למידת צבעים

• פותח הנושא ק
  • פורסם בתאריך

ק

New member
למידת צבעים

אני מחפשת מאמרים בעברית בנושא למידת צבעים בגיל הרך (גילאי 2-3). יש לי ויכוח לגבי הנושא וטענתי היא שהלמידה של הצבעים היא תהליך שלומדים אותו כל הזמן בכל רגע ע"י חשיפה ושיום שמות של צבעים ואילו הצד השני טוען שניתן ללמד במשך תקופה צבע מסויים וכל פעם לעבור לצבע אחר או להקדיש שבוע נגיד לצבע האדום (לאכול ולשתות דברים אדומים, ללבוש חולצות אדומות ולצייר ולהדביק דברים אדומים) ואז תהייה הפנמה. מה דעתכם על הנושא ואשמח לקבל הפניה למקורות ביבליוגרפים ובעיקר למאמרים שפורסמו ע"י אנשי מקצוע באינטרנט. תודה רבה

כרמית מ.

New member
לא מכירה מאמרים אבל...

הקטע ה"מסובך" בלימוד צבעים הוא תפיסת הרעיון של מה זה צבע (מה משותף לים, חולצה וכדור? זה שכולם כחולים זה מופשט למדי...), אחר כך הלימוד של "איך קוראים לכל צבע" הוא כבר פשוט יחסית, למרות שגם זה עוד לוקח קצת זמן (במיוחד שבדרך כלל זה תהליך משולב). אני חושבת, וזו דעה אישית בלתי מלומדת, שלעשות "שבוע צבע" זה מאד מלאכותי. הרי אי אפשר שה-כ-ל יהיה בצבע אחד וגם - אם הילד בשלב ההתפתחותי שלא מתאים לקליטת הנושא (וזה אישי ומשתנה מילד לילד) - שבוע כזה לא "יוריד", להערכתי, את האסימון, ולעומת זאת, אם הוא כן בשלב המתאים, הוא לא זקוק לזה. אני, אישית, גם חושבת שבגילאים האלו, לימוד "נושאי" הוא די מקבע ומגביל, ומוטב "ללמוד" כל פעם את מה שנתקלים בו ומתענינים בו, ולא לקבוע נושא שהוא העיקר כרגע, ולהתעלם ממה שהילד מעלה כגורם עניין (וזה קורה אפילו בלי לשים לב, כי אנחנו "מכבים" את ההקשבה שלנו, כי א-נ-ח-נ-ו יודעים ש"עכשיו לומדים צבעים/חורף/...). אני חושבת, שאם מתרגלים, מגיל צעיר מאד של התינוק, לדבר עליו בשפה עשירה ו"צבעונית" (הנה הכדור האדום, בוא נלבש את החולצה הכחולה), זה מאפשר לו ללמוד את הדברים בקצב שלו, בלי לחץ (איך אתה לא מבין שזה אדום? ולא צריך להגיד את המילים כדי שהמסר יעבור... ולנו, המבוגרים, קשה להבין איך הם לא תופסים את העניין הברור הזה...). אני לא מכירה אף אחד שעבר "סדנאות צבע" כמו שאת מתארת, ובכל זאת, כל הילדים שאני מכירה, יודעים צבעים (כל אחד ברמתו האישית) עוד לפני גיל שלוש, ככה שזה ממש לא נראה לי שווה את ההשקעה. מעבר לכך, אני מתארת לעצמי, שאף אחד לא יקדיש שבועות כל כך רבים לנושא כך שמן הסתם לא יממושו כל הצבעים הבאים (רשימה חלקית): אדום,כחול, צהוב, ירוק, לבן, שחור, ורוד, סגול, כתום, תכלת, אפור, חום ועוד... בעוד "בחיים" אנחנו נתקלים בכולם ובאחרים...

vered4

New member
מיון

בנוסף למה שכרמית הציעה, במהלך משחק של השחלה, לגו, קוביות וכו´, שאלה משחקים שיש להם צבעים מאוד ברורים, אפשר ליצור קבוצות צבע. לדוגמא להגיד לילד בוא וניקח את כל הקוביות האדומות ונעשה מגדל (שכאן יש צורה דומה באותו צבע), או בוא ונשחיל את כל הצורות הכחולות (וכאן יש צורות שונות באותו צבע). בשלב מתקדם יותר, אפשר להציע לאסוף או להוציא את כל הצעצועים באותו צבע.

דסי אשר

New member
הי כרמית, מאד מסכימה אתך

הי, אני למשל, כדי לחשוף קטנטנים ל"חווית" הצבע בגיל שהם בכלל לא יכולים להבין את המושג צבע, מכינה להם "חלונות" מקרטון ביצוע, בתוכו ישנו נייר צלופן בצבע אדום, או כחול, או ירוק וכו´. מאחר וצלופן הוא חומר רעיל וגם נקרע במהירות, אני מצפה אותו בטפט שקוף. ה"חלונות" מונחים כאביזר משחק באת הפינות בחדר, אליהם הילדים מגיעים במקרה. הילד (בן שנה, לא פני כן) מרים את החלון(ההחזקה בעזרת ידית המשך של אותו קרטון ביצוע), ומסתכל דרכו אל העולם. זו חוויה חושית חזקה מאד, ללא שום הבנת מושג הצבע, לגבי מושג הצבע כמושג, כאשר כל העולם בו אתה צופה, מקבל גוון אדום. אני כבר שמעתי את גישת היום האדום או הבגעים הכחולים. רעיון זה, לדעתי, מבטא יותר את הנאת היצירתיות של ההורה ולא לקידום נושא הצבע והבנתו ע"י הפעוט. כאשר ילד שולט בעולם הצבעים, ונהנה מאד מהצמיחה החדשה שלו = ללמידה כה משמעותית של הכרת עולם הצבע, זה אכן כיף גדול מאד, לעשות יום בצבע מסוים, לארגן בית בצבע מסויים וכו´. שוב, אני חוזרת וטוענת, עולם הידע הוא בתוכנו, גנטית, הוא יצא, אם נאפשר לו לצאת. אם נדבר- הילד ידבר, אם יחיה בין זאבים, לא ידבר אם נדבר על צבעים, אצל כל ילד, בהתאם למטען הגנטי שלו והנסיבות הסביבתיות רגשיות, תצא מהכוח אל הפועל המיומנות המתאימה. כרמית מיצגת בתשובתה, (ושוב סליחה על ה"הארה") את העולם ה"זורם" עם המטען הגנטי של הילד, ואילו השאלה שנשאלה, מבטאת את העולם הרוצה להספיק ולהגיע להשגים כמה שיותר מוקדם...). אבל האם השואלת, אינה שונה בשאלתה מגישתה של פרופ´ פנינה קליין, שכתבה ספרים רבים, ומשום אישיותה המיוחדת, מובילה גישה חינוכית /לימודית בכל מסגרות הגיל הרך בארץ(בעיקר מעונות ציבוריים), גישת "הלמידה המתווכת". כבר כתבתי עליה, קצת, כאשר הזכרתי את ספרה החדש של יעל דיין, המראיינת את המחנך והתאורטיקן גדעון לוין, המלמד בסמינרים את גישתו, גישת "הגן הזורם", ומתיחס ל"התערבות משתתפת". לדבריו, בתשובתו לד"ר יעל דיין, ד"ר פנינה קליין באה אל הילד עם תכנית מובנית מראש, כאשר היא מאמינה, שאם הילד יענה/יגיב לתכנית, הוא ילמד, וחייו יהיו קלים יותר. כמובן שגדעון לוין מתנגד ערכית לגישה זו. לדעתי, כפי שציינתי, ילדים לומדים כי הם רוצים לגדול,. ללמוד פירושו לגדול. ילדים לומדים, בזמנים שונים כישורים שונים, בהתאם לבשלות המערכות שלהם. אני זוכרת, שבכתה ט´ התקשיתי מאד בשאלות המתמטיות הקלסיות המתייחסות למילוי בריכות בזמן ובקצב מסויים, ובכתה י"א לא הייה לי שום קושי להתמודד עם השאלה. לא משום התרגול. התרגול היה טכני. אלא משום שמוחי הקטן(שמאד אהב מתמטיקה), הבשיל "לראות" את השאלה חצי שנה יותר מאוחר. וחוץ מזה, כל ילד רגיל ידע בסוף צבעים, והצורך ללמד יותר מוקדם הוא של ההורים, ולא בא מצורך של הילד(ראו דיון על ערכים...) דסי

לאה_מ

New member
דסי, איזה רעיון נהדר עם הצלופן!

(אני מיד רצה להכין כזה לאורי). אני מאד מסכימה עם מה שכתבת לגבי הבשלות להבנה. אני חושבת שזה גם תלוי סביבה, כלומר, עד כמה הסביבה הקרובה מדגישה את הרעיון. יש לי דוגמא - יש לי חברה שלמדה אמנות באוניברסיטה והיתה במשך כמה שנים מורה לאומנות. הבן שלה, שצעיר משירה בחצי שנה, לא דיבר בכלל בגיל שנתיים, אבל ידע לזהות כל צבע שעולה על דעתכם (כולל גוונים שונים וכו´). הוא היה מצביע על הצבע המבוקש. אצלם בבית, אמנות, ציור, צבעים, התעסקות בחומרים האלה, היתה הרבה יותר מודגשת מאשר אצלנו. לעומת זאת, אני אדם מאד מאד ורבלי ומאד אוהבת ספרים וסיפורים, ולכן שירה, למשל, דיברה בגיל מאד מאד צעיר, דיקלמה בעל פה שירים שלמים, אבל צבעים לא ידעה עד גיל מאוחר יחסית.

נעה גל

New member
אני דווקא לא בטוחה שזה קשור לרמת

ההתעסקות בבית, אלא לרמת הבשלות הנפשית של הילד ויכולת ראיה חזותית. אני מדברת בצבעים. גם עם אורן וגם עם איתמר. אורן בגיל שנה וחודשיים (!) ידעה להגיד את שמות כל הצבעים על בוריים כולל גוונים (ורוד עתיק, לעומת ורוד פסטל, לעומת ורוד בזוקה וכו´) בעוד שאיתמר היום (כמעט בן שנה וחצי) עדין לא בכיוון בכלל (לא מזהה צבעים ובטח לא מבטא את שמם). בדיעבד, אני יודעת שזה אחד הכישרונות הגדולים של אורן (על גבול גאונות אולי), שהראיה החזותית שלה היא דבר מדהים בכל התחומים, בעוד שאיתמר כנראה, הוא ילד רגיל בענין זה. כך זה לא כל כך משנה מה אני עושה בתחום זה. את הרעיון עם הצלופן - גם אני אאמץ. נראה לי מהנה לכל הגילאים.

תמי א

New member
צריך לעשות הבחנה חשובה -

בין שיום של צבע, לבין זהוי של צבע. בגיל הזה, כשילד יודע לעשות התאמה של צבע ("חולצה אדומה היא בצבע של תות" למשל), הוא מזהה אותו, וזה השלב הראשון בלמידה. השלב הבא הוא זיהוי על פי שם ("תן לי בבקשה את החולצה האדומה") ורק אחר כך, וזה שלב שיכול גם להגיע אחרי גיל שלוש - וזה בסדר - זה השיום ("באיזה צבע החולצה הזאת?"). אני מאוד מסכימה עם דעתך - אין שום צורך בלימוד שיטתי ואקטיבי בגיל הזה, אלא על ידי חשיפה יום יומית שבעצם מתרחשת באופן טבעי.

ק

New member
תודה ושאלה לדסי

תודה רבה לכל מי שהתייחס והגיב לשאלתי ואני שמחה לקבל תמיכה לדעתי. אבל מאד חשוב לי למצוא חומר בבליוגרפי על כך. דסי הזכרת את גדעון לוין, האם יש לו התייחסות מיוחדת לכך ואם כן באיזה ספר בדיוק. אודה לך מאד

נעה גל

New member
ק. לגבי חומר מקצועי על תפיסת הצבע

אני ממליצה לך בחום לפנות לד"ר עדה בקר וליזי דוידי מנהלות האתר "הגיל הרך", דרך מייל, ולשאול אותם אם הן מכירות חומר מקצועי בהנושא.

דסי אשר

New member
אני לא יודעת אם גדעון

לוין מתייחס לכך באופן ספציפי. אני אפילו לא הספקתי לקרוא את ספרו החדש(ספרה של יעל דיין). אולי במאמר חדש שלו, שנעה הכניסה לאתר הפורום- המתייחס לסוגיית היצירה בכלל, והאם כל דבר שילדים עושים הוא יצירה, תוכלי להשכיל? גם מאמר זה אני לא הספקתי לקרוא(יש צרות אחרות....). בהצלחה. את יודעת למה כל כך חשוב לך לקרוא על כך חומר ביביליוגרפי? אם באמת חשוב לך, לא יהיה קשה למצוא, פשוט אין לי מספיק שעות אינטרנט לחפש(אני חוסכת באופן "שגעוני", מפאת הנסיבות....). דסי

דסי אשר

New member
נכון, כמו בלמידת שפה

והתפתחות הדיבור, ישנם שלבים, שאנחנו כהורים חווים אותם היטב, ומבחינים צורות שונות של הבנת שפה ותחילת דיבור - באותה מידה ישנם שלבים שונים בלמידת מושג הצבע. מידיעה פסיבית, לידיעה אקטיבית. מזהוי מושג הצבע, לזהוי עצם בצבע, לשיום העצם בצבע המתאים. אבל אין לאן לרוץ. ריצה אומנם מביאה כושר גופני, אבל מעיייפת. וכאן איננו מחפשים כושר גופני, אז בשביל מה לרוץ? דסי

כרמית מ.

New member
נדמה לי

שמשפט כמו "החולצה היא בצבע של תות" הוא דווקא מורכב יותר משיום פשוט "החולצה אדומה" ולא רק מההיבט הדקדוקי - כיוון שהוא דורש השוואה: למה עוד יש צבע אדום? (ואגב, סביר שזה לא בדיוק אותו אדום, כך שזה מסבך את הענינים עוד יותר). אותי הפתיע מאד, שעד שלב מסוים (לא זוכרת בדיוק גיל, כנראה בין שנה וחצי לשנתיים) לא רק שהילדים לא ידעו את שמות הצבעים, שזה היה לי צפוי, אלא נראה שהם בכלל לא "ראו" את הצבעים - במשחק שבו מניחים דיסקית צבעונית על תושבת צבעונית, מבוגר, באופן אוטומטי ינסה להתאים צבעים, ואילו הם, שמו באופן אקראי לחלוטין. בהמשך, כשקלטו את מושג הצבע, גם הם התחילו לעשות מעצמם. אגב, להבדיל, בדיבור, בין ורוד עתיק לורוד בזוקה, זה דבר שעד היום אני לא עושה... להרבה ילדים יש שלב שבו שם צבע אחד, הרבה פעמים אדום, מסמל את המושג הכללי צבע. ("כל צבע הוא אדום"), וזה שלב רגיל וחולף...

יונת ש.

New member
אצל מונטסורי יש התייחסות לנושא הזה

תחפשי בספר "שיטת מונטסורי", פרק 4 איך להעביר שיעורים. בשיטה שלה בהחלט מצד אחד היוזמה באה מצד המבוגר שרוצה ללמד, אבל מצד שני מתחשבת ביכולת האישית של הילד לקלוט את המושגים באותו רגע.

ק

New member
גני מונטסורי

ישנו גן בחולון שנקרא : "הסדנא של שלומית" ואני יודעת שהיא בעיצומו של מעבר לצפון ת"א גן נוסף נקרא "גן רונית" והוא נמצא בגבעת אהוד (סמוך למודיעין)

נעה גל

New member
לגבי בתי ספר:

כרגע, אם אני לא טועה, אין בתי ספר שעובדים בשיטה הזו אבל, הוקמה עמותה לקידום חינוך עפ"י מונטסורי בישראל שאחת ממטרותיה היא להקים בית ספר העובד בשיטה זו.

למעלה