למען כולנו

e-magine

New member
למען כולנו

למען אלה ששכחו, למען אלה שעוד לא שמעו ובעיקר למען האלה שכן יודעים וסובלים מהאלה שלא, גל מור מזכיר לנו שבאינטרנט יש כללי התנהגות

e-magine

New member
הרוב פשוט לא יקראו

אני לא יכול לענות לך מה כל אחד יעשה, אבל עובדה יא שרוב בני האדם בכל העולם הם קונפורמיים ואם הם יודעים מה נחשב להתנהגות מקובלת ומה לא, ירצו להתנהג בהתאם.

לא הייתי אומרת שהנטיקה

היא התנהגות מקובלת כיום. פעם - כן. היום כבר לא. וההתנהגות המקובלת היא דווקא לעשות את רוב הדברים שברשימת ה"אל תעשה".

uzi2

Active member
היום יש לזה פחות השפעה, אבל עדיין

זה לדעתי לא מיותר. ראשית, תמיד אנשים חדשים מצטרפים לאינטרנט. השאלה היא האם הם יקראו מאמרי נטיקה לפני שהם יתגבשו על סגנון משלהם. גם צריך להבין שמאמר נטיקה טוב הוא יותר ממערכת חוקים שאומרת מהי הנורמה. זה גם עניין של ציפיות. אם מישהו מצפה שמאמר כזה ישנה סדרי עולם באינטרנט, אז כמובן שהמאמר לא יעמוד בציפיות. עדיין אנשים מגיבים לדברים כאלו. מאמר נטיקה טוב, בעיני, לא אמור להיות סתם רשימה של חוקים להתנהגות נאותה (נורמה תרבותית ראויה). הוא אמור להיות רשימה של המלצות מאנשים עתירי נסיון באינטרנט לגבי דרכי התנהגות והמשמעות שלהם. מה מפריע לאחרים, מה יובן שלא נכון, מה יציק לאחרים, מה לא יתקבל טוב, וגם מה עלול שלא להיות נורמטיבי במקומות מסויימים. מאמר כמו זה שפתח את הדיון, אינו מיותר, על אף שכפי שציינתי התפישה שלי לגבי הנושא קצת שונה. אני גם מסכים שהוא לא יעשה הבדל גדול. אבל אם הוא ישפיע בקצת על חלק קטן מהקוראים זה הרבה יותר ממה שהרבה מאמרים אחרים עושים, ובציפיות האלו לדעתי הוא יכול לעמוד.

זה טוב מאוד שיש מערכת כללים מנוסחת,

אבל אני ממש לא מאמינה שמישהו, שעד היום לא התנהל ככה, יתחיל עכשיו להתנהל לפי זה. אני הייתי מסתפקת אם יאמצו את הכלל של כיתוב רשימת תפוצה בנמען הנסתר.

uzi2

Active member
בהחלט מסכים.

נראה לי שזה ויכוח לכאורה כי אנחנו רק עם דגשים שונים. את על כך שמישהו שכבר אימץ נורמות מסויימות צריך יותר מאשר מסמך שמפרט כללים אחרים כדי לשנות משהו מהתנהגותו, ואני, על כך שיש מקרים אחרים והם לא נדירים. אני מסתכל על מרבית האנשים שהם פיזית בסביבתי. מרביתם ממש לא מגובשים בתחום הזה. אבל הם לא אלו שנראה הרבה בטוקבקים, בפורומים, וכדומה. הדוגמה של כיתוב מוסתר של רשימת תפוצה בדוא"ל היא דוגמה טובה שבה הסיבה העיקרית היא חוסר ידע ומודעות.

טווח הנטיקה הצטמצם

אני חושב שפעם האינטרנט היה מועדון של כך וכך אנשים שיכלו לקבוע אתיקה למועדון שלהם. היום יש כל כך הרבה גולשים וכל כך הרבה "מועדונים" שצריך לקבל את העובדה שאין אתיקה שיכולה לשרת את כולם. כל מועדון/קבוצה צריכה לגבש אתיקה שתתאים לה. אני חושב שהחכמה היא להעיר למי שחורג מהאתיקה הפנימית. בנימוס אך באסרטיביות. רגליים על המושב באוטובוס לא מקובלים עליכם? (או המקבילה האינטרנטית שאפשר להקביל לזה). אפשר פשוט להעיר למי ששם רגליים. זכותכם לשבת על מושב נקי ולא על שטיח לניקוי נעליים. לגבי תוכנות מסרים מידיים, לי כבר הרבה זמן אין. לאחרונה התקנתי סקייפ כתחליף לטלפון קווי. כמה מחברי שמתיחסים לסקייפ כתוכנת מסרים נעלבו בהתחלה כשהם ראו אותי זמין אבל לא קיבלו ממני תשובה, עד שהם הבינו שגם כדי להתכתב איתי צריך קודם לצלצל
השלב הבא עבורי הוא לכבות את הטלפון הנייד כשאני לא משתמש בו (כלומר כשאני ליד טלפון קווי או בנסיעה או ישן או ... בקיצור רוב שעות היממה
) מכאן נובע שאני לא מקבל אסמסים באמצע ישיבות, או מפרוורד ספאם או עושה חצי מהדברים שהמאמר על אתיקת הרשת מדבר עליהם. לגבי הדברים האחרים, אני מקווה שאני מצליח להתנהג על פי כללי האתיקה שמפורטים שם. וכהערת חנופה, אני מאוד אוהב את אתיקת הכתיבה שהתגבשה בפורום הזה. (אח, איזה חנפן אני)

e-magine

New member
אני מניח שתוך כמה שנים

לגבי הנטיקט, יכול להיות שאתה צודק. אבל לדעתי אחת הבעיות היא שכשאתה אומר למישהו לא להניח את הרגליים על המושב, הוא יודע בדיוק למה. הוא לא הניח את הרגליים מכיוון שהוא לא יודע שהנעליים מלכלכות ושמי שישב שם אחר כך ילכלך את בגדיו, אלא מפני שלא אכפת לו. בנטיקט יש כל מיני עניינים שלדעתי נוסעים כן מזה שאנשים לא יודעים, כי אף אחד לא הסביר להם ולא ניסה לחנך אותם. יחד עם זאת, בד"כ לא נכים לקבל הערות מחנכות וזה יוצר אנטי אצל אנשים רבים, במיוחד אצל האלה שיש להם מה שהאמריקאים קוראים bad attitude. יהיה לרובנו משהו שנראה כמו סמארטפון, שהוא בעצם מרכזיית תקשורת אישית. ממנה נבצע שיחות יוצאות ונקבל שיחות נכרנסות ולא משנה אם אנחנו ליד מחשב, ליד טלפון בבית, ברכב או בעבודה או בקניות.הכל כמובן בעלויות קטנות. חוץ מזה
(כן אני עוד מנוי על הבלוג שלך) אז אני יכול להגיד לך שבעוד X שנים כשהקטן הזה יהיה מתבגר ויצא לבילוי בלילה אתה לא תכבה את הטלפון הנייד כשאתה הולך לישון

צלליתה

New member
אנשים רוצים להתנהג כמו שצריך

כאשר אתה יודע שהם מתנהגים כמו שצריך. רובנו לא מחטטים באף בפומבי כי אנחנו יודעים שההתנגות היא לא מקובלת. אבל בוא נאמר שיש לך דחף לחטט ואתה בטוח שלמרות שאתה בחברה אף אחד לא רואה שאתה מחטט וגם אם יהיו עקבות חיטוט אף אחד לא ידע שזה אתה. תחטט או לא תחטט? כמו באינטרנט, נכון? ואז אנשים שב3D מקפידים על נמוסים והליכות מאבדים את הפחד מפני מה יגידו השכנים, ושוברים את כל הכלים. ובענין אחר לגמרי צחקקתי כשקראתי על כללי ההתנהגות בתוכנות IM. יש אצלי ברשימה מי שאמרו לי באופן מפורש, גם אם אני AWAY תנסי לפנות אלי, וכשקצת בדקתי את הענין, התברר שהם נמצאים תמיד במצב של AWAY, ומשם פונים אל מי שהם רוצים לפנות, כלומר, ה AWAY משמש מחסום לנודניקים. וזה נורא מסובך לי רגשית, כי אם הוא אמר לי גם אם תראי אותי AWAY אל תהססי לפנות, ואני פונה, והוא לא עונה, איך אני יודעת אם הוא באמת AWAY או שהוא רק מסנן אותי. בכל מקרה התוכנות האלה ירדו מגדולתן אצלי, אני שמה לב שהן הרבה יותר מעצבנות מאשר מועילות.

הדבר הכי מוצלח (לדעתי) בתוכנות מסרים מיידיים

הוא דווקא זה שאפשר לפנות למי שברשימה בכל זמן שהוא, בידיעה שאם זה מפריע לו באותו רגע - הוא לא יענה. זה ההפך מטלפון, שלא לומר סלולארי, שהפנייה היא במובן מסוים דיי פולשנית. ולא תמיד אפשר לסנן, כי חלק מהאנשים דאגו להיו מספר בלתי מזוהה. אם את עסוקה במשהו או נמצאת עם אנשים, והטלפון מצלצל ואת עונה - לא נעים לענות ואז להגיד "לא עכשיו". מהצד השני, לפעמים לא נעים להתקשר למישהו בכל מיני שעות שלא בטוחים שהן נוחות או מתאימות. תוכנות מסרים מיידיים פותרות את חוסר הנעימות הזו, גם לפונה וגם למקבל.

למעלה