למומחים להונגרית

נאוהג

New member
כמו שהוגים צ למשל בשם צייזלר הסבא רבא שלי כתב CZeiszler. להבדיל למשל מצ' שאותה הייתי כותבת CS יש לך מילים שלמות מסויימות? או משפט?

שרי סילבר

Active member
תודה, נאוה השם ברד"ש נרשם בדרך כלל (באירופה) באחת מ-2 הצורות: Bardasch או Bardasz(הכתיב הגרמני או הכתיב הפולני). בעבר נתקלתי פה ושם בגרסה Bardacz, ובמקרים בודדים גם ב-Bardacs. אז אולי ברדץ או ברדץ' זה שם אחר, ולא קשור לברד"ש (בן רבי דוד שלמה), אלא שבמרבית המקרים גיליתי שאותו אדם נכתב פעם כברד"ש ופעם כברד"צ. לשמחתי בחלק מהמקרים ידעתי במי המדובר, ולכן ידעתי שזהו ברד"ש לכל דבר. הנחתי שהמדובר בטעות, או שהפקיד שרשם דובר שפה אחרת, וזה מגיע משפה אחרת. עם הזמן למדתי שהיה ענף של ברד"שים בהונגריה (וכנראה גם בסלובקיה). לאחרונה התחלתי קצת לרחרח בכיוון הזה, והנה בג'ואישג'ן, במסגרת מאגר הנתונים ההונגרי מצאתי 5 אנשים ששמם כתוב כ-Bardacz. הם כולם, אגב מנובומסטו, ילידי המאה ה-19. ועכשיו התעלומה הגדולה: האם יכול להיות שהם ברד"ש, או שאולי הם באמת ברד"צ (משהו כמו "בן ר' דוד צבי", למשל?)??? על פניו, הצליל נשמע שונה, ולכן אין לי שום דרך לדעת האם המדובר באותו שם, ורק הפקיד המסכן הסתבך עם כל בני הרבנים הללו...

נאוהג

New member
אוי , זה מסובך .... זה ממש קשה כי זה שם . אני תמיד מתלבטת מה יותר חזק, האם אנשים שהגרו ממדינה למדינה שמרו על הצליל של השם או על הכתיב של השם? והמקרה שלך הוא בדיוק הדוגמא: אולי הם כתבו עם CZ בפולנית ונשארו ככה למרות שהצליל השתנה? בהונגרית S נשמע כמו ש לכן הייתי כותבת ברד"ש Bardas ו-SZ כמו ס CZ כמו צ CS כמו צ' ( אבל בסה"כ זה כמעט כל הצרופים המשונים שיש - השפה היא די פונאטית ) הנה הגשמאי -ם שלי מספרים תמיד שהם באו מספרד. בחיפוש בגוגל מצאתי שיש למשל בית תוכנה /בית ספר ללימודי המחשב שכותב את שמו GESMAY בדיוק כפי שאימי כותבת את שמה, בספרדית זה אמור להשמע לחלוטין אחרת . הם כמובן לא ממש ענו לי כשכתבתי להם ושאלתי מאיפה השם .... אז מה יותר חזק הכתיב או הצליל?

למעלה