למי מגיע טיפ?

למי מגיע טיפ?

לאחרונה יצא לי להרהר בנושא הטיפ, ולאחר ששיתפתי כמה אנשים בדילמה - אני אשמח לשמוע עוד דעות מכם, האנשים הקטנים מאחורי מסך ה- 15/16/17 אינצ'. כידוע לכם, לא לפני כ"כ הרבה זמן נחקק חוק בישראל לפיו חובה לציין בתפריטים במסעדות את המחיר המלא של הארוחה (יעני - "השרות כלול במחיר"). זאת אומרת, כל טיפ שאדם נותן למלצר הינו מעבר למחיר הארוחה, תוספת לשכר המלצר, וגם אם לא יקבל המלצר טיפ - הוא מתוגמל במשכורת מינימום ומעלה עם ביטוח לאומי, בריאות וכו' ככתוב בחוק (בהנחה שהמקום הינו עסק חוקי). וכאן עולה השאלה: מדוע אנו נותנים טיפ לשירות רגיל? האין טיפ אמור להיות עבור שירות יוצא מגדר הרגיל? הרי מלצר מקבל משכורת מלאה עבור השירות, והמחיר מגולם במחיר המנה שהזמנו. עוד שאלה: מדוע גובה הטיפ נגזר באופן אוטומטי ממחיר הארוחה? האם יש הבדל בעבודת המלצר אם הזמנתי בקבוק יין או בקבוק קולה? האין עבודת הטבח חשובה לא פחות מעבודת המלצר? והרי הוא איננו מתוגמל לעולם! האם נתתם פעם טיפ למוסכניק שתיקן לכם את הרכב? לדוור שמחלק את המכתבים? לשומר בכניסה למסעדה? עוד נקודה למחשבה - להבדיל מנותני שירות אחרים שנהוג לפנק אותם בטיפ (סוחבי מזוודות במלון), במסעדות לא ניתן להזמין את המנה "ללא שירות". מה אתם אומרים??? נעם.

היי נעם!

הטיפ' הוא באמת נושא מסובך. אני אנסה להסביר. מלצר הוא אדם שעובד קשה, נותן ייחס אישי ומקבל ייחס מעליב בהרבה פעמים. הדוור שלך לא חייב לחייך אליך. הטבח לא רואה אותך בכלל. המוסכניק גם ככה גובה ממך כמה שהוא רוצה. המלצר... מגיע לו!!! [הבנת את זה 'ברוך'?]

לא מסכים

לא מסכים בכלל. האם לכל מי שעובד קשה נותנים טיפ? מי שרוצה להרוויח כסף - צריך לעבוד. חלק קשה יותר וחלק פחות. גם פועלי בניין עובדים קשה. גם נהגי אגד עובדים קשה, וגם צריכים להיות נחמדים. ומה ההבדל בין לשבת על כוס יין ללשבת על בקבוק קולה?

כמה דברים

בתור מי שמלצרה לא מעט, אני יכולה להעיד שהחוק לפחות בתקופה שעבדתי היה שונה, והוא אסר על הוספת דמי השירות לחשבון, אלא השאיר את הסכום לשיקול דעתו של הסועד. אתה יכול לפיכך להזמין את המנה "ללא שירות", היות שאתה לא חייב לשלם אם אתה לא מרוצה מהשירות שקיבלת. לגבי ההבדלים בין מלצר לנותני שירות אחרים, מלצר טוב נחשב מי שעושה יותר מאשר להגיש ולפנות. מלצר טוב ימליץ לך על מנות מיוחדות, יביא לך פריטים קטנים שחסרים לך בזמן הארוחה (למשל, אם באמצע הארוחה מתחשק לך תוספת רוטב) ובקיצור - ישרת אותך וינעים את זמנך. דוור מחלק את הדואר שקיבל בתיבות, ומקבל על זה תשלום. השומר בכניסה למסעדה גם מקבל תשלום, המלצרים לרוב לא מקבלים תשלום, ואם כן אז מדובר על שכר בסיס שאינו מתגמל עבודה שכוללת עמידה ממושכת והתרוצצות (ובכל מקרה היא נמוכה בהרבה משכר הבסיס של הדוור ושל הטבח בוודאי). אתה יכול לומר שזה לא חוקי שהמלצרים לא מקבלים לרוב משכורת בסיס, אבל העובדה היא שבעלי המסעדות מצאו דרך לעקוף את החוק, וברגע שמלצר יוצא מהמסעדה עם לפחות שכר מינימום בכיס - לא משנה אם מדובר בטיפים, לפי החוק הוא קיבל תשלום. אם בעלי המסעדות יחוייבו לשלם למלצרים, אני סמוכה ובטוחה שהם יקחו את הטיפים לעצמם כדי לאזן את ההוצאה. לגבי שאלתך מדוע הטיפ נגזר ממחיר הארוחה, הבסיס לכך היא ההנחב שכל שאתה מזמין בסכום גדול יותר, משך הארוחה שלך ארוך יותר. בזמן בו אתה יושב ואוכל יכלו לשבת באותו שולחן לקוחות אחרים ורק לשתות בירה למשל, ואז כל אחד מהם היה נותן טיפ יחסי וביחד זה היה מצטבר לסכום דומה לזה שאתה משלם על הארוחה הגדולה שלך.

עדיין...

קודם כל - שנינו מדברים על אותו החוק - לא לקבל חשבון עם "הפתעות" בדמות דמי שירות. אני חושב שמה שכתבת זה בדיוק תפקידו של מלצר - להביא דברים לשולחן ולפנות וגם לדעת מה יש במטבח להמליץ אם צריך. עבור תפקיד ללא צורך בהשכלה, הכשרה או ניסיון מיוחד - אין שום דבר רע בלקבל שכר מינימום. נראה לי שגם בתפקידים אחרים כמו תחנות דלק או בתי מלאכה עומדים זמן ממושך על הרגליים עבור שכר מינימלי. גם כשעבדתי בחנות אופניים (ולא ישבתי הרבה) ותיקנתי לאנשים אופניים, לעיתים הוספתי טיפולים (כמו שימון או טיפולים קטנים) ללא תוספת תשלום. במשך החודש וחצי שעבדתי שם קיבלתי פעם אחת טיפ ממישהו - 5 ש"ח. למה אין נורמה לזה?

האמת שיש

יש אנשים שנוהגים לתת טיפ גם למי שסוחב להם את הקניות מהסופר לאוטו וגם לחופפת במספרה. למתדלקים אגב, מאוד מקובל לתת טיפים, וככה העידו כל המתדלקים שכתבו בפורום. סיפר לי הווטרינר של החיע'ס שלי שסחב פעם בשביל לקוח שק של אוכל לכלבים לאוטו, וקיבל ממנו טיפ (אם כי אני מאמינה שאותו לקוח לא ידע שמדובר ברופא וחשב שהוא סתם עובד שם)

בכלל לא מדויק

עבודתו של מלצר מתחילה ומסתכמת בלקחת הזמנה ולהגיש/לפנות מהשולחן. מלצר טוב יהיה זה שימליץ לך על דברים בתפריט ולאו היקרים ביותר, יפנה אליך כשהוא מרגיש שצריך ולאו כשאתה מחפש אותו ויתן לך כל מה שהוא יכול מעל ומעבר. אין זו חובה לתת טיפ כי אם נורמה שמקובלת בהרבה מקומות בעולם וגם בישראל. ואני אתן דוגמא לשירות חיובי ושלילי. שישי האחרון חגגנו לחברה טובה שלי יומולדת. הבחורה רצתה ללכת למקס ברנר, אבל הם לא עושים הזמנות, כיוון שהיינו קבוצה גדולה, הם ביקשו שנחכה שעתיים דבר שלא היינו מוכנים לעשות. אז טיילנו לנו שם בהמשך הרחוב כיוון שיש שם עוד הרבה מסעדות. למסעדה אחת הגענו, המארחת פתחה את הדלת ואחרי שאמרנו לה שאנחנו 10 היא צחקה אמרה שאין מקום וטרקה את הדלת, נכון זה לא שירות כלל והמקום השאיר לי טעם רע. לעומת זאת נכנסנו למסעדה אחרת והיו להם 10 מקומות, אבל על הבאר. אחרי לבטים החלטנו להכנס כי כבר היינו רעבים ובסך הכל המקום הוא אחלה מקום, המלצרית במקום לקחת אותנו אל הבאר חיברה כמה שולחנות לא קשורים ואחרי מבצע לא קטן מצידה היא סידרה לנו מקום שלא על הבאר, והכל לא מתוך חובה אלא מתוך רצון טוב, בהמשך היא גם סייעה לי להפתיע את חברה טובה שלי ובאמת עשתה מעל ומעבר לאורך כל השעתיים שישבנו שם. האווירה והאוכל והמחיר הזול כמובן הוסיפו לעניין אבל השירות היה בהחלט מקסים, בחורה כזה עשתה מעבר לדרישות העבודה שלה ולא רק מתוך נורמה אלא גם מתוך רצון להביע תודה השארנו לה טיפ גדול מזה שמקובל להשאיר. יש הבדל בין עובד בחנות אופניים שנותן שירותים שהם חלק ממהות החנות מאשר מלצר שאין לו הגדרת תפקיד קבועה והוא זה שבוחר עד כמה להשקיע בלקוח. מעולם לא הייתי מלצרית, אך אני מרגישה חובה להביע תודה על שירות טוב.

למעלה