה, אבל אנשים מצאו לנכון גם לשבת על המדרגות ועל הגדרות ומתחת לעצים מסביב. חלק מהאנשים בא במיוחד, וחלק פשוט הגיע במקרה, באמצע הטיול עם הכלב - ונשאר. המקריאים הראשונים, בני טבעון לשעבר שבחרו, כל אחד מהסיבה שלו, לקרוא שיר עמוס אלונים ובלוטים... חלקם מטאפוריים, חלקם לא כל כך, והתחלתי לחשוש שמא באתי לשוא. אחר כך עלה אל הבמה איש מגודל, שנראה כאילו הבמה "לא מסתדרת לו" מתחת לרגלים. הוא החזיק בידיו ספר ירקרק - ונראה שאינו יודע מה לעשות איתו. היה שקט קצת מביך, הוא הרים את הספר כמו להראות לנו "הנה!" המחווה הקטנה הזו היתה מספיקה כדי שכולנו נצחק. גם הוא. והוא החל לקרוא סיפור קצר מתוך ספר שנקרא - כמה מוזר - "מכתבי אהבה למתמטיקה". עמדתי שם בהקשבה מרותקת כשחיוך מתחיל להתפשט על פני - מתחיל ולא נגמר עד שהגיע לאזניים. התאהבתי. כבר היה שווה שבאתי, וכבר היה ברור לי עם איזה ספר אשוב. מדובר במשה קליין, מתמטיקאי שהתמחה בחינוך מיוחד. "גנן" עם תואר PhD במתמטיקה... וכותב פרוזה מתוך התבוננות עמוקה ואהבה גדולה. אחר כך התרגשתי מסבא ונכד שעלו לקרוא. הסבא קרא שני שירים עמוסים בתאורי טבע (הפעם זיתים לא אלונים, אבל זה רק בגלל שהוא מבית שערים ולא מטבעון
). הנכד לעומת זאת היה ממש מרגש עם שיר שכתב על אחיו בן החמש. כולה בן 14... אם ימשיך כך יש עתיד!. והיו עוד. עלה מישהו שאני חותמת לכם שהוא "מכוחותי". כלומר מאלו שאני באה בשבילם בבוקר לעבודה. כל כך יפה היה בעיני שהתקבל באותה פשטות וחן כמו כולם וקרא את שיריו שהיו על גבול הקוהרנטיות. כל כך התרגשתי בשבילו כשמחאו לו כפיים! ושני "טיילים מושבעים" קראו. אחד שבחר לחלוק עמנו את חווית הזרוּת בארץ אחרת והשני על האטרף של הצילום - על הרצון להנציח כל רגע, כל שיח וכל ציץ. להנציח ולקחת הביתה. פה ושם בין הקראת השירים עלו הרכבים שונים לנגן ולשיר ולהנעים את זמננו. היה אחלה.

מוגג

New member
כן. בבקשה.

אה. כבר סיפרת, חבל. ותודה. אכן יש לזה טעם של תרבות. כן ירבו. ושאלה: "על גבול הקוהרנטיות" - מאיזה צד? האם הכוונה ל "בני אדם תריסים נסגרים ושריקות יש ציפור לב פתוח" ? התגעגעתי לשירים הללו. מתי יש פרק ב' של פרשנות לשירים?

nutmeg

New member
אכן...

שירים מהזן ההוא. ובשביל פרק ב' לפרשנות טקסט לא קוהרנטי - צריך טקסט לא קוהרנטי. להביא מהעבודה או להמציא על המקום??

גנגי

New member
אבל האמש שלי הוא לא האמש שלך, לא-לא

ושלי היה עוד יותר.

nutmeg

New member
באמת?

שלך עוד יותר? סתם שנאמין לך כי את אומרת, או שמה תזבירי?

תודה תודה../images/Emo140.gif ועכשיו

אני מחכה לתאור הספר (אחרי שקראת) ופרטים מדוייקים - שם הוצאה וכו'.

nutmeg

New member
יותר טוב

החלטתי להקליד את הסיפור הראשון שפותח את הספר. נעליים "בשעת מבחן במתמטיקה באחד מבתי הספר התיכוניים התבקשו התלמידים לחשב את הסכום של טור המספרים הבא: אחד חלקי אחד כפול שניים ועוד אחד חלקי שניים כפול שלוש וכו' מאחר שהייתי אחד מאותם תלמידים, מצאתי דרך לפתור את השאלה. אבל בהפסקה, לאחר המבחן, הטרידה אותי השאלה שוב ולא הייתי שבע רצון מדרך הפיתרון. חשבתי שוב ומצאתי פתרום פשוט יותר: אפשר להציג את הסכום הזה באמצעות חיבור הביטויים - ואם כותבים את זה כך (איני כותבת כי אין אפשרות כאן להכניס שברים) - מצטמצמים כל הביטויים בסוגריים ונשארים רק האיבר הראשון והאחרון. בשיעור המתמטיקה שלאחר מכן הראתי את הפתרון למורה. המורה שמח מאוד והציג אותי בפני התלמידים כתלמיד שמתעניין במתמטיקה באמת, כי למרות שהיה ביתי פתרון נכון, חיפשתי משהו טוב יותר. בהמשך, פתר המורה על הלוח בהתלהבות ובהנאה את אחד התרגילים שהתלמידים התקשו בו מאוד בבחינה. הוא ניסה להראות שהשאלה שכל התלמידים התקשו בה, לא היתה - על פי הבנתו - קשה באמת. לפתע, מתוך דחף פנימי בלתי מוסבר, צעקתי בקול רם בכיתה "נעליים!!!". המורה הסתובב אחורה, כשמבטו מופנה אלי כלא מאמין למה שאזניו שומעות. הכיתה דממה, אך אחר כמה שניות אי אפשר היה לשאת עוד את המתח שהיה באוויר והכיתה פרצה בצחוק מתגלגל. אט אט חזרו הענינים למסלולם הרגיל. מעולם לא דיברתי עם המורה על המקרה. היום נדמה לי שאני מבין מה קרה באותו רגע בכיתה. היה זה מרד מסויים לאופן ההתייחסות למתמטיקה - הצורה הקנונית וההגיונית שבה חושפים את התוצאות המתמטיות מבלי לחשוף את דרך הגילוי שלהן. בדרך זו אנו פוגעים במהות האמיתית השלמה של המתמטיקה. העובדה שמסתירים את הממד של תהליך היצירה המתמטית, הופכת אותה לדו ממדית. ספר זה נכתב שנים רבות לאחר אותו מקרה והוא מנסה לעשות שימוש נוסף בנעליים. לחלוץ אותן בדמיון כדי לצאת למסע יחפני בשדה המופלא של המתמטיקה. לשם כך עלינו להניח את הביטחון שיש בהיגיון צרוף. כך נוכל לחוש כמו יחפים מה קורה לנו באמת, כשאנו נפגשים עם סמלים מתמטיים ומנסים להבין ולפרש אותם וליצור בהמשכם סמלים חדשים. האותיות והמילים הכתובות מכאן ועד סוף הספר ינסו אם כן להאיר את המתמטיקה בזווי אחרת. אפשר שהמתמטיקה נתפסת עדיין כעניין רציני, אך הדמיון הפונטי בין "חידה" ל"בדיחה" מרמז על כך שהמתמטיקה היא גם בעין בדיחה. בשל טעות מסויימת בהבנה של סמלים, החידה הזו היא בלתי פתירה. האם בדרך זו תהפוך חידה לבדיחה? את זה נגלה בסוף" כל הזכויות שמורות למשה קליין מתוך הספר "מכתבי אהבה למתמטיקה בהוצאת רכס.

nutmeg

New member
נדמה לי

שזה היה אחד מאותם דברים ש-you had to be there

למעלה