למה? ככה זה בעברית!

צימעס

New member
למה? ככה זה בעברית!

אז תגידו - למה יש שתי צורות ריבוי - לזכר ולנקבה, והן בכ"ז מבולבלות? (חלונות, מזלגות). מה מקור שתי הצורות?

גנגי

New member
זה לא רק בעברית,

זה קיים בכל הלשונות השמיות. ואגב, "ות" לריבוי נקבה ו"ים" לריבוי זכר זאת המצאה נהדרת של העברית המודרנית. אבותינו לא חשבו עליה ממש, ולכן קראו לרבים של אבא "אבות" ולרבות של אישה "נשים"... אפילו פילגש, שהיתה המאהבת-הנשית-האולטימטיבית, זכתה שירבו אותה כ-"פילגשים". פחחח.. מה הם ידעו, אבותינו. אולי הם בכלל לא הבינו במין.

masorti

New member
אבותינו הכירו מצוין את "ים"/"ות"..

וקל לראות זאת בתנ"ך. כדי להימנע מהויכוח מתי חובר התנ"ך, אקח לדוגמא את שירת הים (שמות ט"ו) שנחשב לאחד הקטעים הקדומים ביותר. הנה כמה דוגמאות למילים המופיעות שם בריבוי. במקור הן בכתיב חסר ואילו לצורך נוחות הקריאה אביא אותן בכתיב מלא, אבל לענייננו זה לא משנה. והנה הדוגמאות: "מרכבות" (פסוק ד') "מצולות" (פסוק ה') "אלים" (פסוק י"א) "תהילות" (פסוק י"א) (לעומת זאת, המילה "תהומות" בפסוק ה' ובפסוק ח' משתמשת ב"ות" לריבוי לזכר.)

גנגי

New member
מסורתי יקר,

אתה מתפרץ לפתח חסר דלת, בכלל. ידוע שההומור הקלוקל שלי מובן רק ליחידי כחולה, וידוע שרוב האנשים מסתייגים ממנו. זה שלא הבנת כלל מה שאמרתי רק ממקם אותך בחברה טובה, זה הכול. זאת לא בדיוק החברה שלי, אבל זאת חברה מצוינת. ואכמ"ל.

צימעס

New member
רגע, שאבין -

שאם טענתך שבעבר לא היתה הפרדה חד משמעית בין ריבוי זכר - ים לריבוי נקבה - ות תקפה או בדיחה? (ז"א - את המשפט על חוסר ההבנה במין כן פירשתי כבדיחה
)

גנגי

New member
טענתי בעינה.

ואני שמחה לראות שלפחות את הבנת מה שאמרתי.

אטיוד5

Active member
אם לא הבינו אז למדו בדרך הקשה

'סתכלי בסיפור של ההיא מהגבעה. מלחמת אחים יצאה מהסיפור הזה. דרך אגב, יוצא שגם אז הסתמכו על עבודה זרה בעיניינים האלה. אופס, סליחה, לא מצחיק, לא מצחיק. באמת לא מצחיק.

אטיוד5

Active member
במורד הדרך מגוש עציון ...

לעמק האלה נמצא כפר קטן, ג'בעה שמו. ממש על הדרך מול קן בני הבליעל מצוריף. זה יוצא בנחלת שבט בנימין? ואאל"ט, בשמואל א' יג או יד יונתן הבריז לשאול בגבע, וניגף בפני פלישתים. [לא שיש לי זכרון פנומנלי. יש לי תירוץ - הבת שלי בכיתה ה']

לא. ג'בעה הנ"ל אינה גבעת בנימין.

ג'בעה הנ"ל אינה "גבעה" של שבט בנימין. גבעה של שבט בנימין (גבעת בנימין = גבעת שאול המקראית = תל אל פול) נמצאת בצפון ירושלים (ליד שכונת שועפאת). גבע מפרק י"ג היא גָ'בַּע, כמה ק"מ צפונה ומזרחה מתל אל פול. וַיִּהְיוּ עִם-שָׁאוּל אַלְפַּיִם בְּמִכְמָשׂ וּבְהַר בֵּית-אֵל, וְאֶלֶף הָיוּ עִם-יוֹנָתָן בְּגִבְעַת בִּנְיָמִין; וְיֶתֶר הָעָם, שִׁלַּח אִישׁ לְאֹהָלָיו. וַיַּךְ יוֹנָתָן, אֵת נְצִיב פְּלִשְׁתִּים אֲשֶׁר בְּגֶבַע (שמואל א פרק יג) ובהמשך הפרק: וְשָׁאוּל וְיוֹנָתָן בְּנוֹ, וְהָעָם הַנִּמְצָא עִמָּם, יֹשְׁבִים בְּגֶבַע בִּנְיָמִן; וּפְלִשְׁתִּים חָנוּ בְמִכְמָשׂ. גֶבַע בִּנְיָמִן הוא כנראה שם נוסף לגֶבַע (או אולי לגִבְעַת בִּנְיָמִין). ליד ג'בע הערבית יש כיום התיישבות יהודית ששמה "גבע-בנימין" ושמה הקודם "אדם".

גנגי

New member
אופס...

כשקראתי את זה (בפרק הרלוונטי) הייתי בטוחה שהוא סתם דיבר איתה באיציק...
וחשבתי שבגלל זה קראו לרך הנולד "יצחק"...
אגב, אם תינוק הוא רך נולד, תינוקת היא רכיכה נולדת? (רוע, רוע, גנגי. תתביישי!)

גנגי

New member
עוד פעם אופס...

התכוונתי לשרה ואברם, לא ליצחק, ידוע לי היטב שיצחק לא הוליד את יצחק. רק ג'ורג' בוש הוליד את ג'ורג' בוש.

hillelg

New member
../images/Emo45.gifמחרה-מחזיק שוב...

שתי שאלות מרכזיות מטרידות אותי בלשון העברית: האחת נשאלה כאן עכשיו, והשניה - לפני כמה ימים. מה יהיה? ו-hapax - 'אקראיות' זו יכולה להיות תשובה נכונה, אבל ניסוח הולם יותר שלה הוא 'אין לנו שום מושג למה'.

lexigali

New member
../images/Emo46.gif ובדקת כבר מה זה?

שבועות, שבועות שאני משליכה עליך את יהבי, וכלום! מה, שאוותר ואפתח מילון?

hillelg

New member
מה, מחרה-מחזיק??

זה מחזיק בייחור - ובעצם (במיוחד כשזה בט"ו בשבט) - אוחז בענף עץ שקד.

lexigali

New member
LOL ../images/Emo6.gif

על המחזיק בייחור להיות עדין מאד, הידעת? כי אחרת הוא לא יהפוך לענף עץ שקד.

אני ואחי

פתיחנו סביב זה סדרת שאלות ותשובות משעשעת ביותר (לפחות אותנו..) זה הולך ככה: א. בן זה זכר או נקבה? ב. זכר! א. אז למה אומרים בנות? ב. בנות זה רבים של בת! א. אה, בת זה נקבה? ב. ודאי! א. אז למה אומרים בתים? ב. בתים זה רבים של בית? א. אה, בית זה זכר? ב. ודאי! א. אז למה אומרים בעיטות? ובסוכות האחרון, שאל אותי אחי: "ערבה, זה זכר או נקבה?" וכשעניתי "נקבה", אמר לי "אז למה חובטין בהן?"
(אולי לא מיותר לציין שאחי גר בדרום הר חברון
)

פתיחנו = פיתחנו

וכל התשובות של "ב." נגמרות בסימן קריאה, גם זו שבטעות נגמרה בסימן שאלה.

למעלה