למה יש חום כשחולים?

Eternal Thought

New member
למה יש חום כשחולים?

שוב בהשראת אירועים יוצאי דופן שקרו לי בחיי האמיתיים (אני חולה, שוב), תהיתי מה המשמעות של חום גוף גבוה כשאדם חולה. הייתה לי השערה שהגוף עושה זאת כדי להילחם בחיידקים הרעים (והזדוניים), כיוון שידוע שחום הורג חיידקים (לכן למשל מרתיחים מים כדי להרוג את החיידקים במים), אבל זה נראה לי קצת לא הגיוני כיוון שבוודאי צריך טמפרטורות גבוהות מטמפרטורות הגוף כדי להרוג חיידקים ובצורה כזו ייפגעו גם החיידקים הטובים (יצורי האור) בגוף שלך. לעומת זאת, SpyKid הידועה טוענת שהחום נגרם כתוצאה מ"מאבקים" (מלחמת האור בחושך) שמתרחשים בגוף בין החיידקים הטובים לחיידקים הרעים, לפי עיקרון לה-שטליה (או משהו), אם נוריד את החום של הגוף בצורה חיצונית אז זה בעצם יעזור למערכת החיסונית של הגוף להילחם בחיידקים הרעים ולהבריא. בקיצור, השאלות הן למה חום הגוף עולה כשחולים, האם הורדת החום למשל על ידי לקיחת אקמול תועיל או תזיק לגוף, ומי ינצח בסוף, החיידקים הרעים או הטובים? הישארו איתנו לעוד פרק של פורום מדע פופולרי כדי לגלות.

Alkhimey

New member
בצורה כללית

כשאדם חולה יש שני דברים שמתרחשים: המחלה עצמה והסמפטומים. הסמפטומים הם תופעות לוואי שנגרמות כתוצאה מהמחלה, ובדרך כלל לא מסוכנים כמו המחלה עצמה. בדרך כלל סמפטומים הם מטרד לא נעים, ולא יכולים לגרום למוות או נזק בלתי הפיך אלה אם כן הם ממש מוגזמים (למשל כשחום עולה לתינוקות מעל 39, יכול לגרום לדנטורציה של המוח (החלבונים במוח מתפרקים) ואפילו למוות). ישנם תרופות שמטפלות במחלות וישנם תרופות שמטפלות בסמפטומים. למה צריך לטפל בסמפטומים? כדי שלא נמות במקרים החריגים, כדי שתהיה לנו איכות חיים ובעיקר כדי שנמשיך להיות פרודוקטיביים גם כשאנחנו חולים. דוגמאות לתרופות שמטפלות בכאבים וחום הן אקמול, ודקסמול. כל התרופות הנ"ל מבוססות על פרצטמול. התרופות נועדו רק להוריד את החום והכאב (וגם בדרך להרוס את הכבד שלנו) בצורות מלאכותיות בלי לטפל בשורש הבעיה (המחלה עצמה). לכן דעתי האישית היא שעדיף לא לקחת תרופות אלו ולחקות שהמחלה עצמה (ואיתה הסמפטומים) תעבור. אלה אם כן החום ממש גבוהה ו/או מדובר בתינוק או חולה צעיר. בכל מקרה תמיד מומלץ לפחות להתיעץ עם רופא. לגבי החום עצמו אני לא יודע בדיוק מאיפו נובע סמפטום, אבל לדעתי הגוף מאיץ את המערכת החיסונית, כחלק מזה הוא מגביר את זרימת הדם ומרחיב את כלי הדם מה שגורם לעלייה בחום.

pelegs

New member
מצטרף בעניין התרופות

פאראצטמול ואיבופרופן (גם-כן נמצא בתרופות לשיכוך כאבים והורדת חום), הן תרופות המטפלות ב סימפטומים ולא בבעיות. יצא להן שם טוב של תרופות פלא, כי הן אכן משכיחות מאיתנו את הכאב, אבל זה לא באמת פותר את הבעיה. זה בעיקר משחק לטובתן של חברות התרופות. בסופו של דבר - אלו חומרים די מסוכנים, בניגוד לדעה הרווחת עליהם, יש להם נטיה עזה לפגוע בתיפקדו התקין של הכבד, לאורך זמן. בכל מקרה, לא מומלץ לצרוך יותר מ 2 גרם פאראצטמול ליום (כארבעה כדורי "אקמול"), ואפילו פחות אם אתם צרכנים כבדים של אלכהל (או סמים אחרים שפוגעים בכבד). אאל"ט המינון המקסימלי המותר להמלצה הוא 4 גרם ליום לאדם בריא שאינו צורך אלכהל/סמים אחרים כלל.

moran f

New member
המינונים שלך קצת היסטריים

המינון המקסימלי ליום של אקמול הוא 8 כדורים ליום (לא לזמן ממושך ללא התייעצות עם הרופא). לא ברור לי למה החלטת על דעת עצממך להמליץ על לא יותר מארבעה כדורים ליום. תרופות לשיכוך כאבים רחוקות מלהיות היחידות עם פוטנציאל לפגיעה בכבד. הרבה מאוד תרופות וחומרים שאינם תרופות עלולים לפגוע בכבד, ולכן אזהרה כזו תקיפה דווקא מפני אקמול לא ברורה לי. אם כבר, כדאי להזהיר גם מפני תרופות "טבעיות" למיניהן שעלולות לפגוע בכבד ומפני עוד הרבה מאוד דברים. ההמלצה הנכונה ביותר תהיה להפעיל שיקול דעת, לקרוא את העלונים שמצורפים לתרופות ולהתייעץ עם רופא המשפחה.

אחמס1

New member
לי תמיד אמרו כדור כל ארבע שעות

(הכוונה לאקמול) כלומר 6 כדורים ביום, אבל אפקטיבית רק ארבעה כי לא לוקחים בלילה. אז שיקרו לי (ייתכן מאוד שכן)? זה היה יכול לחסוך לי כל כך הרבה כאבים אם הייתי יכול לקחת כל שעתיים במקום כל ארבע.

moran f

New member
הזמן המינימלי הוא אכן 4 שעות

ואתה אולי לא לוקח בלילה, יש אנשים שכן. בכל מקרה, בשביל זה בדיוק יש עלון שמגיע עם התרופה. הוא לא שם רק לכסת"ח - הוא מכיל הרבה מידע מועיל שכדאי לקרוא.

אחמס1

New member
בעיה טכנית

איך אפשר לקחת 8 כדורים ביממה בהפרש מינימאלי של 4 שעות...?

moran f

New member
אתה יכול לקרוא בעלון (וכדאי לך)

אבל הנה התשובה בכל זאת - לאנשים מבוגרים בעלי משקל גוף סביר מותר לקחת גם שני כדורים ביחד (ואז הזמן המינימלי מתארך ל-6 שעות).

אחמס1

New member
אני *תמיד* מעיין בעלון לצרכן לפני

שימוש (אם אישה קצת פסיכוטית שאני מכיר לא זורקת אותו
), אך למרבה המזל, עד להיום, בריאותי הייתה טובה וזמן רב לא לקחתי תרופות.

moran f

New member
יופי לך

יש גם באינטרנט, לשאלות המתמטיות הבאות שיעלו.

pelegs

New member
כי 8 כדורים

זה כ-4 גרם, וזה לא מומלץ למי ששותה אלכהל באופן קבוע ו/או בעל תיפקודי כבד לקויים. בכל מקרה, אם 2 גרם ביום פאראצטמול לא עוזרים לשיכוך הסימפטומים, לא שווה לקחת יותר - זה רק יכול לפגוע בגוף. אני מאד מאמין שצריך להעלות את מודעות הציבור לבעיתיות שבפאראצטמול, שכן "אקמול" אמנם איננה נחשבת תרופה טבעית, אך בהיותה התרופה ללא-מרשם הנמכרת ביותר, היא מסוכנת מן האסקפט של קלות ראש בשימוש בה - בנגיוד לקודאין נניח, שם הידע בציבור לגבי הסכנות קצת ברור יותר (ביחוד כי תרופות המכילות חומרים כאלה לא נמכרות בקלות ללא מרשם רופא). אז כן, בהתחשב בזה, אני אישית לא חושב שכדאי למישהו לצרוך יותר מ-2 גרם ליום, וגם זה במקרים קיצוניים.

moran f

New member
נו, באמת

כי הרי כולם שותים אלכוהול בכמויות שמשנות מבחינת האקמול, נכון? אז זהו - שלא. זה קצת מצחיק לדבר על כלל האוכלוסיה כשאתה מתייחס בעצםן לאלכוהוליסטים. זה יפה שאתה חושב שאקמול היא התרופה ללא מרשם הנמכרת ביותר, אבל בלי נתונים קונקרטיים לידי, אני מניחה שאתה לא כולל ב"תרופות" את תוספי המזון למיניהם. זה מאוד בעייתי, כי אלו דברים שעלולים להזיק לפחות באותה מידה, נמכרים לדעתי באותה מידה אם לא יותר ונבדקים הרבה פחות. כבודה של דעתך במקומה מונח, אבל אני באמת חושבת שכדאי לאנשים להקשיב למקורות קצת יותר מוסמכים ממך (לא, לא אני - מה שכתוב בעלון התרופה מבוסס על הרבה מחקר ובדיקה ולא על דעה חצי מבוססת).

pelegs

New member
הבעיה היא שאנשים לא טורחים

לקרוא את עלון התרופה. ההנחה הכללית היא שאקמול זה דבר בריא וטוב. במיוחד גרסאות של התרופה שבאות עם 60 מ"ג ויטמין סי בכדור (ממש כמות מדהימה), ומשווקת כבריאה עוד יותר. ההתייחסות הייתה ל-4 גרם ליום לאדם בריא , וזו ההמלצה המקסימלית שניתנת - ככה שלא ברור כמה מומלץ לאנשים נורמטיבים להתקרב לתחום הזה. ללא ספק תוספי מזון נמכרים המון, אבל הם לא נטועים בדעת הציבור כתרופות. כשאצא נגד תוספי המזון בהודעה זו או אחרת, אטיף גם נגדם, פשוט כאן הרלוונטיות היא על פאראצטמול - ולכן על זה אני מזהיר (אני יכול גם באותה מידה, למשל, להזהיר מפני צריכת חלב פרה או ביצים, שהרי בתור טבעוני אני מאמין שאלה מקורות מזון רעים במקרה הטוב ומזיקים במקרה הרע - אבל איכשהו זה נראה רלוונטי עוד פחות, למרות שהוא קשור לצריכה תזונתית שהדעה הרווחת בנושא שגויה).

moran f

New member
אז שיטרחו

עיוות המידע כדי "לעזור" להם לא לקחת יותר מדי זה זלזול באנשים וזו דרך פעולה מאוד לא נכונה בעיני. כאמור, עדיף לאנשים לסמוך על המידע המבוסס בעלון ולא על הדעות החצי מבוססות (במקרה הטוב) שלך.

pelegs

New member
בסדר, קיבלתי

להבא אשתדל לציין "לדעתי האישית" לצד הצעות בנושא זה. לא שזה מעיד על כך שאני חושב שהתרופה הזו פחות מסוכנת ממה שציינתי, כמובן.

Alkhimey

New member
4 גרם או 8 גרם, מה זה משנה

תמיד עדיף כמה שיותר פחות, תמיד עדיף להתיעץ עם רופא. למה לדעתך ביצים וחלב זה מזיק? אילו מקורות סידן טובים יותר מחלב יש? ומה לגבי חלבונים? המוטו שלי אישית זה שהכל מותר, בזמן הנכון ובכמות הנכונה. וזה כולל אוכל, תרופות וכל השאר.

moran f

New member
אהמ....

8 גרם זה כבר מעבר למינון הטוקסי. שים לב להבדל בין כדורים לבין גרמים - כל כדור הוא חצי גרם.

pelegs

New member
אני לא נכנס לזה עכשיו

אלא אם כן אתם מעוניינים לנהל דיון בנושא, אבל בגדול - מקורות טובים לסידן הם כרוב, ברוקולי ועוד ירקות מוסימים (אני לא ממש זוכר כרגע), וכמובן - "חלב" סויה. העניין הוא הוא שאמנם בחלב פרה יש כמויות די גדולות של סידן, אבל הוא גם מכיל כמויות לא קטנות במיוחד של זרחן, שמונע ספיגה מוצלחת של הסידן (ואני מתעלם משאר הרעות החולות של החלב) - העניין כאן הוא לא רק הכמות, אלא האיכות
למעשה, אאל"ט, אחוז בריחת הסידן בקרב האוכלוסיה גבוה יותר במדינות בהן צריכת החלב גבוהה יותר (בעיקר הולנד, צרפת, אנגליה, ארה"ב וכו'). לגבי חלבונים - כמות החלבונים שצרכני מזון מהחי צורכים בדר"כ גבוהה משמעותית ממה שהגוף צריך - וזה כבר מסוכן. בתזונה ללא מוצרים מהחי ישנם כל החלבונים הדרושים לגוף, ואם אתה משלב אותם נכון (נניח צריכה של דגנים וקטניות ביחד) אתה כנראה מקבל את כל מה שאתה צריך. או לפחות, ככה בדיקות הדם שלי מראות
*כל האמור לעיל, ברוח השרשור - נאמר על דעתי האישית בלבד, שמסתמכת על מקורות ידע מקצועיים ברובם. אני לא מתיימר להבין בתזונה יותר מהאדם הממוצע

Alkhimey

New member
כוונה לגבי אלכוהול היא

שאסור לצריך אלכוהול בסמוך לנטילת התרופה, מהסיבה שהכבד יכול להתמודד רק עם כמות מסויימת של חומרים בזמן נתון. אם מעלים את כמות החומרים שצריכים להתפרק, יכול להווצר מצב שהביקוש גדול ממהיצע, ז"א הכבד לא יצליח להתמודד עם כמות כזאת.

למעלה