אם כבר התחלנו לסייג, למען ההגינות
אז כדאי להוסיף לרשימת הסייגים עוד שניים:
1. המספרים האלו, עד כמה שידי משגת, הם לא נכונים. ו-
2. המספרים הללו הם קרובים (אך גבוהים מ-) ההערכה ל*עלות הכוללת* של לימודים לתואר MBA דו-שנתי.
לא שאכפת לי במיוחד לשכנע מישהו בערך של MBA ,
(אישית אני מאמינה שהוא משרת מטרות מסויימות, ולא משרת מטרות אחרות, כך שהשאלה האם הוא משתלם היא מאוד תלויית הקשר, כשמן הסתם, בהרבה מהמקרים התשובה תהיה לא ).
אני מוסיפה את ההערה הזו בעיקר כי הייתי מעדיפה אם (באופן כללי בחיים) "חדשות" לכל הפחות יציגו מידע נכון.
שני דברים קפצו לי לעין שראיתי את הדירוג. אחד, הרווארד לא נמצאת שם, וזה מאוד מוזר. שתיים, העלות היא גבוהה משמעותית מכל מה שאי פעם שמעתי לתכניות כאלו.
כשנכנסתי לאתר לא הצלחתי למצוא שום תיעוד לדירוג כזה שהם עשו עבור מגזין פורצ'ן, וגם לא הצלחתי לגגל דירוג של המגזין כמו שתואר. אני לא אומרת שהוא לא קיים, רק שזה מוזר שהוא מוצנע כל כך, וזה מוזר שהוא משמיט את הרווארד מהרשימה.
בכל אופן, באתר עצמו בצד ימין יש דירוג של ה-MBA היקרים ביותר, כל המספרים בלי יוצא מן הכלל נמוכים יותר מן הסכומים שמופיעים בכתבה, אם כי לא בהרבה. אלא שכשקוראים מה המספרים האלו אומרים, מסתבר שהם מדווחים את העלות הכוללת ללימודים כפי שמעריכים אותה בתי הספר.
עלות הלימודים עצמם היא בדרך כלל כמאה אלף דולר או קצת פחות, והיתר זה מחיה, כשעלות במחיה כמובן משתנה מאוד ממקום למקום.
בעוד הויכוח על האם MBA הוא משתלם או לא הוא כמובן סביר, זה נראה לי אישית משונה לכלול פנימה אל תוך העלות הזו גם את עלויות הקיום.
כי בכל בחירה חלופית, גם שם יהיה צריך לקנות אוכל ולמצוא פתרון מגורים, ועל כן לכל הפחות בשקילת חלופות צריך לבחון את העלות של הקיום גם אם *לא* הולכים ללמוד, או להוציא את עלויות המגורים מהדיון.