למה? למה? למה? למה? למה?

galia28

New member
למה? למה? למה? למה? למה?

בכותרת יש רק חמש "למה?" אבל במציאות זה לא נגמרררר
גלי (בת שנתיים ועשרה) כבר חודשיים + ב"שלב הלמה?" בהתחלה הייתי מבסוטית מרמת הסקרנות שלה, נתתי הסברים מעמיקים, עד שהותשתי. חיברנו שיר מצחיק שכל המילים שלו זה "למה?, למוּש?, לָמְצ'וּ?, לָמָה'לֶה?" כשאני סבלנית אני עונה לעניין וכשאני מתעייפת אני עוברת לְשיר ה"למצ'ו" ואנחנו צוחקות מזה. מעניין אותי לדעת מאיזה מקום זה בא (אתמול דווקא הייתי בסיפריה במכללה ושכחתי לחפש חומר על זה. יש בכלל חומר על זה?). סתם מסקרנות שלי (למה הלמה?
) האם זה בא באמת ממקום של סקרנות שלהם או האם זה מתוך צורך להאריך את השיחה איתנו? או ממקום אחר בכלל?

לאה_מ

New member
אני חושבת שזה בא משילוב של סקרנות

וחוסר מיומנות מספקת לפתח את השיחה לכיוונים אחרים. בכל מקרה, זה משהו שעובר כמעט על כולם (ומגיע לרוב אחרי שלב ה"מה זה", היותר מתסכל
), כפי שאת יכולה לקרוא, למשל, בקישור הזה.

שרשור מאלף ומשעשע, תודה לאה!

ושמעתי פעם שחלק משלב 'השאלה הסדרתית' נובע באמת מחוסר מיומנות מספקת באותו גיל להביע את קשת התחושות/מחשבות של הילד, ואז הוא חוזר כמו מנטרה: "מה זה?" או "למה?". מתוך השרשור שהביאה לאה, אולי באמת כדאי לנסות את הטקטיקה של להשתמש בשאלה כמנוף לפיתוח שיחה, וע"י כך לעזור לו לפתח מיומנות טובה יותר של ניהול שיחה.

מצחיקים הילדודים ../images/Emo6.gif

גם אנחנו בשלב הזה. על הההככככללל למה? לא משנה מה אני אומרת (לפעמים גם לא משנה למי אני מפנה את הדברים - כמו לאיש) ישר יש למה. וגם אצלינו כבר קרה שהוא ענה לי 'ככה' על משהוא שאני שאלתי. אבל אנחנו רחוקים מאד מרמתו של עידן
כך שאני יכולה לענות....לרוב.

irisgh

New member
אני רואה בזה נסיון להבין את העולם

רק עכשיו, נוצרה להם היכולת לעקוב אחרי סיפור. לספר סיפורים ולהבינם. וזה בעצם כמו היכולת להבין הסברים. עכשיו, לא תציד ברור מה הכוונה בלמה. לו יניב היה שואל את השאלה 'למה יש ציור על הבקסוויט', כל ההסברים המנגנוניים שלי איך ייצרו אותו, לא היו מספקים, והיה חוזר הלמה, כי הוא בעצם היה מתכוון ל'הציור הזה על הבסקוויט הוא במיוחד לכבודי, או שהוא לכבוד בת דודתי שקד', או משהו בדומה. בנוסף, לפעמים הוא בעצם רוצה סוג של הסבר בסיסי על העולם, סביב שאלה שמעסיקה אותו. גיליתי, שאם אני מבינה בגדול מה השאלה שמעסיקה אותו, אני יכולה לתת הסבר ארוך, והוא יענה לי בלמה. לו מבוגר היה עונה בלמה, הייתי מבינה שהוא חוקר את הטענה שבבסיס ההסבר, ומנסה להסביר אותה. אבל אצל יניב, זה בעצם מין 'הבנתי קצת, אבל לא לגמרי'. במקרה כזה כשיניב שואל 'למה', אני אומרת 'אתה רוצה שאני אסביר עוד פעם?'. יניב עונה שכן, ואני חוזרת על אותו סיפור במדויק, נותנת לו אפשרות לעכל. פעם שלישית אני עשויה להחליף חלק מהמילים, אולי הוא לא מכיר את חלקן, או מכיר אותן בהקשר אחר, וזה מה שמקשה עליו בהסבר. אבל חוזרת על אותו הסבר. בד"כ צריך 4-5 סיבובים כאלה להסבר מסובך, ואז הסיפור הופך למעין חלק מרפטואר הידע הביתי, שהוא יודע לחזור עליו. (אצלנו למשל, השמש שוקעת כי היא עייפה, אחרי שכל היום היתה בשמיים, וכעת הולכת לישון בים. לכן השאלות המתאימות אחרי שנגמרו הלמה, שזה אומר הבנת הסיפור הבסיסי, יהיו כבר שאלות שמבקשות פרטים, כמו למשל - מה היא תאכל לארוחת ערב
וכד'
לקצר הסבר ארוך: לפעמים חוזרים על הלמה, כי רוצים להגיד - תספרי לי עוד פעם את ההסבר הזה. או לפעמים - את עונה לא נכון. את עונה איך זה קרה, ואני רוצה לדעת בשביל מה זה טוב. וכמובן, אחרי שהם למדו שניתן להפעיל אותנו ככה, לך תפסיק את זה

galia28

New member
איריס תודה

לא חשבתי על זה כך. נתת לי חומר למחשבה...
תודה

galia28

New member
אנצל את השרשור לעוד שאלה ../images/Emo9.gif

גלי היא בת יחידה בנתיים. היא המון שואלת בזמן האחרון: "איפה אחות שלי/אח שלי?" או: "למה אין לי אח/ות?" "יש לך כבר תינוק בבטן?" וכדומה...זה קורה בעיקר אחרי שאנחנו מתארחים/מארחים חברים שיש להם יותר מילד אחד, או אחרי שהיא מתראה עם בני הדודים שלה שהם אח ואחות ואחותי בהריון בדרך לילד השלישי. אני אומרת לה שעוד יהיה לה אח או אחות ואז היא שואלת מתי. זה טפשי להגיד לה: "אמא ואבא מתכננים באוקטובר, עוד כעשרה חודשים, כי ככה זה נוח לעבודה שלנו"
ואולי גם להוסיף בסוף: "תבדקי ביומן שלך אם גם לך זה מסתדר"
לא, אבל עכשיו ברצינות...איך עונים ומה עונים? למישהי יש רעיונות? שבת שלום

לאה_מ

New member
לדעתי, עונים מהלב -

כשכולנו נרגיש שבמשפחה שלנו חסר עוד תינוק, אנחנו נשתדל שגם לנו יהיה תינוק. או משהו בסגנון. ואפשר בהחלט לומר שיש לכם גם שיקולים שנוגעים לתחומי חיים אחרים שלכם. התשובה המחוייכת שלך לא נראית לי כל כך מופרכת, בסך הכל

טלי12345

New member
אני חושבת שב"אוקטובר" זה קצת מופשט

אולי אפשר להגיד "באביב" (או כל עונה אחרת) או ללכת למקור של הענין. להגיד לה" אנחנו יודעים שכשרואים תינוק מאד מתחשק תינוק גם. גם לי זה קורה"

galia28

New member
../images/Emo51.gif על הרעיונות

היום היא הגדילה לעשות וקבעה: אמא יש לך תינוק בבטן". הסברתי לה שאין לי, אבל שעוד יהיה, אולי שנה הבאה... ואז בא ה"למה?"
. ומיד אח"כ הלכתי להשקל בחדר השנה (תינוק אין שם, אבל בשר ותוספות מא. הצהריים יש ובכמויות
)

למעלה