למה מאחלים צום קל?

gil levi

New member
למה מאחלים צום קל?

למה מאחלים צום קל? הרי כל הרעיון בצום הוא לענות את הגוף כדי לכפר על החטאים?

א77

New member
ין שום ענין בצום 'קשה'.

אם כדברייך, כי אז אוליי היה עניין גם לא להיות במזגן ביום הכיפורים, כדי שיהיה צום קשה יותר. יש חמשה עינויים עליהם נצטווינו. ז"א שאותם דברים נאסרו עלינו. מי שצם אך לא חש בצום כמעט, אין זה אומר שהוא לא צם. וכבר אמר הנביא יואל וקרעו לבבכם ואל בגדיכם ושובו אל ה' אלהיכם כי חנון ורחום הוא ארך אפים ורב חסד ונחם על הרעה (יואל ב. יג).

gil levi

New member
תשובה

ברור שמי שצם אבל לא הרגיש כמעט בצום בכל זאת צם, ברם הוא לא התענה. אני לא מבין למה איסור על אכילה ושתייה כדי להתענות הוא הגיוני יותר מאיסור על הפעלת מזגן, עינוי פיסי של הגוף, מניעת שינה וכל העולה על יד הדמיון. אני יוצא מנקודת הנחה שמטרתו של הצום היא להתענות. תקן אותי אם אני טועה.

א77

New member
ייתכן שהצדק עמך במושגים שבעברית.

אבל שוב אחזור על דבריי ללבן. צום במושגיך, הוא היעדר אוכל ושתיה. תענית במושגיך, הוא סבל או משהו בנרדף לזה. צום ללא סבל הוא צום. ז"א אדם שלא אכל ולא שתה, אך נפשית לא סבל מכך, בכל זאת הוא צם. עינויים שמנתה התורה, הם חמשה. כשם שאכילה ושתיה הן עינויים בגדר התורה, כמו"כ קיים בין חמשת העינויים, עינוי של נעילת הסנדל, רחיצה, סיכה ותשמיש המיטה. וכעת, הבה נניח באדם שממש לא אוהב ללכת בנעליים. ולא חסר כאלה ש'משוגעים' ללכת יחפים, לפחות בבית. ובכן, הרי הם אינם מתענים בעינוי נעילת הסנדל. וכמו"כ בשאר חמשת העינויים. לסיכום: למרות שבעברית המדוברת, בעינוי חייב להיות צער וסבל נפשי. עכ"ז, בעינויים המדוברים כבר אלפי שנה, יש פרטי עינויים הגורמים וודאי לגוף להימנע מהרגלים מסויימים. אך אין זה מחייב שהנפש תתענה מהצער. ו... כמדומני שביום טוב אסור להצטער. יום הכיפורים הוא יום טוב שאסור להצטער בו. יש לי לזה הוכחה מפורשת מהגמרא במסכת ראש השנה. ולסיכום. להבדיל בין המושג עינוי שאדם מענה את חברו וכו' הקיים בשפת הרחוב. ובין פרטי עינויים האמורים בתורה. שנה טובה ומבורכת.

אלי ו.

New member
עינוי הנפש = צום

לא מזוכיזם ועינויים. אחרת, כפי שכתב א77 היינו מכבים את המזגנים ושמים קוצים בנעליים.

gil levi

New member
זה אוקסימרון

עינוי הנפש הוא צום, לא מזוכיזם ועינויים? בלבלת אותי. אז מה המטרה של הצום?

א77

New member
כיהודים, אנחנו מקיימים מצוות.

מצוות התורה, מפורשות. חמשה עינויים ותו לא. עינוי אכילה ועינוי שתיה זה מחמשת העינויים. אין עניין להוסיף בעינויים. הגדר לתענית, ברור מאד ללא שום עוררין. כשנאחל למישהו קושי בתענית, הרי לא שזה חומרא. זה שטותי. כי מן התורה אסור לאכול ולשתות. לא צריך לסבול מעבר לעינוי שיש לכל אחד באי אכילה ושתיה. אני מבין שנוכל כאן ובזה לתת הרצאה ארוכה ומאלפת, אךך ממש לא נראה לי שיש לי כרגע את הפנאי. אבל מעיקרן של דברים, הרי ברור שלתענית מן התורה יש כללים מדוייקים וברורים. לא יותר כשם שלא פחות.

אלי ו.

New member
לאו דוקא

בתורה לא כתוב "וצמתם" כתוב "ועיניתם את נפשותיכם". עכשיו, השאלה היא מה המשמעות של הפסוק? אם היינו מקבלים את התורה היום, ורק את התורה שבכתב, אולי היינו חושבים שמדובר בכלל בציווי להלקות את עצמנו בשוטים, ולראות ערוץ 1 בטלויזיה. הענין הוא שיש לנו תורה שבע"פ ומסורת ה"מתרגמת" לנו את הכתוב ומסבירה לנו ש"ועיניתם את נפשכם" משמעו תענית, צום.

למעלה