אותה דילמה מהצד השני
גדלתי בחברה חילונית, ובתקופה זו אני מתחבט קשות אם השאלה, האם יש בורא לעולם, מה זה אומר, האם זה מחייב אותי במשהו, מה הוא רוצה, וכו'. ידידי מבני ברק סיפר לי על משפטן גדול שהלך לסמינר שלהם, ובסופו אמר שהוא השתכנע, אבל הוא צריך לחשוב על זה. אמרו לו, אתה רוצה להגיש ערעור בסדר, אבל עד הערעור, לפי מערכת המשפט שלך, אתה חייב לעשות. הוא אמר אתם צודקים, אבל אני אחשוב על זה. קוריוז, שגרם לי לחשוב. המסר הסמוי הוא שהם (החרדים) צודקים, ושאני (החילוני) צריך להתחיל לעשות. המסקנות האחרונות שלי בקשר לדילמה הן כאלה: 1. אין דרך לדעת בוודאות את האמת. יכול להיות שכל החיים שלנו סרט שהשתילו לנו במוח. הנחת היסוד שלי בכל התהליך, ובכלל, היא שמאוד יכול להיות שאני טועה. סוקרטס אמר: "כל שאני יודע הוא, שאיני יודע כלום" (או לפחות כך מצטטים אותו). 2. לא לפחד. לא לפחד לטעות, לא לפחד לנסות, לא לפחד להודות בטעות. זה לא אומר עליך שום דבר חוץ משאתה אדם הגון, ישר, ואמיץ מאוד. לא לפחד לחיות בחוסר ידיעה, וחוסר שליטה (על המוות או דברים גדולים בחיים), כי כאלה הם החיים, ולא לפחד מהאחריות שלנו לדעת יותר, ולשלוט בעצמינו כמה שיותר. 3. לקחת דברים בפרופורציות. לא לשכוח להנות לפעמים. לנקות את הראש, ללכת לטיול, לצחוק עם חברים. להתענג על הבריאה, לא משנה מי יצר אותה. לחקור אותה ולהנות ממנה כמה שיותר. יכול להיות שאני טועה לחלוטין בבחירות שלי, אני בסך הכל עושה כמיטב יכולתי. לא פוטר אותי מהאחריות, אבל שם את הדברים בפרופורציה. 4. לא להשתית את חייך על הפחדות. גמול ועונש זו סיבה נוראית לפנות אל הדת. עדיין לא שמעתי הסבר לנושא שנראה לי הגיוני. החיים הם גם לא שחור ולבן כפי שחלק מהציבור מציג. אפשר להיות אדם טוב ולא להיות דתי. אפשר לקיים חלק מהמצוות שאתה מבין, ומתחבר אליהן. יש בחירה חופשית, ובשביל להשקיט את ה"מצפון", אפשר לעשות דברים מסויימים. אפשר להגיד אני חושב ככה וככה, אבל אני מודע לעובדה שיכול להיות שאני טועה, וזה, רק בשביל להזכיר לי את העובדה הזו. שלבי לא יגבה חלילה.
5. תבחר כיוון, ותלך על זה. לא תגיע לשום מקום אם תהסס ותחשוב אחרי כל חצי צעד אם זה הכיוון הנכון. תחשוב טוב לפני זה, אבל אם החלטת, תתחיל ללכת. אפשר לעצור כל 100 מטר, לנוח, לחשוב, לתקן סטיות. פעם בשנה נגיד. בערך בספטמבר נגיד.
חוסר החלטיות זו מחלה גדולה שלי, וקשה מאוד לחיות בצילה. הבעיה היא, שרק אני אחראי על מעשי, אני הוא זה שנושא בהשלכות שלהם. 6. להתייעץ עם אנשים טובים וחכמים. לקרוא הרבה ספרים. 7. תפסיק לשמוע לעצות של אנשים אחרים!