בעצם אין כאן וויכוח
נתחיל בתשובה המסכמת : AIS תלוי לחלוטין בצד שלישי. זו מגבלה רצינית ואין על כך שום וויכוח. זו בעייה מוכרת , ובמערכות של מפות אלקטרוניות מאושרות (ECDIS, לא פלוטרים) אוסרים על השימוש בנתוני המטרה המחושבים על ידי המטרה כמו SOG ו- COG אלא מחייבים לעשותם על ידי הכלי שלך, כשמותר להשתמש רק באתר המשודר (POSITION). לכן כמובן שיש ייתרון במכשירים שאינם דורשים מידע שיכול להיות לא אמין - ולכך מתייחסים בחוקי הדרך במושג SCANTY INFORMATION. כמובן שעכשיו שזה נאמר, צריך גם לזכור שרדאר לא מסוגל לתת מידע מדוייק על המטרה ולכן המציאו את ה- AIS. אחד משלים את השני אבל לא מחליף אותו. באניות שני המכשירים הם מכשירי חובה. בסירות כל שייט צריך כמובן לעשות את חישוב העלות תועלת ולהחליט מה עדיף בשבילו, גם בכסף וגם בצריכת חשמל.
ועכשיו לגבי ההשערות שלך : אני משייט הרבה יותר מ-10 שנים על סירות בלי מכ"מ, כולל (לפני 20+ שנה) בחוף המערבי של ארה"ב וקנדה שם הערפילים מאד שכיחים. אבל גם השתמשתי במכ"מ הרבה שנים - את הקורס הראשון למפעיל עברתי בגיל 18 (1968) במכון להכשרת קציני ים, הייתי מפעיל ומדריך מכ"מ בקרת אש לסטילים, עברתי קורסים מתקדמים להפעלת ותיקון רדאר לרבי חובלים (שוב במכון), וישבתי או עמדתי מול יותר צגי מכ"מ משאני מסוגל לזכור, כולל מספר שנים בפיקוד על אניות, בכל האוקיינוסים ובכל נתיבי השייט ובכל מצבי הראות שאתה יכול לשער. אין ערפל בפסיפיק הצפוני (10 ימים על 25 קשר מיוקוהמה ללוס אנגלס, ערפל כל הדרך) כערפל של שדות הדייג של ניו-פאונד-לנד או כמעבר בתעלה האנגלית, שלא לדבר על גשם. הייתי שם ומכ"מ לא זר לי. החברה שבבעלוצי גם מפתחת ומייצרת מערכות נווט לאניות. כך שכבל מקרה, תודה על ההשערה שלך לגבי "שיפור יכולת התפעול" שלי.
הסיבה שאני אוהב להפליג על סירות מפרש ולא על מנוע היא הקירבה לרמות ההפלגה הבסיסיות. רמה בסיסית הינה בלי הצורך במכשירים. תופעה ידועה היא ההתמכרות לאלקטרוניקה - שים מכשיר חדש, ופתאום אינך מבין איך הסתדרת בלעדיו. פתאום כולם מסתכלים על ה-AIS. לכן אני נהנה מההפלגה הבסיסית ביותר, והצוות שלי לומד איך לפתוח את העיניים ולעשות תצפית נאותה - לא רק למטרות, גם למה שקורה בסירה. מכשירים כמו מכשירים, הם מצויינים אבל יש להם נטייה להתקלקל מדי פעם. חשוב לדעת להסתדר גם בלעדיהם. חשוב גם לדעת שאפשר להמשיך להפליג בלי בטריות ובלי מנוע.
מכ"מ הוא מכשיר מצויין, אבל השתעבדות למכ"מ יכולה להיות מסוכנת. ראיתי יותר מדי מקרים של הידבקות למסך תוך איבוד התמונה הכוללת. אתן להדגמה אנקדוטה חביבה אחת:
בפברואר 1974 יצאנו מחיפה לפיראוס באניית מכולות חדישה. אני הייתי קצין שני וכל הקצינים כולל רב החובל היו חדשים באנייה. היינו אמורים לעבור את רודוס מדרום תוך בערך 20 שעות, כלומר ב-10 בערב, הים היה מאד שקט והשמיים מעוננים לחלוטין כלומר אין דרך לבדוק מיקום בעזרת סקסטנט או לאפס מצפנים בתכווין לכוכב או שמש. אולי גם היה גשם מדי פעם. המהירות הייתה 24 קשר.
בשעה 6 בערב היה כבר חושך מוחלט בלי ירח, ובמקרה ישבתי עם רב החובל בתאו לדרינק קצר. עד היום לא ברור לי מה גרם לו לקפוץ פתאום ולהגיד לי שהוא עולה לגשר, ושנמשיך בלעדיו. תוך זמן קצר הרגשתי את האניה נוטה על צידה בהטייה חזקה כפי שקורה כשמסובבים את כל ההגה במהירות גבוהה.
כמובן שרצתי לגשר בעצמי, ושערותי סמרו (ביטוי נחמד). רב החובל היה על ההגה, הצוקים של רודוס היו כבר בצד ימין אבל "הושט ידך וגע בם", המכ"מ היה פתוח עם צג ענק ורודוס הופיעה עליו בברור בטווח מאד קרוב - כמעט שהתנגשנו באי בערך מול לינדוס. איך זה יכול לקרות ? המהירות היתה 26 ולא 24, ולמצפן היתה שגיאה של כמה מעלות כך שהקורס לא היה נכון. קורה.
ולמה קצין המשמרת לא ראה את הצוקים בעיין? הוא היה עסוק ברדאר. הוא לא ציפה לראות את רודוס 50 מייל לפני הזמן, וכשרב החובל נכנס לגשר הוא אמר לו בשלווה: יש כאן ענן גדול שה ANTI CLATTER לא מצליח למחוק.
רוצה לומר? לא צריך להשתעבד למכשירים. להשתמש בהם בתבונה, אבל הם רק חלק מהתמונה הכוללת. שבת שלום.