למומחים לרבנים...

שרי סילבר

Active member
למומחים לרבנים... ההודעה התיישנה ונעלמה לה, ובינתיים גיליתי עוד. אז זה הולך ככה: לוי גורוחובסקי התחתן עם לאה סגל מצפת, שהיתה ביתם של אברהם יצחק סגל, סופר סת"מ, ופייגה. פייגה היתה ביתו היחידה מנישואים שניים של רב מאד ידוע במאה ה-19 בצפת. במסמך שהגיע אלי שמו נכתב: Chief Rabbi Barach Kahane. לא ברור לי איך לקרוא את השם. השם הפרטי כנראה ברוך. שם המשפחה אולי כהנא (ואולי בכ"ז קאהאן?)? בכל אופן האיש נפטר בסביבות 1871, כשהיה בשליחות לאיזו קהילה. הוא נקבר בטבריה, ולפי העדויות המשפחתיות הוא קבור בקרבת קבר הרמב"ם. אם למישהו השם/הפרטים אומר/ים משהו, אשמח לכל קצה חוט. ../images/Emo51.gif

א77

New member
כהנא או קאהן. יש קוהן ויש כהן. קאהן וקוהן אינם כהנים. הבנתי שאין באפשרותך לבדוק אם הם כהנים. כהנא כמו כהן זה משפחת כהנים. נראה לי שזה כהנא. ונראה לי גם שזה ברוך. ואין לי הסבר מדוע זה נכתב בלטינית כמו שנכתב. ולענין הכהנא והברוך. משפחת כהנא היא משפחה המיוחסת לכהונה, ולא כמו רוב כהנים בימינו, שאין להם את היחוס הנמשך והברור עד לכהונה של אהרן הכהן. יש שתי חצרות בשם ספינקא, האחת היא של משפחת וייס ה"חקל יצחק". השניה היא של משפחת כהנא המיוחסים כאמור. ו... בניו יורק יש אדמו"ר מקארלסבורג (בנו של האדמו"ר נחמן כהנא מספינקא זצ"ל. בנו הניו יורקי נקרא ברוך כהנא. ובזכרוני מלפני שנים [הכרתיו טוב] לפני שהוכתר לאדמו"ר, הוא היה קרוי ע"ש מישהו מצד אביו ולא מצד אמו. אז כנראה הברוך נדבק היטב לכהנא. [לפי ששם המשפחה הוא מצד האב]. חושבני שזה פחות מקצה חוט, אבל זו גם השערה.

ספרן

New member
כהנא הרבנים למשפחות כהנא (ברובם , לפחות) מתייחסים לרב יהודה כהנא, המכונה על שם ספרו "קונטרס הספקות". היה הרב של העיר סיגט , היום ברומניה. גם שושלת ספינקא הם מצאצאיו. הוא וצאצאיו קבורים ב"אהל הכהנים" בעיר סיגט, ואני מצרף תמונה של מצבות כמה מצאצאיו. צילמתי לפני שנה וחצי.

LATINA GINTA נומר כי "כהן" הוא "KOHEN" ! מה יקרה ל-KOHEN אשר רוצה להיכתב בלטינית (היות שהשפה הזאת קצת "אלרגית" לאות K)../images/Emo35.gif כלומר אם רוצים או לא, זהוא COHEN ואפילו (ברומנית) COHN. אבל, הפוך על הפוך, מה צריך לעשות COHN כדי לחזור למקורות../images/Emo35.gif כ=K או ק=C או מה../images/Emo35.gif מסקנה: למה בדיוק לא ייתכן "קהן" כשיר למשרת כהונה ../images/Emo35.gif

א77

New member
התייחסתי לכתיב בעברית בלבד ולפי איך ששרי סילבר כתבה : Chief Rabbi Barach Kahane נראה כי זה כהנא. ואני רוצה להוסיף, פרט קטן, והשערה נוספת, להסבר, מדוע זה כהנא: כשמדברים יידיש ומזכירים את השם (וגם בעברית, אך אומרים את השם בהברה אשכנזית) ברוך כהנא, הרי שזה נאמר בוּרֶך כֵהֵנֶא. אז הכהנא שהובא בלועזית ע"י שרי סילבר, הוא בהברה בדיוק כמו הכהנא שניקדתי. הכהנא הוא ודאי מיוחס. מקובל אצל המקפידים, העושים פדיון בן לבכורם, לתור אחר כהן מיוחס בדווקא. ולכן הכהנא מאד עסוקים בהשתתפות בפדיון בן. סנדר, מה נשמע? מזמן לא שוחחנו. אמנם הייתי עסוק, וגם כעת. אבל אני מתגעגע...

שאילתי - בעצם - הייתה ... למה קהאן אינו כהן../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif../images/Emo35.gif אני איני מרבה להופיע לאחרונה בפורום מפני שאני בהמתנה לגרסת תכנת "המשפחה" אשר אמורה לפתור (אחת ולתמיד) את בעיית כל השאילות אשר אליהם איני מסוגל לענות כרגע במסגרת הפורום. קצת (יותר) בס"ד כולי תקווה כי מצב( אילנ)י ישתפר בעתיד הקרוב. בינתיים מוזמן ל../images/Emo56.gif סענדער

א77

New member
איני יודע מתי ואיך נוצר השם קאהן וכל השמות הדומים. אבל בעיקרון, מי שהיה מעוניין לקבל שם הדומה לכהן, אבל לא יכל להטעות את הציבור. שינה (מסיבה שלא תהיה) למשהו דומה לכהן. קח דוגמא, הרב טולידנו זצ"ל. לקח לבתו חתן ששינה שם משפחתו מסיבות שלו, לטולידנו כשם חמיו. ובעצם אחרי נישואיו, שינה את שם משפחתו, שם משפחת אשתו נותר גם עבורה וגם עבורו, ולכל משפחתם. נכדי, ניני וצאצאיי הרב טולידאנו, הנקראים בשם זה, אינם בהכרח בן אחר בן להרב. אז מה יעשה אדם שרוצה להיקרא כשם משפחת חמיו לדוגמא, אך אשתו היא בת כהן, והוא אינו כזה. לחמיו קוראים כהן, אז לעצמו יקרא קוהן. וזו סתםםם סברה והשערה. ולעניינינו, הכהן יכנה עצמו "כהן" בשם המפורש. ולמה לו לזייף שמו. משפחת כהנא לבעל קונטרס הספיקות, וודאי היתה סיבה מיוחדת לשינוי שמו מכהן לכהנא, לא ביררתי ולא חקרתי. זה ניתן לבירור, ואוליי ספרן יודע.

masorti

New member
נשמע לי משונה שקאהן אינו כהן... אבל אני לא מומחה לענין. (תמיד הינחתי שכל השמות המזכירים בצלילם כהן שייכים לכוהנים) גם לא ברור לא הנימוק שלך. הרי הקביעה האם אדם הוא כהן או לא נעשית לפי הצהרת האדם על מסורת אבות. (ויש אנשים ששמם לא מזכיר כהונה והם בכל זאת כהנים) אז אם האדם ישר - גם אם ייקרא "כהן" הוא לא יטען שהוא כהן, ואם הוא נוכל - ממילא יוכל לטעון שגם "קאהן" הוא כהן שהשתבש במהלך הדורות. (חוץ מזה, מי הפריע למישהו לשנות את השם ל"כהן" כשהוא עבר למקום אחר? לממשלה הגויית באירופה ודאי לא היה אכפת)

א77

New member
ושוב... כמדומני שאם הצליל יקבע לך, הרי שתמצא עוד המון כהנים מדומים. ואם שם המשפחה יינתן גם לשאינם כהנים, הרי שקביעה לפי שם המשפחה יטושטש כליל. המציאות ששם המשפחה נבחר מאז ומקדם לא בכדי. החייט בחר לעצמו את ה"שניידר". הנגר את ה"טישלר". ובנו של יצחק, כשנדרש להחליט על שם משפחה עבורו {כשנוסדו החוקים האלו} הרי שהוא החליט לקרוא לעצמו איצקוביץ. בן אברהם, אברמוביץ, וכו´ וכו´, ושמות אלה הועברו לדורות הבאים. וכך לכל שם משפחה יש סיבה מקורית. רבי לוי יצחק מברדיצ´ב, היה דבוק בשרעפיו בדיוק כשנכנסו אליו פקידי הפנים של הממשל. כדי לשאלו על שם משפחה בה הוא חפץ. אך הוא לא הבחין בהם בהיותו כולו אחוז בשרעפי קודש. ובהתלהבות סובב בחדרו אנה ואנא ואמר אוי, דערבארעמדיגער ג-אט (אוי, הא-ל הרחמן) הפקידים לא השתהו יתר על המידה, ורשמו על המסמך את שם המשפחה "דערבארעמדיגער". אכן האדם כהן לפי מסורת אבותיו, ואיננו נדרש לאימון. שאין לך יהודי (פרט לגר, שכקטן שנולד דמי), שלא ידוע שאביו היה כהן, אם היה כזה. שהרי יש את ברכת הכהנים. ועוד ועוד, ושקר של כהנות, זה בכלל מידי דעבידא לאיגלויי, ולא משקרי ביה אינשי. שם המשפחה כהן, לא נבזז מעולם ע"י מי שאינו כהן. לו תדרש לשם משפחה חדש, הרי ברור שתחפוץ דווקא במשהו הנקשר אליך, או לפי מוצאך, ורשב מוורשא וכו´, או לפי המקצוע כדלעיל, וכן שכטר לשו"ב. וכשם ש"מה לכהן בבית הקברות?!", כן מה לישראל ולשם זה?! כך היה מדור דור, ויש בזה גם הגיון.

א77

New member
והיום נזכרתי שלאותו אדמו"ר ברוך כהנא, יש גם בן דוד באנטוורפן שנקרא באותו שם פרטי ומשפחה. הרי סברה חזקה, שאותו ברוך כהנא שהנך מנסה לתור, הינו מאותה המשפחה. עוד משהו קטן. התעניינתי היום אצל מישהו אודות שאלתך. לא זכרתי את השנים בהן הוא היה חי. וזה פרט מאד חשוב לקבל אינפורמציה. מחר בבוקר אפגשהו שוב. לאחר שעיינתי בהודעה. אמסור לו את השנה שרשמת, ומקוה שתהיה לו תשובה, אם לא במקום אז בעתיד. אני פוגש אותו בד"כ כל יום, פרט לשבת.

שרי סילבר

Active member
תודה לכולכם../images/Emo39.gif גם הפחות מקצה חוט, הוא הרבה יותר ממה שידוע לי, ועל כך התודה! ביחס לאנגלית, הסיבה פשוטה. זה מופיע בתוך פרק שנשלח אלי. הפרק הוא מתוך ספרו של דר´ סם גורבי (בן-דוד של סבתי), מהשלוחה של הגורוחובסקי שהיגרו לדרום אפריקה, ושפתם אנגלית, מה לעשות. העתקתי בצורה מדויקת כמו שנכתב בספר, אבל זה לא בהכרח מחייב (כך נראה לי). גם לי זה נראה כמו כהנא. ומעניין, בטבריה יש איזה קבר עתיק ביותר, כנראה גם כן באיזור קבר הרמב"ם, של רב בשם ברוך כהנא, אבל משהו מוקדם בהרבה (אני צריכה לחפש שנית את התאריך). בכל מקרה אנסה לדלות עוד מידע, אולי זה יתן עוד קצות חוט. בכל מקרה תודה!

א77

New member
בכחו של התאריך לתרום הרבה ובכל אופן עייני בתגובתי לסענדער, על סברה נוספת לחזק השערתי שזה כהנא.

Horovitz

New member
אולי כדאי לחפש את הקבר אולי על המצבה כתוב השם בעברית

א77

New member
בעל קצות החושן כמדומני היה כהנא אחיו הוא אבי אבות אותם הכהנא. ייתכן וזה מצאצאיו, או צאצאי אחיו. בקשר ליחוסם עד לאהרן הכהן. הרי שביררתי, ונודעתי שהיה להם יחוס עד לעלי הכהן. ומכאן הדרך פתוחה עד למעלה בקדש, אהרן הכהן וכו´ לאדם הראשון. וזה בהמשך לקשר הנראה בין ברוך לכהנא, שנראה ברור שזה מאותה משפחה, על סמך הודעותיי הקודמות.

א77

New member
ועכשיו הבחנתי בהודעתו של ספרן אכן, בעל קונטרס הספיקות, עליו כיוונתי כשאמרתי "אחיו של הקצות". הפעם, זה רק מהראש. אז מקווה שלא טעיתי.

ספרן

New member
כהנא הם צאצאי אחי ה"קצות". ל"קצות" קראו כהן ולא כהנא. בכל מקרה , כהנא של ספינקא הם מצאצאי בעל ה"קונטרס".

א77

New member
תודה. עשית לי טוב, כשהבחנתי שלא טעיתי כשאמרתי שהם אוליי מצאצאי אחיו של הקצות. ותודה מיוחדת על ההבהרה בעניין שני האחים, כהן וכהנא.

שרי סילבר

Active member
ועוד אודות כהנא מצאתי מספר אישים בשם זה, ואחד מהם משך את תשומת ליבי. המדובר ברב בשם לוי יצחק כהנא 1899-1950, רב וסופר תורני, ב-1918 נדד להונגריה. ב-1924 היה מיוזמי הכנסיה הגדולה של מועצת גדולי התורה בוינה. ב-1925 עבר לארה"ב. בין כתביו: משאת בית הלוי; הגיונות החיים, ועוד. ב-1950 נפטר בניו יורק. ולמה משך את תשומת ליבי? כי האיש נולד ב-1899 ב...צפת! אז בהחלט סביר שהוא קשור לכהנא בצפת, ואולי גם לאדמו"ר כהנא ולבנו, האדמו"ר ברוך, שהוזכר על ידך. אז הנה, מה שחשבת שהינו בבחינת השערה בלבד ופחות מקצה חוט, אולי הוא חוט של ממש. ועוד שאלת תם שאינו מתמצא: בחלק מן המקרים השם מבוטא כהנא כשה-נ´ בקמץ (Kahana), בחלק ה-נ´ בסגול (Kahane). האם המדובר באותו שם, ר"ל: האם אנו מדברים באותה שושלת, של צאצאי הכהנא מסיגט בשני המקרים?

למעלה