לסנג´ר את סנשו פנצ´ו?

zimes

New member
לסנג´ר את סנשו פנצ´ו?

איך, ד"א כותבים את השם של הדמות המהוללה? פתאום התבלבלו לי כל ה צ´דיקים. תראו על מה חושבות אמהות, כשהן מתארגנות ללכת לים עם הפעוטות

arivederci

New member
סנצ´ו פאנסה

לפי התרגום האחרון(1994) של ביאטריס סרקויסקי-לנדאו ולואיס לנדאו בהוצאצ הקיבוץ המאוחד/ הספריה החדשה

גרי רשף

New member
ואיך קוראים לדון קישוט?../images/Emo22.gif

בספרדית הוא נקרא Don Quijote (דון קיחוטֶה), ואני תוהה כיצד הוא הפך בעברית לדון קישוֹט.. את שמו "העברי" נתן לו כנראה המתרגם הראשון של הספר- ח"נ ביאליק, שלא ידע כלל ספרדית, ותרגם אותו כנראה מגרמנית. כאן יש שתי אפשרויות: 1. אולי בנוסח הגרמני החליפו את ה-J הספרדי ב-CH גרמני (את שניהם הוגים בדומה ל-ח´ העברית), וביאליק סבר לתומו שיש להגות את ה-CH כמקובל בשפות הלטיניות (צ´´ או ש´). 2. בספרדית הגו פעם את ה-J כמו ברוב השפות האירופאיות (ג´´ כמו ג´ורג´) וכך נוהגים (כלומר- הוגים..) דוברי הלדינו שמשמרים את הספרדית העתיקה, ובשלב מסויים הגייתה השתנתה. אולי בעקבות הכיבוש המוסלמי שהותיר את עקבותיו בשפה הספרדית בדי הרבה מילים יחסית ואולי גם בצורך באותיות שאינן קיימות *בלטינית. סרוונטס, המחבר של דון קישוט, חי לפני כ-800 שנה. האם הוא קרא לספרו "דון קיג´וטֶה" וביאליק שגיע למסקנה זו העדיף להיצמד לשם המקורי? אין לי מושג.. *לו היינו שואלים את סרוונטס או את בני זמנו באיזו שפה הם מדברים, מן הסתם הם היו אומרים לטינית. ספק אם הם היו מודעים להבדלים בין הלטינית שלהם לדיאלקטים האחרים באגן הצפון מערבי של הים התיכון, שכיום מוכרים כשפות שונות (איטלקית, צרפתית, פורטוגלית ודיאלקטים מקומיים). יתכן וזו הסיבה שהלדינו נקראת כך: מגורשי ספרד האמינו שהם מדברים בלטינית.

Lcapone

New member
טוב ששאלת בפורום תרבות לדינו

Don Quijote. בספרדית שהיתה נהוגה בזמנו של סרוונטס, ובשפה שאנו מכנים היום לדינו, שהן זהות כמעט לחלוטין פרט לכמה מילים*, האות J בוטאה כ=ג´ ולכן, Don Quijote בוטא אז, בתקופת מיגל יקירנו, כ דון קיג´וטה. ומדון קיג´וטה, לדון קישוט- הדרך קצרה... * המילה יום ראשון בספרדית של 1492 וגם של היום: DOMINGO אותה מילה בלדינו: ALHAT, מבוטאת אלחת. מקורה בערבית ( אל וואחד- הראשון, או האחד) ויש הטוענים שמקורה עברי דווקא, האחד. מילה שניה היא DIOS בספרדית, EL DIO בלדינו. היהודים חששו מהצליל של DIOS שהוא בעל סיומת S ועלול להשמע כלשון רבים, ולפיכך שינו את המילה ללשון יחיד מובהקת EL DIO. כמובן שהמילה DIOS בספרדית אינה בלשון רבים, היא רק נשמעת כזו. מקורה במילה הלטינית DEUS. אם תרצה לדעת יותר, אוכל להעביר לך איזה מאמר או שניים בנושא הקשר בין לדינו לבין ספרדית. נקודה נוספת: היהודים בספרד ובגלויות אליהן גלו לאחר 1492 קראו לשפה שלהם SPANIOL השמות לדינו וג´ודאו ספניול, הופיעו מאוחר יותר. כך שהיהודים ידעו שהם מדברים ספרדית , לא לטינית. מקווה שעזרתי לך-

shellyland

New member
אני רוצה../images/Emo92.gif../images/Emo51.gif../images/Emo52.gif

אפשר לשלוח לי באימייל?

גרי רשף

New member
בני ישראל ערַבים זה לזה../images/Emo22.gif

תודה לאל-קפונה על העדכון, כולל תיקון מספר השערות לא מדוייקות שהעליתי. הערבית השפיע על הרבה שפות, ואולי כדאי לנצל את ההזדמנות ולציין את המילה ´מחסן´ שמקורה בערבית ומשם היא התגלגלה למספר שפות: לעברית היא נכנסה כמו שהיא- מחסן.. לספרדית היא נכנסה בתור Almacen (אל-מחסן בצרוף ה´ הידיעה, שפרושה בספרדית ´מכולת´). לצרפתית היא נכנסה בתור Magazin (חנות) ובהמשך זה הפך לשם נרדף לחוברת עתירת תמונות המשמשת נשים שוחרות אופנה וגברים שוחרי זימה.. מישהו יודע כיצד המילה מגזין (חנות בצרפתית) קיבלה משמעות זו?

Meijen Shaggy

New member
הממ... ../images/Emo15.gif

חנות או מחסן בצרפתית זה Magasin כתב-עת בצרפתית זה Magazine ובצרפתית הבדל של אות אחת הוא עולם ומלואו, ככה שמסופקני אם יש קשר רעיוני בין השניים. אבל אני אשמח אם מישהו יתקן אותי

גרי רשף

New member
נח בשבע שגיאות../images/Emo22.gif

תודה למייג´ן שאגי שהעמידני במקומי, ובקשת סליחה ומחילה מהמורה לצרפתית שלימדה אותי בכיתה ט´ על שלא ביקשתי ממנה עוד קצת שיעורי בית לתרגול.. ובכל זאת- האם יש קשר בין המילים (Magasin ו-Magazine) או שמדובר בצרוף מקרים ותו לא?

Meijen Shaggy

New member
אני מתקן את עצמי: ../images/Emo15.gif

כפי הנראה יש קשר בין שתי המילים, כיוון שהמילה Magazine בשפה האנגלית אינה רק "כתב-עת", אלא גם "מחסן תחמושת" או "מחסנית".

גנגי

New member
בהחלט יש קשר בין מחסן למגזין.

וגרי צודק. וזה לא רק בצרפתית ובאנגלית אלא גם באיטלקית. מקור המילה מחסן, אגב, בפרסית.

עגנון

New member
התרגום פשוט

לפחות לפי אוריאל אופק שם הספר הוא "עלילות האברך דון קישוט ומשמשו שמחה פנחס".

גרי רשף

New member
לגבי ה-J הספרדית- לאו דווקא../images/Emo22.gif

אני נתקלתי בדוברי ספרדית שהוגים את ה-J בדומה ל-כ´ רפויה עם החלק האמצעי של הלשון (למשל- הארגנטינאים), וכאלה שהוגים אותה בדומה ל-ה´ עם הגרון. במקרה השני זה די דומה ל-ח´ הגרונית השמית, וכשהייתי בספרד שמתי לב שבדרום (באנדלוסיה) כך מקובל. לי זה נראה מתאים לעובדה שאזור זה היה מרכז השלטון המוסלמי-הערבי (בניגוד לצפון שכמעט ולא היה תחת כיבוש). יחד עם זאת, מעולם לא בדקתי את זה לעומק.

zimes

New member
אוי אוי אוי, לא הסברתי את עצמי

רציתי לשאול מה מקור המילה לסנג´ר ולא לדון בסנצ´ו או לספר לכם על אמהות.

סליחה אם אני טועה,

אבל זכור לי ששמעתי כי מקור הפועל "לסנג´ר" בMessenger, שליח. מסַנג´ר=עושה מישהו שליח, מכריח מישהו להתרוצץ.

למעלה